ΒΑΛ' ΤΟ ΑΓΟΡΙ ΜΟΥ

Όταν ο Μαλάκος κάλεσε τον Μπαρτζώκα στην Ολύμπια: "Τι δεύτερος ρε; Πρώτος προπονητής"

Ο Γιώργος Μπαρτζώκας
Ο Γιώργος Μπαρτζώκας INTIME

Ο Γιώργος Μπαρτζώκας κατσικώνεται στον πάγκο του Ολυμπιακού και ο Γιώργος Μαλάκος διηγείται στον Βασίλη Σκουντή πώς έφαγε τη... φλασιά το 2006 στην Ολύμπια Λάρισας.

Ήταν τέτοιες μέρες του 2006, όταν ο Γιώργος Μπαρτζώκας είδε στην οθόνη του κινητού τηλεφώνου του να σχηματίζεται ο αριθμός του κολλητού παιδικού φίλου του, Γιώργου Μαλάκου… Ο πρόεδρος της Ολύμπιας Λάρισας δεν είχε ώρα για χάσιμο, άφησε τις περικοκλάδες στην άκρη και μπήκε κατ’ ευθείαν στο ψητό…

"Έλα να αναλάβεις την ομάδα" του είπε φόρα παρτίδα… "Για δεύτερος, εννοείς. Βοηθός του Αλεξανδρή ε;" απάντησε ο Μπαρτζώκας, αλλά ο Μαλάκος τον αποπήρε…

"Τι δεύτερος ρε; Πρώτος προπονητής"!

Οι αυτουργοί του εγκλήματος

Εκείνη τη στιγμή διαπραττόταν ένα… έγκλημα και στα 16 χρόνια που πέρασαν από τότε αποδείχθηκε ότι ο ηθικός αυτουργός του, εκείνος δηλαδή που συνέλαβε το σχέδιο και το υλοποίησε, δεν έκανε λάθος…

Ο δε φυσικός αυτουργός συνεχίζει να… εγκληματεί και να δικαιώνει τον άνθρωπο που τον εμπιστεύθηκε ξαφνικά, απροσδόκητα και στο ξεκούδουνο!

Με το που η ΚΑΕ Ολυμπιακός ανακοίνωσε χθες τα καθέκαστα, το μυαλό μου πήγε αμέσως στον τότε, αλλά και νυν πρόεδρο της Ολύμπιας που πλέον έχει συγχωνευθεί με τον Γυμναστικό Σύλλογο και δίνει έμφαση στις ακαδημίες και όχι στην πρώτη γραμμή.

Μια… κλοτσιά στα οπίσθια!

Τον βρήκα, λοιπόν και μου τα είπε όλα χαρτί και καλαμάρι, άλλωστε η δική του ιδέα ήταν εκείνη η οποία έδωσε μια … κλοτσιά στα οπίσθια (sic) του Μπαρτζώκα και τον ανάγκασε να ενηλικιωθεί απότομα!

Ενώ, λοιπόν ο νυν προπονητής του Ολυμπιακού είχε προαχθεί από τέταρτος σε δεύτερο ασίσταντ κόουτς του Παναγιώτη Γιαννάκη στο Μαρούσι, στον πάγκο της Ολύμπιας βρισκόταν επί δυο σεζόν (2004-06) ο Βαγγέλης Αλεξανδρής.

Ο Αλεξανδρής και "κάτι πιο φρέσκο"

"Δεν υπήρχε κανένα πρόβλημα με τον Βαγγέλη που έχει γράψει ιστορία στο ελληνικό μπάσκετ και στη Λάρισα και είμαστε φίλοι. Ίσα ίσα μαζί του ζήσαμε μεγάλες στιγμές, νικώντας τον Παναθηναϊκό και τον Ολυμπιακό, αλλά εκείνη τη στιγμή κρίναμε ότι χρειαζόταν μια αλλαγή, κάτι διαφορετικό, πιο φρέσκο" εξηγεί ο Μαλάκος που δεν άργησε καθόλου να επιλέξει τον διάδοχο του "Τίγρη".

Τότε ο Μπαρτζώκας δεν υπήρχε καν στη λίστα των εν δυνάμει προπονητών σε επίπεδο Α1.

Ο παλαίμαχος φόργουορντ του Αμαρουσίου είχε καθίσει στον πάγκο της Πεύκης, της Νέας Κηφισιάς και των Βριλησσίων, εν συνεχεία διετέλεσε διευθυντής του γυμναστηρίου του Αγίου Θωμά, όπου έδρευε το Μαρούσι και συνάμα εντάχθηκε στο επιτελείο του "Δράκου".

Έως εκεί και μη παρέκει!

Οδός Αυτοκράτορος Ηρακλείου, αριθμός 17

Εδώ χρειάζεται να ανοίξω μια παρένθεση διότι η σχέση του Μπαρτζώκα με τον Μαλάκο είναι στ’ αλήθεια πολύ ιδιαίτερη, πολύ στενή και πολύ αγαπησιάρικη εξ απαλών ονύχων…

Ο Γιώργος και ο Απόστολος Μαλάκος μεγάλωσαν στο Μαρούσι και για την ακρίβεια στον τρίτο όροφο της πολυκατοικίας που βρίσκεται στο Νο 17 της οδού Αυτοκράτορος Ηρακλείου;

Γιατί αραδιάζω τόσες λεπτομέρειες; Απλούστατα διότι στον δεύτερο όροφο της ίδιας πολυκατοικίας μεγάλωνε εκείνη την εποχή ο κατά έναν χρόνο μεγαλύτερος, Γιώργος Μπαρτζώκας!

"Μαζί από το πρωί ως το βράδυ"

"Ήμασταν συνεχώς μαζί, αυτοκόλλητοι" μου είπε ο Μαλάκος. "Μαζί στο σχολείο, μαζί στα παιχνίδια μέσα κι έξω στο σπίτι, μαζί στις βόλτες, μαζί στις γυμναστικές επιδείξεις, από τις οποίες έχω κιόλας μερικές αναμνηστικές φωτογραφίες, μαζί στις ακαδημίες του Αμαρουσίου, μαζί ακόμη και στο θρανίο. Ο Γιώργος ήταν έναν χρόνο μεγαλύτερος από εμένα, αλλά καθόμασταν μαζί στις ώρες της κοινής διδασκαλίας. Έκαναν παρέα και οι γονείς μας, οπότε δέσαμε για τα καλά και δημιουργήσαμε μια μεγάλη φιλία και μια σχέση ζωής".

Όταν ο Μπαρτζώκας αγωνιζόταν (δένοντας πάντα τα λαβωμένα και εγχειρισμένα πόδια του) στο Μαρούσι, ο Μαλάκος σπούδαζε στο Πολυτεχνείο και οι πιτσιρικάδες συνέχισαν να είναι κολλητοί ως έφηβοι, ως ενήλικες και ως άνδρες.

Κουμπάρος στον γάμο του

Το αποτέλεσμα; Όταν ο Μπαρτζώκας αποφάσισε να παντρευτεί την Αθηνά, ήξερε σε ποιον θα απευθυνθεί για να του ζητήσει να γίνει κουμπάρος τους! Και όταν ο Μαλάκος αποφάσισε να αλλάξει το ύφος της Ολύμπιας, παρομοίως ήξερε σε ποιον θα απευθυνθεί για να του ζητήσει να γίνει ο προπονητής τους.

Ήρθαν κι έδεσαν όλα μαζί, μαθές! Τι εκτίμησε τότε, σε ανύποπτο χρόνο, ο Μαλάκος στον εκκολαπτόμενο προπονητή Μπαρτζώκα;

Ιδού το σκεπτικό του…

Η προσέγγιση και η ευθυκρισία

"Όταν αναλάβαμε την Ολύμπια και αγωνιζόμασταν στην Α2 ερχόταν πολύ συχνά και παρακολουθούσε τα ματς. Κατά καιρούς μου έλεγε διάφορα πράγματα και έπεφτε σε όλα μέσα! Κατάλαβα λοιπόν, έστω κι αν εκείνη την εποχή δεν είχε κοουτσάρει σε υψηλό επίπεδο ότι είχε πολύ σωστή προσέγγιση και εμπεριστατωμένη κρίση για τα μπασκετικά ζητήματα. Ο,τι κι αν μου έλεγε, έβγαινε! Όταν λοιπόν κρίναμε ότι έπρεπε να κάνουμε μια αλλαγή, θεώρησα ότι θα ήταν ο κατάλληλος άνθρωπος στην κατάλληλη θέση την κατάλληλη στιγμή και δεν έπεσα έξω".

Τη σεζόν 2005-06, με τον Βαγγέλη Αλεξανδρή στον πάγκο, η Ολύμπια τερμάτισε στην ένατη θέση με ρεκόρ 10-14.

Η δημόσια συγνώμη στον Ομπράντοβιτς

Επί ημερών Μπαρτζώκα κατάφερε να προκριθεί επί δυο διαδοχικές σεζόν στα playoffs (7η το 2007 με 13-13 και 8η το 2008 με 12-14), ενώ το 2009 κατέλαβε την ενδέκατη θέση με 8-18.

Στον Α' γύρο των playoffs της σεζόν 2007-08 η Ολύμπια αποκλείσθηκε από τον Παναθηναϊκό, μάλιστα υπήρξα αυτόπτης και αυτήκοος μάρτυς σε μια εκπληκτική σκηνή που εκτυλίχθηκε στην αίθουσα Τύπου του ΟΑΚΑ μετά τον πρώτο αγώνα…

Οι Πράσινοι είχαν νικήσει άνετα με 74-55 και ο Μπαρτζώκας ζήτησε δημοσίως συγνώμη από τον παρακαθήμενο του, Ζέλικο Ομπράντοβιτς, "επειδή δεν δώσαμε στην ομάδα σου την ευκαιρία να κάνει μια καλή προπόνηση"!

Η παραίτηση και η αναστροφή

Η τριετής θητεία του Μπαρτζώκα στην Ολύμπια είχε βεβαίως και δύσκολες στιγμές που έχρηζαν διαχείρισης… Μετά από μια ήττα από τον ΓΣ Λάρισας (με προπονητή τον Κώστα Πιλαφίδη), ο Μπαρτζώκας απογοητεύθηκε και τηλεφώνησε στον Μαλάκο…

"Γιώργο, παραιτούμαι. Φταίω εγώ για την ήττα και για την εικόνα μας και μάλλον πρέπει να φύγω…".

Εκείνη τη στιγμή ο Μαλάκος οδηγούσε από τη Λάρισα προς την Αθήνα…

"Βρισκόμουν έξω από τη Λαμία και μου ήρθε νταμπλάς" θυμάται. "Ήμουν σίγουρος ότι επρόκειτο για μια παρόρμηση της στιγμής και του είπα το εξής: "Κοίτα, πηγαίνω στην Αθήνα για μια πολύ σοβαρή δουλειά και δεν θα με κάνεις να γυρίσω πίσω. Να ξέρεις ότι εγώ μπορεί να φύγω από την ομάδα, εσύ όμως ποτέ". Εντέλει ούτε εγώ έκανα αναστροφή στο ταξίδι μου, ούτε αυτός παραιτήθηκε".

Το αγροτικό και η διαχρονική σχέση

Η σχέση του Μπαρτζώκα με τον Μαλάκο διατηρήθηκε δυνατή, όλα αυτά τα χρόνια και ο νυν προπονητής του Ολυμπιακού δεν θα ξεχάσει ποτέ ποιος, πού, πότε και πώς του έδωσε την ευκαιρία να αρχίσει δίκην… αγροτικού τη σόλο καριέρα του και να γίνει αυτός που επέπρωτο να γίνει!

"Αξίζει πέρα για πέρα αυτά που έχει καταφέρει και ακόμη περισσότερα" σχολιάζει ο Γιώργος Μαλάκος. "Η φιλία μας είναι διαχρονική, άλλωστε κάθε καλοκαίρι έρχεται στη Λάρισα και δίνει παρών στα καμπ που διοργανώνουμε. Πέρα από το προπονητιλίκι, ο Γιώργος είναι ένας πολύ ευαίσθητος και καθαρός άνθρωπος".

Η φλασιά και η παλιά γειτονιά

Δέκα έξι χρόνια αργότερα ο Μαλάκος νιώθει δικαιωμένος για τη… φλασιά που έφαγε τον Ιούνιο του 2006 και η ζωή συνεχίζεται…

Για τον Μπαρτζώκα συνεχίζεται στον Ολυμπιακό…

Για τον Μαλάκο συνεχίζεται στην Ολύμπια Λάρισας…

Οι δυο τους ενδέχεται να συναντηθούν την πρώτη εβδομάδα του Ιουλίου με την ευκαιρία του καμπ που διοργανώνει η Ολύμπια στην Πορταριά, αλλά ό,τι έχουν να πουν είναι ειπωμένο εδώ και χρόνια…

Τα λένε άλλωστε, δίκην εθιμοτυπίας και γουριού πριν από κάθε αγώνα και τότε ασυναίσθητα ξαναγίνονται οι πιτσιρικάδες που παίζουν στην παλιά τους γειτονιά.

Οδός Αυτοκράτορος Ηρακλείου αριθμός 17…

TAGS ΒΑΛ' ΤΟ ΑΓΟΡΙ ΜΟΥ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ ΜΠΑΣΚΕΤ ΓΙΩΡΓΟΣ ΜΠΑΡΤΖΩΚΑΣ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ