ΣΤΗΛΕΣ

Οι μεγάλες ομάδες που έχουν υποβιβαστεί στην Ελλάδα

Οι μεγάλες ομάδες που έχουν υποβιβαστεί στην Ελλάδα

Με αφορμή την μάχη του τμήματος βόλεϊ του Παναθηναϊκού να αποφύγει τον πρώτο υποβιβασμό της ιστορίας του συλλόγου σε ποδόσφαιρο, μπάσκετ και βόλεϊ, το Sport24.gr παρουσιάζει τις μεγάλες ομάδες που έχουν πέσει στα τρία αυτά αθλήματα στην Ελλάδα αλλά και τα ιστορικά χαμηλά όσων δεν έχουν πέσει.

Το καράβι του Παναθηναϊκού στο βόλεϊ βυθίζεται στην Α2 τσακισμένο από τα οικονομικά προβλήματα. Ένας υποβιβασμός- που αν τελικά συμβεί- θα είναι ο πρώτος στην ιστορία του συλλόγου σε ποδόσφαιρο, μπάσκετ και βόλεϊ. Το "τριφύλλι" μάλιστα είναι ο μοναδικός σύλλογος στον ελληνικό αθλητισμό που έχει πάρε μέρος σε όλα τα πρωταθλήματα των εθνικών κατηγοριών στα τρία αυτά αθλήματα!

Με αφορμή λοιπόν τη μάχη του Παναθηναϊκού να αποφύγει έναν ιστορικό συμβιβασμό, το Sport24.gr παρουσιάζει τις μεγάλες ομάδες που έχουν που υποβιβάστηκαν στην Ελλάδα σε ποδόσφαιρο, μπάσκετ και βόλεϊ αλλά και τα ιστορικά χαμηλά όσων δεν έχουν πέσει.

Κριτήριο για τον όρο "μεγάλες ομάδες" σε αυτό το αφιέρωμα είναι οι συμμετοχές που έχει η κάθε ομάδα στην πρώτη εθνική κατηγορία. Με βάση αυτή την επιλογή, ο Παναθηναϊκός έχει το απόλυτο: 146 συμμετοχές στα 146 εθνικά πρωταθλήματα που έχουν διεξαχθεί στην μεγάλη κατηγορία.

Ακολουθεί ο Ολυμπιακός ο οποίος έχει 143 συμμετοχές καθώς υποβιβάστηκε στο πρώτο πρωτάθλημα στο μπάσκετ (1963-64) παραμένοντας τρία χρόνια στην Β' Εθνική! Έπεται ο Άρης που έχει χάσει 4 πρωταθλήματα, δύο στο ποδόσφαιρο και άλλα δύο στο βόλεϊ, έχοντας υποστεί συνολικά τρεις υποβιβασμούς.

Όσον αφορά μόνο σε ποδόσφαιρο και μπάσκετ, πέρα από τον Παναθηναϊκό, δεν έχει υποβιβαστεί ποτέ και ο ΠΑΟΚ ο οποίος απλά δεν πήρε μέρος στο πρώτο πρωτάθλημα του μπάσκετ. Τον υποβιβασμό δεν είχε γνωρίσει σε αυτά τα δύο αθλήματα και η ΑΕΚ μέχρι πέρσι όπου έπεσε στην Α2.

Καμία ομάδα υπολογίζοντας και το πόλο

Το πόλο μπήκε τελευταίο στο χορό της εθνικής κατηγορίας (1966-67), με την Α1 να ξεκινάει τη σεζόν 1986-87. Στο πλαίσιο της Α1 μόλις τρεις ομάδες δεν έχουν υποβιβαστεί ποτέ. Πρόκειται για τους Ολυμπιακό, Χίο και Βουλιαγμένη. Ο Παναθηναϊκός έχει βρεθεί στα αλώνια της Α2, συνεπώς αν υπολογίσουμε και τα τέσσερα αθλήματα, κανένας σύλλογος στην Ελλάδα δεν έχει συμμετάσχει σε όλα τα πρωταθλήματα των τεσσάρων μεγαλύτερων ομαδικών αθλημάτων.

Σχετικά με τον κυρίαρχο στα πρωταθλήματα του πόλο, Εθνικό (37 έναντι 25 του Ολυμπιακού), γνώρισε την σεζόν 2008-09 τον πρώτο του υποβιβασμό.

Ποδόσφαιρο

Η Αγία Τετράδα που δεν έχει πέσει

Στο πλαίσιο της Α' Εθνικής, από τη σεζόν 1959-60 και μετά, μόνο τέσσερις ομάδες δεν έχουν υποβιβαστεί ποτέ στην Β' Εθνική. Πρόκειται για τους Ολυμπιακό, Παναθηναϊκό, ΑΕΚ και ΠΑΟΚ που έχουν συμμετάσχει και στα 53- μαζί με το φετινό- πρωταθλήματα. Από την συγκεκριμένη τετράδα, μόνο ο ΠΑΟΚ κινδύνευσε να υποβιβαστεί τη σεζόν 1995-96 όπου τελικά τερμάτισε 14ος. Όσον αφορά τις χειρότερες θέσεις των άλλων τριών; Έκτη για τον Παναθηναϊκό (1982-83), έβδομη για την ΑΕΚ (1983-84 και 1986-87) και 8η για τον Ολυμπιακό (1987-88).

Οι μεγάλοι σύλλογοι που ήπιαν το φαρμάκι

Από εκεί και πέρα πολύ κοντά τους βρίσκονται οι Άρης, Πανιώνιος και Ηρακλής που πήραν μέρος στο πρώτο πρωτάθλημα, έχοντας υποβιβαστεί δύο φορές στην ιστορία τους. Συνολικά έχουν 51/53 παρουσίες στην Α' Εθνική και με βάση τα συγκεκριμένα νούμερα σας παρουσιάζουμε αναλυτικά τους 6 υποβιβασμούς των τριών αυτών ομάδων στη Β' Εθνική.

Φυσικά υπάρχουν και άλλοι ιστορικοί σύλλογοι που υποβιβάστηκαν στην δεύτερη κατηγορία ωστόσο είτε επειδή δεν επανήλθαν αμέσως είτε χάθηκαν στις μικρότερες κατηγορίες δεν παρουσιάζονται εδώ αναλυτικά. Τέτοιοι σύλλογοι είναι οι Απόλλων (37 συμμετοχές στην Α'), ΟΦΗ (37), Εθνικός (36), ΑΕΛ (26) και Παναχαϊκή (26).

Άρης

Δύο υποβιβασμούς έχει στην ιστορία του ο Άρης, και στους δύο ταφόπλακα ήταν τιμωρία μηδενισμού και αφαίρεσης 3 βαθμών. Την πρώτη φορά υπαίτιοι οι διοικούντες τις ομάδες που ξέχασαν τα δελτία των παικτών σε αγώνα με τον Αθηναϊκό, ενώ τη δεύτερη οπαδός των "κιτρινόμαυρων" που χτύπησε τον Κατσιαμπή σε αγώνα με τον Ηρακλή.

1996-97

Μια μέτρια σεζόν που κατέληξε σε "τραγωδία" χάρη στους χειρισμούς των ίδιων των ανθρώπων του Άρη. Η ομάδα ξεκίνησε με τον Σταύρο Διαμαντόπουλο ο οποίος απολύθηκε στα μέσα ου Γενάρη μετά τον διασυρμό των "κιτρινόμαυρων" στην Καλαμάτα όπου ηττήθηκαν από την τοπική ομάδα με 5-0! Το ματς ήταν για την προτελευταία αγωνιστική του α' γύρου και ο Άρης μετρούσε μέχρι εκείνη την στιγμή μόλις 3 νίκες.

Στη θέση του Διαμαντόπουλου ήρθε ο Χουάν Ραμόν Ρότσα που πήρε το πρώτο του ματς στον πάγκο με 1-0 απέναντι στον Απόλλωνα. Όμως στο αμέσως επόμενο παιχνίδι ο Άρης κατέβηκε στην Αθήνα να παίξει με τον Αθηναϊκό χωρίς να έχει τα δελτία των ποδοσφαιριστών του! Η αμέλεια των ίδιων των ανθρώπων του, κόστισε στην ομάδα τον μηδενισμό σε αυτό το ματς αλλά και την αφαίρεση -3 βαθμών.

Ακολούθησαν 5 αγώνες χωρίς νίκη, ενώ μετά την επικράτηση επί της Βέροιας ήρθε το ντέρμπι της Τούμπας όπου οι οπαδοί του ΠΑΟΚ γιόρτασαν τη νίκη της ομάδας τους (2-1) έχοντας ναυλώσει ένα αεροπλάνο που περνούσε πάνω από το γήπεδο με το σύνθημα: "Εκεί-εκεί στη Β' Εθνική"! Έναν υποβιβασμό που τελικά δεν μπόρεσε ο Άρης να αποφύγει για πρώτη φορά στην ιστορία του.

2004-05

Τα πάντα κρίθηκαν την προτελευταία αγωνιστική του πρωταθλήματος στις δύο αναμετρήσεις όπου έπαιζαν οι τέσσερις ομάδες της Θεσσαλονίκης. Ο Άρης, έχοντας τον Γιώργο Χατζάρα στον πάγκο, ξεκίνησε τις 12 πρώτες αγωνιστικές με μόλις 1 νίκη, φτάνοντας τελικά στην κρίσιμη μέρα στη ζώνη του υποβιβασμού με 28 βαθμούς, με την Καλαμαριά να βρίσκεται από πάνω με 30.

Οι "κιτρινόμαυροι" υποδέχονται στο Βικελίδης τον Ηρακλή, την ώρα που η Καλαμαριά φιλοξενεί τον ΠΑΟΚ. Στο δεύτερο ματς ο Δικέφαλος προηγείται νωρίς ωστόσο οι οπαδοί του που είναι στο γήπεδο ...απαιτούν από την ομάδα να χάσει για να πέσει ο Άρης. Η Καλαμαριά γυρίζει το ματς (2-1), την ώρα που στο Βικελίδης γίνεται χαμός!

Ο Ηρακλής προηγείται με 2-0, ο Άρης μειώνει στο 41' αλλά φίλαθλοι μπαίνουν στο γήπεδο και ένας από αυτούς χτυπάει τον Κατσαμπή. Ο αγώνας διακόπτεται εις βάρος του Άρη, του αφαιρούνται και τρεις βαθμοί και όλα τελειώνουν. Να σημειωθεί ότι αν οι "κιτρινόμαυροι" γύριζαν το ματς είχαν σοβαρές μαθηματικές ελπίδες να σωθούν στην τελευταία αγωνιστική, σε μια χρονιά όπου έφτασαν μέχρι και τον τελικό του Κυπέλλου όπου έχασαν με 3-0 από τον Ολυμπιακό στην Πάτρα.

Ηρακλής

Η περίπτωση του Ηρακλής είναι μοναδική καθώς δεν έχει υποβιβαστεί στην Β' Εθνικη ποτέ για αγωνιστικούς λόγους! Και τις δύο φορές πλήρωσε τη νύφη για λόγους που δεν έχουν να κάνουν με την πορεία της ομάδας εντός των ορίων του γηπέδου.

1979-80

Στο πρωτάθλημα ο Ηρακλής τερμάτισε στην 8η θέση ανάμεσα σε 18 ομάδες. Ωστόσο υποβιβάστηκε στην Β' Εθνική λόγω κυπέλλου. Ο "γηραιός" κληρώθηκε με τον ΠΑΟΚ στα ημιτελικά και στον πρώτο αγώνα επικράτησε με 1-0 μέσα στην Τούμπα, ενώ στον επαναληπτικό ήρθε ισόπαλος με 1-1 στο Καυτανζόγλειο. Πήρε έτσι την πρόκριση στον τελικό όπου έχασε 5-2 από την Καστοριά.

Ωστόσο ο αμυντικός του ΠΑΟΚ, Φιλώτας Πέλλιος κατήγγειλε ότι ο τότε πρόεδρος του Ηρακλή Κώστας Περτσινίδης επιχείρησε να τον δωροδοκήσει για να έχει μειωμένη απόδοση στη ρεβάνς του ημιτελικού κυπέλλου. Ο Ηρακλής κρίθηκε ένοχος για δωροδοκία και υποβιβάστηκε στην Β' Εθνική.

2010-11

Τη σεζόν 2006-07 ο Ηρακλής βρέθηκε μια ανάσα από την Β' Εθνική αλλά σώθηκε κυριολεκτικά την τελευταία αγωνιστική επικρατώντας μέσα στην Ξάνθη με 2-1 επί της αδιάφορης τοπικής ομάδας. Κακή πορεία έκανε και την περασμένη χρονιά, ωστόσο κατάφερε λίγο πριν το φινάλε να παραμείνει στην κατηγορία τερματίζοντας 11ος.

Ωστόσο τα εγκληματικά λάθη της διοίκησης τον οδήγησαν στην Β' Εθνική καθώς δεν πήρε άδεια συμμετοχής στο φετινό πρωτάθλημα. Λίγο μετά ακολούθησε και η σφαλιάρα της ΕΕΑ που του αφαίρεσε την άδεια για τη συμμετοχή σε όλα τα επαγγελματικά πρωταθλήματα στέλνοντας τον στο Περιφερειακό πρωτάθλημα.

Εκεί ο Ηρακλής αγωνίστηκε για λίγο αφού μέσα στη σεζόν συγχωνεύτηκε με την ΑΕ Ποντιών και τώρα βρίσκεται στη Γ' Εθνική ως ΑΕΠ Ηρακλής.

Πανιώνιος

Δύο φορές έχει πιει το φαρμάκι της πτώσης στη Β' Εθνική και ο Πανιώνιος χωρίς ωστόσο η δική του περίπτωση να περιέχει κάποιον μηδενισμό ή απευθείας υποβιβασμό στα δικαστήρια. Και τις δύο φορές οι "κυανέρυθροι" επανήλθαν αμέσως, ωστόσο δεν είναι λίγες οι φορές που τα τελευταία χρόνια γλίτωσαν τις τελευταίες αγωνιστικές έναν τρίτο υποβιβασμό.

1991-92

Ο Πανιώνιος ήταν το "θύμα" μιας από τις πιο συγκλονιστικές χρονιές στην μεγάλη κατηγορία. Χαρακτηριστικό είναι πως τελείωσε με 14 ήττες σε 34 ματς, μόλις μία παραπάνω από τον ..πέμπτο Απόλλωνα. Υποβιβάστηκε τελικά με 29 βαθμούς (16ος) την ώρα που ο 7ος Άρης είχε 31 βαθμούς!

Με απλά λόγια, 10 ομάδες στην βαθμολογία της χώριζαν στο φινάλε μόλις δύο βαθμοί (με σύστημα 2-1-0). Όλα κρίθηκαν φυσικά την τελευταία αγωνιστική όπου ο Πανιώνιος πήγε ισόβαθμος με την ΑΕΛ στη Λάρισα και ηττήθηκε με 4-0. Έμεινε στους 29 όπου ήταν ο χειρότερος στην ισοβαθμία με Παναχαϊκή, Ξάνθη και Δόξα Δράμας.

1995-1996

Ο Πανιώνιος επανήλθε αμέσως την επόμενη χρονιά για να ξαναπέσει στη Β' Εθνική το 1996. Η μέτρια χρονιά της ομάδας έφερε τον υποβιβασμό για δεύτερη χρονιά στην ιστορία της. Το τέλος σφραγίστηκε με μοιραίο τρόπο στο συγκλονιστικό παιχνίδι της προτελευταίας αγωνιστικής στο Καυτανζόγλειο με τον Ηρακλή.

Ο "γηραιός" παλεύει για να βγει Ευρώπη και ανατρέπει το 0-1 του Κατσαρού (21') σε 2-1 με γκολ των Γεωργαμλή (34') και Μπορμπόκη (67'). Ο Πανιώνιος όμως δεν το βάζει κάτω και γρήγορα ισοφαρίζει με τον Πρεντάτου (73'). Ο ίδιος όμως παίκτης πετυχαίνει αυτογκόλ στο 87' και οι "κυανέρυθροι" χάνουν την μάχη της παραμονής.

Μπάσκετ

Οι τρεις σωματοφύλακες

Μετά τον περσινό υποβιβασμό της ΑΕΚ, μόνο τρεις ομάδες απέμειναν οι οποίες δεν έχουν υποβιβαστεί ποτέ από το 1963-64 που διεξήχθη το πρώτο πρωτάθλημα της εθνικής κατηγορίας. Ο Παναθηναϊκός, ο Άρης και ο ΠΑΟΚ. Οι δύο πρώτοι έχουν ...πλήρες το πακέτο των 49 συμμετοχών, ενώ ο ΠΑΟΚ πήρε μέρος πρώτη φορά το 1964-65 μετρώντας από τότε 48 σερί συμμετοχές χωρίς να έχει πέσει ποτέ. Και ο Ολυμπιακός; Υποβιβάστηκε στο πρώτο πρωτάθλημα τερματίζοντας 10ος με ρεκόρ 5-13!

Παναθηναϊκός

Ο εξάκις πρωταθλητής Ευρώπης δεν βρισκόταν πάντα στην ελίτ του ελληνικού μπάσκετ. Οι "πράσινοι" -μόνιμοι συμμετέχοντας στην πρώτη κατηγορία- την τελευταία 20ετία έχουν ...αποφύγει τον τελικό μόνο τρεις φορές.

Η χειρότερη θέση της 20ετίας ήταν πριν το 1991-1992 όταν το "τριφύλλι" είχε τερματίσει στην 8η θέση (χειρότερη θέση στην ιστορία του). Έκτοτε κατέληξε 5ος μόνο το 1996-1997 (αποκλείστηκε από τον ΠΑΟΚ στα προημιτελικά) στη χρονιά της ...κοινοτικής πλημμύρας, ενώ το 2002 αρκέστηκε στην 3η θέση. Αυτή η -προ 10ετίας- σεζόν ήταν κι η μοναδική από το 1998 που έχει χάσει τον τίτλο του πρωταθλητή (αποκλείστηκε στα ημιτελικά από τον Ολυμπιακό).

Ολυμπιακός

Κι όμως από τη σύσταση της Α' Εθνικής ο Ολυμπιακός δεν είχε πάντα συμμετοχή σε αυτή. Οι "ερυθρόλευκοι" την παρθενική χρονιά (1963-1964) γνώρισαν τον υποβιβασμό και επί μια τριετία αγωνίστηκαν στην Β' Εθνική (τότε). Επανήλθαν το 1968 κι έκτοτε συμμετέχουν στη μεγαλύτερη κατηγορία με αρκετές διακρίσεις.

Η χειρότερη θέση της ιστορίας τους (πέρα από το '64) ήταν η 8η. Σε αυτή τερμάτισαν το 1991 στο λυκόφως δηλαδή της εποχής Κόκκαλη και Ιωαννίδη. Ακολούθησαν δύο ανάλογα πλασαρίσματα τη διετία 2003-2005, όταν δηλαδή οι Πειραιώτες είχαν "εγκαταλείψει" το ΣΕΦ κι είχαν μετακομίσει στον Κορυδαλλό. Ήταν η ...δύση της προαναφερθείσας εποχής, καθώς την επόμενη χρονιά ανέλαβαν οι αδερφοί Αγγελόπουλοι.

Άρης

Μαζί με τον Παναθηναϊκό είναι οι ομάδες που δεν έχουν απουσιάσει ποτέ από την πρώτη κατηγορία. Η χειρότερη σεζόν των "κιτρίνων" ήταν το 2000-2001 (όταν είχε Νορβηγούς και λοιπές δημοκρατικές δυνάμεις στη σύνθεση του), χρονιά που τερμάτισαν στην 12η και τελευταία θέση πριν την ...Α2.

Άλλες δύο φορές "ξέπεσαν" στο Νο10 της κατάταξης. Η πρώτη ήταν ως κυπελλούχοι το 1998 (η ομάδα κατέληξε να κατεβαίνει στα παιχνίδια με 8 παίκτες) και η δεύτερη το 2002.

ΠΑΟΚ

Με εξαίρεση την παρθενική σεζόν της Α' Εθνικής ο ΠΑΟΚ μετέχει ανελλιπώς στη μεγάλη κατηγορία. Η χειρότερη, δε, σεζόν του ήταν αυτή πριν από μερικά χρόνια (2007-2008) όταν τερμάτισε μια θέση πάνω από τη ζώνη του υποβιβασμού (12η), εξασφαλίζοντας την παραμονή του στο τελευταίο παιχνίδι απέναντι στον Άρη και μάλιστα μέσω ...Ρόδου, καθώς στην τριπλή ισοβαθμία τελικά υποβιβάστηκε το Ρέθυμνο.

ΑΕΚ

Μέχρι τον περασμένο Μάιο η Ένωση μετρούσε συνεχείς παρουσίες στην Α' Εθνική και στην Α1, έχοντας ως χειρότερη στιγμή της ιστορίας την 10η θέση (1996 και 2010). Πέρσι, όμως, ο "δικέφαλος" υποβιβάστηκε την τελευταία αγωνιστική (καθώς ο Ηλυσιακός κέρδισε στη Ρόδο και έμεινε) και πλέον αγωνίζεται στην Α2.

Οι υπόλοιποι

Από τους παλιούς πρωταθλητές Ελλάδας ο Ηρακλής (πρώτος πρωταθλητής) υποβιβάστηκε πρόπερσι (για δεύτερη φορά) και πλέον αγωνίζεται στην Β' Εθνική. Ο Πανελλήνιος είχε φτάσει ως την Γ' Εθνική πριν επιστρέψει στα "σαλόνια" χάρις στον Μάνο Μανουσέλη, ενώ η Νήαρ Ηστ (πρωταθλήτρια 1935-1936) πλέον παίζει στη Β' Εθνική.

Υπάρχουν, βέβαια κι άλλες ιστορικές ομάδες της Α' Εθνικής και της Α1 που βρίσκονται σε εποχή "πέτρινων χρόνων" όπως ο Τρίτωνας (Γ' ΕΣΚΑ), ο Σπόρτιγκ (Α' ΕΣΚΑ), ο Ιωνικός Νικαίας (Α' ΕΣΚΑΝΑ) ή ακόμη χειρότερη η Ολύμπια Λάρισας που συγχωνεύτηκε με την ΑΕΛ, διαλύθηκε και πλέον αγωνίζεται στις τοπικές κατηγορίες της Θεσσαλίας.

Βόλεϊ

Δύο, ο εξής ένας(;)

Οι δύο "αιώνιοι" του ελληνικού αθλητισμού είναι οι μόνες ομάδες που πήραν μέρος στο πρώτο εθνικό πρωτάθλημα (1968-69) χωρίς να έχουν υποβιβαστεί ποτέ στην ιστορία τους στην Α2. Ολυμπιακός και Παναθηναϊκός μετράνε από 44 συμμετοχές ο καθένας, ωστόσο αν οι "πράσινοι" δεν καταφέρουν να σωθούν φέτος, τότε οι "ερυθρόλευκοι" θα παραμείνουν η μόνη ομάδα που δεν έχει πέσει ποτέ στο βόλεϊ.

Από μία πτώση Ηρακλής, Άρης

Στις συμμετοχές ακολουθούν ο Ηρακλής με 43 και ο Άρης με 42. Ο "γηραιός" έχει πάρει μέρος σε όλα τα πρωταθλήματα εκτός του 1982-83 καθώς την προηγούμενη σεζόν υποβιβάστηκε. Οι "κιτρινόμαυροι" έπεσαν στα πλέι-άουτ της σεζόν 2003-04 και παρέμεινα δύο χρονιές στην Α2 μέχρι να επανέλθουν στα μεγάλα σαλόνια.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ