ΒΑΛ' ΤΟ ΑΓΟΡΙ ΜΟΥ

Ο Σφαιρόπουλος, ο Πρίφτης, οι εκρήξεις και οι Μαρίες τους

Ο Γιάννης Σφαιρόπουλος με τον Δημήτρη Πρίφτη
Ο Γιάννης Σφαιρόπουλος με τον Δημήτρη Πρίφτη INTIME

O Παναθηναϊκός δοκιμάζεται στο Τελ Αβίβ απέναντι στη Μακάμπι (21:05, Novasports Prime και LIVE από το SPORT24) και ο Βασίλης Σκουντής βάζει σε διαδικασία προσομοίωσης τους προπονητές των δυο ομάδων…

Ασφαλώς και δεν είναι η πρώτη φορά που δυο Έλληνες προπονητές βρίσκονται ενώπιος ενωπίω σε αγώνα της Ευρωλίγκας…

Σιγά τα ωά, αυτή είναι πλέον μια συνηθισμένη κατάσταση, άλλωστε έχουν συμβεί και… χειρότερα: να αναμετρώνται δυο Έλληνες προπονητές από τους πάγκους ξένων ομάδων ακόμη και σε ημιτελικό του Final Four.

Η μάλλον σε (τρεις) ημιτελικούς: το 2016 στο Βερολίνο με τον Γιώργο Μπαρτζώκα και τον Δημήτρη Ιτούδη και το 2015 στη Μαδρίτη και το 2017 στην Κωνσταντινούπολη με τον Γιάννη Σφαιρόπουλο και τον Δημήτρη Ιτούδη.

Αλλά δεν είναι και τόσο συνηθισμένο να βρίσκονται αντιμέτωποι δυο προπονητές που έχουν τόσα κοινά στοιχεία και ώρες ώρες δίνουν κιόλας την εντύπωση πως είναι βγαλμένοι από το ίδιο καλούπι.

Σαν να λέμε, ο Γιάννης… Πρίφτης και ο Δημήτρης… Σφαιρόπουλος!!!

Εφαγα σήμερα (21/10) το πρωί αυτή τη φλασιά και θαρρώ πως έβγαλα κελεπούρι, σαν αυτό το οποίο θα αναζητήσουν απόψε οι δυο τους στο Γιαντ Ελιάου στον αγώνα της Μακάμπι με τον Παναθηναϊκό (21:05, Novasports Prime και LIVE από το SPORT24), που εγώ επιμένω να το λέω και να το γράφω τοιουτοτρόπως, πιστός σε μια ατάκα του Μανώλη Μαυρομμάτη…

Έτσι μας το είπανε, έτσι σας το λέμε!

Εχουμε και λέμε, λοιπόν…

Από νωρίς στους πάγκους

Οι δυο προπονητές είναι σχεδόν συνομήλικοι: ο Σφαιρόπουλος γεννήθηκε στις 21 Μαρτίου του 1967 και ο Πρίφτης στις 27 Οκτωβρίου του 1968.

Κανείς τους δεν υπήρξε παίκτης της… προκοπής, με την έννοια να έχει το ταλέντο και την προοπτική ώστε να κάνει καριέρα σε υψηλό επίπεδο και αγωνίσθηκαν για λίγο σε ομάδες κατώτερων κατηγοριών: ο Πρίφτης ο οποίος πάντοτε σούταρε με ταμπλό στην Αργυρούπολη και ο Σφαιρόπουλος στον Απόλλωνα Καλαμαριάς που βεβαίως έχει αφήσει ένα πολύ πιο έντονο αποτύπωμα στο ελληνικό μπασκετικό γίγνεσθαι.

Και οι δυο τα παράτησαν πολύ νωρίς και αφοσιώθηκαν στο προπονητιλίκι σπουδάζοντας την ίδια εποχή στα ΤΕΦΑΑ και αρχίζοντας από τα στοιχειώδη και τα βασικά: τις ομάδες υποδομής του Απόλλωνα Καλαμαριάς ο Σφαιρόπουλος και του Αρη Γλυφάδας ο Πρίφτης.

Οι σκάλες, οι σαραντάρηδες και το αντάμωμα στη Νέα Σμύρνη

Αμφότεροι ανέβηκαν στους πάνω ορόφους της προπονητικής ιεραρχίας από τις σκάλες και όχι με το ασανσέρ!

Το εννοώ αυτό διότι διετέλεσαν επί σειρά ετών και σε κάμποσες ομάδες συνεργάτες πρώτων προπονητών και άργησαν αρκετά να πάρουν τη μεγάλη απόφαση να κάνουν σόλο καριέρα στα ανώτερα κλιμάκια του μπάσκετ: ο μεν Σφαιρόπουλος σε ηλικία 41 ετών στον Κολοσσό Ρόδου, ο δε Πρίφτης στα 42 του στην Καβάλα!

Παρεμπιπτόντως αντάμωσαν για πρώτη φορά καθήμενοι (ή ιστάμενοι) στην άκρη πάγκων σε ομάδες της Α1, στις 19 Ιανουαρίου του 2013 στη Νέα Σμύρνη, όπου ο Πανιώνιος έριξε στο κανναβάτσο τον γείτονα του Ικαρο Καλλιθέας με 82-75.

Τότε ο Σφαιρόπουλος είχε στο ρόστερ του «Ιστορικού» τον νυν παίκτη του Πρίφτη στον Παναθηναϊκό, Βασίλη Καββαδά, ενώ ο νυν προπονητής των Πρασίνων διέθετε τον μόνιμο πιστικό του και πλέον συνεργάτη του, Βασίλη Σίμτσακ.

Στις 2 Ιουνίου του 2015 στο «Nick Gallis Hall» ο Πρίφτης και κυρίως ο Σάσα Βεζένκοβ (28 πόντοι) χάλασαν το αριστούργημα του Σφαιρόπουλου: εκείνο το βράδυ στον τρίτο ημιτελικό των play offs που μάλιστα διεξήχθη κεκλεισμένων των θυρών, ο Αρης επιβλήθηκε του Ολυμπιακού με 84-74 και του έσπασε το σερί των 28 νικών, τις οποίες είχε πετύχει μετά την ήττα από τη Νέα Κηφισιά, για να κατακτήσει εντέλει τον τίτλο με ρεκόρ 33-1.

Τους δυο προπονητές ενώνει επίσης το πέρασμα τους από τον πάγκο του Κολοσσού Ρόδου, καθώς προηγήθηκε ο Σφαιρόπουλος από το 2008 έως το 2011 και ακολούθησε ο Πρίφτης τη σεζόν 2013-14.

Η θητεία στην Εθνική, το κρύο και το δηλητήριο των τελικών

Εχουν ακόμη ως κοινό παρονομαστή τη θητεία τους στο προπονητικό επιτελείο της Εθνικής ομάδας: ο Σφαιρόπουλος δίπλα στον Κώστα Πετρόπουλο, τον Γιάννη Ιωαννίδη, τον Παναγιώτη Γιαννάκη και τον Γιόνας Καζλάουσκας και ο Πρίφτης μαζί με τον Παναγιώτη Γιαννάκη, τον Γιόνας Καζλάουσκας, τον Ηλία Ζούρο και τον Φώτη Κατσικάρη.

Αμφότεροι έφαγαν το κρύο του ρώσικου χειμώνα, ο Σφαιρόπουλος ως συνεργάτης του Καζλάουσκας στην ΤΣΣΚΑ Μόσχας τη σεζόν 2011-12 και ο Πρίφτης ως πρώτος προπονητής της Ούνικς Καζάν επί τέσσερις συναπτές περιόδους (2017-2021).

Και οι δυο ήπιαν το… δηλητήριο χαμένων τελικών στα Κύπελλα Ευρώπης: τρεις φορές στην Ευρωλίγκα ο Σφαιρόπουλος (ΤΣΣΚΑ/2012, Ολυμπιακός/2015 και 2017) και τον περασμένο Απρίλιο ο Πρίφτης με την Ούνικς.

Ο Σφαιρόπουλος αναδείχθηκε δυο φορές πρωταθλητής Ελλάδος με τον Ολυμπιακό (2014-15, 2015-16), κοούτσαρε τον Σπανούλη και έχει περάσει από τον Ολυμπιακό, τον ΠΑΟΚ και τον Πανιώνιο.

Ο Πρίφτης κατέκτησε τον τίτλο της σεζόν 2013-14 ως … μετακλητός υπάλληλος (έκτακτος συνεργάτης του Φραγκίσκου Αλβέρτη), είχε παίκτη τον Διαμαντίδη και επίσης θήτευσε στην ΑΕΚ και στον Αρη.

Οι εκρήξεις, οι πατεράδες και οι Μαρίες

Αμφότεροι ναι μεν δείχνουν ότι είναι ήρεμοι και «παίζουν» σε χαμηλούς τόνους, αλλά (περισσότερο ο Σφαιρόπουλος και λιγότερο ο Πρίφτης) εάν τους πατήσεις τον κάλο, εκρήγνυνται και δεν θέλεις να βρίσκεσαι δίπλα τους.

Και οι δυο έχασαν πρόσφατα τους πατεράδες τους: ο Γιάννης τον Σάββα Σφαιρόπουλο στις 13 Μαρτίου του 2018 και ο Δημήτρης τον Σταμάτη Πρίφτη στις 13 Σεπτεμβρίου 2021.

Το καλύτερο το άφησα για το τέλος, διότι όντως έχει το χάζι του…

Και οι δυο μπλέχτηκαν με τις ομάδες γυναικών και μάλιστα το… πλήρωσαν ακριβά διότι ερωτεύθηκαν και εν συνεχεία παντρεύθηκαν παίκτριες τους, οι οποίες μάλιστα έχουν το ίδιο όνομα.

Μαρία η μία, Μαρία και η άλλη!

Ο Πρίφτης στα πρωτόλεια του κάθισε στον πάγκο του ΓΣ Αργυρούπολης κοουτσάροντας μεταξύ άλλων τη μετέπειτα σύζυγο του, Μαρία Αργυροπούλου, με την οποία έκανε οικογένεια και έχουν μια κόρη.

Ο Σφαιρόπουλος στα νιάτα του και ενώ ήταν προπονητής των παιδικών και των εφηβικών ομάδων του Απόλλωνα Καλαμαριάς κλήθηκε στις τελευταίες αγωνιστικές του πρωταθλήματος Α’ Εθνικής να καθίσει και στον πάγκο των γυναικών, ως συνεργάτης του παλαίμαχου παίκτη του Αρη, Σταύρου Χωλόπουλου.

Τότε στην ομάδα αγωνιζόταν η Μαρία Σακάρογλου, με την οποία αντάλλαξε τα βέλη του έρωτα (SIC), παντρεύτηκαν και έχουν δυο γιους.

Τα σκόρδα του Χωλόπουλου!

Στα τελειώματα εκείνης της σεζόν οι Καλαμαριώτισσες πέτυχαν έξι απανωτές νίκες και έσωσαν την παρτίδα, ενώ παρεμπιπτόντως ο Χωλόπουλος είναι οδοντίατρος, όπως ήταν και ο πατέρας του Σφαιρόπουλου ο οποίος ήθελε να βαδίσει στα χνάρια του και ο γιος του, αλλά δεν του προέκυψε…

Μιας και το ‘φερε η κουβέντα στον Χωλόπουλο μετερχόταν έναν ιδιότυπο τρόπο κάθε φορά που αντιμετώπιζε στην άμυνα τον Γιώργο Καστρινάκη…

Πριν από τον αγώνα έτρωγε πολύ σκόρδο που του άρεσε κιόλας και όταν τον μάρκαρε άνοιγε το στόμα του, έκανε «χου» και ο σέντερ του Ολυμπιακού έτρωγε στο πρόσωπο του όλη τη μυρωδιά!

TAGS ΒΑΛ' ΤΟ ΑΓΟΡΙ ΜΟΥ ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ ΜΑΚΑΜΠΙ ΤΕΛ ΑΒΙΒ EUROLEAGUE
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ