ΠΟΥ ΧΑΘΗΚΕΣ ΕΣΥ;

Πού χάθηκες εσύ... (Νο. 27)

Πού χάθηκες εσύ... (Νο. 27)

Το Sport24.gr θυμάται την ιστορία του Κέρλον, ενός ποδοσφαιριστή που αν και δεν έπαιξε ποτέ σε υψηλό επίπεδο κατάφερε να γράψει το όνομα του στην ιστορία. Ο διάδοχος του Ροναλντίνιο, τα πέντε χειρουργεία στο γόνατο και η ντρίμπλα της φώκιας (videos)

Το φαινόμενο των ανθρώπων να ψάχνουν τον διάδοχο του "τάδε" που είναι κορυφαίος σε "εκείνο" αποτελεί κομμάτι της ιστορίας μας από τα αρχαία χρόνια. Έτσι και στον αθλητισμό ( και ειδικότερα στο ποδόσφαιρο) όταν ένας παίκτης φτάσει στο πικ της καριέρας του, ακόμα κι αν είναι αρκετά νέος σε ηλικία, αρχίζουμε την αναζήτηση του επόμενου ταλέντου που θα τον αντικαταστήσει.

Πριν από μία δεκαετία ( και λίγο παραπάνω) ήταν η σειρά του Ροναλντίνιο να κατακτήσει τον κόσμο. Όχι άδικα φυσικά. Τη σεζόν 2004-2005 όπως και την επόμενη, ο Βραζιλιάνος "μάγος" ψηφίστηκε ως ο κορυφαίους παίκτης της χρονιάς από την FIFA.

Έτσι, φτάνοντας στην κορυφή του Ολύμπου οι... από κάτω κουράστηκαν να κοιτούν ψηλά και άρχισαν να ψάχνουν γύρο τους. Τον επόμενο Ροναλντίνιο. Και τον βρήκαν. Το όνομα του, Κέρλον Μούρα Σούοζα (η απλά Κέρλον).

Είχε όλο το πακέτο

Με μόλις 1,67 ύψος, ο Κέρλον μάγεψε αμέσως τους Βραζιλιάνους όχι τόσο λόγω της χαρακτηριστικής του ντρίμπλας που τον έκανε και γνωστό σε όλον τον κόσμο ( θα πούμε γι αυτό αργότερα), αλλά γιατί διέθετε τα πάντα. Ταχύτητα, τεχνική, ντρίμπλα, πάσα και φυσικά καταπληκτικά τελειώματα.

Όλα αυτά σε μία Βραζιλία που έβλεπε τα γνήσια ταλέντα της να μεγαλώνουν ( Ριβάλντο, Ρονάλντο, Καφού, Ρομπέρτο Κάρλος, Έμερσον, Τζιλμπέρτο κτλπ) και πίσω τους να έρχεται μία όχι και τόσο ταλαντούχα γενιά ( με εξαίρεση τον Κακά).

Η ντρίμπλα της φώκιας!

Ο Κέρλον κέρδισε την προσοχή του κόσμου στο πρωτάθλημα λατινικής Αμερικής κάτω των 17 το 2005. Αν και μεσοεπιθετικός, οδήγησε την Βραζιλία στην πρώτη θέση του ομίλου του τελικού και βγήκε πρώτος σκόρερ στη διοργάνωση με οκτώ τέρματα. Αξίζει να σημειώσουμε πως στη δεύτερη θέση βρέθηκε ο Ρικάρντο Φιγκερόα (Ουρουγουάη - δεύτερη θέση), ο οποίος το 2015 ήρθε στον Απόλλωνα Καλαμαριάς. Άλλο ένα χαμένο ταλέντο.

Η παρουσία του τότε πιτσιρικά Βραζιλιάνου ήταν εξωπραγματική και αμέσως όλοι έκαναν λόγο για τον νέο Ροναλντίνιο. Μάλιστα το γεγονός πως χρησιμοποιούσε μία χαρακτηριστική ντρίμπλα, τον καθιέρωσε στη συνείδηση του κόσμου ως γνήσιο ταλέντο που θα έγραφε το όνομα του με χρυσά γράμματα την ιστορία του ποδοσφαίρου.

Τώρα τι ήταν αυτή η ντρίμπλα; Ο Κέρλον σήκωνε τη μπάλα στον αέρα και περνούσε τους αντιπάλους κάνοντας σλάλομ με κεφαλιές! Γι αυτή του την επιλογή επικρίθηκε ακόμα και από συμπαίκτες, αφού θεώρησαν προσβλητική την όλη κίνηση για τον αντίπαλο αμυντικό.

Έτσι πολλές φορές τον κλωτσούσαν στο... ψαχνό με αποτέλεσμα να κερδίζει μπόλικες αποβολές!

Το όνειρο του Καμπιονάτο και ο εφιάλτης των τραυματισμών

Πού χάθηκες εσύ... (Νο. 27)

Το καθεστώς της μεταγραφής του, ωστόσο, ακόμα και σήμερα παραμένει σκοτεινό. Άλλοι λένε πως κόστισε περίπου 4 εκ. ευρώ, άλλοι πως τα δικαιώματα του είχε γραφείο μάνατζερ, ενώ πίσω από την μετακίνηση κρύβεται και ο δαιμόνιος μάνατζερ Μίνο Ραϊόλα.

Δεν έπαιξε ποτέ στην Ίντερ

Ο Κέρλον δεν μπόρεσε ποτέ να ανταποκριθεί στο επίπεδο του Καμπιονάτο ( που τότε ήταν στα ντουζένια του). Οι τραυματισμοί άρχισαν να κάνουν την εμφάνιση τους, οι εγχειρήσεις διαδέχονταν η μία την άλλη και χωρίς να το καταλάβει, ο νεαρός μεσοεπιθετικός είχε βάλει νυστέρι στο γόνατο του πέντε φορές(!) σε έξι χρόνια και συνολικά έξι εγχειρήσεις μέχρι το 2013!

Στην Ίντερ, ωστόσο, πίστεψαν το ταλέντο του και το έδειξαν έμπρακτα ανανεώνοντας το συμβόλαιο μαζί του. Και πάλι όμως το σπουδαίο αυτό ταλέντο δεν μπόρεσε να ξεχωρίσει, με αποτέλεσμα να μην καταγράψει ούτε μία συμμετοχή με τους Νερατζούρι.

Ακολούθησαν οι δανεισμοί στην Κιέβο, τον Άγιαξ, την Παρανά και την Νασιονάλ. Το 2012 έφτασε το τέλος. Οι άνθρωποι της Ίντερ κατάλαβαν πως ο Κέρλον ήταν ένα χαμένο στοίχημα και τον άφησαν ελεύθερο.

Από την κορυφή του κόσμου στην 3η κατηγορία της Ιαπωνίας!

Ο Κέρλον δεν το έβαλε κάτω και όπως δήλωσε το 2013: "Ξέρω πως αυτά τα προβλήματα δεν με άφησαν να κάνω την καριέρα που ονειρεύτηκα, αλλά θα παλέψω να κοντρολάρω το σώμα μου. Είμαι ευτυχισμένος γιατί έχω δίπλα μου μία γυναίκα που με αγαπά και με στηρίζει. Αυτό είναι αρκετό".

Μετά από ένα χειρουργείο ακόμα στα τέλη του 2013, ο 25άχρονος πλέον ποδοσφαιριστής δοκίμασε την τύχη του στην Ιαπωνία και την τρίτη κατηγορία. Κι εκεί γνώρισε την χλεύη για τον τρόπο που ντριμπλάρει, έφαγε ξύλο, χάρισε ελάχιστο θέαμα και πλέον αναζητεί τον επόμενο σταθμό της καριέρας του.

Εδώ να τονίσουμε πως με όσους Βραζιλιάνους επικοινωνήσαμε μας είπαν το ίδιο πράγμα. Ο Κέρλον θεωρούνταν το 2005 το "next big thing" της χώρας. Δυστυχώς η μοίρα είχε διαφορετική άποψη.

TAGS ΠΟΥ ΧΑΘΗΚΕΣ ΕΣΥ;
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ