ΣΤΗΛΕΣ

Σαν σήμερα: Ο Χαριστέας υπογράφει στον Άγιαξ

Σαν σήμερα: Ο Χαριστέας υπογράφει στον Άγιαξ

12 χρόνια συμπληρώνονται σήμερα (23/12) απ' την ημέρα που ο Άγγελος Χαριστέας υπέγραψε στον Άγιαξ. Το Sport24.gr θυμίζει την πορεία του Έλληνα φορ απ' τα πρώτα χρόνια στον Άρη, μέχρι τη μεταγραφή στον "Αίαντα". (PHOTOS & VIDEOS)

Συμπληρώθηκαν 12 χρόνια (23 Δεκεμβρίου 2004) απ' την ημέρα που ο Άγγελος Χαριστέας υπέγραψε στον Άγιαξ. Μεταγραφή, η οποία ήρθε ύστερα απ' τις καλές εμφανίσεις με τη φανέλα της Βέρντερ Βρέμης, αλλά και το ποδοσφαιρικό "θαύμα" στα γήπεδα της Πορτογαλίας το καλοκαίρι του 2004.

Όλα ξεκίνησαν τη δεκαετία του 90', όταν ο 16χρονος τότε Άγγελος μετακόμισε απ' τις Σέρρες στη Θεσσαλονίκη για λογαριασμό του Άρη. Αρχικά, αγωνίστηκε στην ομάδα νέων, στην οποία έδειξε με το... καλημέρα τις επιθετικές του αρετές. Αναδείχθηκε πρώτος σκόρερ του πρωταθλήματος, τοποθετώντας βάσεις για επιτυχημένη πορεία στον σύλλογο της Θεσσαλονίκης.

Την επόμενη χρονιά (1997/98) έγινε μέλος της ανδρικής ομάδας, καθώς ο προπονητής πίστεψε στις δυνατότητές του. Δέκα συμμετοχές και δύο γκολ ο συνολικός απολογισμός. Η αλήθεια είναι ότι το κοινό του Άρη δεν τον "αγκάλιασε" απ' την αρχή. Δεν μπορούσαν να δεχθούν ότι ο 17χρονος είναι ο βασικός επιθετικός.

ΕΝΤΥΠΩΣΙΑΚΗ ΕΜΦΑΝΙΣΗ ΚΑΙ... ΜΕΤΑΓΡΑΦΗ ΣΤΗ ΒΕΡΝΤΕΡ ΒΡΕΜΗΣ

Όμως, όλα άλλαξαν στις 29 Αυγούστου 1998. ΠΑΟΚ - ΑΡΗΣ 1-4 με δύο τέρματα του Χαριστέα. Σπουδαία εμφάνιση, η οποία έμελλε να άλλαξε γνώμη στους οπαδούς των "κίτρινων". Μετά από χρόνια δήλωσε: " Κοιτάμε περισσότερο το τι κάνει ο διπλανός μας κι όχι το πώς θα γίνουμε εμείς καλύτεροι", αναφερόμενος στους επικριτές που γνώρισε καθ' όλη τη διάρκεια της καριέρας του.

Η πορεία ήταν εξαιρετική, αλλά είχε φτάσει η ώρα για το πρώτο μεγάλο βήμα. Το καλοκαίρι του 2002 "άνοιξε τα φτερά" του και μετακόμισε στη Γερμανία για λογαριασμό της Βέρντερ Βρέμης. Μάλιστα, ο γερμανικός σύλλογος ξόδεψε 2 δις δραχμές, ώστε να τον εντάξει στο ρόστερ. Ένα απ' τα όνειρα του έγινε πραγματικότητα. "Χάρηκα τόσο πολύ, όχι μόνο γιατί θα έκανα ένα όνειρο πραγματικότητα, παίζοντας στην 'Bundesliga', αλλά γιατί και η ομάδα μου θα έβαζε στα ταμεία της ένα ποσό που θα τη βοηθούσε πολύ στη συνέχεια", ήταν τα λόγια του σε συνέντευξη που παραχώρησε μετά από χρόνια.

Σαν σήμερα: Ο Χαριστέας υπογράφει στον Άγιαξ

Έμεινε στους "πράσινους" της Βρέμης μέχρι τον Δεκέμβριο του 2004 και τα νούμερα ήταν εκπληκτικά. Στην πρώτη σεζόν (2002/03) σημείωσε 15 γκολ σε 39 αναμετρήσεις. Χαρακτηριστικό ήταν ότι όποτε σκόραρε το "συρτάκι" είχε την τιμητική του στα μεγάφωνα του σταδίου. "Είναι φοβερό, σκοράρω κι ακούω κατευθείαν τον Ζορμπά", ήταν το σχετικό του σχόλιο. Στα χρόνια που βρέθηκε στη Γερμανία κατέκτησε ένα νταμπλ την περίοδο 2003/04.

Σαν σήμερα: Ο Χαριστέας υπογράφει στον Άγιαξ

Ο ΔΙΚΟΣ ΜΑΣ "ΑΓΓΕΛΟΣ"

Ο Άγγελος Χαριστέας "ωρίμασε" ποδοσφαιρικά στη Γερμανία, μέχρι να φτάσει στην Πορτογαλία. Μπορεί η κριτική να μην σταμάτησε ποτέ, αλλά εκείνος είχε τον τρόπο να τους... φιμώνει. Είναι βέβαιο ότι όσα κι αν γραφτούν για εκείνον, αυτό που θα μείνει για πάντα χαραγμένο στη μνήμη μας είναι η παρουσία του στο Euro 2004. Ειδικότερα το νικητήριο τέρμα στον τελικό της 4ης Ιουλίου. Πανηγυρισμοί, αγκαλιές, υπερηφάνεια. Ό,τι και να γράψεις θα είναι λίγο. Η κεφαλιά του έβγαλε ολόκληρη τη χώρα στους δρόμους. "Χρυσός μας Άγγελος", "Άγγελος της καρδιάς μας" και "χρυσό κεφάλι", ήταν μερικοί τίτλοι της εποχής.

Σαν σήμερα: Ο Χαριστέας υπογράφει στον Άγιαξ

"Όλοι οι Έλληνες, όπου και αν βρίσκονται, πρέπει να είναι υπερήφανοι, να χαμογελούν και να πανηγυρίζουν τη νίκη μας. Δώσαμε όλες μας τις δυνάμεις απέναντι σε σπουδαία ομάδα και νομίζω αποδείξαμε σε όλους, πως η επιτυχία ήρθε μέσα απ' την προσπάθεια κι όχι απ' τύχη", δήλωσε ο πάντα χαμηλών τόνων Άγγελος.

Επιπλέον, ήταν μέλος της εθνικής απ' το 2001 έως το 2011. Δέκα χρόνια, στα οποία έγραψε τη δική του ιστορία. Γενικότερα, η παρουσία του με το εθνόσημο χαρακτηρίζεται επιτυχημένη, καθώς συμμετείχε σε 88 παιχνίδια, βάζοντας 25 γκολ.

Η ΜΕΤΑΓΡΑΦΗ ΣΤΟΝ ΑΓΙΑΞ ΚΑΙ Ο ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΥ

Όπως ήταν λογικό, το καλοκαίρι του 2004 πήρε το όνομά του. Μπορεί να ήθελε να μένει μακριά απ' τα φώτα της δημοσιότητας, αλλά οι εμφανίσεις του δεν άφησαν ανεπηρέαστους τους συλλόγους ανά την Ευρώπη. Παρά τα εκατομμύρια που του προσφέρθηκαν, εκείνος παρέμεινε στη Βέρντερ, τουλάχιστον μέχρι τη χειμερινή μεταγραφική περίοδο.

Τον Δεκέμβριο του 2004 ο Άγιαξ έκανε κρούση και τελικώς τα 4,5 εκατ. ευρώ τον έπεισαν να μετακομίσει στην Ολλανδία. Μάλιστα, έγινε ο τρίτος Έλληνας που αγωνίστηκε στον "Αίαντα", βάζοντας το όνομά του διπλά σε εκείνα των Νίκο Μαχλά και Γιάννη Αναστασίου. Ίσως, ρόλο στην απόφασή του να έπαιξε η παρουσία του δεύτερου στην ομάδα.

Σαν σήμερα: Ο Χαριστέας υπογράφει στον Άγιαξ

Ο Αναστασίου είχε μιλήσει σε ραδιοφωνικό σταθμό για τη μεταγραφή: " Πιστεύω ότι θα τα καταφέρει. Όταν πηγαίνει καλά η ομάδα, θα πηγαίνει κι αυτός. Είναι επιτυχία για το ελληνικό ποδόσφαιρο που τα τελευταία χρόνια αγωνίζονται Έλληνες στον 'Αγιαξ".

Πάντως, όπως αποδείχθηκε, οι φίλαθλοι είχαν υψηλές απαιτήσεις απ' αυτόν. Αυτό έδειξαν οι δηλώσεις του Αναστασίου: "Όμως, οι οπαδοί έχουν απαιτήσεις. Τον θεωρούν διάδοχο του Ιμπραχίμοβιτς και θα έχει πίεση. Δίνουν σημασία στον αριθμό των γκολ που πετυχαίνει ο επιθετικός. Πιστεύω ότι με 8-10 τέρματα θα ευχαριστήσει τους φιλάθλους και τον προπονητή μας. Πρέπει να αποδείξει ότι αξίζει, αλλιώς θα κάτσει στον πάγκο. Ξέρει τι τον περιμένει και είναι έτοιμος".

ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΟ ΞΕΚΙΝΗΜΑ ΚΑΙ ΓΚΟΛ ΜΕ ΤΟ... ΚΑΛΗΜΕΡΑ

Το ξεκίνημα στο δεύτερο μισό του πρωταθλήματος (2004/05) ήταν ιδιαίτερα καλό. Πέτυχε τέσσερα τέρματα σε 13 παρουσίες, κάνοντας τους ιθύνοντες να νιώθουν ικανοποιημένοι για τα εκατομμύρια που δαπάνησαν. Αξίζει να σημειωθεί ότι μπήκε κατευθείαν στα βαθιά, καθώς έπρεπε να μπει στα... παπούτσια του Ζλάταν Ιμπραχίμοβιτς. Υπενθυμίζουμε ότι ο Σουηδός στράικερ είχε αποχωρήσει με νέο προορισμό τη Γιουβέντους.

Πραγματοποίησε ντεμπούτο στις 23 Ιανουαρίου 2005 στην εκτός έδρας νίκη κόντρα στην Ουτρέχτη (2-0). Αγωνίστηκε για 90 λεπτά, αφήνοντας καλό πρώτο δείγμα στο ολλανδικό κοινό. Βέβαια, η πιο σημαντική ημερομηνία είναι η 27η Ιανουαρίου. Ημέρα, όπου σκόραρε το πρώτο γκολ στην Ολλανδία απέναντι στη Χέρενφεν. Μάλιστα, το παρθενικό του συνοδεύτηκε με νίκη (2-0) για το κύπελλο.

ΣΤΕΝΗ ΣΧΕΣΗ ΜΕ ΤΑ ΑΝΤΙΠΑΛΑ ΔΙΧΤΥΑ

Η επόμενη ποδοσφαιρική χρονιά (2005/06) ήταν εξίσου καλή, παρά τα προβλήματα που αντιμετώπισε ο "Αίαντας" στη θέση του τεχνικού. Σημείωσε οκτώ τέρματα σε 17 συμμετοχές στην Eredivisie, δείχνοντας ότι έχει συνηθίσει το νέο περιβάλλον.

Η αρχή έγινε σχετικά νωρίς, καθώς βρήκε για πρώτη φορά τα αντίπαλα δίχτυα στην 3η αγωνιστική με αντίπαλο τη Φέγενορντ στην "Amsterdam Arena". Βέβαια, το γκολ δεν ήταν αρκετό, καθώς η ομάδα του γνώρισε την ήττα με 2-1.

Ο "Αίαντας", όμως, επέστρεψε γρήγορα στις καλές εμφανίσεις και τα θετικά αποτελέσματα. Μαζί του συνέχισε στην ίδια κατεύθυνση κι ο Χαριστέας, ο οποίος "σφράγισε" τη νίκη στο 86' απέναντι στη Βίλεμ (2-0), για την 4η αγωνιστική της Eredivisie.

Ήταν εξαιρετικός στα πρώτα ματς της σεζόν. Απόδειξη είναι τα παραπάνω βίντεο, αλλά και η συνολική του παρουσία κόντρα στη Ρόντα. Σε εκείνη τη συνάντηση πέτυχε δύο τέρματα, οδηγώντας τους συμπαίκτες στη νίκη. Άγιαξ-Ρόντα 4-1 κι ο ίδιος έγινε σύνθημα στα χείλη των φιλάθλων.

Πάντως, μετά από εκείνη τη επικράτηση "σώπασε", μιας και σκόραρε ξανά στις 27 Δεκεμβρίου με αντίπαλο τη Χρόνινγκεν (3-2). Σημείωσε ξανά δύο γκολ, ενώ άξιο αναφοράς είναι ότι μοίρασε και μία ασίστ. Ίσως η πιο "γεμάτη" συμμετοχή στο Άμστερνταμ.

Μπορεί να μεσολάβησαν περίπου τέσσερις μήνες απ' το τελευταίο τέρμα, αλλά το επόμενο ήταν εξίσου σημαντικό. Για την ακρίβεια, έδωσε τη νίκη κόντρα στη Φίτεσε (2-1). Οι φιλοξενούμενοι προηγήθηκαν στο 62' με τον Χέρσι, όμως οι γηπεδούχοι είχαν απάντηση στα τελευταία λεπτά του αγώνα. Αρχικά, ο Χούντελααρ ισοφάρισε στο 89', ενώ ο Άγγελος χάρισε ακόμα μία νίκη στο 90'.

Το επόμενο ραντεβού με τα δίχτυα ήταν στις 26 Απριλίου ξανά με αντίπαλο τη Χρόνινγκεν (2-0). "Έκλεισε" τη σεζόν με τον ίδιο τρόπο που την ξεκίνησε. Πέτυχε το δεύτερο γκολ στο 69' κι άφησε τους οπαδούς να προσδοκούν ανάλογη πορεία και την επόμενη ποδοσφαιρική χρονιά.

ΠΡΟΣΔΟΚΙΕΣ ΓΙΑ ΚΑΤΙ ΚΑΛΟ, ΑΛΛΑ...

Όλοι περίμεναν ακόμα μία "γεμάτη" σεζόν (2006/07) απ' τον "Χάρι", αλλά η αλλαγή στην τεχνική ηγεσία δεν του έδωσε την ευκαιρία να μοχθήσει για θέση στο βασικό σχήμα. Ο γνώριμος μας απ' το πέρασμα του στον Παναθηναϊκό, Χενκ τεν Κάτε, προσλήφθηκε στη θέση του προπονητή το καλοκαίρι του 2006 και μαζί έφερε αλλαγές στο έμψυχο δυναμικό.

Σαν σήμερα: Ο Χαριστέας υπογράφει στον Άγιαξ

Αρχικά, άλλαξε το σύστημα από 4-4-2 σε 4-3-3 κάτι το οποίο επηρέασε τις εμφανίσεις του Άγγελου Χαριστέα. Κατέληξε να είναι πέμπτη επιλογή πίσω απ' τους Κλας-Γιαν Χούντελααρ, Ράιαν Μπάμπελ, Μάρκους Ρόζενμπεργκ και Ράιντελ Πουπόν. Αποτέλεσμα του παραπάνω να αγωνιστεί μόλις σε έναν αγώνα και να αποχωρήσει με άδοξο τρόπο.

Στα χρόνια που αγωνίστηκε στον "Αίαντα" κατέκτησε ένα κύπελλο (2005/06) κι ένα ολλανδικό Super Cup (2006/07). Έψαξε τον επόμενο σταθμό της καριέρας του, υπογράφοντας στη Φέγενορντ, η οποία κινήθηκε άμεσα για την απόκτηση του Έλληνα φορ.

Η ΖΩΗ ΤΟΥ ΧΑΡΙΣΤΕΑ ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΠΕΝΤΕ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ

Σαν σήμερα: Ο Χαριστέας υπογράφει στον Άγιαξ
Σαν σήμερα: Ο Χαριστέας υπογράφει στον Άγιαξ
Greece's forward Angelos Charisteas (R) heads the ball in to score against Portugal, 04 July 2004 at the Luz stadium in Lisbon, during the Euro 2004 final match between Portugal and Greece at the European Nations football championship in Portugal. AFP PHOTO Franck FIFE (Photo credit should read FRANCK FIFE/AFP/Getty Images)
Greece's forward Angelos Charisteas (R) heads the ball in to score against Portugal, 04 July 2004 at the Luz stadium in Lisbon, during the Euro 2004 final match between Portugal and Greece at the European Nations football championship in Portugal. AFP PHOTO Franck FIFE (Photo credit should read FRANCK FIFE/AFP/Getty Images) AFP/GETTY IMAGES
Σαν σήμερα: Ο Χαριστέας υπογράφει στον Άγιαξ
Σαν σήμερα: Ο Χαριστέας υπογράφει στον Άγιαξ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ