ΜΑΡΑΘΩΝΙΟΣ ΑΘΗΝΑΣ

ΑΜΑ 2023: Ιστορίες έμπνευσης και ψυχής στο 2ο Authentic Talks

2   "AUTHENTIC TALKS" ( /EUROKINISSI)
2 "AUTHENTIC TALKS" ( /EUROKINISSI) EUROKINISSI SPORTS

Στο Ωδείο Αθηνών ολοκληρώθηκε το 2ο Αθλητικό Συνέδριο Authentic Talks, μία εκδήλωση που διοργανώθηκε στο πλαίσιο των εορτασμών για τα 40 χρόνια του Αυθεντικού Μαραθωνίου.

Στην κατάμεστη, υψηλής αισθητικής και ακουστικής αίθουσα «Ιωάννης Δεσποτόπουλος» του Ωδείου Αθηνών πραγματοποιήθηκε με μεγάλη επιτυχία το 2ο Αθλητικό Συνέδριο Authentic Talks.

Στην εκδήλωση, που διοργανώθηκε στο πλαίσιο των εορτασμών για τα 40 χρόνια του Αυθεντικού Μαραθωνίου, μίλησαν κορυφαίες προσωπικότητες σε ένα από τα σημαντικότερα Think Tank στον αθλητικό χώρο.

Τους καλεσμένους υποδέχτηκαν η πρόεδρος του ΣΕΓΑΣ Σοφία Σακοράφα και τα υπόλοιπα μέλη του διοικητικού συμβουλίου της ομοσπονδίας.

Το συνέδριο προλόγισαν η πρόεδρος του ΣΕΓΑΣ, Σοφία Σακοράφα, ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Μαργαρίτης Σχοινάς, ο αναπληρωτής Υπουργός Αθλητισμού, Γιάννης Βρούτσης, η Υπουργός Τουρισμού, Όλγα Κεφαλογιάννη και ο Περιφερειάρχης Αττικής, Γιώργος Πατούλης.

Το πάνελ των ομιλητών συνέθεσαν ο Υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Δημήτρης Παπαστεργίου, η εθνική συντονίστρια για την πρόληψη και αντιμετώπιση της σεξουαλικής κακοποίησης και εκμετάλλευσης και Υφυπουργός Τουρισμού, Έλενα Ράπτη, ο Managing Director της J.P. Morgan, Χρήστος Κολημενάκης, ο διευθυντής αγώνων δρόμου της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας στίβου, Μάρκο Βάσιτς, ο καθηγητής επιχειρηματικής στρατηγικής και πρόεδρος στο τμήμα οικονομικών επιστημών του Πανεπιστημίου Πειραιώς, Γιάννης Πολλάλης, ο Δήμαρχος Λάρνακας και πρόεδρος της Ένωσης Δήμων Κύπρου, Ανδρέας Βύρας και η πρωταθλήτρια του μαραθωνίου και νικήτρια στη διοργάνωση του 2022, Βασιλική Κωνσταντινοπούλου, η οποία σε μια εκ βαθέων εξομολόγηση μίλησε για τη μεγάλη περιπέτεια με την υγεία της και την προσωπική της νίκη.

Η οικοδέσποινα της βραδιάς, Σοφία Σακοράφα, καλωσόρισε τους προσκεκλημένους και το κοινό, μιλώντας για την πραγματική σημασία του Μαραθωνίου και της διαδρομής που ο καθένας και η καθεμία βιώνουν στη ζωή τους:

«Το Authentic Talks, είναι μία εκδήλωση που ξεκίνησε από μία απλή σκέψη. Η λέξη Μαραθώνιος σηματοδοτεί κάθε πράξη ζωής που απαιτεί συνεργασία σώματος και νου στην προσπάθεια του καθενός και της καθεμίας μας, με στόχο τον τερματισμό.

Ειδικότερα, ο Μαραθώνιος της Αθήνας, η δύσκολη αυτή διαδρομή, αποτυπώνει με έντονο τρόπο αυτή τη διαδικασία.

Μία διαδρομή που δοκιμάζει το σώμα, το πνεύμα, τις αντοχές και βάζει έντονα και επιτακτικά ερωτηματικά σε κάθε μία και κάθε έναν μας, στη μέση της διαδρομής “Μπορώ να συνεχίσω;”. Και επιβραβεύει με τον πιο περίτρανο τρόπο όσους συνεχίζουν, ανακαλύπτοντας άγνωστες δυνάμεις που κρύβουμε μέσα μας, με την ανοιχτή αγκαλιά και το ζεστό χειροκρότημα στο Καλλιμάρμαρο στάδιο.

Πιστεύω, προσκαλώ και προκαλώ κάθε έναν και κάθε μία από εμάς να πιστέψουμε στο δικό μας “Νενικήκαμεν”, κάθε στιγμή προσωπικής δοκιμασίας».

Από την πλευρά του, ο. κ. Σχοινάς υπογράμμισε:

«Σε αυτούς τους δύσκολους καιρούς αστάθειας και αβεβαιότητας με δύο πολέμους στην άμεση γειτονιά της Ευρώπης το μήνυμα που πρέπει να εκπέμψουμε συνολικά είναι ένα μήνυμα ειρήνης. Ένα μήνυμα που εδώ και τέσσερις δεκαετίες μεταφέρει από την Αθήνα σε ολόκληρο τον πλανήτη ο Αυθεντικός Μαραθώνιος της Αθήνας, ένα μήνυμα πιο επίκαιρο από ποτέ.

Στο ζοφερό περιβάλλον που βιώνουμε περισσότερο από κάθε άλλη χρονιά βαρύνουσα σημασία έχει και η αναφορά στον Γρηγόρη Λαμπράκη, στη μνήμη του οποίου είναι αφιερωμένος ο Μαραθώνιος.

Δίπλα στην έννοια της ειρήνης βάζει και την έννοια της ενότητας, της συμπερίληψης και της ανεκτικότητας που αποτελούν βασικούς πυλώνες του ευρωπαϊκού τρόπο ζωής. Ο ΑΜΑ ενώνει στην ευγενή, ανθρώπινη και ταυτόχρονα στην υπεράνθρωπη προσπάθεια που απαιτεί η υπέρβαση του ανθρώπινου ορίου.

Φέτος, μας γεννά ιδιαίτερη χαρά ότι ως Ευρωπαϊκή Επιτροπή μέσω της αντιπροσωπείας μας στην Ελλάδα συμμετέχουμε για πρώτη φορά στον πιο πράσινο Αυθεντικό Μαραθώνιο από ποτέ. Πρώτος σταθμός αυτής της έμπρακτης στήριξης της Ευρώπης είναι οι 65.000 τσάντες από ανακυκλωμένο υλικό που θα εξοικονομήσουν 12 τόνους πλαστικού.

Στηρίζουμε επίσης ενεργά το πρόγραμμα ανακύκλωσης αθλητικών παπουτσιών και υλοποιούμε στην Ελλάδα την ευρωπαϊκή πρωτοβουλία Be Active. Συμμετέχουμε στην πρωτοβουλία Universities Night Run, και δεν είναι υπερβολή να πούμε ότι ο Μαραθώνιος δεν ενώνει μόνο τους πολίτες, αλλά και την εκπαιδευτική κοινότητα όλου του κόσμου.

Στόχος αυτή την Κυριακή, ο ΑΜΑ να συμβάλλει στην πολυπόθητη εκεχειρία, να παραμερίσει το μίσος, να καταστεί αγγελιαφόρος μιας διαρκούς βιώσιμης ειρήνης».

Ο Αναπληρωτής Υπουργός Αθλητισμού, Γιάννης Βρούτσης, στο χαιρετισμό του εκδήλωσε τη δέσμευσή του να συνεχίσει την έμπρακτη προσπάθειά του για ισχυροποίηση του αθλητικού κινήματος στην Ελλάδα:

«Όταν ανέλαβα το Υπουργείο Αθλητισμού, για μένα ήταν μία έκπληξη αλλά και ταυτόχρονη αγωνία για το αν θα τα καταφέρω. Ήταν ένας άγνωστος και γνωστός χώρος γιατί ο αθλητισμός είναι σε όλους γνωστός. Από τα μέσα ενημέρωσης και το ραδιόφωνο, γνώρισα κι εγώ τον αθλητισμό.

Δεν είχα τη χαρά και την τιμή να είμαι αθλητής όμως η ζωή τα έφερε και τα δύο μου παιδιά, η Νίκη και ο Βασίλης, εντάχθηκαν στον αθλητισμό και έτσι βίωσα για πολλά χρόνια την αγωνία του πατέρα που παίρνει τα παιδιά του από το χέρι και τα πηγαίνει στο σωματείο, τα βλέπει να αγωνίζονται σε πανελλήνια πρωταθλήματα. Μέσα από αυτό, βίωσα πολλές φορές ήττα και απογοήτευση όταν έπεφταν ή έχασαν. Τελικά, όμως, βίωσα και το συναίσθημα να βλέπω τα παιδιά μου να ανεβαίνουν στο βάθρο.

Μέσα από αυτή τη συγκλονιστική διαδρομή είδα πως σημασία δεν έχει το τελικό αποτέλεσμα, αλλά το ταξίδι μέχρι τον τερματισμό.

Μέσα από τον αθλητισμό παίρνουμε τις αξίες του συναγωνισμού, της αλληλεγγύης και όπως και ο μαραθώνιος, εκπέμπονται μηνύματα ειρήνης, παγκόσμιας ενότητας και παγκόσμιας αλληλεγγύης ειδικά σε μία ζοφερή περίοδο για τον κόσμο.

Βιώνω κι εγώ έναν μαραθώνιο, μαραθώνιο σκυταλοδρομίας. Δεσμεύομαι ενώπιόν σας ότι θα παλεύω σε αυτό το διάστημα που μου δίνεται να κάνω ό,τι μπορώ περισσότερο με τη σκυτάλη που πήρα και όταν θα τη δώσω στον επόμενο να έχω κάνει ό,τι περισσότερο μπορώ».

Ο Περιφερειάρχης Αττικής Γιώργος Πατούλης ανέφερε:

«Φτάσαμε στον 40ό Μαραθώνιο Αθήνας και είμαι σίγουρος πως με την προσπάθεια όλων ίσως να είναι ο ομορφότερος όλων.

Από την πρώτη στιγμή σταθήκαμε κοντά στον αθλητισμό, προχωρήσαμε σε έργα αναβάθμισης των υποδομών, ενώ είχαμε συμβολή ακόμη και στον πολιτισμό.

Συνεργαστήκαμε εξαιρετικά με την πρόεδρο Σοφία Σακοράφα και το Διοικητικό Συμβούλιο του ΣΕΓΑΣ και μπορέσαμε στα δύο προηγούμενα χρόνια να κάνουμε σημαντικές παρεμβάσεις στη διοργάνωση, διπλασιάζοντας τους πόρους που συνδράμαμε, αλλά και με έμψυχο δυναμικό. Είμαι σίγουρος για την επιτυχία της φετινής διοργάνωσης».

Τέλος, στο βιντεοσκοπημένο μήνυμά της η κ. Κεφαλογιάννη τόνισε:

«Το Authentic Talks είναι ένα συνέδριο, στις ομιλίες του οποίου κάποιος μπορεί να βρει σημεία ταύτισης, να αντλήσει έμπνευση και να βρει κατευθύνσεις σε προβλήματα που τον απασχολούν.

Ήθελα να ευχαριστήσω τους ομιλητές του Authentic Talks για την παρουσία τους και να συγχαρώ τον ΣΕΓΑΣ και όλους τους συντελεστές και φυσικά όλους και όλες τους αθλητές και τις αθλήτριες του Αυθεντικού Μαραθωνίου που τιμούν τη χώρα μας με τη συμμετοχή τους.

Εύχομαι κάθε επιτυχία στο αγωνιστικό σκέλος των επόμενων ημερών».

Για πρώτη φορά στο συνέδριο Authentic Talks απονεμήθηκαν τα βραβεία του Μαραθωνίου, MarathonAwards.

Τα παρέλαβαν: η Βασιλική Κωνσταντινοπούλου από τη Σοφία Σακοράφα, ο πρόεδρος της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής Σπύρος Καπράλος από την πρωταθλήτρια Ευρώπης του βάδην Αντιγόνη Ντρισμπιώτη, ο Γιάννης Ρόκκας εκ μέρους του ΟΠΑΠ, μεγάλου χορηγού του Αυθεντικού Μαραθωνίου, από τον Κώστα Κεντέρη, η Ειρήνη Σπανού εκ μέρους του Μουσείου Μαραθώνα από τον πρόεδρο της ΔΟΑ, Ισίδωρο Κούβελο και η νικήτρια του πρώτου Μαραθωνίου, το 1983 Μεταξία Μπερτεζελέα από τον κάτοχο του πανελλήνιου ρεκόρ στο Μαραθώνιο, Σπύρο Ανδριόπουλο.

Την εκδήλωση παρουσίασε η κορυφαία Ελληνίδα ξιφομάχος σε αμαξίδιο, Κέλλυ Λουφάκη.

TAGS ΜΑΡΑΘΩΝΙΟΣ ΑΘΗΝΑΣ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ