FOOTBALL ANALYSIS

ΠΑΟΚ - ΑΕΚ: Η απόλυτη ανάλυση για τις πιο καυτές ομάδες του πρωταθλήματος

ΠΑΟΚ - ΑΕΚ: Η απόλυτη ανάλυση για τις πιο καυτές ομάδες του πρωταθλήματος
24MEDIA CREATIVE TEAM/ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΜΠΑΝΤΟΥΝΑΣ

ΠΑΟΚ και ΑΕΚ κοντράρονται σε ένα σπουδαίο ντέρμπι στην Τούμπα και ο Ηλίας Καλλονάς αναλύει τα πεπραγμένα των δύο πιο φορμαρισμένων ομάδων του πρωταθλήματος.

Το βράδυ της Κυριακής (11/02, 20:00, NOVA Sports Prime και Live SPORT24) ο ΠΑΟΚ υποδέχεται την ΑΕΚ στην Τούμπα στο μεγάλο ντέρμπι κορυφής της Stoiximan Super League. Ο Δικέφαλος του Βορρά είναι στην πρώτη θέση με 50 βαθμούς, ενώ η Ένωση ακολουθεί στη δεύτερη θέση με 48.

Απ' την στιγμή που υπάρχουν μπροστά μας τα playoffs και οι διαφορές μεταξύ των διεκδικητών του πρωταθλήματος είναι μικρές, το αποτέλεσμα της αναμέτρησης δεν θα κρίνει κάτι στη μάχη του τίτλου. Ωστόσο, είναι δεδομένο πως θα μας προσφέρει πολλά θέματα προς συζήτηση, ενώ θα δώσει κι ένα στίγμα για τη συνέχεια της σεζόν.

ΠΑΟΚ και ΑΕΚ είναι φωτιά

Πρόκειται, άλλωστε, για τις δύο πιο φορμαρισμένες και κατά πολλούς καλύτερες ομάδες του πρωταθλήματος. Με αρκετά κοινά στοιχεία, αλλά την ίδια ώρα και με διαφορετικές αγωνιστικές φιλοσοφίες.

Οι Ραζβάν Λουτσέσκου και Ματίας Αλμέιδα έχουν καταφέρει να αφήσουν το αποτύπωμά τους και να τις μετατρέψουν σε αυτό που λέμε "ομάδα του προπονητή".

Πάμε να ρίξουμε μια ματιά στην εικόνα των ομάδων σε άμυνα και επίθεση, μέσω των xGoals.

Όσο πιο δεξιά είναι μια ομάδα, τόσο πιο απειλητική είναι. Και όσο πιο κάτω βρίσκεται τόσο λιγότερο απειλείται.

Αυτή ήταν η εικόνα μετά από 21 αγωνιστικές.

Η εικόνα των ομάδων σε επίθεση και άμυνα μετά από 21 αγωνιστικές
Η εικόνα των ομάδων σε επίθεση και άμυνα μετά από 21 αγωνιστικές SPORT24/OPTA STATS PERFORM

Ο ΠΑΟΚ έχει την καλύτερη αμυντική επίδοση (0.68 xGoals κατά), η ΑΕΚ την καλύτερη επιθετική (1.67 xGoals υπέρ), ενώ ακολουθούν οι Ολυμπιακός και Παναθηναϊκός, αλλά σε απόσταση. Όπως είναι εμφανές, οι διαφορές μεταξύ των δύο ομάδων είναι μικρές και επιβεβαιώνουν την εξαιρετική κατάσταση που βρίσκονται τη δεδομένη χρονική στιγμή.

Παράλληλα, οι ασπρόμαυροι είναι η ομάδα που έχει δημιουργήσει τις περισσότερες μεγάλες ευκαιρίες στο πρωτάθλημα (66) και έχει δεχθεί τις λιγότερες (19). Ουσιαστικά, λοιπόν, η ομάδα του Ραζβάν Λουτσέσκου έχει καταφέρει να βρει μία ισορροπία μεταξύ άμυνας και επίθεσης, που αποφέρει νίκες και πολύ καλή εικόνα μέσα στο γήπεδο.

Σύγκρουση δύο διαφορετικών στυλ

Παρ' όλα αυτά, όπως αναφέραμε και νωρίτερα, μπορεί οι δύο ομάδες να έχουν κάποια κοινά στοιχεία σε θέματα επιδόσεων, αλλά αγωνιστικά υπηρετούν ένα εντελώς διαφορετικό στυλ παιχνιδιού.

Ο ΠΑΟΚ είναι η ομάδα που πραγματοποιεί 14.5 κατοχές με 10+ πάσες ανά 90', αλλά και 3.8 επιθέσεις με build up. Την ίδια στιγμή, όμως, η ΑΕΚ -χάρη στο εξαιρετικό πρες- είναι η ομάδα που δεν επιτρέπει στον αντίπαλό της να κρατάει την μπάλα στα πόδια του.

Η απόλυτη σύγκριση ΠΑΟΚ και ΑΕΚ
Η απόλυτη σύγκριση ΠΑΟΚ και ΑΕΚ SPORT24/OPTA STATS PERFORM

Η Ένωση δέχεται μόλις 2.7 κατοχές με 10+ πάσες ανά 90', ενώ ο ΠΑΟΚ έχει υπερδιπλάσια... ανοχή, δεχόμενος 5.6 κατοχές με 10+ πάσες. Γενικότερα, οι κιτρινόμαυροι αρέσκονται στο γρήγορο παιχνίδι, με αποτέλεσμα να πραγματοποιούν 2 άμεσες επιθέσεις ανά 90', την ίδια ώρα που ο ΠΑΟΚ έχει 1.6.

Οι μοναδικές με πάνω από 30+ ενέργειες στην αντίπαλη περιοχή

Η αλήθεια είναι πως στη θέση "9" ο ΠΑΟΚ και η ΑΕΚ να λειτουργούν με διαφορετικό τρόπο, καθώς οι ασπρόμαυροι χρησιμοποιούν κυρίως τον Μπράντον Τόμας που δεν είναι κλασικό φορ, ενώ οι κιτρινόμαυροι τα... τανκς Λιβάι Γκαρσία και Έκι Πόνσε.

Αυτό, ωστόσο, δεν σημαίνει πως η ομάδα του Λουτσέσκου δυσκολεύεται να πατήσει περιοχή, αφού διαθέτει εξαιρετικούς εξτρέμ και μεσοεπιθετικούς, που έχουν στο ρεπερτόριό τους την ικανότητα να απειλούν και να δημιουργούν μέσα από την περιοχή.

Γι' αυτό το λόγο, τόσο ο ΠΑΟΚ όσο και η ΑΕΚ είναι οι μοναδικές ομάδες στο πρωτάθλημα με πάνω από 30 ενέργειες στην αντίπαλη περιοχή. Συγκεκριμένα, ο Δικέφαλος του Βορρά κάνει 31.1 ενέργειες στην αντίπαλη περιοχή, ενώ η Ένωση 33.5 ανά 90'.

Ο Λουτσέσκου ψάχνει... ρεβάνς από τον Αλμέιδα

Κλείνοντας, είναι δεδομένο πως ο Ματίας Αλμέιδα, στον ενάμιση χρόνο που βρίσκεται στην Ελλάδα και την ΑΕΚ, είναι ο προπονητής που έχει δυσκολέψει όσο κανείς τον Ραζβάν Λουτσέσκου.

Ο Ρουμάνος τεχνικός δεν έχει καταφέρει -ουσιαστικά- να βρει λύσεις στο αγωνιστικό στυλ των κιτρινόμαυρων, με αποτέλεσμα να μετράει 5 ήττες σε 6 ματς, συμπεριλαμβανομένου και του τελικού Κυπέλλου.

Παρ' όλα αυτά, η αλήθεια είναι πως ο ΠΑΟΚ, σε κανένα παιχνίδι απ' τα έξι προηγούμενα, δεν ήταν σε αυτή την καταπληκτική αγωνιστική κατάσταση. Το αν ο Λουτσέσκου θα έχει τις λύσεις ή ο Αλμέιδα θα συνεχίσει να έχει το "πάνω χέρι" στις μάχες τους, θα το γνωρίζουμε σε λίγες ώρες.

TAGS FOOTBALL ANALYSIS ΠΑΟΚ ΠΑΟΚ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ ΑΕΚ ΑΕΚ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ ΡΑΖΒΑΝ ΛΟΥΤΣΕΣΚΟΥ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ