ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΙ ΑΓΩΝΕΣ

Ολυμπιακοί αγώνες: Η ΔΟΕ θα τιμωρήσει όσους γονατίσουν στο Τόκιο

A woman with her dog walks past the Olympic rings in Tokyo, Tuesday, April 20, 2021.
A woman with her dog walks past the Olympic rings in Tokyo, Tuesday, April 20, 2021. 2021 AP PHOTO/KOJI SASAHARA

Η ΔΟΕ έχει αποφασίσει να μην επιστρέψει στους αθλητές που θα μετέχουν στους Ολυμπιακούς Αγώνες στο Τόκιο να προβούν σε κάθε είδους διαμαρτυρία στη διάρκεια των αγώνων ή των απονομών.

Η ΔΟΕ αποφάσισε να μην επιτρέψει στους αθλητές που θα πάρουν μέρος στους Ολυμπιακούς αγώνες του Τόκιο το καλοκαίρι να διαμαρτυρηθούν με κάθε είδους τρόπου, είτε γονατίζοντας, είτε σηκώνοντας τη γροθιά τους κατά των φυλετικών διακρίσεων.

Όπως αναφέρει το Reuters την Τετάρτη (21/4) η Διεθνής Ολυμπιακή Επιτροπή συνεδρίασε και αποφάσισε πως θα υπάρχει τιμωρία για όποιον αθλητή θελήσει στη διάρκεια των Ολυμπιακών Αγώνων μέσα στα γήπεδα αλλά και στη διάρκεια των απονομών.

Το άρθρο 50 της ΔΟΕ απαγορεύει κάθε είδους "διαδήλωση ή πολιτική, θρησκευτική ή φυλετική προπαγάνδα" σε χώρους και σε οποιονδήποτε άλλο Ολυμπιακό χώρο και η επιτροπή κατέληξε στο συμπέρασμα ότι ο κανόνας πρέπει να διατηρηθεί μετά από διαβούλευση με αθλητές.

Στο πλαίσιο του κινήματος Black Lives Matter που διαμαρτύρεται για φυλετική αδικία, οι εκκλήσεις έχουν αυξηθεί τους τελευταίους μήνες για αλλαγή σε αυτόν τον κανόνα που θα επέτρεπε στους αθλητές να διαμαρτυρηθούν στη διάρκεια των αγώνων.

Ορισμένοι επικεφαλείς των αντίστοιχων ομοσπονδιών, συμπεριλαμβανομένου του Προέδρου του Παγκόσμιου Αθλητισμού, Σεμπάστιαν Κοέ, έχουν πει ότι οι αθλητές θα πρέπει να έχουν το δικαίωμα να κάνουν χειρονομίες πολιτικής διαμαρτυρίας κατά τη διάρκεια των Αγώνων.

Ο επικεφαλής της Επιτροπής Αθλητών της ΔΟΕ Κίρστι Κόβεντρι, ο οποίος ηγήθηκε της αναθεώρησης του κανόνα, δήλωσε ότι η πλειονότητα των αθλητών που ερωτήθηκαν ήταν ενάντια σε διαμαρτυρίες εντός των αγώνων ή των βάσεων.

Οι συστάσεις της ΔΟΕ είναι το αποτέλεσμα μιας διαδικασίας διαβούλευσης που ξεκίνησε τον Ιούνιο του 2020 και συμμετείχαν πάνω από 3.500 αθλητές. Ο Κόβεντρι είπε ότι περίπου το 70% αυτών των αθλητών δεν ήθελαν διαμαρτυρίες σε βάθρα, τελετές και γήπεδα.

TAGS ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΙ ΑΓΩΝΕΣ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ