ΒΑΛ' ΤΟ ΑΓΟΡΙ ΜΟΥ

Ο στοιχειωμένος πάγκος και η κατάρα

Ο Ζέλικο Ομπράντοβιτς στη συνέντευξη στο SPORT24
Ο Ζέλικο Ομπράντοβιτς στη συνέντευξη στο SPORT24 NIKOS KATSAROS

Ο Γιώργος Βόβορας επέστρεψε μετά από 15 μήνες στον πάγκο του Παναθηναϊκού και ο Βασίλης Σκουντής διηγείται μια Ιστορία που επαναλαμβάνεται.

Στο επικό δράμα "Ο Γατόπαρδος" που γύρισε το 1963 ο Λουκίνο Βισκόντι, μεταφέροντας στον κινηματογράφο το ομώνυμο μυθιστόρημα του Τζουζέπε Τομάζι ντι Λαμπεντούζα, συναντάται μια ατάκα που κολλάει γάντι στα δρώμενα του Παναθηναϊκού...

Για ν’ αλλάξουν, λέει, τα πράγματα πρέπει να μείνουν ίδια!

Απλώς στην προκειμένη περίπτωση, χρειάζεται μια μικρή, αλλά ουσιώδης παραποίηση…

Για ν’ αλλάξουν τα πράγματα, μαθές, πρέπει να ξαναγίνουν ίδια!

Ξανάγιναν τέτοια στους εξάκις πρωταθλητές Ευρώπης με την έκτη παρουσία του Αργύρη Πεδουλάκη (τούτη τη φορά στο ρόλο του τεχνικού διευθυντή) και με την επιστροφή του πνευματικού τέκνου, φίλου κουμπάρου και πιστικού του, Γιώργου Βόβορα ως πρώτου προπονητή.

Τουθόπερ, μένει να φανεί εάν ένα φαγητό που μπαίνει στον φούρνο μικροκυμάτων μπορεί να είναι θρεπτικό και εύγευστο…

Ούτε παραγγελιά τόσες συμπτώσεις!

Στο μεταξύ εδώ και δυο μέρες προσπαθώ να βάλω διάφορα κομμάτια σε αυτό το παζλ και κάθε τρεις και λίγο μου εμφανίζονται και κάμποσα καινούργια: τόσες συμπτώσεις, διάβολε, ούτε παραγγελιά να τις είχαν κάνει οι Πράσινοι!

Το εννοώ αυτό διότι οι συμπτώσεις είναι τόσες πολλές και συν τοις άλλοις εκτείνονται σε διάφορα επίπεδα ώστε η Ιστορία μοιάζει όχι να επαναλαμβάνεται, αλλά απλώς να συνεχίζεται με καινούργια επεισόδια.

Έχουμε και λέμε, λοιπόν…

Η… κατάρα του Ζέλικο

Πρώτα απ’ όλα, ο Παναθηναϊκός κατατρύχεται από την …κατάρα του Ζέλικο Ομπράντοβιτς!

Από τον Ιούνιο του 2012, όταν ο Ζοτς και ο Δημήτρης Γιαννακόπουλος (ο οποίος τότε κληρονόμησε και ανέλαβε την εξουσία) χώρισαν τα τσανάκια τους, έχει χαθεί ο λογαριασμός των προπονητών που κάθισαν σε αυτόν τον στοιχειωμένο πάγκο.

Μιλάμε για κέντρο διερχομένων!

Μετά τα 13 χρόνια της εποχής Ομπράντοβιτς (με συνεργάτη τον Δημήτρη Ιτούδη) και μέχρι τώρα, μέσα σε μια σκάρτη δεκαετία, έχουν παρελάσει 11 κανονικοί ή προσωρινοί προπονητές!

Ιδού, λοιπόν ποιοι σχηματίζουν αυτόν τον κύκλο των χαμένων… ποιητών: Αργύρης Πεδουλάκης, Φραγκίσκος Αλβέρτης, Ντούσκο Ιβάνοβιτς, Σωτήρης Μανωλόπουλος, Σάσα Τζόρτζεβιτς, Τσάβι Πασκουάλ, Ρικ Πιτίνο, Γιώργος Βόβορας, Κώστας Χαραλαμπίδης, Οντεντ Κάτας και Δημήτρης Πρίφτης.

Εξ αυτών, ο Πεδουλάκης που φόρεσε κιόλας την πράσινη φανέλα (1986-1992) πρόκανε να εγγράψει τρεις διαφορετικές θητείες ως προπονητής και πλέον τρέχει την τέταρτη ως τεχνικός διευθυντής , ενώ ο Πιτίνο βρέθηκε σε αυτό το μετερίζι δυο φορές.

Το "Ι am back" του Βόβορα

Τώρα λοιπόν, ήρθε η σειρά του Βόβορα να πει το δικό του «Ι am back» στον πάγκο μιας ομάδας στον οποίο βρισκόταν άλλα έξι χρόνια ως assistant, χώρια τα ματς τα οποία κοούτσαρε στις μεταβατικές περιόδους της τράμπας από τον Πεδουλάκη στον Πασκουάλ και από τον Καταλανό στον Πιτίνο!

Αμ’ το άλλο; Απ’ όλους αυτούς μονάχα δυο άρχισαν και τελείωσαν μία γεμάτη σεζόν: ο Πεδουλάκης (2012-13) και ο Πασκουάλ (2017-18)!

Ο μπούσουλας είναι που στρέφει ή το καράβι!

Δεν το λες και καλό ποσοστό αυτό και εδώ ταιριάζει εκείνος ο στίχος του Νίκου Καββαδία από το ποίημα "Κουροσίβο". Ο μπούσουλας είναι που στρέφει ή το καράβι!

Αντιθέτως είναι καλό το ποσοστό των προπονητών που ξαναγυρίζουν στον πάγκο του Παναθηναϊκού, όχι μονάχα στη σύγχρονη εποχή, αλλά και στο παρελθόν…

Σε αυτό τον κατάλογο των επιστροφών βρίσκονται, εκτός από τον Πεδουλάκη, τον Πιτίνο και τον Βόβορα, άλλοι πέντε: ο Νίκος Μήλας, ο Κώστας Μουρούζης, ο Ρίτσαρντ Ντουκσάιρ, ο Μιχάλης Κυρίτσης και ο Κώστας Πολίτης.

Ομπράντοβιτς: "Ποτέ μη λες ποτέ"!

Πλάκα πλάκα, ο επόμενος που μπορεί να επανακάμψει είναι ο Ζέλικο Ομπράτνοβιτς, άλλωστε ούτε ο ίδιος δεν μου το απέκλεισε όταν τον ρώτησα πριν από επτά μήνες.

"Ποτέ μη λες ποτέ"!

Τα θύματα των ντέρμπι

Συν τοις άλλοις υπάρχουν κάμποσοι προπονητές που έχασαν τη δουλειά τους στον Παναθηναϊκό, πληρώνοντας ακριβά τα επίχειρα μιας ήττας από τον Ολυμπιακό…

Σε αυτή τη λίστα του… Σίντλερ περιλαμβάνονται ο Κώστας Πολίτης (Νοέμβριος 1994), ο Ντούσκο Ιβάνοβιτς (Μάιος 2015), ο Σωτήρης Μανωλόπουλος (Ιούνιος 2015), ο Αργύρης Πεδουλάκης (Οκτώβριος 2016) και ο Δημήτρης Πρίφτης (Απρίλιος 2022).

Ποτέ δεν είναι αργά για αλλαγές

Ο Βόβορας διαδέχεται τον Πρίφτη στα μέσα Απριλίου και αυτό το γεγονός (της αλλαγής προπονητή στα ύστερα της σεζόν) συμβαίνει για πολλοστή φορά…

Στα τέλη Απριλίου του 1979 ο Κώστας Πολίτης αντικατέστησε τον Μιχάλη Κυρίτση και τον οδήγησε στην κατάκτηση του Κυπέλλου Ελλάδος.

Στις 12 Απριλίου του 1997 ο Μπόζινταρ Μάλκοβιτς απολύθηκε μετά την ήττα από τον Απόλλωνα Πατρών στον ημιτελικό του Final Four του Κυπέλλου Ελλάδος στο ΟΑΚΑ, με τον Θανάση Παπαχατζή να κοουτσάρει στον μικρό τελικό της επόμενης μέρας με την ΑΕΚ και τον Μιχάλη Κυρίτση να επιστρέφει για τέταρτη φορά προτού παραδώσει τη σκυτάλη στον Λευτέρη Σούμποτιτς.

Στις 12 Μαρτίου του 2014 μετά την εντός έδρας ήττα από την Ταού αποχώρησε ο Αργύρης Πεδουλάκης και στη θέση του προωθήθηκε ο Φραγκίσκος Αλβέρτης.

Την Πρωτομαγιά του 2015, μετά την ήττα από τον Ολυμπιακό στο ΟΑΚΑ, έχασε τη δουλειά του ο Ντούσκο Ιβάνοβιτς τον οποίο διαδέχθηκε ο Σωτήρης Μανωλόπουλος.

Στις 19 Απριλίου του 2016 ο Δημήτρης Γιαννακόπουλος σχόλασε τον Σάσα Τζόρτζεβιτς αμέσως μετά τον αποκλεισμό από την Κάχα Λαμποράλ και η σκυτάλη ξαναπέρασε στον Αργύρη Πεδουλάκη.

Πάλι στις 12 Απριλίου (του 2022) ο Πρίφτης έγινε… Μάλκοβιτς και μέριασε για να διαβεί ο Βόβορας.

Ο Σερέλης στα χνάρια του Πρίφτη και του Λυκογιάννη

Υπάρχει βεβαίως και συνέχεια σε αυτή την υπόθεση, που δεν αφορά μονάχα τους πρώτους προπονητές, αλλά και τους συνεργάτες τους…

Δίπλα στον Βόβορα βρίσκεται πλέον ο Χρήστος Σερέλης, που βαδίζει στα χνάρια του Δημήτρη Πρίφτη και του Αρη Λυκογιάννη, ως ο τρίτος πρώτος προπονητής άλλης ομάδας, ο οποίος στρατολογείται στον επίλογο της σεζόν από τον Παναθηναϊκό.

Το 2014 ο Πρίφτης στελέχωσε ως συνεργάτης του Αλβέρτη το πράσινο επιτελείο και στο καπάκι ανέλαβε τον Άρη, ενώ έναν χρόνο αργότερα ο Λυκογιάννης έκανε ένα διάλειμμα από τον Κολοσσό Ρόδου για να βρεθεί στο πλάι του Σωτήρη Μανωλόπουλου.

Η ιστορία με τον Βόβορα και τον Σερέλη δεν είναι τόσο απλή, όσο φαίνεται, με βάση τις έξτρα ενισχύσεις στις οποίες έχει προβεί ο Παναθηναϊκός στο παρελθόν.

Εδώ σε θέλω μάστορα!

Ο δολοφόνος και το θύμα στον τόπο του εγκλήματος

Το γράφω αυτό διότι το κυριακάτικο ματς στη Λαυρεωτική συνιστά μια πρωτοφανή και μάλιστα διπλή ειρωνεία της τύχης, ου μην και τρολάρισμα!

Η δεύτερη θητεία του Βόβορα θα εγκαινιασθεί στο γήπεδο στο οποίο στις 3 Ιανουαρίου του 2021 έχασε τη δουλειά του: εκείνο το βράδυ το Λαύριο νίκησε τον Παναθηναϊκό με 92-82 και η ήττα αποδείχθηκε μοιραία για τον 45χρονο προπονητή που μέριασε για να διαβούν πρώτα ο Κώστας Χαραλαμπίδης και εν συνεχεία ο Οντεντ Κάτας.

Στον πάγκο του Λαυρίου βρισκόταν τότε (όπως συνέβαινε ανελλιπώς και αδιαλείπτως από το 2004 μέχρι και την Τετάρτη το βράδυ) ο Σερέλης που κι αυτός θα ζήσει ένα πολιτισμικό σοκ μεθαύριο, καθόσον θα επιστέψει –στην κυριολεξία και μεταφορικά- στο σπίτι τους ως μουσαφίρης!

Σε μια συνέντευξη μας στις αρχές Ιανουαρίου του 2021, ο Σερέλης μου είχε πει ότι «ευχαρίστως θα πήγαινα φροντιστής σε μια ομάδα του Ομπράντοβιτς», αλλά το πεπρωμένο του έγραφε ότι θα πήγαινε βοηθός σε μια πρώην ομάδα του Ζοτς!

Βρε για δες κάτι πράγματα που σκαρώνει η ρουφιάνα η μοίρα…

Τα… ψώνια από το Λαύριο και το zone press του Καμπερίδη

Μαζί με τον "Ομπράντοβιτς του Λαυρίου" επιστρέφει επίσης στον τόπο του εγκλήματος και ο πρώην συνεργάτης του στην ομάδα της Λαυρεωτικής και νυν assistant coach του Παναθηναϊκού, Ισίδωρος Κουτσός.

Υπάρχει και τρίτος άνθρωπος σε αυτή την υπόθεση: ο Βαγγέλης Παπαδόπουλος που μετά από επτά χρόνια στο Λαύριο, άλλα 15 προηγουμένως στον Ηλυσιακό και δυο στον Ιωνικό Νέας Φιλαδελφείας, ενδέχεται να μετακομίσει κι ελόγου του στον Παναθηναϊκό ως μάνατζερ!

Είναι λοιπόν προφανές πως η λαίλαπα που κτύπησε τους Πράσινους προκαλεί ένα ντόμινο στο πλαίσιο του οποίου το Λαύριο προήγαγε τον Σάββα Καμπερίδη από συνεργάτη του Σερέλη σε πρώτο προπονητή της ομάδας…

Το 'χει η μοίρα του πρώην προπονητή του Άρη να αναλαμβάνει ξαφνικά κάποιες αποστολές, όπως τον περασμένο Νοέμβριο όταν κοούτσαρε την Εθνική απέναντι στη Μεγάλη Βρετανία στο Νιούκασλ, επειδή ο Σωτήρης Μανωλόπουλος αρρώστησε από κορονοϊό!

Τώρα βεβαίως δεν θα είναι (πρώτος) προπονητής της μιας βραδιάς, χώρια που έκανε και πλάκα στον Σερέλη προειδοποιώντας τον να κάνει ο Παναθηναϊκός τα κουμάντα του για να αντιμετωπίσει το zone press που ετοιμάζει!

TAGS ΒΑΛ' ΤΟ ΑΓΟΡΙ ΜΟΥ ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ ΜΠΑΣΚΕΤ ΕΛΛΑΔΑ ΖΕΛΙΚΟ ΟΜΠΡΑΝΤΟΒΙΤΣ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ