ΒΑΛ' ΤΟ ΑΓΟΡΙ ΜΟΥ

Όταν οι Γάλλοι βάραγαν τους Ισπανούς: Πάρε να ‘χεις Ναβάρο, πάρε να ‘χεις Γιουλ

Ο Μπορίς Ντιό με τον Χουάν Κάρλος Ναβάρο
Ο Μπορίς Ντιό με τον Χουάν Κάρλος Ναβάρο AP

Η Ισπανία και η Γαλλία αναμετρώνται στον τελικό του 41ου EuroBasket και ο Βασίλης Σκουντής ανατρέχει σε σημαδιακές στιγμές που μένουν ανεξίτηλα χαραγμένες στο νταλαβέρι τους.

Το βράδυ Ισπανία και Γαλλία αναμετρώνται στον τελικό του 41ου EuroBasket (18/9, 21:30, ΕΡΤ1 και LIVE από το SPORT24). Ατυχώς για τη σημειολογία της υπόθεσης αυτές τις μέρες στο Βερολίνο έχει κρύο και βροχή. Ξεμυτίζει βεβαίως πού και πού ο ήλιος, αλλά δεν ξέρω εάν ο Βενσάν Κολέ θα καταφέρει να δει καθαρά μέσα από τα σύννεφα το ίδιο όραμα και τον ίδιο αίσιο οιωνό, όπως (είπε ότι) του είχε συμβεί πριν από οκτώ χρόνια.

Στις 10 Σεπτεμβρίου του 2014 λίγες ώρες πριν από τον προημιτελικό του Παγκοσμίου Κυπέλλου ανάμεσα στη Γαλλία και στην οικοδέσποινα Ισπανία, ο προπονητής των "Μπλε" είχε δηλώσει με την απαραίτητη δόση συμβολισμού ότι "θα νικήσουμε απόψε διότι το πρωί που ξύπνησα από το παράθυρο του δωματίου μου στο ξενοδοχείο είδα τον ήλιο του Αούστερλιτς"!

Η ατάκα αυτή έχει μια μεγάλη ιστορική σημασία για το γαλλικό έθνος.

Ως γνωστόν στη μάχη της 2ας Δεκεμβρίου του 1805 στο Αούστερλιτς, που τώρα υπάγεται στη Σλοβακία, ο Ναπολέων με ένα ευφυέστατο στρατήγημα προτού δύσει ο ήλιος (εξ ου και η παροιμιώδης έκφραση) τσάκισε τους Ρώσους και τους Αυστριακούς και εδραίωσε την κυριαρχία του στην Κεντρική Ευρώπη.

Η άμυνα της... κολάσεως

Το 2014, στον προημιτελικό του Παγκοσμίου Κυπέλλου, η Γαλλία τσάκισε την οικοδέσποινα και... ψηλωμένη Ισπανία των έξι εν ενεργεία παικτών του ΝΒΑ και της χάλασε τη ζαχαρένια, αλλά δεν κατάφερε να φτάσει στον τελικό και εντέλει κατέκτησε το χάλκινο μετάλλιο.

Εκείνο το βράδυ στη Μαδρίτη οι "Μπλε" έπαιξαν την πιο... κολασμένη άμυνα της ζωής τους και επιβλήθηκαν με 65-52, προκαλώντας σοκ στους Ισπανούς που περίμεναν πώς και πώς να νικήσουν τους Αμερικανούς και να ανέβουν στον θρόνο!

Ήταν μάλιστα τόσο σφοδρή η επιθυμία και τόσο διάχυτη η αισιοδοξία τους (μηδέ μιας κάποιας έπαρσης εξαιρουμένης) ώστε λόγω της τεράστιας ζήτησης των εισιτηρίων, σκέφτηκαν κάποια στιγμή να μεταφέρουν τον τελικό από το "Παλάθιο ντε λος ντεπόρτες" στο "Σαντιάγκο Μπερναμπέου"!

Όταν οι Γάλλοι δημοσιογράφοι ζήτησαν από τον Μπορίς Ντιαό να σχολιάσει αυτή την ιδέα, ο κορυφαίος παίκτης του προημιτελικού δεν άφησε την ευκαιρία να πάει χαμένη. "Δεν ξέρω για τους Ισπανούς, αλλά εγώ στ' αλήθεια θα ήθελα πολύ να παίξω ένα ματς σε αυτό το γήπεδο"!

Το "Bajoncesto" και ο Ζιντάν

Απόντος του Τόνι Πάρκερ από τη διοργάνωση, ο Ντιαό είχε κάνει θραύση (15π., 5ρ., 3ασ., 1κλ.), με συμπαραστάτη τον Ρούντι Γκομπέρ (5π., 13ρ.), ο οποίος εκείνη την εποχή πηγαινοερχόταν από τους Γιούτα Τζαζ στη θυγατρική ομάδα τους στη G League και τούμπαλιν.

Ο Πάου Γκασόλ είχε "γράψει" 17 πόντους και οκτώ ριμπάουντ, ενώ από εκείνο το ματς σήμερα θα είναι παρόντες τέσσερις παίκτες: ο Γκομπέρ, ο Εβάν Φουρνιέ, ο Τομά Ερτέλ και βεβαίως ο Ρούντι Φερνάντεθ.

Μέσα σε αυτή την ατμόσφαιρα της... κηδείας, η εφημερίδα "Marca" κυκλοφόρησε την επόμενη ημέρα με τίτλο μια "φτιαγμένη" λέξη, που περιέγραφε και συμπύκνωνε το δράμα της οικοδέσποινας του Παγκοσμίου Κυπέλλου: "Bajoncesto".

Στα ισπανικά το μπάσκετ λέγεται baloncesto, ενώ bajo σημαίνει χαμηλό!

Μιας και το 'φερε η κουβέντα στους τίτλους των εφημερίδων, εδώ θα ανοίξω μια ποδοσφαιρική παρένθεση, διότι τα πάθη οξύνθηκαν πριν από 16 χρόνια σε άλλο γήπεδο.

Στις 27 Ιουνίου του 2006, ανήμερα τον αγώνα ανάμεσα στις δυο ομάδες στο πλαίσιο των 16 του Μουντιάλ η εφημερίδα AS κυκλοφόρησε με πρωτοσέλιδο τίτλο "Κόψτε από σήμερα την μπάλα στον Ζιντάν"!

Το ίδιο βράδυ στο Αννόβερο ο Ζιζού σκόραρε στις καθυστερήσεις διαμορφώνοντας το 3-1 υπέρ της Γαλλίας!

Στις 10 Σεπτεμβρίου του 2014 η "AS" κυκλοφόρησε με έναν παρεμφερή τίτλο και λίγες ώρες αργότερα οι Γάλλοι έδωσαν και πάλι την ηχηρή απάντηση τους και έριξαν στην πυρά τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας!

Το σκληρό φάουλ του Ντιαό και ο γαλλικός θρίαμβος

Έναν χρόνο νωρίτερα ο Ντιαό είχε αλλάξει την ιστορία σε ανύποπτο χρόνο. Στις 20 Σεπτεμβρίου του 2013, στη Λιουμπλιάνα, ο ημιτελικός του EuroBasket εξελισσόταν σε περίπατο για την Ισπανία, που προηγήθηκε στο ημίχρονο με 34-20. Στην τελευταία φάση του πρώτου μέρους κι ενώ οι Γάλλοι σέρνονταν, ο φόργουορντ των Σπερς αποφάσισε να πάρει το νόμο στα χέρια του.

Και πώς; Ο Σέρχιο Γιουλ έφυγε στον αιφνιδιασμό και ενώ ήταν έτοιμος να σκοράρει με λει απ, ο Ντιαό τον πρόλαβε κάτω από το καλάθι, τον κοπάνησε και τον κατεδάφισε!

Οι διαιτητές καταλόγισαν, ως όφειλαν το αντιαθλητικό φάουλ, αλλά ο Ντιαό είχε δώσει με εκείνη την κίνηση το σύνθημα της αντεπίθεσης: όταν οι δυο ομάδες επέστρεψαν στο γήπεδο για το δεύτερο ημίχρονο όλα είχαν αλλάξει.

Με τον Τόνι Πάρκερ να οργιάζει (32π.) η Γαλλία πέτυχε ένα εντυπωσιακό come back και εντέλει επιβλήθηκε στην παράταση με 75-72 και προκρίθηκε στον τελικό όπου νίκησε τη Λιθουανία και κατέκτησε το πρώτο και το μοναδικό έως τώρα, χρυσό μετάλλιο στην ιστορία της!

Σαν σήμερα ο ίδιος τελικός στο Κάουνας

Βεβαίως το υπόβαθρο του αποψινού τελικού είναι μεγάλο και εκτείνεται διαχρονικά.

Οι δυο ομάδες αναμετρώνται για 22η φορά στην ιστορία του EuroBasket με τους Ισπανούς να κυριαρχούν με σκορ 17-4, ενώ από το 1963 έως το 1995 (όταν ηττήθηκαν στην Αθήνα) έτρεξαν ένα σερί 11-0 απέναντι στους Γάλλους.

Στο χρονικό των μεταξύ τους αγώνων βεβαίως οι δείκτες του ρολογιού μένουν σταματημένοι στις 18 Σεπτεμβρίου του 2011.

Ακριβώς σαν σήμερα πριν από έντεκα χρόνια οι δυο ομάδες ξανάπαιξαν τον ίδιο τελικό στο Κάουνας! Αυτή τη φορά ο Πάρκερ (26π., 5ρ., 5ασ.) δεν μπόρεσε να στήσει αναχώματα και η Ισπανία επικράτησε με 98-85 και πέτυχε το repeat στο EuroBasket (Ναβάρο 27π., 5ασ., Πάου Γκασόλ 17-10-4-1-3, Καλδερόν 17-4-02-4).

Η υπεροχή των Ισπανών υπήρξε αδιαμφισβήτητη, άλλωστε είχαν ποδοπατήσει τους Γάλλους και νωρίτερα, στο πλαίσιο της δεύτερης φάσης, στο Βίλνιους με σκορ 96-69.

Όταν ο Μπατούμ κοπάνησε τον Ναβάρο

Η βεντέτα των δυο ομάδων έχει μπόλικα επεισόδια και ένα από αυτά εκτυλίχθηκε στις 8 Αυγούστου του 2012 στο Λονδίνο.

Εκείνη την ημέρα στον προημιτελικό του Ολυμπιακού Τουρνουά η Ισπανία έριξε στο κανναβάτσο τη Γαλλία με 66-59 (Πάου Γκασόλ 14-11-3, Ντιαό 15-8-5), αλλά η εικόνα που μένει παγωμένη δεν είναι αγωνιστική.

Είναι μάλλον πυγμαχική!

Λίγα δευτερόλεπτα πριν από τη λήξη και ενώ ο Χουάν Κάρλος Ναβάρο κατέβαζε την μπάλα στην επίθεση της Ισπανίας, ο Νικολά Μπατούμ τού την άστραψε και τον ξάπλωσε στο παρκέ!

Οι συμπαίκτες του Ναβάρο όρμησαν πάνω στον Γάλλο φόργουορντ, ο οποίος παρεμπιπτόντως δεν αποβλήθηκε, αλλά χρεώθηκε με αντιαθλητικό φάουλ, τα αίματα άναψαν και απειλήθηκε γενική σύρραξη, που ωστόσο αποφεύχθηκε χάρη στους απαραίτητους σε τέτοιες περιπτώσεις "ψυχραιμότερους".

Όταν ο Μπατούμ, ο οποίος τότε αγωνιζόταν στους Μπλέιζερς ρωτήθηκε για ποιο λόγο κτύπησε τον Ναβάρο, έδωσε μια αφοπλιστική απάντηση. "Ήθελα να του δώσω έναν καλό λόγο να πέσει"!

Οι Ισπανοί δεν συγχώρησαν ποτέ τον Μπατούμ γι' αυτήν την μπουνιά και μάλιστα τα επόμενα χρόνια, κάθε φορά που τον έβρισκαν απέναντι τους (σε αγώνες είτε των Εθνικών ομάδων, είτε του ΝΒΑ) τον κοίταζαν με μισό μάτι και του έλεγαν διάφορα... γαλλικά!

TAGS ΒΑΛ' ΤΟ ΑΓΟΡΙ ΜΟΥ EUROBASKET ΕΘΝΙΚΗ ΙΣΠΑΝΙΑΣ ΕΘΝΙΚΗ ΓΑΛΛΙΑΣ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ