ΒΑΛ' ΤΟ ΑΓΟΡΙ ΜΟΥ

Team USA - Γαλλία: Το κάρφωμα του θανάτου

Ο Βινς Κάρτερ σε αγώνα ΗΠΑ - Γαλλία στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2000
Ο Βινς Κάρτερ σε αγώνα ΗΠΑ - Γαλλία στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2000 INTIME

Οι Αμερικανοί και οι Γάλλοι αναμετρώνται στον τελικό του 20ού Ολυμπιακού Τουρνουά μπάσκετ και ο Βασίλης Σκουντής βάζει στο κάδρο το… ανατριχιαστικό κάρφωμα του Βινς Κάρτερ στη μούρη του Φρεντερίκ Βάις!

Τα τυχερά του επαγγέλματος που λένε… Απλώς τυχερά; Συναρπαστικά, αλησμόνητα, ανεξίτηλα χαραγμένα στη συλλογική μνήμη και λίγα λέω!

Για τους μερακλήδες των σπορ, αυτό δεν είναι απλώς ένα highlight, αλλά κάτι υπεράνω πάσης φαντασίας!

Υπεράνω και της πιο διεστραμμένης φαντασίας!

Ο Βασίλης Σκουντής με τον Βινς Κάρτερ
Ο Βασίλης Σκουντής με τον Βινς Κάρτερ ΑΠΟ ΤΟ ΑΡΧΕΙΟ ΤΟΥ ΒΑΣΙΛΗ ΣΚΟΥΝΤΗ

Το θυμάμαι σαν να συμβαίνει τώρα κι ας έχουν περάσει 21 χρόνια από εκείνη τη δευτεριάτικη βραδιά της 25ης Σεπτεμβρίου του 2000…

Απέμεναν 16 λεπτά και δυο δευτερόλεπτα για τη λήξη του ματς της τελευταίας αγωνιστικής των ομίλων του Ολυμπιακού Τουρνουά στο «The Dome» του Σίδνεϊ ανάμεσα στις ΗΠΑ και στη Γαλλία και όλα κυλούσαν ομαλά, φυσιολογικά και αναμενόμενα…

Οι Αμερικανοί θα πετύχαιναν την πέμπτη νίκη τους, οι Γάλλοι θα γνώριζαν την τρίτη ήττα τους και πέραν τούτου ουδέν…

Ουδέν;

Το μυαλό μου και μια λίρα και του μπογιατζή ο κόπανος, που λέει και μια παροιμία!

Ένα Phantom στον αέρα

Ξαφνικά με το σκορ στο 54-69, ένα ξωτικό απογειώνεται σαν το Phantom και όλα τα υπόλοιπα είναι ιστορία!

Μια ιστορία η οποία προϊόντος του χρόνου μεγάλωσε και έγινε μυθολογία!

Τη θυμάμαι με κάθε λεπτομέρεια εκείνη τη σκηνή που έμελλε να γίνει μέρος της αιωνιότητας του μπάσκετ, αλλά τι γράφω;

Γίνεται να έχω ξεχάσει μια φάση for the ages, κατά πως λένε και στη γλώσσα του δράστη;

Ο Βινς Κάρτερ έκλεψε την μπάλα, μούνταρε προς το καλάθι των Γάλλων, πήδησε πάνω από τον δόλιο τον Φρεντερίκ Βάις, ένα ντερέκι 218 εκατοστών και ζντουπ!

Τι πάει να πει ζντουπ; Κάτι αφηρημένο, αδιευκρίνιστο, αλλόκοτο, απόκοσμο και κυρίως αδιανόητο, θαρρείς πως ήταν βγαλμένο από την Αποκάλυψη του Ιωάννου!

Αυτό το κάτι το είδα να συμβαίνει μπροστά μου, σε απόσταση ολίγων μέτρων και το κουβαλάω ως μια από τις συγκλονιστικές στιγμές της ζωής μου στα γήπεδα.

Η φάση είναι όντως απερίγραπτη και επιβεβαιώνει την κινεζική σοφία: μια εικόνα αξίζει όσο χίλιες λέξεις!

"Le dunk de la mort"

Αυτή η εικόνα που κωδικοποιήθηκε στη Βίβλο του μπάσκετ ως το «Le dunk de la mort»: το κάρφωμα του θανάτου, όπως το αποκάλεσαν οι Γάλλοι, κατ’ άλλους το κάρφωμα του αιώνα, που παρεμπιπτόντως ξανάρθε στο προσκήνιο, στις 7 Φεβρουαρίου του 2018, όταν ο Γιάννης Αντετοκούνμπο έκανε με τη σειρά του πόστερ τον καψερό τον Τιμ Χαρνταγουέι τζούνιορ.

Έμεινε τότε με ανοικτό το στόμα ο Τζον ΜακΕνρο, όπως είχα μείνει κι εγώ εκείνο το βράδυ στο Σίδνεϊ και όπως έμεινε... παγωτό όλος ο πλανήτης!

Όταν ακούστηκε η κόρνα της λήξης, στον πίνακα αποτυπώθηκε το 106-94, ενώ έξι βράδια αργότερα οι δυο ομάδες ξαναβρέθηκαν αντιμέτωπες στον τελικό του Ολυμπιακού Τουρνουά στον οποίο οι Αμερικανοί νίκησαν με 85-75 και ανέβηκαν στο θρόνο.

Η λύτρωση από τον Σάρας

Η καρδούλα τους το ξέρει βεβαίως διότι στον ημιτελικό κόντρα στη Λιθουανία (85-83) η ψυχή τους πήγε στην Κούλουρη μέχρι να βιώσουν την ανακούφιση και τη λύτρωση από το άστοχο σουτ τριών πόντων του Σαρούνας Γιασικέβιτσους.

Στο λεγόμενο aftermath τώρα.

Λίγες ημέρες αργότερα, τη σεζόν 2000-01, ο Βάις ήρθε στην Ελλάδα και φόρεσε τη φανέλα του ΠΑΟΚ στην περιλάλητη «Dream Team» του Γιώργου Μπατατούδη που ωστόσο ξεφούσκωσε και έσκασε σαν πομφόλυγας.

Ο Γάλλος σέντερ αποχώρησε μεσούσης της σεζόν (όπως επίσης ο Τζόσεφ Μπλερ και ο Αντονι Εηβεντ) ενώ στη συνέχεια της ζωής του αντιμετώπισε πολλά προσωπικά και οικογενειακά προβλήματα που τον τσάκισαν.

Το αυτιστικό παιδί και το περίπτερο

Έπαθε κατάθλιψη, έγινε αλκοολικός, χρεοκόπησε, έπρεπε να μεγαλώσει ένα αυτιστικό παιδί, κάποια στιγμή έγινε περιπτεράς και γενικώς υπέμεινε των παθών του τον τάραχον!

Το 2015 με την ευκαιρία της 15ης επετείου από το «κάρφωμα του θανάτου», σε ένα αφιέρωμα του ESPN, ο Βάις παραδέχθηκε ότι πέρασαν δέκα χρόνια για να βρει το θάρρος να δει το βίντεο με το κάρφωμα!

"Ο Κάρτερ εδικαιούτο να γράψει ιστορία. Δυστυχώς είμαι κι εγώ μέσα σε αυτή τη φάση στην οποία έμαθα ότι οι άνθρωποι μπορούν να πετάξουν"!

Ο Γκρόζα και το καλό που θα τριτώσει

Πενήντα δυο χρόνια νωρίτερα οι δυο ομάδες είχαν αναμετρηθεί για πρώτη φορά σε τελικό του Ολυμπιακού Τουρνουά: το 1948 στο Λονδίνο, όπου η Team USA, προεξάρχοντος του θρυλικού Αλεξ Γκρόζα (ο οποίος είχε το παρατσούκλι «το Ράμφος») νίκησε τη Γαλλία με 65-21.

Τα ξημερώματα του Σαββάτου (05:30, ΕΡΤ 3 και LIVE από το SPORT24) οι δυο ομάδες θα βρεθούν αντιμέτωπες για τρίτη φορά σε τελικό των Ολυμπιακών Αγώνων και αμφότερες προσδοκούν ότι θα τους τριτώσει το καλό…

Τι σημαίνει αυτό;

Οι μεν Αμερικανοί θα επιδιώξουν την τρίτη νίκη τους σε τελικό Ολυμπιακών Αγώνων απέναντι στους Γάλλους, οι οποίοι με τη σειρά τους εποφθαλμιούν το 3-0 εναντίον των γεννητόρων του μπάσκετ…

Παρεμπιπτόντως η Γαλλία υπήρξε η πρώτη ευρωπαϊκή χώρα στην οποία μεταφυτεύθηκε ο σπόρος του Τζέιμς Νέισμιθ και από εκεί άρχισε να διαδίδεται και να εξαπλώνεται το μπάσκετ στη Γηραιά Ήπειρο.

Πλάκα πλάκα οι «πουρκουάδες», όπως αποκαλούσε τους Γάλλους ο Γιάννης Ιωαννίδης, έχουν εξελιχθεί στον σύγχρονο κακό δαίμονα των Αμερικανών και μπορούν να υποστηρίξουν –χωρίς να κατηγορηθούν ως επηρμένοι και αλαζόνες- ότι τους έχουν!

Τους έκαναν τη νίλα στον προημιτελικό του Παγκοσμίου Πρωταθλήματος του 2019 και το διέπραξαν πάλι στην πρώτη φάση του τρέχοντος Ολυμπιακού Τουρνουά.

Η μαύρη επέτειος και η ήττα μετά το 25-0

Ανήμερα τη 18η επέτειο της τραγωδίας των Δίδυμων Πύργων, στη Ντονγκουάν της Κίνας οι «Bleus» έριξαν στο καναβάτσο την Team USA με σκορ 89-79, την εκτροχίασαν από τον δρόμο προς τον θρόνο και την πέταξαν στον… Καιάδα της έβδομης θέσης!

Η ιστορία επαναλήφθηκε στις 25 Ιουλίου του 2021 στην πρεμιέρα του Α’ ομίλου στη Σαϊτάμα, όπου οι πρωταθλητές Ευρώπης του 2013 επέστρεψαν από το -10 του πρώτου ημιχρόνου, έτρεξαν ένα σερί 10-0 στον επίλογο του ματς και επιβλήθηκαν με 83-76.

Αυτή υπήρξε η πρώτη ήττα των Αμερικανών μετά από ένα σερί 25-0 στους Ολυμπιακούς Αγώνες, στο πλαίσιο των οποίων είχαν ηττηθεί για τελευταία φορά από την Αργεντινή με 89-81, στον ημιτελικό της 27ης Αυγούστου του 2004 στην Αθήνα.

Ο 16ος τίτλος και το καρέ

Η Team USA κυριαρχεί στην ιστορία των Ολυμπιακών Τουρνουά έχοντας κατακτήσει 15 χρυσά μετάλλια, ένα ασημένιο και δυο χάλκινα και εποφθαλμιά τον τέταρτο διαδοχικό τίτλο της, μετά από αυτούς που κατέκτησε στο Πεκίνο, στο Λονδίνο και στο Ρίο ντε Τζανέιρο, προερχόμενη από την τρίτη θέση στην Αθήνα.

Οι Γάλλοι που έφτασαν αήττητοι στον τελικό μοστράρουν στην περιουσία τους δυο ασημένια μετάλλια (1948, 2000), μάλιστα και τις δυο φορές είδαν μπροστά τους την πλάτη των Αμερικανών.

Συνολικά στην ιστορία οι δυο ομάδες έχουν αναμετρηθεί 11 φορές με τις ΗΠΑ να πλειοδοτούν στις νίκες με σκορ 9-2.

Πριν από τα δυο διαδοχικά στραπάτσα, οι Αμερικανοί έτρεχαν ένα σερί 9-0, συμπεριλαμβανομένων έξι νικών στο πλαίσιο των Ολυμπιακών Αγώνων: 65-21 το 1948, 120-62 το 1984, 106-94 στον Α’ γύρο και 85-75 στον τελικό το 2000, 98-71 το 2012 και 100-97 το 2016.

TAGS ΒΑΛ' ΤΟ ΑΓΟΡΙ ΜΟΥ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΙ ΑΓΩΝΕΣ ΤΟΚΙΟ 2020 TEAM USA ΕΘΝΙΚΗ ΓΑΛΛΙΑΣ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ