ΒΑΛ' ΤΟ ΑΓΟΡΙ ΜΟΥ

Τα γενέθλια του ΠΑΟΚ: Σαν σήμερα βαπτίσθηκε Ευρωπαίος

Τα γενέθλια του ΠΑΟΚ: Σαν σήμερα βαπτίσθηκε Ευρωπαίος
ΛΕΥΚΩΜΑ "ΟΙ ΠΡΩΤΑΓΩΝΙΣΤΕΣ: 90 ΧΡΟΝΙΑ ΚΑΛΑΘΟΣΦΑΙΡΙΣΗΣ"

Ο ΠΑΟΚ υποδέχεται απόψε την Μπενφίκα και ο Βασίλης Σκουντής εξηγεί για ποιο λόγο στην Πυλαία πρέπει να υπάρχει μια τούρτα με 64 κεράκια...

Σήμερα είναι, λέει, 29 Νοεμβρίου...

Ε και;

Πρώτη φορά συμβαίνει αυτό;

Σήμερα ο ΠΑΟΚ υποδέχεται την Μπενφίκα στο πλαίσιο του Basketball Champions League...

Ε και;

Ούτε αυτό συμβαίνει για πρώτη φορά, οι δυο ομάδες έχουν ξαναπαίξει άλλες τρεις φορές...

Ναι, αλλά... όχι!

Αντί να παίζω με τα νεύρα σας, μπαίνω στο ψητό, διότι η σημερινή συγκυρία είναι επετειακή, ιστορική, σημαδιακή, νοσταλγική, ρομαντική και δεν συμμαζεύεται!

Τα βαφτίσια του ΠΑΟΚ και ο Ρουμάνος νονός!

Σαν σήμερα, λοιπόν, στις 29 Νοεμβρίου του 1959 άρχισε το ευρωπαϊκό μπάρκο του ΠΑΟΚ σε ένα πλεούμενο που οδηγούσαν Ρουμάνοι βαρκάρηδες (CCABουκουρεστίου) και μετά από 64 χρόνια, αυτή την ίδια ημέρα, θα γραφτεί άλλο ένα κεφάλαιο στο ασπρόμαυρο βιβλίο.

Η σεζόν 1959-60 υπήρξε η τρίτη στα χρονικά του Κυπέλλου Πρωταθλητριών Ευρώπης με τον ΠΑΟΚ να παίρνει τη σκυτάλη από τον Πανελλήνιο (1957-58), ο οποίος είχε αποκλεισθεί επίσης από την ίδια ρουμανική ομάδα και την ΑΕΚ (1958-59) που δεν κατάφερε να ξεπεράσει το εμπόδιο το εμπόδιο της ΟΚΚ Μπέογκραντ.

Τα γενέθλια του ΠΑΟΚ: Σαν σήμερα βαπτίσθηκε Ευρωπαίος
ΛΕΥΚΩΜΑ "ΟΙ ΠΡΩΤΑΓΩΝΙΣΤΕΣ: 90 ΧΡΟΝΙΑ ΚΑΛΑΘΟΣΦΑΙΡΙΣΗΣ"

Ο «Δικέφαλος του Βορρά» προκρίθηκε στη νεοπαγή διοργάνωση κατακτώντας τον τίτλο στο Πανελλήνιο Πρωτάθλημα του 1959 που υπήρξε πολλώ λογιώ ιστορικό και άφησε ένα πολύ έντονο αποτύπωμα στο ελληνικό μπασκετικό γίγνεσθαι...

Ο κανόνας των 30’’ και ο τελικός με τον Άρη

Η τελική φάση εκείνου του πρωταθλήματος διεξήχθη στο ανοικτό γήπεδο της ΧΑΝΘ, με καινοτομία την εφαρμογή του κανόνα των 30 δευτερολέπτων στην επίθεση και έμελλε να εξελιχθεί σε θρίλερ και ταυτόχρονα σε γόρδιο δεσμό, που λύθηκε με μπαράζ!

Μετά τις επτά αγωνιστικές (σε σύστημα pool), ισοβάθμησαν στην πρώτη θέση με 4 νίκες- 2 ήττες, ο ΠΑΟΚ, ο Άρης και ο Σπόρτιγκ, ενώ ακολούθησαν ο Ολυμπιακός, η ΑΕΚ, ο Ηρακλής και ο Εθνικός Αθηνών...

Μέσα στον Αυγουστιάτικο καύσωνα, ο ΠΑΟΚ ανέβηκε στο θρόνο για πρώτη φορά στην ιστορία του, ενώ θα χρειαζόταν να περιμένει άλλα 33 χρόνια για να γευθεί το νέκταρ αυτού του θριάμβου (1991-92).

Τα γενέθλια του ΠΑΟΚ: Σαν σήμερα βαπτίσθηκε Ευρωπαίος
ΛΕΥΚΩΜΑ "ΟΙ ΠΡΩΤΑΓΩΝΙΣΤΕΣ: 90 ΧΡΟΝΙΑ ΚΑΛΑΘΟΣΦΑΙΡΙΣΗΣ"

Στις 7 Αυγούστου ο ΠΑΟΚ νίκησε τον Σπόρτιγκ με 59-56, την επόμενη μέρα ο Άρης επιβλήθηκε του Σπόρτιγκ με 66-58 και στις 9 του μηνός έγινε ο τελικός των τελικών, στον οποίο ο ΠΑΟΚ επικράτησε του Άρη με 66-58 (μετά το 60-57 στην πρώτη φάση) και έκανε τον γύρο του θριάμβου.

"Καλοκαίρι και καταχνιά με τα καντήλια του Κουν!"

Ο ΠΑΟΚ εκείνης της σεζόν παρουσίασε μια ομάδα η οποία κυριάρχησε όχι μονάχα στο τερέν, αλλά και στο σανίδι!

Στο θεατρικό σανίδι, εννοώ, διότι ταυτόχρονα με τους αγώνες του Πρωταθλήματος μπάσκετ, στο παρακείμενο θέατρο του πάρκου, ο θίασος του Κάρολου Κουν ανέβαζε την παράσταση "Καλοκαίρι και καταχνιά" του Τενεσί Γουίλιαμς.

Αυτός ο περίεργος συγκερασμός οδήγησε σε κωμικοτραγικές σκηνές, καθώς τα συνθήματα και οι ιαχές των θεατών μπερδεύονταν με τους διαλόγους των ηθοποιών, με αποτέλεσμα ο Κουν να φτάνει στα όρια της παράνοιας και να κατεβάζει καντήλια!

Τα γενέθλια του ΠΑΟΚ: Σαν σήμερα βαπτίσθηκε Ευρωπαίος
ΛΕΥΚΩΜΑ "ΟΙ ΠΡΩΤΑΓΩΝΙΣΤΕΣ: 90 ΧΡΟΝΙΑ ΚΑΛΑΘΟΣΦΑΙΡΙΣΗΣ"

Μ’ αυτά και μ’ εκείνα, ο ο ΠΑΟΚ απέκτησε το δικαίωμα της συμμετοχής στο Κύπελλο Πρωταθλητριών, ωστόσο η CCA Βουκουρεστίου αποδείχθηκε ένα πολύ υψηλό εμπόδιο, το οποίο δεν κατέφερε να υπερπηδήσει, άλλωστε δυο χρόνια νωρίτερα η Ρουμανία είχε καταλάβει την 5η θέση στο EuroBasket που διεξήχθη στη Σόφια.

Αστεριάδης: "Τότε ήμασταν άμαθοι"

"Επρόκειτο για μια πολύ καλή ομάδα, που είχε κιόλας την εμπειρία από τη συμμετοχή της στη διοργάνωση. Εμείς ήμασταν άμαθοι και άπειροι και δεν μπορέσαμε να τους κοντράρουμε" μου είπε πριν από λίγες ώρες ο τότε παίκτης και μετέπειτα έφορος του ΠΑΟΚ, αλλά και της Εθνικής ομάδας, Στέργιος Αστεριάδης.

Σαν σήμερα, λοιπόν, στις 29 Νοεμβρίου του 1959, στον αγώνα του Α’ γύρου, που επιφύλαξε τα διεθνή βαφτίσια του ΠΑΟΚ, στο γήπεδο της ΧΑΝΘ, οι Ρουμάνοι επικράτησαν με 80-61.

Τα γενέθλια του ΠΑΟΚ: Σαν σήμερα βαπτίσθηκε Ευρωπαίος
ΛΕΥΚΩΜΑ "ΟΙ ΠΡΩΤΑΓΩΝΙΣΤΕΣ: 90 ΧΡΟΝΙΑ ΚΑΛΑΘΟΣΦΑΙΡΙΣΗΣ"

Ιδού οι συνθέσεις των δυο ομάδων:

ΠΑΟΚ: Δαπόντε, Θεοδωρίδης 7, Στάλιος 6 Οικονόμου 18, Πασχάλης 1, Κλάγκας 5, Αγγελίδης 8, Κόκκος 6, Κωνσταντινίδης 10, Αστεριάδης

CAA ΒΟΥΚΟΥΡΕΣΤΙΟΥ: Φόλμπερτ 14, Φαντόρ 16, Νεντέε 18, Νεντέλεα 4, Γκεόργκι 1, Τέτσιμπαν, Νόβατσεκ 8, Νικουλέσκου 19

Μια εβδομάδα αργότερα στο Βουκουρέστι επικράτησε με 79-60 και προκρίθηκε στην επόμενη φάση, ενώ ο ΠΑΟΚ έμεινε με την πικρή... γλύκα της παρθενικής παρουσίας.

Με τον Παντελάκη στον πάγκο!

Στον πάγκο των Θεσσαλονικέων δεν καθόταν όποιος κι όποιος, αλλά ο πρώην παίκτης, μετέπειτα έφορος και εμβληματικός πρόεδρος του συλλόγου Γιώργος Παντελάκης!

Από τους παίκτες που αγωνίσθηκαν σε εκείνα τα δυο ματς βρίσκονται εν ζωή ο "Πύργος" Γιώργος Οικονόμου, ο Στέργιος Αστεριάδης, ο Θανάσης Πασχάλης και ο Κώστας Κόκκος, ενώ συγχωρέθηκαν ο Μίμης Δαπόντε, ο Ορέστης Αγγελίδης, ο (μετέπειτα προπονητής του ΠΑΟΚ, του Άρη και του Ηρακλή και πρόεδρος της ΕΚΑΣΘ) Ηράκλειος Κλάγκας, ο Γιώργος Θεοδωρίδης, ο Θανάσης Στάλιος, ο Σωτήρης Κωνσταντινίδης και ο Γιώργος Στεργίου.

Στα 64 χρόνια που πέρασαν από τότε κύλησε πολύ νερό στο ποτάμι και αυτό που ο ΠΑΟΚ δεν κατάφερε στην παρθενική εμφάνιση του, το πέτυχε αργότερα και μάλιστα κάμποσες φορές...

Οι τίτλοι , οι τελικοί και οι... δαίμονες

Στο παλμαρέ του μοστράρει δυο ευρωπαϊκούς τίτλους (Κύπελλο Κυπελλούχων 1991, Κύπελλο Κόρατς 1994) και τη συμμετοχή του σε άλλους δυο τελικούς (Κύπελλο Κυπελλούχων 1992 και 1996), σε ένα Final 4 του Κυπέλλου Πρωταθλητριών (3η θέση 1993) και σε έναν ημιτελικό (Κύπελλο Κυπελλούχων 1990).

Συνολικά σε αυτό το χρονικό διάστημα των 64 ετών, οι Θεσσαλονικείς έχουν παίξει 444 αγώνες σε τέσσερις διαφορετικές διοργανώσεις, με απολογισμό 240 νίκες και 204 ήττες.

Η 29η Νοεμβρίου σηματοδοτεί μια ιστορική επέτειο, αλλά δεν φέρνει τύχη στον ΠΑΟΚ, ο οποίος απόψε θα επιδιώξει να ξορκίσει τους δαίμονες που τον κατατρύχουν...

Το γράφω αυτό διότι σε τέσσερα ματς που έχει παίξει στα Κύπελλα Ευρώπης αυτή την ημέρα μετρά ισάριθμες ήττες: από τη CCA Βουκουρεστίου με 80-61 to 1959, από την Κάλεβ Ταλλίν με το συντριπτικό 127-76 το 2005 (όταν παρατάχθηκε με εφηβική ομάδα), από τη Χίμκι περιχώρων Μόσχας με 71-62 το 2011 και από τη Ντινάμο Σάσαρι με 82-78 το 2022.

Οι φωτογραφίες είναι από το λεύκωμα "Οι πρωταγωνιστές: 90 χρόνια καλοαθοσφαίρισης" που εκδόθηκε τον Δεκέμβριο του 2016 με επιμέλεια του παλαίμαχου διεθνούς γκαρντ και πρωταθλητή Ευρώπης, Νίκου Σταυρόπουλου

TAGS ΒΑΛ' ΤΟ ΑΓΟΡΙ ΜΟΥ ΠΑΟΚ ΠΑΟΚ ΜΠΑΣΚΕΤ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ