ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΣΤΙΒΟΥ

Παγκόσμιο στίβου: Η αδιανόητη κυριαρχία των ΗΠΑ σε 100 και 200 γράφτηκε στην ιστορία

Ο Κέρλι στο παγκόσμιο πρωτάθλημα του Όρεγκον
Ο Κέρλι στο παγκόσμιο πρωτάθλημα του Όρεγκον 2022 AP PHOTO/ASHLEY LANDIS

Για πρώτη φορά στην ιστορία των Παγκοσμίων πρωταθλημάτων στίβου οι ΗΠΑ κατέκτησαν και τα έξι μετάλλια σε 100 και 200 μέτρα των ανδρών.

Ένα από τα μεγάλα στοιχήματα των ΗΠΑ στο Παγκόσμιο πρωτάθλημα που διεξάγεται στο Όρεγκον ήταν η κυριαρχία τους στα σπριντ, δηλαδή στα 100, 200 και 400μ.

Ο τελευταίος τελικός διεξάγεται τα ξημερώματα του Σαββάτου με τον Αμερικανό Μίκαελ Νόρμαν να είναι το μεγάλο φαβορί για να κάνουν οι ΗΠΑ το 3/3. Ωστόσο ήδη έχουν καταφέρει ένα ιστορικό επίτευγμα.

Για πρώτη φορά στην ιστορία των Παγκοσμίων πρωταθλημάτων κατέκτησαν και τα έξι μετάλλια στα 100 και τα 200μ. Στον τελικό των 100μ. κυριάρχησε η τριάδα των Φρεντ Κρέλι, Μάρβιν Μπρέισι Τρέιβον Μπρόμελ, ενώ στα 200μ. οι Νόα Λάιλς, Κένι Μπεντνάρεκ Εράιον Νάιτον.

Κάπως έτσι για πρώτη φορά οι ΗΠΑ έκαναν το απόλυτο στα δύο αυτά αγωνίσματα, ενώ στα 400μ. το πιθανότερο είναι να κάνουν το 1-2 με τους Νόρμαν και Άλισον.

Άλλες τέσσερις φορές απόλυτη κυριαρχία

Για να γίνει καλύτερα αντιληπτό το μέγεθος της επιτυχίας των Αμερικανών σπρίντερ αρκεί να επισημάνουμε ότι μόνο άλλες τέσσερις φορές στο παρελθόν έχουν καταφέρει να πάρουν όλα τα μετάλλια σε κάποια από τις τρεις αποστάσεις των σπριντ.

Στα 100μ. το έχουν κάνει δύο φορές. Η πρώτη ήταν το 1983 στο Ελσίνκι με τους Καρλ Λιούις, Κάλβιν Σμιθ και Έμιτ Κινγκ και η δεύτερη το 1991 στο Τόκιο με τους Καρλ Λιούις, Λερόι Μπάρελ και Ντένις Μίτσελ.

Το 2005 στο Ελσίνκι ήταν η σειρά να το καταφέρουν στα 200μ. με τους Τζάστιν Γκάτλιν, Γουάλας Σπίρμον και Τζον Κάπελ, ενώ το 2007 στην Οσάκα κυριάρχησαν στα 400μ. με τους Τζέρεμι Γουάρινερ, ΛεΣον Μέριτ και Άντζελο Τέιλορ.

TAGS ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΣΤΙΒΟΥ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΣΤΙΒΟΥ ΟΡΕΓΚΟΝ 2022
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ