ΣΤΙΒΟΣ

Ο αξεπέραστος Σοτομαγιόρ

Ο αξεπέραστος Σοτομαγιόρ

Ο κορυφαίος άλτης όλων των εποχών, Χαβιέρ Σοτομαγιόρ, κλείνει τα 47 χρόνια ζωής του και το Sport24.gr θυμάται τον μεγάλο Κουβανό και αυτούς που θέλουν να τον διαδεχθούν. (VIDEOS)

Ένα από τα στοιχειωμένα ρεκόρ του στίβου είναι και αυτό του Χαβιέρ Σοτομαγιόρ. Ο τεράστιος Κουβανός άλτης στις 27 Ιουλίου του 1993 ξεπέρασε τα 2,45 στη Σαλαμάνκα και έκτοτε κανένας δεν έχει καταφέρει να ξεπεράσει τη συγκεκριμένη επίδοση.

Γεννημένος σαν σήμερα, στις 13 Οκτωβρίου 1967, ο Χαβιέρ Σοτομαγιόρ έδειξε από μικρός ότι θα απασχολήσει για πολλά χρόνια τους ανθρώπους του χώρου.

Τα σωματικά του προσόντα εντυπωσιακά και η δύναμη που έβγαζε σε κάθε του άλμα ακόμα μεγαλύτερη. Το πρώτο του Παγκόσμιο ρεκόρ σε ηλικία 17 ετών στην κατηγορία των Εφήβων ξεπερνώντας τα 2.33μ..Να σημειωθεί ότι ξεπέρασε για πρώτη φορά τα δύο μέτρα όταν ήταν ακόμα 15 ετών.

Σε επίπεδο ανδρών το πρώτο του Παγκόσμιο ρεκόρ ήρθε τέσσερα χρόνια αργότερα. Με άλμα στα 2.43μ. έσπασε το ρεκόρ, αλλά ποτέ δεν αγωνίστηκε στους Ολυμπιακούς αγώνες της Σεούλ λόγω του εμπάργκο των Κουβανών.

doping 34 REUTERS

Δύο χρόνια αργότερα ανέβασε κατά ένα εκατοστό το ρεκόρ, ενώ το 1993 ξεπέρασε τα 2.45 που αποτελούν μέχρι και σήμερα την απόλυτη επίδοση. Ο Χαβιέρ Σοτομαγιόρ κυριάρχησε στο ύψος για 14 ολόκληρα χρόνια.

Το 1999 πιάστηκε να έχει κάνει χρήση χασίς στους Παναμερικανικούς Αγώνες. Ο Σοτομαγιόρ τιμωρήθηκε αρχικά με διετή αποκλεισμό που στη συνέχεια έγινε ένας χρόνος για να μπορέσει να πάρει μέρος στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Σίδνεϊ.

Όμως το 2001 ανακοίνωσε ότι αποσύρεται από τους στίβους. Στα 34 χρόνια του. Λίγο αργότερα λύθηκε το μυστήριο της εσπευσμένης αποχώρησής του. Τον Σεπτέμβριο της ίδιας χρονιάς είχε περάσει από έλεγχο ντόπιγκ, εκεί βρέθηκε ότι έκανε χρήση ναδρολόνης που συγκαταλέγεται στα πολύ σκληρά αναβολικά.

Ο ίδιος αρνείται το συγκεκριμένο σενάριο και ακόμα και σήμερα δηλώνει ότι αποχώρησε λόγω ενός τραυματισμού. Όπως και να έχει ο Σοτομαγιόρ ήταν εκείνος που άλλαξε τη ροή του άλματος εις ύψος και ακόμα και σήμερα παραμένει αξεπέραστος.

Το άλμα του Σοτομαγιόρ

Ο Σοτομαγιόρ σε αριθμούς

Πλήρες όνομα: Χαβιέ Σοτομαγιόρ Σαναμπρία

Ημερομηνία Γέννησης: 13 Οκτωβρίου 1967 στη Λιμονάρ της Κούβας

Ύψος: 1μ95

Διακρίσεις:

Συμμετοχή σε Ολυμπιακούς Αγώνες

1992 (Βαρκελώνη): 1ος (2μ34)

1996 (Ατλάντα): 11ος δεν πέρασε κανένα ύψος στον τελικό

2000 (Σίδνεϊ): 2ος (2μ32)

Συμμετοχή σε Παγκόσμια Πρωταθλήματα

1987 (Ρώμη): 9ος (2μ29)

1989 (Βουδαπέστη): 1ος (2μ43)

1991 (Τόκιο): 2ος (2μ36)

1993 (Στουτγκάρδη): 1ος (2μ40)

1995 (Γκέτεμποργκ): 2ος (2μ37)

1997 (Αθήνα): 1ος (2μ37)

Συμμετοχή σε Παγκόσμια Πρωταθλήματα Κλειστού

1985 (Παρίσι): 2ος (2μ30)

1987 (Ινδιανάπολη): 4ος (2μ32)

1989 (Βουδαπέστη): 1ος (2μ43)

1991 (Σεβίλλη): 3ος (2μ31)

1993 (Τορόντο): 1ος (2μ41)

1995 (Βαρκελώνη): 1ος (2μ38)

1999 (Μαεμπάσι): 1ος (2μ36)

2001 (Λισαβόνα): 5ος (2μ25)

Αυτοί που θέλουν να τον διαδεχθούν

Κατά τη διάρκεια της φετινής περιόδου συνολικά πέντε αθλητές την πλησίασαν, τρεις από αυτούς έφτασαν πιο κοντά, αλλά κανένας δεν κατάφερε να τη φτάσει και να την ξεπεράσει.

Ο Μουτάζ Εσά Μπαρσίμ έφτασε πιο κοντά από όλους αλλά κανένας δεν ξεπέρασε το 2.45 του Σοτομαγιόρ που παραμένει το ρεκόρ στο ύψος. Ας δούμε έναν έναν τους αθλητές.

Ο Ντέρεκ Ντρούιν ήταν αυτός που άνοιξε το χορό των μεγάλων αλμάτων από τον περασμένο Απρίλιο όταν και για πρώτη φορά στην καριέρα του ξεπέρασε τα 2.40μ. Λίγες μέρες αργότερα απάντηση ο Ιβάν Ούχοφ ο οποίος ανέβηκε στα 2.41.

Στο Ρώσο πρωταθλητή απάντησε ο εξαιρετικός φέτος Μπόγκνταν Μπονταρένκο. Ο Ουκρανός άλτης ξεπέρασε τα 2.42 στη Νέα Υόρκη στις 14 Ιουνίου και έδειξε ικανός να κυνηγήσει το Παγκόσμιο ρεκόρ.

Χρειάστηκε να περάσει ακόμα ένας μήνας ώστε να δούμε ακόμα έναν αθλητή να μπαίνει στη λίστα αυτών που έχουν ξεπεράσει τα 2.40. Ο 26χρονος Ουκρανός Αντρέι Προτσένκο τα κατάφερε στη Λοζάνη.

Εκείνος που μίλησε τελευταίος ήταν και εκείνος που έφτασε πιο κοντά στην κατάρριψη του ρεκόρ. Στις 5 Σεπτεμβρίου ο Μουτάζ Εσά Μπαρσίμ ξεπέρασε τα 2.43 στις Βρυξέλλες, αλλά και εκείνος δεν κατάφερε να “σπάσει” το ρεκόρ που κρατάει 21 χρόνια.

Το τεράστιο άλμα του Μπαρσίμ στα 2.43μ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ