ΠΟΥ ΧΑΘΗΚΕΣ ΕΣΥ;

Πού χάθηκες εσύ, Κρις Καλαντζή;

Πού χάθηκες εσύ, Κρις Καλαντζή;
24 MEDIA CREATIVE TEAM / KONSTANTINOS BADOUNAS

Η στήλη "Πού χάθηκες εσύ;" επιστρέφει και αναζητά τα ίχνη του Κρις Καλαντζή, του Ελληνοαυστραλού ποδοσφαιριστή που έπαιξε στους δύο αιωνίους και άφησε το δικό του στίγμα. Παππούς πλέον ο 55χρονος, ζει μόνιμα στο Σίδνεϊ στην πολιτεία της Νέας Νότιας Ουαλίας, ενώ πέρασε και μια σοβαρή περιπέτεια με την υγεία του.

Ένας ποδοσφαιριστής που άφησε το δικό του αποτύπωμα στο ελληνικό ποδόσφαιρο, αγωνιζόμενος τόσο με τη φανέλα του Παναθηναϊκού όσο και με αυτή του Ολυμπιακού. Γεννημένος και μεγαλωμένος στο Σίδνεϊ της Αυστραλίας στην πολιτεία της Νέας Νότιας Ουαλίας, τα συναισθήματά του ήταν ανέκαθεν ερυθρόλευκα, ασχέτως αν φόρεσε πρώτα την πράσινη φανέλα, έγραψε τα δικά του... χιλιόμετρα με την στρογγυλή θεά.

Η στήλη "Πού χάθηκες εσύ;" επιστρέφει και αναζητά τα ίχνη του Κρις Καλαντζή, ο οποίος έπαιξε για μια δεκαετία στη χώρα μας, προτού πάρει την απόφαση να επιστρέψει στα πάτρια εδάφη. Γεννήθηκε στις 27 Ιουλίου 1967 και ξεκίνησε την καριέρα του από την Σίδνεϊ Ολύμπικ το 1982. Το 1987 τον απέκτησε ο Παναθηναϊκός μέσα από τα χέρια του Ολυμπιακού, έμεινε μέχρι τον Δεκέμβριο του 1992 και εν συνεχεία έπαιξε στον μεγάλο αντίπαλο.

Το 1997 έφυγε στα μισά της σεζόν για να επιστρέψει στην Σίδνεϊ Ολύμπικ και Έκλεισε την καριέρα του σε ηλικία 34 ετών το 2001 στην Σεν Τζορτζ Σέιντς. Αγωνίστηκε 15 φορές από το 1985 έως το 1987 με την εθνική Αυστραλίας, πετυχαίνοντας ένα τέρμα σε φιλικό αγώνα με την Κίνα το 1986. Το 2000 σε γκάλοπ μεταξύ των Αυστραλών φιλάθλων αναδείχθηκε 8ος καλύτερος όλων των εποχών στη θέση του δεύτερου επιθετικού.

Η αρπαγή από τον Παναθηναϊκό στο αεροδρόμιο

Η έλευσή του στην Ελλάδα εξελίχθηκε σε σίριαλ, αφού για άλλη ομάδα ήρθε και σε άλλη κατέληξε. Ο Ολυμπιακός είχε κλείσει τα αεροπορικά εισιτήρια και ενώ τον παρακολουθούσαν για μήνες και οι δύο αιώνιοι όσο έπαιζε στην Αυστραλία. Τον πλεύρισαν και οι δύο πλευρές προκειμένου να τον πείσουν. Τελικά, που έκλεισε το εισιτήριο ο Ολυμπιακός για να έρθει στην Ελλάδα να υπογράψει. Ήταν το μακρινό 1987, όταν ο ίδιος ήταν 20 ετών.

Είχε ταξιδέψει μαζί με τον πρόεδρο της Σίδνεϊ Ολίμπικ, τον κύριο Δουμάνη. Φτάνοντας στο αεροδρόμιο, περίμενε στη γραμμή στον χώρο των διαβατηρίων για να τον ελέγξουν και κάποια στιγμή ένας άνθρωπος πήγε και του χτύπησε τον ώμο και του είπε να τον ακολουθήσει. Μπήκε σε μία Mercedes και μέσα άνθρωπος του Παναθηναϊκού, ενώ ο ίδιος πίστευε ότι θα συναντούσε άνθρωπο του Ολυμπιακού. Εν τω μεταξύ, περίμεναν φίλοι των Πειραιωτών στο Ελληνικό για να τον καλωσορίσουν.

Τον μετέφεραν σε ένα κότερο, μπήκε μέσα και τον περίμενε ο Γιώργος Βαρδινογιάννης. Και όχι μόνο αυτό, αλλά είχε καλέσει και τους γονείς του Κρις Καλαντζή, χωρίς ο ίδιος να γνωρίζει τίποτα. Δεν υπέγραψε εκείνη την ημέρα, ζήτησε από τον ισχυρό άνδρα του τριφυλλιού να πάει να ξεκουραστώ και να μιλήσουν σε λίγες μέρες. Λίγες ημέρες μετά, ακολούθησε συνάντηση με τη Λόλα Νταϊφά στο Περιστέρι όπου διέμενε, την οποία δεν γνώριζε ως τότε. "Πρέπει να μιλήσουμε, να σε φέρουμε στην ομάδα, πάμε να τελειώνουμε μου είπε και της απάντησα ότι ήθελα λίγο να ξεκουραστώ και το σεβάστηκε".

Μίλησε με τους γονείς του και πήγε ύστερα από δύο μέρες στα γραφεία του Βαρδινογιάννη. Οι γονείς μου άκουγαν με πολύ μεγάλη ευχαρίστηση όλα εκείνα που μου έλεγε και εντέλει έβαλε την υπογραφή του στο συμβόλαιο που ου προσέφερε ο Παναθηναϊκός. Ο ίδιος θα φορούσε πλέον τη φανέλα με το τριφύλλι κόντρα στο συναίσθημά του για τον Ολυμπιακό. Πάντως, προσέφερε στους πράσινους, έπαιξε μια πενταετία και ήταν επιδραστικός στην ομάδα.

Η υπογραφή του στον Ολυμπιακό και ο ρόλος του Βαμβακούλα

Για να φτάσουμε στην περίοδο που εντέλει πήρε μεταγραφή στον Ολυμπιακό. Εκείνη την περίοδο συζητούσε με τον Παναθηναϊκό για το συμβόλαιό του και δεν τον ικανοποιούσε η πρόταση του Γιώργου Βαρδινογιάννη, ο οποίος προσπαθούσε να τον πείσει να μείνει στην ομάδα. Ο Βαμβακούλας ανέλαβε ρόλο μεσάζοντα, προκειμένου να τον πείσει να ρίξει άγκυρα στο λιμάνι. Μάλιστα, του είχε μεταφέρει πως οι ερυθρόλευκοι θα του έδιναν πολλά περισσότερα για να κάνει τη μεγάλη μεταγραφή. Μάλιστα, τον είχε συμβουλέψει να μην σηκώνει τηλέφωνα εκείνες τις ημέρες και πράγματι ο ίδιος πήγε στις Σπέτσες, μακριά απ' όλους και έκανε ό,τι μπορούσε για να περάσει απαρατήρητος και να μην τον καταλάβει κανένας.

Τότε, δε, ο Βαμβακούλας τού είπε ότι θα πάει στις Σπέτσες με μία φανέλα του Ολυμπιακού και θα βγάλουν κάποιες φωτογραφίες, τις οποίες θα έδιναν στις εφημερίδες. Ο ίδιος συμφώνησε και πράγματι αυτό συνέβη. Στον Παναθηναϊκό αντέδρασαν με την συμπεριφορά του, θεωρώντας ότι έπρεπε να έχει αντιδράσει διαφορετικά. Ο ίδιος όμως θεωρούσε πως είχε έρθει το πλήρωμα του χρόνου για να παίξει στον Ολυμπιακό και του άρεσε η εικόνα του με τα ερυθρόλευκα. Για τον ίδιο ξεκινούσε πλέον το ταξίδι του στην ομάδα που υποστήριζε από μικρός, έστω και αν ήταν γεννημένος στη μακρινή Αυστραλία.

Αλησμόνητο έχει μείνει το γκολ του στις 5 Ιανουαρίου 1994 απέναντι στον Παναθηναϊκό στο ΟΑΚΑ, όταν ο Ολυμπιακός είχε νικήσει 2-1. Οι Πειραιώτες είχαν προηγηθεί με τον Καλαντζή, ο Χατζίδης έκανε το 2-0 στο β' μέρος και μείωσε με φάουλ ο Σαραβάκος. Όσο για εκείνο το εκπληκτικό τέρμα που είχε πετύχει, ο Κρίστενσεν σέντραρε από αριστερά και ο ίδιος με εκπληκτικό βολ πλανέ είχε αφήσει στήλη άλατος τον Βάντσικ και έτρεξε κατευθείαν να πανηγυρίσει έξαλλα με τους φιλάθλους. Έβαλε και άλλα σημαντικά γκολ, έπεσε όμως σε μια περίοδο που ο Ολυμπιακός δεν κατακτούσε τίτλους, ήταν τα λεγόμενα "πέτρινα χρόνια" που κράτησαν ως το 1997.

Η περιπέτεια της υγείας του το 2018 και τα εγγόνια του

Το 2018 η υγεία του δοκιμάστηκε, καθώς έπαθε έμφραγμα ενώ ήταν διακοπές στην Ελλάδα με τη γυναίκα του για να γιορτάσει τα γενέθλιά του. Βρίσκονταν στη Μύκονο., διασκέδαζαν με την ψυχή του και την επόμενη μέρα δεν ένιωθε καλά. Ένα 24ωρο μετά θα πήγαινε στη Ρόδο, μπήκε στην πτήση, παρήγγειλε έναν καφέ και δεν μπορούσε να τον πιει. Είπε στη γυναίκα του ότι δεν ένιωθε καλά και ότι είχε πονοκέφαλο. Έφτασαν στη Ρόδο και πήγαν σε φαρμακείο. Ο φαρμακοποιός τον παρέπεμψε σε καρδιολόγο, ο οποίος τον εξέτασε βάζοντάς του καλώδια και κάλεσε άμεσα ασθενοφόρο για να πάει εντατική. Πάθαινε μικρά εμφράγματα. Μπήκε στο νοσοκομείο για οκτώ μέρες και έκανε τέσσερις φορές μπαλονάκι. Πήγαινε και ερχόταν όλη την ώρα και η ζωή του κρεμόταν από μια κλωστή. Ευτυχώς, όλα πήγαν καλά και κατάφερε να ζήσει.

Ο ίδιος είναι μέλος της Θύρας 7 στο Σίδνεϊ, ενώ είχε αναλάβει και την ακαδημία του Ολυμπιακού στην Αυστραλία το 2011, μαζί με τον Κυριάκο Τοχούρογλου. Ο Καλαντζής έχει δύο παιδιά (έναν γιο και μια κόρη) και δύο εγγόνια, ενώ ο γιος του έπαιζε μπάλα, αλλά τώρα είναι υψηλόβαθμος αξιωματικός στην αστυνομία. Η κόρη του δουλεύει στο αεροδρόμιο. Όπως προαναφέρθηκε, ζει μόνιμα στο Σίδνεϊ και απολαμβάνει τη ζωή του στη μεγαλύτερη πόλη της ΝΝΟ.

TAGS ΠΟΥ ΧΑΘΗΚΕΣ ΕΣΥ; ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ ΕΛΛΗΝΕΣ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟΥ ΕΛΛΑΔΑ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ