ΒΑΛ' ΤΟ ΑΓΟΡΙ ΜΟΥ

Το τρικ του Πεδουλάκη, ο Σλούκας και ο Σπανούλης

Ο Κώστας Σλούκας στον πρώτο τελικό της Stoiximan Basket League
Ο Κώστας Σλούκας στον πρώτο τελικό της Stoiximan Basket League EUROKINISSI

Ο Παναθηναϊκός υποδέχεται τον Ολυμπιακό στον δεύτερο τελικό και ο Βασίλης Σκουντής δίνει τον επετειακό τόνο της ημέρας βάζοντας στο κάδρο το παλιό κόλπο του Αργύρη Πεδουλάκη.

Σήμερα, λοιπόν... Σήμερα που δεν είναι μια όποια κι όποια μέρα... Σήμερα που σαν σήμερα πριν από 35 χρόνια πετάριζε η καρδιά μας και ολάκερος ο ελληνισμός ένιωθε να εκτοξεύεται στον έβδομο ουρανό!

Σήμερα, 14 Ιουνίου του 2022, τριάντα πέντε χρόνια μετά την Άγια Νύχτα μας! Σήμερα που -για να προσγειωθώ στην επικαιρότητα- ο Παναθηναϊκός υποδέχεται τον Ολυμπιακό στον δεύτερο τελικό του πρωταθλήματος με στόχο να φέρει τη σειρά στα ίσια και να μη συρθεί στο elimination game, κατά πώς λένε και οι Αμερικανοί.

Ή ταν ή επί τας

Αυτό το elimination game που την Παρασκευή μπορεί να είναι διπλό, εφόσον απόψε ο Ολυμπιακός περάσει από το ΟΑΚΑ (21:00, ΕΡΤ3, LIVE από το SPORT24): σε μια τέτοια περίπτωση αμφότερες οι ομάδες που φορούν πράσινα και φέρουν το τριφύλλι, εντεύθεν και εκείθεν του Ατλαντικού, θα παίξουν ένα do or die match.

Oι μεν Σέλτικς το έχουν ήδη... λουστεί, μετά την τρίτη ήττα τους και το 3-2 υπέρ των Γουόριορς, οι οποίοι έχουν πλέον στη διακριτική ευχέρεια τους δυο match balls, ο δε Παναθηναϊκός θα προσπαθήσει να το αποφύγει απόψε, ώστε να ξανακουβαλήσει τη σειρά στο σπίτι του για ένα προσδόκιμο Game 4.

Δεν είναι η πρώτη φορά που ένας τελικός της Α1 συμπίπτει με την (μπασκετική) εθνική επέτειο μας! Για την ακρίβεια, αυτό θα συμβεί απόψε για πέμπτη φορά από το 2000 και εντεύθεν και αυτό το χρονικό λειτουργεί υπέρ και των δυο! Πώς γίνεται αυτό;

Το 4-0 και το 2-2 της 14ης Ιουνίου

Γίνεται και παραγίνεται, διότι και στους τέσσερις τελικούς που έχουν διεξαχθεί σαν σήμερα (14 Ιουνίου), νίκησαν οι οικοδεσπότες, αλλά την ίδια στιγμή σε δυο ντέρμπι αιωνίων επιβλήθηκαν οι Κόκκινοι.

  1. Στον πρώτο τελικό της σεζόν 2002-03 ο Παναθηναϊκός άνοιξε λογαριασμό στο γήπεδο του Σπόρτιγκ νικώντας την ΑΕΚ με 77-68.
  2. Στον τρίτο τελικό της σεζόν 2014-15, στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας, ο Ολυμπιακός επιβλήθηκε του Παναθηναϊκού με 93-74, και κατέκτησε με sweep τον τίτλο, στο ματς που έμελλε να αποβεί το "κύκνειο άσμα" της πρώτης θητείας του Κώστα Σλούκα στον Πειραιά, προτού τον... απαγάγει ο Ομπράντοβιτς για να τον κουβαλήσει στις όχθες του Βοσπόρου.
  3. Στον τέταρτο τελικό της σεζόν 2017-18 στο Νέο Φάληρο ο Ολυμπιακός επικράτησε κόντρα στον Παναθηναϊκό με 92-76 και ισοφάρισε τη σειρά σε 2-2, για να ακολουθήσει η νίκη των Πράσινων στο Game 5.
  4. Έναν χρόνο αργότερα, στον τρίτο τελικό της σεζόν 2018-19 οι Πράσινοι καθάρισαν τον Προμηθέα Πατρών με 111-77 και διατήρησαν τα κεκτημένα με sweep.

Ο Σπανούλης και ο Πεδουλάκης

Στους προηγούμενους δυο τελικούς των αιωνίων, που έχουν γίνει σαν σήμερα, αρχηγός του Ολυμπιακού ήταν ο Βασίλης Σπανούλης, που έχει βγει πια στη σύνταξη και σουλατσάρει ως εκκολαπτόμενος προπονητής. Ο Σπανούλης δεν είναι πια εδώ, σε αντίθεση με τον Αργύρη Πεδουλάκη που είναι πάλι εδώ!

Δεν ήταν βεβαίως παρών στους τελικούς του 2015 (Σωτήρης Μανωλόπουλος εναντίον Γιάννη Σφαιρόπουλου) και του 2018 (Τσάβι Πασκουάλ εναντίον Γιάννη Σφαιρόπουλου), αλλά είναι ο προπονητής ο οποίος οδήγησε τον Παναθηναϊκό στην κατάκτηση του πρώτου τίτλου της μετά τον Ομπράντοβιτς εποχής (2013).

Ήταν επίσης ο προπονητής, ο οποίος στις 30 Μαΐου του 2016 είδε τον Βασίλη Σπανούλη να εξαπολύει το τρίποντο στην εκπνοή της δεύτερης παράτασης του τέταρτου τελικού και να οδηγεί τον Ολυμπιακό στη μεγάλη απόδραση από το ΟΑΚΑ και στην επίτευξη του repeat.

Ο Λάσμε, ο Γκιστ και ο Γουάιτ

Τώρα πλέον ο Πεδουλάκης δεν κάθεται στον πάγκο του Παναθηναϊκού (όπως συνέβη σε τρεις διαφορετικές περιόδους στο παρελθόν), αλλά στα πέριξ, ως τεχνικός διευθυντής της ομάδας. Είναι εδώ, λοιπόν και -για να μπω στο ψητό- βλέπει έναν Σπανούλη στο πρόσωπο του Σλούκα!

Γιατί το γράφω αυτό; Απλούστατα, διότι βλέποντας το Σαββατόβραδο τον Οκάρο Γουάιτ να την... πέφτει στον ιθύνοντα νου του Ολυμπιακού, ήρθε στο μυαλό μου το παλιό κόλπο του Αργύρη που μάλιστα είχε μεγάλο σουξέ.

Στην πρώτη θητεία του στον Παναθηναϊκό ο Πεδουλάκης λάνσαρε την τακτική της αντιμετώπισης του Σπανούλη εκ περιτροπής με τον Στεφάν Λάσμε και τον Τζέιμς Γκιστ ποντάροντας στα αθλητικά προσόντα και στη δυνατότητα τους με στόχο να πιέσουν τον αρχηγό του Ολυμπιακού από την εκκίνηση της επίθεσης και να τον αναχαιτίσουν τόσο την εκτέλεση, όσο και τη δημιουργία.

Αυτό το τέχνασμα έπιασε αρκετές φορές και μάλιστα έριχνε πολύ τα ποσοστά του Σπανούλη, αλλά η Ιστορία δεν επαναλαμβάνεται πάντοτε: δεν επαναλήφθηκε πάντως το Σάββατο που ο Σλούκας σε 27 λεπτά "έγραψε" 16 πόντους, επτά ριμπάουντ, τέσσερις ασίστ και δύο κλεψίματα.

Το ίδιο κόλπο, όπως επίσης και την άμυνα ζώνης, εφάρμοσε και ο Δημήτρης Πρίφτης στα ντέρμπι αιωνίων στα οποία κοούτσαρε τον Παναθηναϊκό, προτού αποχωρήσει από την τεχνική ηγεσία.

Το βίντεο δεν λέει ψέματα

Δεν ξέρω εάν και κατά πόσον ο Γιώργος Βόβορας και ο Γιώργος Μπαρτζώκας στα σχέδια που καταστρώνουν ενόψει του αποψινού αγώνα, έχουν συμπεριλάβει και κάποια τρικ, αυτό θα φανεί προϊούσης της νυκτός. Ο Ολυμπιακός προστάτευσε το σπίτι του, προηγείται με 1-0, διατηρεί το πλεονέκτημα της έδρας και αισθάνεται πιο άνετος σε σχέση με τον πιεσμένο και καταδικασμένο να αντιδράσει Παναθηναϊκό.

Παρά το γεγονός ότι ο πρώτος τελικός έληξε με χαμηλό σκορ (74-61) η εικόνα δεν λέει ψέματα: η υπεροχή του Ολυμπιακού και η υστέρηση του Παναθηναϊκού στην πρώτη περίοδο (23-4) είχαν ως σημείο αναφοράς την αμυντική αδυναμία των Πράσινων που έδωσε γρήγορους, εύκολους και μαζεμένους πόντους στους Κόκκινους.

Το συγκεκριμένο πρόβλημα δεν το διαπίστωσε μονάχα ο Βόβορας στην ανάλυση του βίντεο, αλλά και ο Μπαρτζώκας, με ό,τι αυτό συνεπάγεται στην προετοιμασία ενός εκάστου ενόψει της αποψινής αναμέτρησης: στο πώς δηλαδή ο Παναθηναϊκός θα αναβαθμίσει την εικόνα του καις τις δυο άκρες του γηπέδου και στο πώς ο Ολυμπιακός θα (ξανα)δείξει τη σκληράδα που απαιτείται, ειδικότερα σε ένα εκτός έδρας ματς που μάλιστα ισοδυναμεί με μισό πρωτάθλημα!

Μισό, έγραψα; Λάθος, ισοδυναμεί με τα τρία τέταρτα της κούπας που θα προσπορίσει κιόλας στους Πειραιώτες το πρώτο νταμπλ μετά το στοιχειωμένο triple crown της σεζόν 1996-97.

Ο ωσεί παρών Νέντοβιτς και ο... αέρας του Φαλ

Οι ερυθρόλευκοι περιμένουν απόψε τόσο τη φυσιολογική αντίδραση του Παναθηναϊκού σε ομαδικό επίπεδο, όσο και την "επανεμφάνιση" του Νεμάνια Νέντοβιτς, ο οποίος το Σάββατο -σε συνέχεια των ισχνών εμφανίσεων του στη σειρά με τη Λάρισα- ξόδεψε εννέα σουτ μέχρι να το ματώσει στο 31ο λεπτό.

Ένα άλλο κομβικό σημείο του αποψινού αγώνα θα είναι ασφαλώς το match up του Μουστάφα Φαλ με τον Γιώργο Παπαγιαννη: ο Γάλλος έχει παρέα τον αέρα του Μεγαρέα ομολόγου του, ο οποίος πάντως το Σάββατο "έφαγε" δυο προσωπικά καλάθια, αλλά ως επί το πλείστον εξετέθη από την κακή αντίδραση των συμπαικτών του στα pick n' roll του Ολυμπιακού.

Ο Ολυμπιακός περιμένει καλύτερο, πιο σκληρό και πιο αποφασισμένο τον Παναθηναϊκό, αλλά ισχύει και το αντίθετο: μετά τις πέντε (και μάλιστα διαδοχικές) ήττες τους στα έξι ματς της εφετινής σεζόν, οι Πράσινοι ξέρουν ότι έχουν να αντιμετωπίσουν και να προσπαθήσουν να νικήσουν έναν αντίπαλο με αγωνιστικό και πνευματικό πλεονέκτημα.

Η κοντή μνήμη και η μετριοπάθεια

Το εάν και κατά πόσον αυτή η προσπάθεια τους συνιστά μια υπέρβαση, θα φανεί σε λίγες ώρες.

Ο Βόβορας είπε το Σάββατο ότι "σε μια σειρά τελικών πρέπει να έχεις κοντή μνήμη" και δεν έσφαλε σε αυτή τη δήλωση του. Από την πλευρά του ο Μπαρτζώκας σχολίασε ότι "πρέπει να είμαστε μετριοπαθείς" και προφανώς έχει δίκιο.

Ως γνωστόν, καμιά ομάδα δεν στέφθηκε πρωταθλήτρια και καμιά δεν καταδικάσθηκε μετά τον πρώτο τελικό, ούτε καν μετά τον δεύτερο (βλέπε ΑΕΚ 2002, Λαύριο 2021), οπότε οι Γιώργηδες που κάθονται στους δυο πάγκους κάνουν τα κουμάντα τους και επιφυλάσσονται δια τα περαιτέρω.

Σήμερα είναι μια άλλη μέρα και αναλόγως του τι θα συμβεί, παρομοίως και η Παρασκευή θα είναι μια άλλη μέρα!

TAGS ΒΑΛ' ΤΟ ΑΓΟΡΙ ΜΟΥ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ ΜΠΑΣΚΕΤ ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ ΜΠΑΣΚΕΤ STOIXIMAN BASKET LEAGUE ΚΩΣΤΑΣ ΣΛΟΥΚΑΣ ΒΑΣΙΛΗΣ ΣΠΑΝΟΥΛΗΣ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ