THE SPORTS ECONOMIST

ΠΑΟΚ μεταγραφές: Η Μίντιλαντ δεν είναι Γιουνάιτεντ, αλλά μπορεί να διεκδικεί τον Ίνγκασον

ΠΑΟΚ μεταγραφές: Η Μίντιλαντ δεν είναι Γιουνάιτεντ, αλλά μπορεί να διεκδικεί τον Ίνγκασον
Ο Ίνγκι Ίνγκασον INTIME

Μεθοδικά και αξιοποιώντας τα πάντα, η έτσι κι αλλιώς εύρωστη Μίντιλαντ δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί πλέον αψήφιστα στην προσπάθειά της να δελεάσει τον Σβέριρ Ίνγκασον. Το SPORT24 καταγράφει τα πάντα που έφεραν τους "λύκους" στο κατόπι του αρχηγού του ΠΑΟΚ, προεξοφλώντας βάσιμα συνέχεια.

"Ακόμα και η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ να μου κάνει πρόταση, εγώ έχω συμβόλαιο με τον ΠΑΟΚ". Δήλωση του Σβέριρ Ίνγκασον μόλις έξι μήνες πριν. Τότε, ο αρχηγός του ΠΑΟΚ είχε απαντήσει σε σχετική φημολογία που τον συνέδεε με πιθανή επιστροφή στη Ρωσία για χάρη είτε της Λοκομοτίβ Μόσχας είτε της Ζενίτ.

Εδώ και λίγες μέρες, τα δεδομένα μοιάζουν αλλαγμένα. Χωρίς να έχει έρθει η… Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, αλλά η "ταπεινή" Μίντιλαντ. Ξένισε είναι η αλήθεια, όμως δεν θα έπρεπε.

Κάθε άλλο για την ακρίβεια και όχι μόνο εξαιτίας της επικοινωνίας εκ μέρους του ΠΑΟΚ πως δεν υπάρχει διάθεση παραχώρηση του Ισλανδού, αλλά και γιατί οι "λύκοι" είναι ικανοί τουλάχιστον να δελεάσουν, πολυεπίπεδα, τον Ίνγκασον.

Ξεκινώντας λοιπόν, χρήσιμη είναι η υπενθύμιση του προ 1,5 χρόνου – Ιανουάριος 2022 – θέμα του SPORT24 στο οποίο και παρουσιαζόταν η μεταγραφική πολιτική της Μίντιλαντ, πώς αυτή δομήθηκε, τι περιλαμβάνει, τι έχει αλλάξει στον σύλλογο τόσο σε επίπεδο αγωνιστικών επιτυχιών όσο και οικονομικής ευμάρειας.

Επιπρόσθετα δηλωτικό πως μόλις το περασμένο καλοκαίρι η Μίντιλαντ έκανε ρεκόρ πωλήσεων σε μια μεταγραφική περίοδο, εισπράττοντας συνολικά 38 εκατομμύρια ευρώ.

Κάτι αυτό, κάτι τα σημαντικότατα πρότερα έσοδα, κάτι η παρουσία της στις διεθνείς διοργανώσεις, την έχουν φέρει πλέον στη δεύτερη θέση των πλέον πλούσιων ομάδων της Δανίας, πίσω μόνο από την Κοπεγχάγη, κλείνοντας παράλληλα ταχύτατα και τη μεταξύ τους ψαλίδα.

Ψηλό το οικονομικό ταβάνι της πλούσιας (και με ανάλογα εύρωστη διοίκηση) Μίντιλαντ

Ενδεικτικό επίσης, πως πάλι το περασμένο καλοκαίρι η Μίντιλαντ έκανε δύο αγορές 5 εκατομμυρίων ευρώ, αποκτώντας τον Δανό εξτρέμ Αντερς Ντρέγιερ και τον Ουρουγουανό αμυντικό χαφ, Εμιλιάντο Μαρτίνες, προσθήκες που αποτέλεσαν ρεκόρ μεταγραφικής δαπάνης στην ιστορία του δανέζικου συλλόγου, ο οποίος συνολικά το περασμένο καλοκαίρι ξόδεψε 13 εκατομμύρια σε αγορές.

Ακόμα... και μπακαλίστικα, μόνο από το συγκεκριμένο και πλέον δαπανηρό στην ιστορία της Μίντιλαντ καλοκαίρι, η κερδοφορία των "λύκων" αποκλειστικά από το μεταγραφικό ισοζύγιο ξεπέρασε τα 25 εκατομμύρια. Δυνατότητα συνεπώς για να αγοραστούν από αυτό το οικονομικό ράφι - των 4, 5 εκατομμυρίων - και άλλοι ποδοσφαιριστές, υπάρχει.

Και αυτό χωρίς να συνυπολογίζεται η δεδομένη οικονομική υποστήριξη των ιδιοκτητών της ομάδας, τον Δανό δισεκατομμυριούχο Αντερς Χολχ Πόβλσεν και τον Βρετανό Μάθιου Μπέχναμ, ιδιοκτήτη και της Μπρέντφορντ ("αδερφάκι" της Μίντιλαντ).

Υπάρχει συνεπώς το απαραίτητο περιθώριο για να ανεβάσει την προσφορά της και για τον Ίνγκασον. Η πρώτη ήταν στα 3,3 εκατομμύρια, θεωρείται δεδομένο πως θα ακολουθηθεί από νέα, βελτιωμένη, παρότι ακόμη δεν έχει γίνει.

Το ύψος της πάντως, όπως εκτιμούν πηγές από τη Δανία, πιστεύεται πως δεν θα ξεπεράσει τα 4 εκατομμύρια ευρώ, χωρίς να είναι απόλυτο πως αν διαπιστωθεί πως χρειάζεται μια υπέρβαση για να ολοκληρωθεί μια συμφωνία, δεν θα γίνει. Ίσα ίσα.

Σε επίπεδο τώρα απολαβών. Το μεγαλύτερο συμβόλαιο της Μίντιλαντ ξεπερνάει κατά τι τις 800.000 ευρώ. Στο τρέχον καλοκαίρι έχει αποφασιστεί από τους "λύκους" οι προσθήκες να είναι μετρημένες και να αφορούν έμπειρους ποδοσφαιριστές, "παιγμένους" στο διεθνές στερέωμα.

Κομβική για παράδειγμα μεταγραφική αναζήτηση του δανέζικου συλλόγου αφορά έναν φουνταριστό, αλλά και η αγορά του Σουηδού μέσου Κρίστοφερ Όλσον. Αγωνίστηκε πέρυσι δανεικός από την Άντερλεχτ, υπήρχε buy out 4 εκατομμυρίων, η Μίντιλαντ όμως διαπραγματεύεται εξ αρχής την αγορά του με χαμηλότερο (όχι παρά πολύ πάντως) ποσό.

Σε κάθε περίπτωση, γι’ αυτές τις τρεις καταλυτικές θέσεις – στόπερ, χαφ, φορ – υπάρχει η απόφαση στο επιτελείο της Μίντιλαντ να γίνει η υπέρβαση και σε επίπεδο απολαβών, να ξεπεραστεί δηλαδή το υφιστάμενο πλαφόν των 800.000 ευρώ (και αυτό παρά τον μεγαλύτερο, σε σχέση με την Ελλάδα, φορολογικό συντελεστή: στη Δανία οι ποδοσφαιριστές φορολογούνται με 33% επί των απολαβών τους).

Μετά την προ 18 μηνών επέκταση του συμβολαίου του στον ΠΑΟΚ, ο Ίνγκασον εισπράττει ετησίως 1 εκατομμύριο ευρώ, έχοντας άλλα δύο χρόνια συνεργασίας με τον Δικέφαλο. Η προσέγγιση της Μίντιλαντ στον Ισλανδό προφανώς ικανοποιεί το οικονομικό σκέλος. Διαφορετικά, ο Ίνγκασον θα διατηρούσε το νόημα της αλλοτινής δήλωσής του περί Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ.

Πλέον, δεν βρίσκεται εκεί. Και το συζητάει με τους "λύκους". Η έστω, ακούει. Και αυτό που ακούει, τον καλύπτει και οικονομικά μιας και η Μίντιλαντ τού προσφέρει ό,τι θα ήταν ο ίδιος διατεθειμένος να συζητήσει. Όχι τρέλες, εννοείται.

Αλλά για παράδειγμα ένα τετραετές συμβόλαιο που θα διπλασίαζε με την υπογραφή τις συνολικά εγγυημένες απολαβές του για το συγκεκριμένο διάστημα (+3,5 εκατομμύρια ευρώ, στον ΠΑΟΚ για την επόμενη διετία θα εισπράξει 2, όντας 32 χρονών όταν ολοκληρωθεί το συμβόλαιό του), είναι αν μη τι άλλο ένα δέλεαρ που δεν προσπερνιέται εύκολα.

Η αγορά σπιτιού 2 εκατομμυρίων στη γενέτειρα και το δεύτερο παιδί

Η προσέγγιση της Μίντιλαντ δεν περιλαμβάνει μόνο το οικονομικό κομμάτι. Είναι σοβαρή, υπομονετική, μεθοδική και ακόμα και αν δεν λογίζεται ως συνολικό πακέτο δελεαστική, προφανώς αποδεικνύεται ικανή να βάλει σε σκέψεις το ζεύγος Ίνγκασον και όχι μόνο αποκλειστικά και μόνο τον 30χρονο ποδοσφαιριστή.

Κι εδώ βρίσκεται ένα ακόμη σκέλος της υπόθεσης. Στις αρχές Ιουνίου, τα ισλανδικά media αποκάλυψαν την αγορά ενός σπιτιού 400 τετραγωνικών στη γενέτειρα του διεθνή αμυντικού, το Κόπαβογκουρ, αντί του – αν μη τι άλλο αξιοσημείωτου – ποσού των 2 εκατομμυρίων ευρώ.

Επίσης, η επί δεκαετίας σύντροφος του Ίνγκασον, η Χρέφνα Ντις Χαλντιούρσντοτιρ, είναι έγκυος, περιμένοντας – από στιγμή σε στιγμή, η εγκυμοσύνη ανακοινώθηκε στις 21 του περασμένου Νοεμβρίου μέσω ποσταρίσματος στο Instagram – το δεύτερο παιδί του ζευγαριού, ένα αγοράκι.

Το πρώτο, ένα κοριτσάκι γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη το 2019 (έχει γενέθλια το Σάββατο, 1η Ιουλίου), όταν ο Ίνγκασον είχε ολοκληρώσει το πρώτο του εξάμηνο στα "ασπρόμαυρα", με την εγκυμοσύνη της συντρόφου του να θεωρείται τότε πως ήταν ένας από τους σημαντικότερους λόγους που το ζευγάρι ήθελε να φύγει από το Ροστόβ.

Φέτος, συμπληρώνουν αισίως μια δεκαετία εκτός συνόρων. Και ακόμη και αν προφανώς δεν νοείται επαναπατρισμός, επισημαίνεται εγκυκλοπαιδικά πως ο χρόνος της πτήσης (και απ’ ευθείας μάλιστα, καθημερινά…) Δανίας – Ισλανδίας είναι 3 ώρες και κάτι, ενώ αυτός από τη Θεσσαλονίκη ξεπερνάει (στην καλύτερη) τις 7 ώρες.

Συνθήκες και δεδομένα που αναντίρρητα παίζουν τον ρόλο τους τόσο στην στάση του ίδιου του ποδοσφαιριστή, όσο και στο έδαφος που βρήκε/βρίσκει η Μίντιλαντ, ώστε να διεκδικεί με αξιώσεις τον αρχηγό του ΠΑΟΚ.

Αυτό που δεν είχαν υπολογίσει οι "λύκοι" ήταν η άκαιρη δημοσιοποίηση του ενδιαφέροντος τους, πριν τουλάχιστον αυτό καταλήξει κάπου συγκεκριμένα.

Και αυτό γιατί έτσι, όλο το κουβάρι θα ξετυλίγονταν και το σήμα στην αγορά θα δίνονταν: ένας ποδοσφαιριστής ο οποίος πριν έξι μήνες δεν συζητούσε να φύγει από τη Θεσσαλονίκη, πλέον δεν είναι – έστω – κατηγορηματικά αρνητικός.

Και αυτό θα μπορούσε δυνητικά και ανεξαρτήτως της πολύ προσεκτικής προσέγγισης που έχει κάνει η Μίντιλαντ, να προσελκύσει άλλους, πιο δυνατούς οικονομικά αγοραστές, αλλάζοντας τους συσχετισμούς.

Είναι γεγονός πως οι άνθρωποι της Μίντιλαντ είχαν ενημερωθεί από τις επαφές που είχαν με την πλευρά του Ίνγκασον για την προοπτική ενδιαφέροντος από ρωσική ομάδα, χωρίς να γνωρίζουν ακριβώς την ομάδα, ούτε όμως και αν ο Ισλανδός συγκινείται από τη συγκεκριμένη προοπτική, της επιστροφής δηλαδή στη Ρωσία.

Δεν είναι καν γνωστό αν αυτή η ομάδα είναι η Κράσνονταρ, παρότι αναφέρθηκε στα ρωσικά media. Δεν είναι καν σίγουρο αν συγκεκριμένα η Κράσνονταρ μπει όντως σε διαδικασία προσφοράς, κάτι που έχει κάνει ήδη η Μίντιλαντ, απηχώντας την προεργασία της στη συγκεκριμένη μεταγραφική υπόθεση.

Οι βεβαιότητες είναι πως οι "λύκοι" θα επιστρέψουν. Ξεκάθαρα έχουν τη δυνατότητα να το κάνουν και δεν γίνεται να παραγνωριστεί το πόσο κατάφεραν να αλλάξουν και την οπτική του ίδιου του Ίνγκασον.

Αν φτάνει αυτό, αν βοηθήσει τις πιθανότητές της Μίντιλαντ μια βελτιωμένη πρόταση, με τον ΠΑΟΚ σε κάθε περίπτωση να ξεκαθαρίζει πως δεν επιθυμεί παραχώρηση του αρχηγού του – επικοινωνώντας μάλιστα πως υπάρχει διάθεση να απαντηθεί κάθε ανησυχία του ποδοσφαιριστή και προτείνοντας μάλιστα ως και επέκταση συμβολαίου –, είναι κάτι που να φανεί.

Αργά ή γρήγορα.

TAGS THE SPORTS ECONOMIST ΠΑΟΚ ΠΑΟΚ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ ΠΑΟΚ ΜΕΤΑΓΡΑΦΕΣ ΕΛΛΑΔΑ ΔΙΕΘΝΕΣ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ