ΒΑΛ' ΤΟ ΑΓΟΡΙ ΜΟΥ

To "ή ταν ή επί τας" του Μπαρτζώκα

Ο Γιώργος Μπαρτζώκας στον πάγκο του Ολυμπιακού
Ο Γιώργος Μπαρτζώκας στον πάγκο του Ολυμπιακού EUROKINISSI

Ο Ολυμπιακός παίζει απόψε τα ρέστα του και ο Βασίλης Σκουντής ξετυλίγει το κουβάρι της ιστορίας του στα Game 5 και σε όλες τις επιχειρήσεις του στα playoffs της Euroleague.

Εάν δεν απατώμαι η (εκ πατρός) σκούφια του Γιώργου Μπαρτζώκα βαστάει από το Κεντρικό της Άρτας και όχι από τη Σπάρτη. Αλλά, διάβολε, όπως λένε και οι Αμερικανοί, είναι κρίμα ν' αφήνεις μια λεπτομέρεια να σου χαλάει μια όμορφη ιστορία

Η εφετινή ιστορία του Ολυμπιακού δεν είναι ακόμα όμορφη, αλλά μπορεί να (ξανα)γίνει μια κούκλα απόψε (21:30, Novasports 4HD, LIVE από το SPORT24)! Έστω κι αν ο Μπαρτζώκας δεν είναι Σπαρτιάτης, μπορεί απόψε μέσα στα αποδυτήρια να υποδυθεί μια... Σπαρτιάτισσα μάνα! Να φορέσει -εάν το θεωρεί σκόπιμο, μια εσθήτα, να ανοίξει την πόρτα και σε κάθε παίκτη που θα βγαίνει προς τα έξω για να κατευθυνθεί στον στίβο της μάχης να του δίνει από μια ασπίδα, μαζί με το απαραίτητο δόρυ και να του λέει την ίδια κουβέντα. Ή ταν ή επί τας!

Πάει να πει ή (γύρνα) με αυτήν ή (γύρνα) πάνω της! Η Νορμανδία, η Ιθάκη και το χαμένο Βελιγράδι

Τις προάλλες πριν από τον τέταρτο αγώνα στο Μόντε Κάρλο ανέτρεξα στα Game 4 που έχει παίξει ο Ολυμπιακός στην ευρωπαϊκή ιστορία του και η δουλειά πάει σχοινί κορδόνι σήμερα.

Game 5, λοιπόν, όλα τα λεφτά: απλώς σε αντίθεση με το ΝΒΑ, όπου τα εκάστοτε Game 7 αποκαλούνται "Seven Heaven", εδώ οι ουρανοί δεν είναι επτά, αλλά πέντε. Το ίδιο κάνει, άλλωστε αυτά τα ματς δεν έχουν αύριο, αλλά μπορούν να αποκτήσουν μεθαύριο!

Το μεθαύριο είναι σχετικό και παραπέμπει στις 19 και στις 21 Μαΐου στο Βελιγράδι, που παρεμπιπτόντως ο Ολυμπιακός το 'χει κιόλας απωθημένο από την ατελέσφορη επιχείρηση του το 2018, όταν τον εξοστράκισε από αυτή τη ρότα η Ζαλγκίρις. Βελιγράδι, σαν να λέμε Ιθάκη!

Το καθαρό μυαλό και ο μη πανικός

Προτού γυρίσω τον χρόνο πίσω, θα ήθελα να τονίσω κάτι που νομίζω ότι αποτελεί το άπαν αυτού του υπέρ πάντων αγώνα. Θαρρώ, λοιπόν, πως περισσότερο από οτιδήποτε άλλο, πέρα από τις φωνές του κόσμου, τη στρατηγική του προπονητή και την απόδοση των παικτών, οι Πειραιώτες χρειάζονται μια συνθήκη που ορίζεται από τέσσερις προϋποθέσεις και είναι εκ των ων ουκ άνευ. Να δείξουν ψυχραιμία, να παίξουν με καθαρό μυαλό, να αποτινάξουν την πίεση (του γηπεδούχου ή του φαβορί) και να μην πανικοβληθούν ό,τι κι αν συμβεί, ακόμη κι αν κάποια στιγμή στραβώσει το πράγμα!

Επιμένω στο τελευταίο σκέλος, άλλωστε έχουν γνώσιν οι φύλακες: ο Γιώργος Μπαρτζώκας, ο (συνεργάτης του) Χρήστος Παππάς, ο Γιώργος Πρίντεζης, ο Κώστας Παπανικολάου και ο Κώστας Σλούκας θυμούνται καλά τι συνέβη πριν από εννέα χρόνια.

Το -15 και η αχλάδα που είχε πίσω την ουρά

Εκείνο το βράδυ της 26ης Απριλίου του 2013 πάλι στον πέμπτο προημιτελικό ο Ολυμπιακός είδε την Εφές να κάνει πάρτι στο ΣΕΦ και να προηγείται με διαφορά 15 πόντων στο 15ο λεπτό, αλλά πίσω είχε η αχλάδα την ουρά!

Οι Πειραιώτες δεν μάσησαν και από εκείνο το σημείο και πέρα επιδόθηκαν σε μια επική αντεπίθεση: λύσσαξαν στην άμυνα, βρήκαν το χέρι τους στην επίθεση, πέτυχαν μια ανατροπή 25 πόντων και όταν σήμανε η κόρνα της λήξης, το 82-72 αποτελούσε λύτρωση, δικαίωση και πρόκριση! Ο Ολυμπιακός πήγε στο Λονδίνο, αναγορεύθηκε Σερ και όλα τα υπόλοιπα είναι Ιστορία!

Η χοντρή στη συναυλία και τα ζόρια του 2017

Είναι επίσης και ένα διδακτικό μάθημα πως κανένας αγώνας δεν λήγει στο πρώτο ημίχρονο ή -όπως λένε οι Αμερικανοί- καμιά συναυλία δεν τελειώνει, εάν δεν βγει να τραγουδήσει η χοντρή!

Υπέρ του Ολυμπιακού λειτουργεί η στατιστική, αλλά κι αυτή δεν αποτελεί την αναγκαία και ικανή συνθήκη της πρόκρισης: σε 14 πέμπτα ματς στα χρονικά, όλες τις φορές επικράτησαν οι οικοδεσπότες, με τους Πειραιώτες να έχουν διατελέσει δυο φορές θύτες και μια φορά θύμα σε αυτό το νταλαβέρι.

Τη σεζόν 2012-2013 προηγήθηκαν με 2-0 (67-62, 71-53) απέναντι στην Εφές, αλλά ισοφαρίσθηκαν σε 2-2 (83-72, 74-73) και καθάρισαν την μπουγάδα στο Game 5 με 82-72, επιστρέφοντας, όπως σημείωσα προηγουμένως, από το -15.

Την επόμενη σεζόν (2013-14) παίχθηκε το ίδιο έργο, αλλά από την ανάποδη με αντίπαλο τη Ρεάλ που είχε το πλεονέκτημα έδρας και προηγήθηκε με 2-0 (88-71, 82-77), με τον Ολυμπιακό να απαντά με δυο νίκες (78-76, 71-62) και να υποκύπτει στο πέμπτο ματς (83-69).

Τρία χρόνια αργότερα στο déjà vu ενός πέμπτου κολασμένου ματς πάλι με την Εφές οι Ερυθρόλευκοι στάθηκαν όρθιοι τόσο στην Πόλη, όσο και στο σπίτι τους. Στον πρώτο αγώνα νίκησαν με 87-72, αλλά οι Τούρκοι ισοφάρισαν στο ΣΕΦ (73-71) και προηγήθηκαν με 2-1 στην έδρα τους (64-60), ωστόσο ο Ολυμπιακός δεν είχε πει την τελευταία λέξη του. Πέτυχε το break στον τέταρτο αγώνα (74-62) και κουβάλησε τη σειρά πίσω στο ΣΕΦ, όπου επικράτησε δια πυρός και σιδήρου με 87-78 και σφράγισε το εισιτήριο του για την Κωνσταντινούπολη.

Στο Game 5 η Εφές αποδείχθηκε σκληρό καρύδι και προηγήθηκε με 41-37, ενώ με το σκορ στο 78-74 έγραψαν τον διθυραμβικό επίλογο ο Βασίλης Σπανούλης με 2/2 βολές και ο Γιώργος Πρίντεζης με ένα τρίποντο.

Οι best-of-five σειρές καθιερώθηκαν τη σεζόν 2008-09, ενώ μέχρι τότε οι προκρίσεις κρίνονταν στις τρεις νίκες.

H γραμμή του Ζάρκο και η τάπα του Φασούλα

  • Τη σεζόν 1992-93, με μειονέκτημα έδρας, νίκησε τη Λιμόζ στην Πάτρα, χάρη στο τρίποντο του Ζάρκο Πάσπαλι με 70-67, αλλά γνώρισε δυο ήττες στο Βeaublanc (53-59, 58-60) με τον Ζάρκο να κάνει το μοιραίο λάθος, πατώντας την πλάγια γραμμή.
  • Την επόμενη χρονιά (1993-94) με πλεονέκτημα έδρας ηττήθηκε από την Μπάκλερ στην Μπολόνια, αλλά επέστρεψε δριμύτερος στο ΣΕΦ πέτυχε δυο νίκες (89-69 και 65-62 με "το stop που έδωσε" -όπως έλεγε στη μετάδοση ο Φίλιππος Συρίγος- ο Παναγιώτης Φασούλας στο corner-3 του Πάολο Μορέτι) και προκρίθηκε με 2-1 στο Final Four της Σαραγόσα.

Το 3x3 με την ΤΣΣΚΑ και η... μαυρόγατα του '96

  • Τη σεζόν 1994-95 οι Ερυθρόλευκοι ηττήθηκαν στη Μόσχα από την ΤΣΣΚΑ με 95-65 κι απάντησαν με δύο νίκες στο ΣΕΦ, πρώτα με 86-77 και εν συνεχεία με 79-54 σε ματς που κατέληξε σε 3x3, εξαιτίας του γεγονότος ότι οι Μοσχοβίτες είχαν ξεπαστρευτεί από δηλητηρίαση.
  • Μετά τις δυο απανωτές συμμετοχές του στο Final Four, το 1996 ο Ολυμπιακός έμεινε εκτός (παριζιάνικου) νυμφώνος, καθώς μετά την εμφατική νίκη του στο ΣΕΦ επί της Ρεάλ με 68-49, γνώρισε δυο ήττες στη Μαδρίτη (80-77, 80-65) με τον Γιάννη Ιωαννίδη να ψάχνει ποια ήταν η... μαυρόγατα!
  • Το 1997 διάνυσε όλο τον δρόμο και ανέβηκε στο θρόνο σε πείσμα του μειονεκτήματος έδρας αποκλείοντας πρώτα την Παρτίζαν Βελιγραδίου με 2-1 (νίκη στο Βελιγράδι με 81-71, ήττα στο ΣΕΦ με 61-60 και δεύτερο break με 74-69) και εν συνεχεία τον Παναθηναϊκό με 2-0.
  • Το 1998 αποκλείσθηκε με δυο ήττες από την Παρτίζαν Βελιγραδίου, ενώ το 1999 ταξίδεψε στο Μόναχο με δυο sweep (2-0) επί της Βαρέζε και της Βιλερμπάν.

Τα όργια του Σάρας και η πριονοκορδέλα

  • Το 2000 έπαιξε με μειονέκτημα έδρας και αποκλείσθηκε από την Ολίμπια Λιουμπλιάνα με τον τότε άγνωστο Σαρούνας Γιασικέβιτσους να οργιάζει στο τρίτο ματς.
  • Το 2001 ξεπέταξε στον Α' γύρο τη Βερόνα με 2-0 και αποκλείσθηκε επίσης με 2-0 από τη Ταού Μπασκόνια του Ντούσκο Ιβάνοβιτς (σε ρόλο... Hannibal Lecter) που εκείνη τη σεζόν πέρασε πριονοκορδέλα όλο το ελληνικό μπάσκετ!
  • Ακολούθησαν τρεις σεζόν κατά τις οποίες καταργήθηκαν τα playoffs και οι ομάδες προκρίνονταν από το Top 16, ενώ το 2005 ο Ολυμπιακός έμεινε εκτός οκτάδας.

Το σουτ του Παπαμακάριου στο στοιχειωμένο καλάθι

  • Την επόμενη χρονιά (2005-06) επέστρεψε στην post season με μειονέκτημα έδρας και αποκλείσθηκε με 2-1 από τη Μακάμπι (78-87, 76-70, 73-77), με τον Μανώλη Παπαμακάριο να αστοχεί στο κρισιμότερο τρίποντο και μάλιστα στο ίδιο καλάθι στο οποίο το 1994 είχε χάσει τις βολές ο Ζάρκο Πάσπαλι!
  • Το 2007 βρήκε ξανά απέναντι του την Ταού (0-2) και έχασε την πυξίδα προς το Final Four που διεξήχθη στον ΟΑΚΑ.

Η πρωταπριλιάτικη νίκη και το σοκ με τη Σιένα

  • Το 2008, ανήμερα Πρωταπριλιά, άλωσε τη Μόσχα (74-76), αλλά η ΤΣΣΚΑ απάντησε με δυο νίκες (83-73, 81-56) και σφράγισε το εισιτήριο της προς τη Μαδρίτη, όπου κατέκτησε τον τίτλο με παίκτες τον Θοδωρή Παπαλουκά και τον Νίκο Ζήση.
  • Το 2009 επέστρεψε μετά από δέκα άγονα χρόνια στο Final Four (Βερολίνο) αποκλείοντας με πλεονέκτημα έδρας τη Ρεάλ Μαδρίτης με 3-1. Tην επόμενη χρονιά το διέπραξε ξανά (Παρίσι) με πλεονέκτημα έδρας απέναντι στην Πρόκομ με 3-1.
  • Το 2011 με πλεονέκτημα έδρας ποδοπάτησε τη Σιένα στο πρώτο ματς με 89-41, αλλά υπέστη τρεις διαδοχικές ήττες και έμεινε στον άσο!

Η εξιλέωση και το repeat

  • Την επόμενη χρονιά (2012) βρήκε ξανά μπροστά του την ομάδα της Τοσκάνης, αυτή τη φορά με μειονέκτημα έδρας, αλλά πήρε το αίμα του πίσω με το ίδιο σκορ και τίναξε την μπάνκα στον αέρα στην Πόλη.
  • Το 2013 με πλεονέκτημα έδρας υπερπήδησε το εμπόδιο της Εφές με 3-2 και πέτυχε το repeat στο Λονδίνο.
  • Το 2014 με μειονέκτημα αποκλείσθηκε για δεύτερη φορά στην ιστορία του από τη Ρεάλ με το ίδιο σκορ.
  • Το 2015, σε πείσμα του μειονεκτήματος έδρας, πέτυχε την επική πρόκριση επί της Μπαρτσελόνα με 3-1 κι έφτασε ως τον τελικό όπου ηττήθηκε από τη Ρεάλ, ενώ το 2016 έμεινε εκτός playoffs.
  • Επέστρεψε το 2017 με την πρόκριση του κόντρα στην Εφές με 3-2 και έπαιξε στον τελικό απέναντι στην οικοδέσποινα Φενέρμπαχτσε.
  • Το 2018, αν και είχε πάλι το πλεονέκτημα έδρας αποκλείσθηκε με 3-1 από τη Ζαλγκίρις.

H... λυπητερή και το "ή ταν η επί τας"

Και τώρα η λυπητερή, που λένε. Απόψε ο Ολυμπιακός γράφει τον επίλογο της 22ης επιχείρησης του σε playoffs της Ευρωλίγκας, μετρώντας (προτού καταλήξει η σειρά με τη Μονακό) 10 προκρίσεις και 11 αποκλεισμούς: πέρασε επτά φορές με πλεονέκτημα έδρας και τρεις με μειονέκτημα, ενώ στον αντίποδα γνώρισε τέσσερις αποκλεισμούς με πλεονέκτημα και επτά με μειονέκτημα.

Η πιο μεγάλη ώρα είναι τώρα λοιπόν. Εδώ (εν Πειραιεί) και τώρα. Εδώ και τώρα "ή ταν η επί τας", όπως κατευόδωναν και οι μανάδες τους βλαστούς τους στην αρχαία Σπάρτη.

TAGS ΒΑΛ' ΤΟ ΑΓΟΡΙ ΜΟΥ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ ΜΠΑΣΚΕΤ FINAL FOUR ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ EUROLEAGUE ΓΙΩΡΓΟΣ ΜΠΑΡΤΖΩΚΑΣ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ