ΣΤΙΒΟΣ

Λετσίλε Τεμπόγκο: Τα 5 πράγματα που πρέπει να ξέρετε για τον πιο γρήγορο 19χρονο στον κόσμο

Ο Λετσίλε Τεμπόγκο
Ο Λετσίλε Τεμπόγκο SIMON MAINA/AFP

Το SPORT24 σας παρουσιάζει πέντε πράγματα που πρέπει να ξέρετε για τον 19χρονο Λετσίλε Τεμπόγκο ο οποίος έσπασε για τρίτη φορά το παγκόσμιο ρεκόρ στα 100μ. στην ηλικιακή κατηγορία Κ20 μέσα σε λίγους μήνες.

Το όνομα του Λετσίλε Τεμπόγκο δεδομένα είναι από αυτά που πρέπει να συγκρατήσουν οι φίλοι του στίβου για τα επόμενα χρόνια αφού δεδομένα θα μας απασχολήσει.

Γεννημένος στην Μποτσουάνα πριν από 19 χρόνια (γεννήθηκε στις 7 Ιουνίου 2003) έχει καταφέρει ήδη να σπάσει τρεις φορές το Παγκόσμιο ρεκόρ στα 100μ στην ηλικιακή κατηγορία Κ20 με αποκορύφωμα το 9.91 που έκανε τα ξημερώματα στο Κάλι.

Ποιος είναι όμως ο 19χρονος σπρίντερ που όλοι μιλούν για αυτόν;

Ο πάγκος στο ποδόσφαιρο τον έκανε να ασχοληθεί με τον στίβο

Από μικρός ο Λετσίλε Τεμπόγκο είχε δύο μεγάλες αγάπες, τον στίβο και το ποδόσφαιρο. Στα πρώτα χρόνια της ζωής του ασχολούνταν και με τα δύο, ενώ όλοι αναγνώριζαν την ικανότητά του να τρέχει γρήγορα.

Το γεγονός ότι ο προπονητής του στην τοπική ομάδα ποδοσφαίρου τον άφηνε στον πάγκο τον έκανε να εγκαταλείψει το ποδόσφαιρο και να ασχοληθεί πιο συστηματικά με τον στίβο.

Κάπως έτσι άρχισαν να έρχονται τα μετάλλια με τρομερή ταχύτητα με τους σχολικούς αγώνες να τον αναδεικνύουν ως τον απόλυτο πρωταγωνιστή στα σπριντ.

Ασχολείται συστηματικά με τα σπριντ μόλις για τρία χρόνια

Μέχρι τα 16 του χρόνια η ενασχόλησή του με τον στίβο ήταν περισσότερο ερασιτεχνική. Του άρεσε μεν να τρέχει, όμως δεν σκεφτόταν να ακολουθήσει πιο σοβαρά τον στίβο.

Το 2019 πήρε αυτή την απόφαση και όπως όλα δείχνουν ήταν η σωστή. Δύο χρόνια αργότερα άγγιξε για πρώτη φορά το να σπάσει το φράγμα των 10 δευτερόλεπτων. Τελικά, το κατάφερε μέσα στο 2022 και μάλιστα τρεις φορές.

Συγκεκριμένα τον Μάιο με το 9.96 που έκανε πήρε το Παγκόσμιο ρεκόρ Κ20 που κρατούσε από το 2014 ο Τράβιον Μπρόμελ, στο Όρεγκον το κατέβασε λίγο ακόμα στο 9.94, για να φτάσουμε στο 9.91 που έκανε στο Κάλι.

Προτιμά τα 200μ από τα 100μ.

Μπορεί τα 100μ να είναι εκείνα που του έχουν δώσει μέχρι στιγμής τις σημαντικότερες διακρίσεις του αφού είναι παγκόσμιος πρωταθλητής για δύο διαδοχικές φορές.

Ωστόσο, εκείνος προτιμά τα 200μ και δεν το κρύβει. Μάλιστα, σε συνέντευξη που είχε παραχωρήσει επεσήμανε ότι η μεγαλύτερη απογοήτευσή του ήταν η ήττα του στα 200μ από τον Νιγηριανό Ουντόντι Ονβουζουρίκε στο Παγκόσμιο Κ20 της Κένια.

Επέλεξε τα σπριντ γιατί ήθελε να είναι μοναδικός

Διαβάζοντας κανείς συνεντεύξεις του μπορεί εύκολα να διακρίνει πως μεγάλος του στόχος είναι να γίνει μοναδικός. Την ώρα που στην αρχή της καριέρας του οι προπονητές των έσπρωχναν προς τα 400 και τα 800μ. εκείνος ήθελε να πάει στα 100 και τα 200μ.

Ο λόγος; Η Μποτσουάνα είχε ήδη μεγάλους αθλητές στις συγκεκριμένες αποστάσεις όπως οι Ισαάκ Μακουάλα, Καραμπό Σιμπάντα και Νάιτζελ Άμος. Δεν είχε όμως κάποιον στα 100 και στα 200μ και ήθελε να γίνει αυτός ο πρώτος μεγάλος σπρίντερ.

Επιδιώκει τη σύγκριση με τον Μπολτ

Την ώρα που οι υπόλοιποι που έχουν χρηστεί διάδοχοι του Μπολτ λυγίζουν και μόνο στην πιθανή σύγκριση από ένα σημείο και μετά, εκείνος την επιδιώκει.

Πολλοί αναφέρονται στο γεγονός ότι ακόμα και ορισμένες αντιδράσεις του την ώρα που τρέχει, όπως ότι συχνά απευθύνεται προς τους αντιπάλους του την ώρα της κούρσας, μοιάζουν με εκείνες του θρυλικού Τζαμαϊκανού.

Εκείνος όταν τον ρωτάνε για τους στόχους του είναι ξεκάθαρος. "Ήρθε η ώρα η Αφρική να κυριαρχήσει σε όλα τα σπριντ" τονίζει χαρακτηριστικά σε σχετική ερώτηση φωτογραφίζοντας ουσιαστικά τον εαυτό του.

Εάν θα καταφέρει να πλησιάσει αρχικά τον Μπολτ είναι κάτι που θα φανεί στο άμεσο μέλλον. Το μόνο σίγουρο είναι ότι μέχρι στιγμής πολλοί θέλησαν να μπουν στη σύγκριση με τον θρυλικό σπρίντερ, αλλά κανένας δεν τα κατάφερε.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ