ΒΑΛ' ΤΟ ΑΓΟΡΙ ΜΟΥ

Το καρναβάλι και ο... ψυχάκιας

Ο Απόλλων Πάτρας σηκώνει την κούπα του πρωταθλητή της Α2
Ο Απόλλων Πάτρας σηκώνει την κούπα του πρωταθλητή της Α2 EUROKINISSI

Ο Απόλλων Πατρών επιστρέφει στην Βasket League και ο Βασίλης Σκουντής γράφει για το... εξ αναβολής αποκριάτικο πανηγύρι και τον sui generis Nίκο Βετούλα.

O Θεός αργάει, αλλά δεν ξεχνάει, ‘έλεγε ο συχωρεμένος ο Θανάσης Γιαννακόπουλος και θαρρώ πως αυτό το τσιτάτο το ενστερνίζονται εδώ και λίγη ώρα και οι απανταχού της γης Πατρινοί...

Και ο δικός τους Θεός, ο Απόλλων ντε, αργάει, αλλά ποτέ δεν ξεχνάει να επιστρέψει σε αυτό που με τόση κοινοτοπία, αλλά και ακρίβεια, λέγεται σε τέτοιες περιπτώσεις...

Στη φυσική θέση του!

Διάβολε, φυσική θέση των λεγάμενων είναι η Α’ Εθνική, η Α1, η Βasket League και όπως αλλιώς κατά καιρούς ονομάζεται το πρώτο τη τάξει ελληνικό πρωτάθλημα στο οποίο θα μοστράρουν ξανά τις αφεντομουτσουνάρες τους.

Τους πήρε μια τετραετία να παλιννοστήσουν, αλλά είπαμε...

Ο Θεός αργάει, αλλά δεν ξεχνάει!

Είναι άλλωστε συνηθισμένοι οι εντεύθεν της Περιβόλας Αχαιοί σε αυτά τα σούρτα φέρτα, εδώ και ακριβώς μισό αιώνα...

Το Ιωβηλαίο του Απόλλωνα

Α. ναι, αυτό τώρα το συνειδητοποιώ: με τη νίκη του επί του Ολυμπιακού και την άμεση επιστροφή του στα σαλόνια σήμερα ο Απόλλων γιόρτασε πανηγυρικά, έστω και σε στενό κύκλο το δικό του Ιωβηλαίο!

Εφέτος συμπληρώνονται πενήντα χρόνια από την πρώτη προαγωγή του, το 1971, όταν ο θρυλικός "Παγκόσμιος" Γιώργος Αμερικάνος κόλλαγε μερικά από τα τελευταία ένσημα στο ένδοξο βιβλιάριο του και όταν επίσης έσκασε από το αυγό του και έριχνε τις πρώτες βόλτες του στην πίστα ο "Νουρέγιεφ" Κώστας Πετρόπουλος....

Μαζεμένα του τυχαίνουν όλα του Απόλλωνα: η νίκη επί του Ολυμπιακού επιστροφή στην Ιθάκη του, η επέτειος του Ιωβηλαίου και απόδειξη πώς στα 32 καίγεσαι, αλλά τη γλιτώνεις με ελαφρά εγκαύματα!

Στην τράπουλα καίγεσαι στα 32 και την πατάς: το 2017 οι Πατρινοί (στην πρώτη, παρεμπιπτόντως, συμβίωση τους με τον συμπολίτη Προμηθέα, όπως είχε συμβεί δέκα χρόνια νωρίτερα και με την Ολυμπιάδα) έπεσαν μετά από 31 παρουσίες, αλλά τώρα επιστρέφουν για να συνεχίσουν το μέτρημα τους, χώρια οι δυο συμμετοχές σε τελικούς Κυπέλλου και οι πέντε στα Κύπελλα Ευρώπης.

Επιστρέφουν επίσης για να ξανασυναντήσουν τον Προμηθέα, στον πάγκο του οποίου τη σεζόν 2016-17 ποιος λέτε πως βρισκόταν;

Ο Νίκος ο Βετούλας, που λόγω παρελθόντος και μέλλοντος, απέδειξε πως τελικά το αίμα νερό δεν γίνεται!

Πήραν πίσω το καρναβάλι

Αμ’ το άλλο;

Ελέω της πανδημίας, οι Απόκριες του 2020 και του 2021 πέρασαν στο ντούκου για τους Πατρινούς, αλλά ο Θεός που έλεγα και πριν αργάει, αλλά δεν ξεχνάει...

Σήμερα λοιπόν ο Θεός δεν ξέχασε να τους δώσει πίσω το Καρναβάλι που τους πήρε τα προηγούμενα δυο χρόνια!

Στάχτη και μπούλμπερη τον έκαναν σήμερα τον βασιλιά Καρνάβαλο που τους στοίχειωνε από πέρυσι...

Τη σεζόν 2016-17 από τον πάγκο του Απόλλωνα είχαν περάσει πρώτα ο Κώστας Μέξας και ύστερα ο Θανάσης Σκουρτόπουλος, που έμελλε κιόλας να πιει το κώνειο...

Τα ΄φεραν οι συγκυρίες και η τύχη, ώστε από εκείνη τη μοιραία ομάδα να επιζήσουν και να ρουφήξουν χθες το νέκταρ δυο παίκτες: ο Γιώργος Διαμαντάκος που έφυγε και ξαναγύρισε και ο Περικής Μπαζίνας που είναι γέννημα θρέμμα της ομάδας...

Διαμαντάκος όπως Έιτον

Αν και Σπαρτιάτης, ο Διαμαντάκος κάθε άλλο παρά λιτός υπήρξε σήμερα στο παιχνίδι του:24 πόντοι με 6/10 δίποντα, 1/1 τρίποντο, 9/11 βολές, 10 ριμπάουντ, μία ασίστ, μια τάπα, οκτώ φάουλ υπέρ και 30 βαθμούς στο ranking!

Ω ρε, Διαμαντάκο, φτυστός ο ΝτιΑντρε Είτον των Σανς ήσουν!

Ο Απόλλων, λοιπόν...

Ο Απόλλων που είναι όλων, όπως έλεγε και το έκανε κιόλας σύνθημα στην εκστρατεία της ομάδας ο συχωρεμένος ο Ανδρέας Μολφέτας,

Ο Απόλλων, που είναι όλων, αλλά βασικά είναι του Βετούλα, έστω κι αν -όπως έλεγε ο Ευθύμης Κιουμουρτζόγλου-οι ομάδες δεν ανήκουν ούτε στους προπονητές, ούτε στους παίκτες, αλλά σε αυτούς που τις διοικούν και σε όλους όσοι τις υποστηρίζουν.

Έχω μπόλικα ράμματα για τη γούνα του Βετούλα, άλλωστε νιώθω μεγάλη οικειότητα μαζί του: και επειδή τον ξέρω από μωρό, αλλά και διότι παντρεύτηκε γυναίκα από το Ρέθυμνο και έρχεται στον τόπο μου κάθε καλοκαίρι για διακοπές...

Ήρθε και μόνιμα, βεβαίως, τη σεζόν 2017-18 ως προπονητής της ομάδας των Cretan Kings

Σε μια παλιά συνέντευξη του στο «Τρίποντο», ο μετρ της ασίστ Βετούλας είχε πει ότι «δεν κάνω εγώ ευτυχισμένους τους συμπαίκτες μου με τις πάσες, αυτοί κάνουν εμένα ευτυχισμένο διότι βρίσκονται εκεί που πρέπει και τις αξιοποιούν»!

Οι συμμαθητές του Βετούλα

Εκτός από τους συμπαίκτες του, τον έκαναν ευτυχισμένο και τα μέλη της στατιστικής υπηρεσίας, που -σύμφωνα με τον αστικό μύθο της εποχής- ήταν συμμαθητές του από το Γυμνάσιο και γι' αυτό σε κάθε εντός έδρας αγώνα φρόντιζαν να του πιστώνουν τρεις- τέσσερις ασίστ επί πλέον!


"Υπερβολές του κιτρίνου τύπου", κατά πώς έλεγε και ο ναύαρχος Γελεβουρδέζος στην κωμωδία "Δεσποινίς διευθυντής"!

Παρ' όλα αυτά, κουβέντα στην κουβέντα, κάποιοι, κάπου, κάποτε προσηλυτίσθηκαν σε αυτή την εκδοχή, συμπεριλαμβανομένου και του Ντράγκαν Σάκοτα...

Στις 20 Μαρτίου του 1997, μετά από την ήττα του Περιστερίου από τον Απόλλωνα, στον οποίο οι Πατρινοί εκτέλεσαν 49 βολές, ο "Σάλε" είχε πει ότι "δεν ξέρω για τις ασίστ, αλλά απόψε οι διαιτητές έκαναν τον Βετούλα να μοιάζει με τον Τζόρνταν"!

Σε πιο χιουμοριστικό μήκος κύματος κινήθηκε ο Σβι Σερφ, στις 21 Δεκεμβρίου του 1997, όταν μετά από έναν αγώνα ΠΑΟΚ-Ηράκλειο, είπε το εξής: "Η στατιστική αδικεί τον Σάκλφορντ, διότι έδωσε τουλάχιστον πέντε ασίστ και όχι δυο που γράφει το χαρτί. Μάλλον πρέπει να φέρουμε στο Αλεξάνδρειο τη στατιστική υπηρεσία της Πάτρας, διότι εκεί ο Βετούλας δίνει πάσα από το δεξί στο αριστερό χέρι και την περνάνε ασίστ"!!!

Η γούρικη γκρι φανέλα

Έναν μήνα αργότερα κι αφού προηγουμένως ξεπάστρεψε τον Παναθηναϊκό, ο Απόλλων έπαιξε στον τελικό του Κυπέλλου, χάρη και στη γούρικη γκρι φανέλα που φορούσε ο Βετούλας στην προθέρμανση!

Μισή ώρα μετά την αναχώρηση της αποστολής από την Πάτρα με προορισμό την Αθήνα, ο Νίκος συνειδητοποίησε ότι την είχε ξεχάσει στο σπίτι του και τότε σηκώθηκε αμέσως από τη θέση του και σχεδόν κλαίγοντας, παρακάλεσε τον Αλεξανδρή να γυρίσουν πίσω για να την πάρει!

Ήθελε δεν ήθελε ο "Τίγρης", ο οποίος παρά τη φιλία, την κουμπαριά και την πολύχρονη συναναστροφή του με τον Ιωαννίδη, δεν ήταν ποτέ του προληπτικός έδωσε εντολή στον οδηγό του πούλμαν να κάνει στροφή και όντως γύρισαν στην Πάτρα και πέρασαν από το σπίτι του Βετούλα για να πάρουν τη φανέλα!

Δεν ξέρω εάν ο Βετούλας είναι ακόμη προληπτικός, σίγουρα πάντως έχει ηρεμήσει σε σχέση με την εικόνα που έβγαζε ως παίκτης και τον είχε σταμπάρει ως "κακό παιδί".

Το χειρότερο παιδί του κόσμου

Ρωτήθηκε επ' αυτού σε μια συνέντευξη του πάλι στο "Τρίποντο", την 1η Ιουνίου του 1999 και είχε απολογηθεί ως εξής:

"Εγώ ξέρω ότι θέλω και προσπαθώ να κάνω ό,τι περνάει από το χέρι μου για να νικήσει η ομάδα μου. Εάν αυτό σημαίνει κακό παιδί, τότε ναι, είμαι το χειρότερο παιδί του κόσμου"!

Όντως η διαγωγή του Βετούλα ως παίκτη δεν ήταν "κοσμιωτάτη"....

Δεν είναι λίγες οι φορές στην καριέρα του που ο "Psycho", όπως τον αποκαλούν στην Πάτρα υπερέβαινε τα εσκαμμένα, με αποκορύφωμα τον αγώνα μποξ στον οποίο τόλμησε να εμπλακεί στις 23 Ιανουαρίου του 1999, με (όχι όποιον κι όποιον, αλλά) τον Πιτ Παπαχρόνη, στην προθέρμανση του αγώνα Μαρούσι- Απόλλων (67-60)!

Ξαφνικά οι δυο παίκτες άρχισαν να τσακώνονται και στο αμέσως επόμενο κλικ άρχισαν τις μπουνιές και τις κλοτσιές υπό το έκπληκτο βλέμμα των συμπαικτών τους και των αστυνομικών.

"Δεν έχω πρόβλημα με τον άνθρωπο Βετούλα, αλλά με τον παίκτη Βετούλα, γιατί δεν είναι άντρας και παίζει π@@@κα" τον κατηγόρησε ο Παπαχρόνης. "Σε όλη τη διάρκεια του αγώνα, προσπαθεί να εκνευρίσει τους αντιπάλους του, με ύπουλα κτυπήματα στα αρ@@@α"!

Εντέλει οι δυο παίκτες πλήρωσαν ακριβά τον καυγά, καθώς τιμωρήθηκαν με αποκλεισμό τεσσάρων αγωνιστικών και η απουσία του Βετούλα απέβη καταδικαστική για τον Απόλλωνα, ο οποίος εκείνη τη σεζόν υποβιβάσθηκε στην Α2.

Σαν τον Καντονά στα Πατήσια

Τρία χρόνια νωρίτερα, στις 17 Δεκεμβρίου του 1995, στα Πατήσια, ο Βετούλας είχε ζηλέψει τη δόξα του... Ερικ Καντονά!

Στη λήξη του αγώνα Σπόρτιγκ-Απόλλων κάποιος θεατής τον έβρισε και ο Νίκος, που ομολογουμένως το έλεγε η καρδιά του και δεν ορρωδούσε προ ουδενός, καβάλησε το κάγκελο και του όρμησε, αλλά ευτυχώς την τελευταία στιγμή και πριν τον κάνει τελατίνι, συγκρατήθηκε από τους συνήθεις ψυχραιμότερους που μπήκαν στη μέση!

Την επόμενη χρονιά (1η Δεκεμβρίου 1996), έγινε «κόκκινο πανί» στο Ιβανώφειο, διότι απάντησε πάλι στις προκλήσεις των οπαδών του Ηρακλή και τους έκανε χειρονομίες, με αποτέλεσμα ένας από αυτούς να θέλει να του υποβάλει μήνυση!

Τον Σεπτέμβριο του 2001, ενώ αγωνιζόταν στη Νήαρ Ηστ πλακώθηκε με τον βετεράνο (και νυν προπονητή της Εθνικής Βουλγαρίας) Γκιόργκι Μλαντένοφ και ο καυγάς τους είχε ως αποτέλεσμα να διακοπεί ο φιλικός αγώνας με τη Λέφσκι στη Σόφια!

Στα χέρια του Ματθαίου

Ο Βετούλας που άρχισε την αθλητική καριέρα του ως τερματοφύλακας της Νίκης Προαστίου, όπου τον είδαν ο Βέργος και ο Χαραλαμπόπουλος, τον "τράβηξαν" στην ομάδα μπάσκετ της Παναχαϊκής και τον εναπέθεσαν στα χέρια του Φαίδωνα Ματθαίου, υπήρξε ένας από τους πιο χαρισματικούς πασέρ στα χρονικά της Α1.

Μεταξύ άλλων έχει μοιράσει 15 ασίστ στον αγώνα του Κυπέλλου Κόρατς με την κροατική Ζρίνιεβατς (31 Σεπτεμβρίου 1997) και στο ματς πρωταθλήματος με τον Ηρακλή (29 Οκτωβρίου 1997), στο οποίο ισοφάρισε το τότε ρεκόρ του Νίκου Γκάλη (Αρης, Παναθηναϊκός, σεζόν 1993-94).

Πέρα από την... πλάκα για τη χάρη που τάχα του έκαναν οι συμμαθητές του, για τα δεδομένα του ελληνικού μπάσκετ ο νυν προπονητής του Απόλλωνα υπήρξε ένας μικρός Στόκτον!

Παρεμπιπτόντως ο ένας από τους δυο γιους του Τζον Στόκτον, ο Μάικλ έπαιξε στον Απόλλωνα Πατρών στα τελειώματα της σεζόν 2016-17...

Ως παίκτης ήταν πολύ παθιασμένος και αποτελούσε τον φόβο και τον τρόμο των προπονητών του, διότι ακολουθούσε περισσότερο το ένστικτο, παρά με τις εντολές τους.

Οι τσακωμοί με τους προπονητές

"Ρισκάρω και πολλές φορές κάνω του κεφαλιού μου, διότι την ώρα του αγώνα πιστεύω ότι ο παίκτης ξέρει καλύτερα από τον προπονητή τι χρειάζεται" τόνισε κάποτε και όντως αναρωτιέμαι εάν εξακολουθεί να πρεσβεύει την ίδια άποψη.

Εκτός από το ότι συχνά έκανε του κεφαλιού του, ο Βετούλας είχε επίσης τη συνήθεια, που έγινε λατρεία και κατέληξε σε μανία να τσακώνεται με τους προπονητές του!

Στον μπασκετικό βίο του συγκρούσθηκε (σε κάποιες περιπτώσεις μάλιστα με σφοδρότητα) με τους περισσότερους προπονητές του στις περισσότερες ομάδες στις οποίες έπαιξε: με τον Βαγγέλη Αλεξανδρή (και στον Απόλλωνα και στην ΑΕΚ), με τον Κώστα Μίσσα, με τον Κώστα Διαμαντόπουλο, με τον Κώστα Φλεβαράκη και πάει λέγοντας.

Πλακώθηκε επίσης και με συμπαίκτες του, μάλιστα οι τεταμένες σχέσεις του με τον Γκαγκαλουδη και με τον Πέρκοβιτς είχαν ως αποτέλεσμα να αποδεσμευθεί από την ΑΕΚ στις 30 Ιανουαρίου του 1997 και να αναζητήσει καταφύγιο στην Ισπανία, συνεχίζοντας την καριέρα του στη Μούρθια, όπου συνάντησε τον (άλλοτε παίκτη του Ολυμπιακού) Γάλλο Στεφάν Ρισασέ και τον Σλοβένο, σταρ του ΝΒΑ πλέον, Γκόραν Ντράγκιτς.

Τότε γράφτηκε στις εφημερίδες πως "ο Αλεξανδρής θυσίασε ένα δικό του παιδί για να ταράξει τα νερά στην ΑΕΚ"!

Ξεφτίλισε την ιατρική

Συν τοις άλλοις ο Βετούλας αποτελεί ένα ιατρικό "case study".

Αυτή η περιπτωσιολογία καταγράφηκε τη σεζόν 1999-2000, όταν ως παίκτης του ΠΑΟΚ έπαθε ρήξη χιαστού στις 17 Νοεμβρίου, στον αγώνα με την ΤΣΣΚΑ Μόσχας, το πρόβλημα διαγνώσθηκε μετά από έναν μήνα, εγχειρίστηκε στις 27 Δεκεμβρίου και επέστρεψε στη δράση στις 25 Φεβρουαρίου!

Στον ΠΑΟΚ μετακόμισε το καλοκαίρι του 1999, μετά τον υποβιβασμό του Απόλλωνα, χάρη σε μια τρομερή γκάφα των Πατρινών, οι οποίοι πάνω στην απογοήτευση τους ξέχασαν, ως όφειλαν, να του ανανεώσουν μονομερώς το συμβόλαιο!

Ο Κροάτης Πέταρ Σκάνσι που βρισκόταν τότε στην τεχνική ηγεσία του ΠΑΟΚ ούτε τον ήξερε, ούτε τον γούσταρε, αλλά ανέκρουσε πρύμναν μετά από μια συναρπαστική εμφάνιση του, όταν αντικατέστησε τον Σεργκέι Μπαζάρεβιτς, που χρεώθηκε νωρίς με φάουλ.

Σήμερα ο άνθρωπος που έχει ως μότο της ζωής του το "κάθε μέρα είναι μια καινούργια μέρα" οδήγησε τον Απόλλωνα ξανά στην Εδέμ: το έχει διαπράξει ξανά όχι μόνο με την ομάδα της καρδιάς του, αλλά και πρόπερσι με τον Ιωνικό Νικαίας.

Το χόμπι που του βγήκε

Ο βίος και η πολιτεία του μέσα στο γήπεδο, δεν μαρτυρούσαν ίσως ότι θα γινόταν καλός και ψαγμένος προπονητής, αλλά όσοι διαβάζουν πίσω από τις γραμμές, το 'χαν ψυλλιαστεί...

Το εννοώ αυτό, διότι σε μια συνέντευξη του που δημοσιεύθηκε στις 31 Δεκεμβρίου του 1998, στην εφημερίδα "Κόσμος των Σπορ", ο Βετούλας ρωτήθηκε "πώς περνάει τον ελεύθερο χρόνο του» και ιδού η αποκαλυπτική (για τις μπασκετικές και δη τις προπονητικές ανησυχίες του) απάντηση του...

"Τα καλοκαίρια καθόμαστε με τον Γιάννη τον Μολφέτα και ψάχνουμε στο INTERNET τα βιογραφικά και τα στατιστικά στοιχεία των παικτών, που γράφουν οι εφημερίδες ότι είναι υποψήφιοι για τις ελληνικές ομάδες"!

Από εκεί, φαίνεται, του έμεινε το κουσούρι να ξεψαχνίζει την αγορά και να βρίσκει φτηνούς ξένους παίκτες που δεν τους ξέρει ούτε η μάνα τους (βλέπε Ερικ ΜακΚόλουμ) και αποδεικνύονται λαβράκια!

TAGS ΒΑΛ' ΤΟ ΑΓΟΡΙ ΜΟΥ ELITE LEAGUE
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ