ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ

Ο Μίλτος Τεντόγλου στο SPORT24: "Μου αρέσει να παίζω μήκος στις παραλίες, αλλά σπάνια κάνω διακοπές"

Ο Μίλτος Τεντόγλου στο SPORT24: "Μου αρέσει να παίζω μήκος στις παραλίες, αλλά σπάνια κάνω διακοπές"
MENELAOS MYRILLAS/SOOC - ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΜΠΑΝΤΟΥΝΑΣ/24 MEDIA CREATIVE TEAM

Ο παγκόσμιος πρωταθλητής του μήκους, Μίλτος Τεντόγλου ή και "καπετάνιος υποβρυχίου" για τους μύστες, μίλησε στο SPORT24 μετά το θρίαμβο της Βουδαπέστης. "Έταξε" πανελλήνιο ρεκόρ και άλματα στις παραλίες.

Quiz: Λιάζεσαι στην παραλία. Όπως είσαι σαν απλωμένη σταφίδα πάνω στην πετσέτα σου (διότι είσαι του κινήματος), ένα ιπτάμενο ον -πολύ μεγαλύτερο από ακρίδα και πιο λαμπερό από χρυσόμυγα- σού κρύβει στιγμιαία τον ήλιο. Το έχασες από τα μάτια σου. Προσγειώνεται στο beach bar και παραγγέλνει φρέντο. Τι είναι;

Πάρε τη βοήθεια του SPORT24 που εξασφάλισε την εξομολόγηση του ιπτάμενου: “Μού αρέσει πάρα πολύ να παίζω 'μήκος' στην παραλία. Είναι πολύ ωραίο. Το κάνω τα καλοκαίρια”.

Λίγη βοήθεια ακόμη; Την έχεις. Είπε επίσης με ενθουσιασμό: “Ναι! Αν έρθει κάποιο παιδάκι στην παραλία και μου ζητήσει να παίξουμε μαζί “μήκος” ή να του δείξω πώς θα κάνει άλματα, εννοείται ότι θα πάω”.

Γι' αυτούς που το βρήκαν από την πρώτη πρόταση και για όσους το κατάλαβαν στο τέλος υπάρχει και κάτι ακόμα. Δύσκολα θα εντοπίσετε τον -έχω κατακτήσει τα πάντα- Μίλτο Τεντόγλου στις διακοπές σας, όσο και αν είναι πρόθυμος να παίξει μαζί σας και ειδικά με τα παιδάκια σας “μήκος” στην αμμουδιά. Σε κάθε περίπτωση, είναι βέβαιο ότι το αγώνισμα θα έχει σουξέ στις δαντελωτές ακτές της Ελλάδας.

Σπάνια κάνω διακοπές, είναι πολύ λίγες οι μέρες

Η κορύφωση της δράσης του Τεντόγλου είναι το καλοκαίρι και οι δικές του διακοπές αρχίζουν, όταν οι περισσότεροι έχουν επιστρέψει στη βάση τους. Το λέει κι ο ίδιος: “Βέβαια, όταν κάνω διακοπές, δεν βλέπω παιδάκια στις παραλίες, επειδή έχουν αρχίσει τα σχολεία. Έτσι κι αλλιώς, σπάνια κάνω διακοπές. Είναι πολύ λίγες οι μέρες. Σκέψου, ότι η χρονιά δεν έχει τελειώσει ακόμα για μένα”.

Τον περιμένει ως ένα από τα top ονόματά του, το Diamond League της Ζυρίχης, που διεξάγεται στο τέλος του μήνα. Είναι βέβαιο ότι και εκεί θα περικυκλωθεί από δεκάδες μικρούς και μεγάλους που θα του ζητήσουν μια φωτογραφία. Δεν προκαλεί το θαυμασμό μόνο στα Ελληνόπουλα που περιμένουν καρτερικά στη σειρά για μια φωτογραφία μαζί του.

Ο Μίλτος Τεντόγλου κατά την άφιξη στο "Ελ. Βενιζέλος"
Ο Μίλτος Τεντόγλου κατά την άφιξη στο "Ελ. Βενιζέλος" PHOTO CREDITS: ANDREAS PAPAKONSTANTINOU / TOURETTE PHOTOGRAPHY

Όταν έφτασε στους ιμάντες του αεροδρομίου “Ελ. Βενιζέλος”, ο γ.γ. Αθλητισμού και παλιός θρύλος της υδατοσφαίρισης, Γιώργος Μαυρωτάς, του φώναξε έλα με φόρα. Αυτό ήταν αδύνατον! Ήταν αδύνατον να κάνει δύο βήματα στη σειρά, διότι τον διέκοπταν συνεχώς γι' αυτή την πολυπόθητη φωτογραφία, όχι μόνο οι Έλληνες αλλά και οι ξένοι που περίμεναν τις βαλίτσες τους.

Τρία μικρά παιδάκια από την Ιταλία άρχισαν να φωνάζουν το όνομά του με λάθος τονισμό: “Τέντογλου! Τέντογλου!”. Ζήτησαν από τούς γονείς τους να μεσολαβήσουν για τη δική τους φωτογραφία, αλλά και πληροφορίες για την ξανθιά χαμογελαστή κοπέλα που στεκόταν δίπλα του.

Η Ιταλίδα μαμά ήταν τσακάλι. Τα έμαθε όλα σε δευτερόλεπτα και συλλάβισε στα παιδιά της: Ντρι - σμπιώ - τη. Λύθηκε η απορία των μικρών φίλαθλων για την Αντιγόνη και συνέχιζαν να κοιτάζουν έκθαμβοι τον χρυσό Ολυμπιονίκη του μήκους. Να έ - νας σταρ. Όλο μαζί: Να ένας σταρ.

Ίσως να είναι η πρώτη φορά που τραγούδησα τον Εθνικό Ύμνο, δεν θυμάμαι

Είναι ένας αντιστάρ στην πραγματικότητα, που σιγά - σιγά ξεκλειδώνει τις αντιστάσεις του και γίνεται πιο διαχυτικός με τον κόσμο που τον υπεραγαπά. Μάλιστα, κατάφερε να προκαλέσει τη μεγαλύτερη μετακίνηση Ελλήνων φιλάθλων μέσα στο καλοκαίρι και να γεμίσει μία κερκίδα με ελληνικές σημαίες μόνος του.

Σύμφωνοι, είναι κοντά και το μικρό ελληνικό χωριό της Ουγγαρίας που ιδρύθηκε από Έλληνες πολιτικούς πρόσφυγες μετά τον Εμφύλιο και έχει το όνομα του αγωνιστή, Νίκου Μπελογιάννη. Μεταξύ άλλων, διαθέτει και δρόμο που ονομάζεται “Paparigasz St.” και το χωρίζει απόσταση μιας ώρας με το τρένο, από τη Βουδαπέστη.

“Ήταν πάρα πολλοί Έλληνες στο στάδιο. Μου άρεσε πολύ!”, τόνισε ο Μίλτος στο SPORT24 και πρόσθεσε: “Δεν θυμάμαι αν είναι όντως αυτή η πρώτη φορά που τραγούδησα τον Εθνικό Ύμνο σε απονομή. Ίσως, να είναι η πρώτη φορά. Τον τραγουδούσαν από κάτω όλοι οι Έλληνες και με παρέσυραν”.

Τι σημαίνει το "Άφησα τα πόδια μου στην άμμο"

Στην υποδοχή -μετά τον θριάμβό του- τον περίμεναν τα μέλη της ελληνικής αποστολής με μια μπίρα στο χέρι και όχι με κάποιο ουγγρικό ποτό. Ένα τέτοιο είχε βάλει στοίχημα για το χρυσό μετάλλιο που είχε κατακτήσει στο Τόρουν, όπως είχε αποκαλύψει -τότε- στο SPORT24.

Ναι! Είχα βάλει στοίχημα μια πάλινκα. Νομίζω στο “πα” τονίζεται, να το ψάξουμε αυτό. Πάντως, γι' αυτό το χρυσό στη Βουδαπέστη δεν είχα βάλει κάποιο στοίχημα”. Έχει δίκιο ο Μίλτος το ουγγρικό λικέρ τονίζεται όντως στο “πα”: πάλινκα.

Επειδή, του αρέσει η λεπτομέρεια και επιθυμεί να είναι επεξηγηματικός στους νέους φίλους του μήκους είπε και τι σημαίνει το “άφησα τα πόδια μου στην άμμο” , που ανέφερε κατά τη διάρκεια των δηλώσεών του στην ΕΡΤ για το έκτο άλμα του, ώστε να τούς λύσει την απορία και να καταλάβουν τι εννοούσε.

Ο Μίλτος Τεντόγλου
Ο Μίλτος Τεντόγλου PHOTO CREDITS: MENELAOS MYRILLAS / SOOC

“Ναι, να το πούμε αυτό. Όταν προσγειώνεσαι στην άμμο πρέπει να έχεις τα πόδια σου στην ίδια ευθεία και να μαζέψεις το σώμα σου, ώστε το σημάδι που θα αφήσεις και θα καταμετρηθεί να είναι όσο πιο μακριά γίνεται.

Εγώ δεν το έκανα αυτό, δεν είχα και τα δύο πόδια στην ευθεία, στην προσγείωσή μου. Το ένα πόδι μου ήταν πιο πίσω και αυτό έκοψε εκατοστά από το άλμα μου. Γι' αυτό ήμουν έτσι μετά, επειδή ήταν πολύ μεγάλο άλμα, κοντά στα 8,70 μέτρα”.

Θα το κάνω το πανελλήνιο ρεκόρ

Ο τελικός του μήκους στη Βουδαπέστη ήταν στα κόκκινα. Ένας αγώνας με πραγματικό ανταγωνισμό. Από αυτούς που απολαμβάνει ο Τεντόγλου και οι θεατές. Ίσως γι' αυτό να ένιωσε και κάποιες ενοχλήσεις στο σώμα του. Στην παρατήρηση ότι φαίνεται να γυρίζει ανεπαίσθητα ο αστράγαλος του σε μια από τις προσπάθειές του, λίγο πριν να πατήσει τη βαλβίδα απάντησε:

“Δεν το θυμάμαι. Αλλά, ίσως να έχεις δίκιο. Δεν ήταν από τα καρφιά ή από τον διάδρομο. Ξέρεις γιατί πρέπει να συνέβη; Επειδή, πάθαινα κράμπες και με ενοχλούσαν πολύ. Θα μπορούσα να κάνω πανελλήνιο ρεκόρ στον τελικό, αλλά έπαθα αυτές τις κράμπες. Άρχισα να τις νιώθω μετά το δεύτερο άλμα και μού ήταν δύσκολο να πιέσω τον εαυτό μου πάρα πολύ.

Προσπαθούσα να το κάνω σιγά σιγά, για να μην τραυματιστώ και αφού το τσέκαρα πολλές φορές είδα ότι στην τελευταία προσπάθεια ήμουν ΟΚ και το δοκίμασα. Και το τελευταίο άλμα θα μπορούσε να είναι πανελλήνιο ρεκόρ, αλλά έγινε αυτό που είπα, ότι άφησα τα πόδια μου στην άμμο.

Δεν ξέρω πώς έγινε αυτό, αλλά ήταν λάθος μου. Το ρεκόρ μπορούσα να το κάνω. Μπορεί να μην ήταν πανελλήνιο ρεκόρ, αλλά θα ήταν σίγουρα 8,60μ., 8,65μ. ή 8,64μ. Θα το κάνω το πανελλήνιο ρεκόρ κάποια στιγμή”.

Το πανελλήνιο ρεκόρ είναι 8,66 μ. Το πέτυχε ο Λούης Τσάτουμας το 2007, στην Καλαμάτα.

Το blue submarine του ελληνικού στίβου

Έχει και συνθηματικό γι' αυτό το άλμα. Ακούει τη διάσημη πια ροκάνα της Λούλας Καρατζά από την επιτροπή Υψηλού Αθλητισμού του ΣΕΓΑΣ. Του γυρίζει μια μικρή ροκάνα όταν ετοιμάζεται για επιδόσεις στο 8,30μ. και μια μεγαλύτερη όταν “ψάχνει” άλματα κοντά στα 8,60μ..

“Την ακούω τη ροκάνα”, είπε και ξέσπασε σε γέλια, σαν αυτά που του προκαλούσε ο ήχος της πριν από τα άλματά του στο Πανελλήνιο Πρωτάθλημα του Βόλου.

Ο Μίλτος Τεντόγλου
Ο Μίλτος Τεντόγλου PHOTO CREDITS: MENELAOS MYRILLAS / SOOC

Αυτή η μεγάλη επίδοση είναι το πρώτο ζητούμενό του. “Ναι, ο στόχος μου είναι το πανελλήνιο ρεκόρ και τα μεγάλα άλματα, ειδικά στους αγώνες των μεταλλίων”, επεσήμανε ο Τεντόγλου ή “ναύαρχος” ή και “καπετάνιος υποβρυχίου”, όπως τον αποκαλούν οι πολύ κοντινοί του άνθρωποι στο στίβο από την ημέρα που έκανε τα χαρτιά του για το Πολεμικό Ναυτικό, του οποίου θα είναι μέλος λόγω του χρυσού Ολυμπιακού μεταλλίου που κατέκτησε στο Τόκιο. Καπετάνιος του blue submarine!

Ε, όχι ότι θα εκπλαγούμε αν τον δούμε να το κάνει και αυτό...

TAGS ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ ΜΙΛΤΟΣ ΤΕΝΤΟΓΛΟΥ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΣΤΙΒΟΥ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ