THE SPORTS ECONOMIST

Το ευμετάβλητο στάτους του Νέστορ Αραούχο

Ο Νέστορ Αραούχο
Ο Νέστορ Αραούχο © 2017 EDUARDO VERDUGO/AP IMAGES

Ποια είναι τα δεδομένα που συνθέτουν τον φάκελο του Νέστορ Αραούχο, του διεθνή Μεξικανού στόπερ, ο οποίος εμφανίστηκε στην καθημερινότητα της ΑΕΚ, παρότι η Ένωση έσπευσε να διαψεύσει το οτιδήποτε σχετικό.

Ξεκίνημα από τα… επιβεβλημένα. Η ΑΕΚ διέψευσε τη σεναριολογία που την έφερε να ασχολείται σοβαρά με τον Νέστορ Αραούχο, έχοντας τον διεθνή Μεξικανό στόπερ μεταξύ των βασικών επιλογών για την ενίσχυση στο κέντρο της άμυνας της.

Το στάτους του 32χρονου στόπερ και κυρίως η εξέλιξη αυτού τις τελευταίες εβδομάδες ίσως στην προκειμένη περίπτωση να είναι περισσότερο διαφωτιστικό, εξηγώντας πράγματα και καταστάσεις.

Ο Αραούχο επαναπατρίστηκε πέρυσι. Η Αμέρικα - η πλουσιότερη ομάδα στο Μεξικό - πλήρωσε 2,5 εκατομμύρια ευρώ στην Θέλτα και τον αγόρασε, ικανοποιώντας έτσι την επιθυμία του για επιστροφή στην πατρίδα.

Μπορούσε να μείνει στην Ισπανία. Τέσσερα χρόνια άλλωστε στο Βίγκο, βασικός και αναντικατάστατος ήταν, εξασφαλίζοντας έτσι αδιάλειπτη παρουσία στην εθνική ομάδα της χώρας του. Μπορούσε να αναζητήσει οπουδήποτε άλλου καλύτερο συμβόλαιο.

Συμβόλαιο 1,2 εκατ. ευρώ το χρόνο χωρίς τα μπόνους

Ήθελε όμως να επιστρέψει στο Μεξικό. Και από την στιγμή που εξασφαλίστηκε οικονομικά, το έκανε. Στην Αμέρικα εισπράττει 1,2 εκατομμύρια ευρώ ετησίως, όσα δηλαδή εισέπραττε στη Θέλτα, χωρίς να υπολογίζονται τα (προβλεπόμενα για το μεξικάνικο ποδόσφαιρο) υψηλότατα μπόνους.

Υπέγραψε διετές συμβόλαιο συνεργασίας, μέχρι το 2025, με option για επέκταση ενός ακόμη χρόνου (2026). Πήγε στο Παγκόσμιο Κύπελλο (αγωνίστηκε μάλιστα βασικός και στο παιχνίδι με την Αργεντινή), η αλήθεια ωστόσο είναι πως η εξέλιξη της σεζόν στο Μεξικό και ειδικά κατά τη διάρκεια της Clausura (μετά δηλαδή το Παγκόσμιο Κύπελλο) δεν ήταν για τον ίδιο ιδιαίτερα θετική.

Τόσο που στα τέλη Απριλίου, μετά από μια σειρά μέτριων εμφανίσεων, έφτασε να ξεκινήσει συζήτηση για ενδεχόμενη αποχώρησή του το καλοκαίρι, με τον τεχνικό μάλιστα του μεξικανικού συλλόγου, Φερνάντο Ορτίς να συντηρεί με τις επιλογές και τη δημόσια στάση του αυτή τη συζήτηση.

Αντ’ αυτού όμως, ο Ορτίς ήταν τελικά αυτός που αποχώρησε μετά τον αποκλεισμό της Αμέρικα στα playoff της Clausura του μεξικάνικου πρωταθλήματος από την Τσίβας (παιχνίδια στα οποία ο Αραούχο δεν αγωνίστηκε), υποβάλλοντας παραίτηση.

Μεταξύ των 2-3 πιο ακριβοπληρωμένων της Αμέρικα

Η Αμέρικα βρίσκεται από τότε σε αναζήτηση προπονητή και όπως εύκολα συνάγεται οτιδήποτε αποτελούσε εισήγηση του προηγούμενού της ή τελούσε υπό την αμφισβήτησή του, τουλάχιστον πλέον βρίσκεται σε διαδικασία αναθεώρησης.

Ό,τι δηλαδή μπορεί να ίσχυε πριν δύο εβδομάδες για τον Αραούχο, με τον διεθνή Μεξικανό να αντιμετωπίζεται ως υπό παραχώρηση, μπορεί βάσιμα πλέον να μην ισχύει, να έχει – στην καλύτερη για όποιον ενδιαφέρεται – «παγώσει» μέχρι τουλάχιστον να προσληφθεί νέος προπονητής και να παρθούν σχετικές αποφάσεις ως προς το ρόστερ του συλλόγου.

Αξίζει να σημειωθεί πως ο Αραούχο είναι ένας από τους 2-3 πιο ακριβοπληρωμένους ποδοσφαιριστής της Αμέρικα. Αντιμετωπίστηκε πέρυσι ως μια πολύ σημαντική επιστροφή/μεταγραφή τόσο από τους οπαδούς όσο και από το σύνολο των media στη χώρα.

Αν και εφόσον τελικά αποφασιστεί να τοποθετηθεί επισήμως στην υπό παραχώρηση λίστα της Αμέρικα (κάτι που επαναλαμβάνεται είναι αβέβαιο τη δεδομένη στιγμή), αυτό δεν σημαίνει πως αυτομάτως μετατρέπεται σε φτηνή-οικονομική επιλογή για όποια ομάδα θελήσει να τον αποκτήσει. Κάθε άλλο.

Είναι ενδεικτικό πως ήταν αναντικατάστατος στα δύο τελευταία φιλικά της εθνικής Μεξικό τις προηγούμενες ημέρες κόντρα σε Γουατεμάλα (7/6) και Καμερούν (10/6), ενώ επιπρόσθετα δεν είναι βέβαιο – ειδικά μετά τη μόλις περυσινή απόφασή του για επαναπατρισμό - πως ο ίδιος θα θέλει να περάσει ξανά τον Ατλαντικό και να επιστρέψει στην Ευρώπη.

Όπως και να ‘χει, ακριβώς αυτή η ευμετάβλητη αγωνιστική του υπόσταση είναι κάτι που προφανώς αφήνει περιθώρια ελπίδας σε όσους φιλοδοξούν να εκμεταλλευτούν αυτή την κατάσταση, αλλά παράλληλα από την άλλη πλευρά δικαιολογεί και την (τουλάχιστον) επιφυλακτικότητα με την οποία συνοδεύεται η υπόθεση του διεθνή Μεξικανού κεντρικού αμυντικού.

TAGS THE SPORTS ECONOMIST ΜΕΞΙΚΟ ΑΕΚ ΑΕΚ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ