ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ

Ο Κώστας Κωνσταντινίδης για το restart της Εθνικής και το "αύριο" του ποδοσφαίρου

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΤΟΥ ΝΕΟΥ ΠΡΟΠΟΝΗΤΗ ΤΗΣ ΕΘΝΙΚΗΣ ΟΜΑΔΑΣ ΤΖΟΝ ΦΑΝ΄Τ ΣΙΠ (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΘΑΝΑΣΗΣ ΔΗΜΟΠΟΥΛΟΣ / EUROKINISSI)
ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΤΟΥ ΝΕΟΥ ΠΡΟΠΟΝΗΤΗ ΤΗΣ ΕΘΝΙΚΗΣ ΟΜΑΔΑΣ ΤΖΟΝ ΦΑΝ΄Τ ΣΙΠ (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΘΑΝΑΣΗΣ ΔΗΜΟΠΟΥΛΟΣ / EUROKINISSI) EUROKINISSI SPORTS

Η νέα γαλανόλευκη του Φαν Σιπ, το πλάνο για το παρόν και το μέλλον, το μοντέλο δουλειάς από τους μικρούς μέχρι την Ανδρών, τα νέα πρόσωπα, ο στόχος του Κατάρ και το ποδόσφαιρο μετά τον κορονοϊό. Ο τεχνικός διευθυντής όλων των Εθνικών ομάδων, Κώστας Κωνσταντινίδης, μίλησε αποκλειστικά στο Sport24.gr.

Μετά το τέλος της συνεργασίας με τους Άγγελο Αναστασιάδη και Άγγελο Μπασινά, η ΕΠΟ αποφάσισε να δώσει τα "κλειδιά" στον Κώστα Κωνσταντινίδη που έχει φάει τα γήπεδα με το κουτάλι, έχοντας αγωνιστεί κατά σειρά σε Πιερικό, ΟΦΗ, Παναθηναϊκό, Χέρτα, Μπόλτον, Ανόβερο, Κολωνία, ξανά στον ΟΦΗ, για να κλείσει την καριέρα του στην Κύπρο με τη φανέλα της Νέας Σαλαμίνας. Με το εθνόσημο της Ανδρών είχε 38 συμμετοχές και ένα γκολ.

Στα 47 του πλέον, ανέλαβε τεχνικός διευθυντής όλων των Εθνικών ομάδων. Παράλληλα, προπονητής ανέλαβε ο Τζον Φαν Σιπ, που αντιμετώπιστηκε με πολύ μεγάλο σκεπτικισμό στο ξεκίνημα, αλλά σιγά σιγά αρχίζει να κερδίζει τις εντυπώσεις.

Η γαλανόλευκη προέρχεται από σερί αποτυχίες μετά το Μουντιάλ του 2014 και θέλει να επανέλθει στην κανονικότητα που η ίδια δημιούργησε στο πρόσφατο παρελθόν. Παλεύει να αλλάξει την κατάσταση, μπαίνουν φρέσκα πρόσωπα στην ομάδα, ο προπονητής προσπαθεί να περάσει τη φιλοσοφία του, τη στιγμή που ο στόχος δεν είναι άλλος από την πρόκριση στο Παγκόσμιο Κύπελλο του Κατάρ το 2022.

ΠΡΟΚΡΙΜΑΤΙΚΑ EURO 2020 / ΠΡΟΠΟΝΗΣΗ ΤΗΣ ΕΘΝΙΚΗΣ ΑΝΔΡΩΝ (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΜΑΡΚΟΣ  ΧΟΥΖΟΥΡΗΣ / EUROKINISSI)
ΠΡΟΚΡΙΜΑΤΙΚΑ EURO 2020 / ΠΡΟΠΟΝΗΣΗ ΤΗΣ ΕΘΝΙΚΗΣ ΑΝΔΡΩΝ (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΜΑΡΚΟΣ ΧΟΥΖΟΥΡΗΣ / EUROKINISSI) EUROKINISSI SPORTS

Ο Κωστας Κωνσταντινίδης παραχώρησε αποκλειστική συνέντευξη στο Sport24.gr και μίλησε για όλα τα θέματα που αφορούν το αντιπροσωπευτικό μας συγκρότημα. Η νέα Εθνική του Φαν Σιπ, το πλάνο για το παρόν και το μέλλον του αντιπροσωπευτικού συγκροτήματος, το μοντέλο δουλειάς από τους μικρούς μέχρι την Ανδρών, τα νέα πρόσωπα που μπήκαν και θα μπουν στο μέλλον και το ποδόσφαιρο μετά την πανδημια του κορονοαϊού κυριάρχησαν στην κουβέντα μας.

"ΟΛΟΙ ΟΙ ΠΡΟΚΑΤΟΧΟΙ ΜΟΥ ΕΒΑΛΑΝ ΕΝΑ ΛΙΘΑΡΑΚΙ"

Είστε ήδη επτά μήνες στην θέση του τεχνικού διευθυντή της Εθνικής ομάδας, σε τι βαθμό έχετε υλοποιήσει αυτά που είχατε θέσει ως στόχους στο πλάνο σας;

"Ήταν πολύ ξαφνικό όταν δέχτηκα την πρόταση και έγιναν όλα πολύ γρήγορα, να σου πω την αλήθεια. Έπρεπε αμέσως να βιαστούμε, γιατί ήρθαν και οι καινούργιοι προπονητές και έπρεπε να προσαρμοστούν στην ελληνική πραγματικότητα. Αυτό ήταν ο πρώτος στόχος, γιατί αμέσως από Σεπτέμβριο μέχρι Νοέμβριο είχαμε τα παιχνίδια της Εθνικής. Έτρεχαν γρήγορα οι υποχρεώσεις και αυτό ήταν το πρώτο που θέλαμε να πετύχουμε. Δεν υπήρχε χρόνος για κάτι άλλο".

Η συγκεκριμένη θέση είναι ηλεκτρική καρέκλα στην Εθνική ομάδα, ιδίως τα τελευταία χρόνια, λόγω και των αποτυχιών μας τα τελευταία χρόνια. Σας φόβισε καθόλου η σκέψη αυτή; Το να μπείτε δηλαδή μπροστά με κίνδυνο αποτυχίας;

"Δεν πιστεύω ότι όταν φεύγει κάποιος, σημαίνει ότι έχει αποτύχει. Η αποτυχία σε έναν βαθμό βαραίνει και τον προπονητή. Όλοι οι προκάτοχοί μου, έβαλαν ένα λιθαράκι, έφτιαξαν και δημιουργησαν κάτι, επομένως δεν μπορούν να κριθούν ως αποτυχημένοι. Το να είσαι τεχνικός διευθυντής σε μια εθνική ομάδα, δεν είναι όπως σε έναν σύλλογο. Η δουλειά έχει άλλα χαρακτηριστικά. Σε ένα κλαμπ υπάρχουν μεταγραφές, επιλέγεις παίκτες από μεγαλύτερο φάσμα, έχεις μπάτζετ, είναι διαφορετική θέση. Σε μια Εθνική ομάδα λοιπόν δεν μπορείς τον άλλον αποτυχημένο με τα ίδια κριτήρια όπως στον σύλλογο. Δεν μπορώ να πω ότι ο Μπασινάς, ο Βρύζας, ο Καραγκούνης, έφυγαν ως αποτυχημένοι. Μια πρόκριση δεν εξαρτάται μονάχα από τον τεχνικό διευθυντή και τον προπονητή, αλλά και από πολλούς άλλους παράγοντες. Τι φουρνιά παικτών θα έχεις και πολλά άλλα".

"ΑΛΛΑΞΕ Η ΓΕΝΙΑ ΤΟ '14 ΚΑΙ Η ΝΕΑ ΦΟΥΡΝΙΑ ΔΕΝ ΕΓΙΝΕ ΟΜΑΔΑ"

Έχετε καταλάβει τι έφταιξε στην ουσία και μετά το 2014 υπήρξε τέτοια φθίνουσα πορεία; Κάτι πήγε να γίνει την περίοδο Σκίμπε, αλλά και πάλι έγιναν βήματα πίσω.

"Άλλαξε η γενιά το 2014. Έφυγε η παλιά γενιά και ήρθε μια καινούργια. Άλλαξαν πολλά τότε. Δεν ήμουν όμως μέσα και δεν μπορώ να ξέρω εσωτερικά τι έφταιγε. Σίγουρα όμως, μπορώ να πω ότι βλέποντάς το απέξω, είχε αλλαξει η φουρνιά, που ήταν υψηλού επιπέδου. Σε υψηλό επίπεδο ήταν και η επόμενη φουρνιά, αλλά δεν κατάφερε ποτέ να γίνει ομάδα και να αποδώσει αυτό που της άξιζε. Αυτό είναι το ρεζουμέ. Ποιοτικά δεν μπορούμε να πούμε ότι αυτοί οι παίκτες ήταν για να χάσουν δυο φορές από τα Φερόε".

ΠΡΟΚΡΙΜΑΤΙΚΑ EURO 2020 / ΕΛΛΑΔΑ - ΛΙΧΤΕΝΣΤΑΙΝ (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΑΝΤΩΝΗΣ ΝΙΚΟΛΟΠΟΥΛΟΣ / EUROKINISSI)
ΠΡΟΚΡΙΜΑΤΙΚΑ EURO 2020 / ΕΛΛΑΔΑ - ΛΙΧΤΕΝΣΤΑΙΝ (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΑΝΤΩΝΗΣ ΝΙΚΟΛΟΠΟΥΛΟΣ / EUROKINISSI) EUROKINISSI SPORTS

Συντονίζετε τις Εθνικές από την Κ15 μέχρι την Ανδρών, ώστε ουσιαστικά να υπάρχει ένα μοντέλο σύνδεσης, αλλά δεν πρόλαβε να υλοποιηθεί αυτό το πλάνο; Τι ακριβώς θέλετε να πετύχετε σε βάθος χρόνου;

"Το να συνδέσεις ένα οικοδόμημα που έχει πολλά διαφορετικά κομμάτια και πρέπει να τα ενώσεις, δεν είναι καθόλου εύκολο. Όλοι αυτό το πλάνο έχουν και θέλουν ένα ενιαίο σύστημα από την πιο μικρή ως την πιο μεγάλη ομάδα. Το ίδιο προσπαθούμε να πετύχουμε και στην Εθνική. Κάτι βέβαια που διαφέρει πολύ σε σχέση με αυτό που γίνεται στους συλλόγους με τις ακαδημίες και τη μεγάλη ομάδα. Ναι μεν προσπαθούμε να τα ενώσουμε τα τμήματα και να έχουμε μια ενιαία φιλοσοφία από κάτω προς το πάνω και το ανάποδο και θέλουμε να μείνει αυτό. Όμως στις εθνικές οι προπονητές έχουν ελάχιστες μέρες τους παίκτες στη διάθεσή τους και αλλάζουν και οι φουρνιές στους μικρούς χρόνο με το χρόνο. Εμείς αυτή τη στιγμή είμαστε σε μια τέτοια φάση.

Έχουμε συχνές συναντήσεις με τους προπονητές και μεταξύ τους γίνονται, εγώ προσπαθώ να είμαι κοντά και στις μικρές ομάδες και προσπαθούμε να βρούμε τη σωστή σύνδεση με τη μεγάλη ομάδα. Θέλουμε να περάσουμε τη φιλοσοφία της μεγάλης ομάδας και στους μικρούς. Για παράδειγμα, το scouting μιας επόμενης αντιπάλου της Ανδρών (πχ. η Βοσνία) πήγε και το έκανε ο προπονητής της Κ17, ο Θέος. Έφερε την ανάλυσή του και τις αντάλλαξε με τους προπονητές της πρώτης. Από εκεί ξεκινάει κάτι τέτοιο. Ανέλυσε ο Μιχάλης Βαλκάνης μαζί με τον Άαρον Βίντερ σε όλους τους προπονητές το πώς δουλεύουν οι εθνικές μας και τι ποδόσφαιρο θέλουν να παίξουν.

Είναι πολλά κομμάτια και δεν πατάς ένα κουμπί για να γίνει. Θέλει λίγο χρόνο και να δουλεύουν μαζί οι προπονητές, είναι σημαντικό αυτό. Όλο αυτό το διάστημα έχω τηλεδιασκέψεις με όλους τους προπονητές των Εθνικών ομάδων, διότι συνεχίζουν, αν και είναι σε αναστολή, να επεξεργάζονται και να σκέφτονται το πλάνο για μετά. Γίνονται αλλαγές στο πρόγραμμα και μιλάμε για όλα τα πιθανά σενάρια. Είχα τηλεδιάσκεψη και με τον προπονητή Εθνικής Γυναικών.

"ΒΙΩΝΟΥΜΕ ΕΝΑΝ ΕΦΙΑΛΤΗ, ΘΑ ΓΙΝΕΙ ΚΑΤΑΓΡΑΦΗ ΖΗΜΙΩΝ"

Πολλοί απόρησαν με την επιλογή Φαν Σιπ λόγω του όχι πολύ πλούσιου βιογραφικού του. Τι ήταν αυτό που είδε η Ομοσπονδία στον Ολλανδό και κατάλαβε ότι μαζί του μπορεί να δουλέψει το πλάνο που θέλαμε;

"Εμείς ήρθαμε παράλληλα με τον κ. Φαν Σιπ. Δεν ήταν επιλογή δική μου ο Φαν Σιπ, ήταν της ΕΠΟ, αλλά είχα ενημερωθεί για την περίπτωσή του. Απλά εγώ με τον Τάκη Φύσσα (σ.σ. τεχνικός διευθυντής στην Ανδρών) προσπαθήσαμε να τον εγκλιματίσουμε και να τον εντάξουμε στο ελληνικό ποδόσφαιρο. Οι προπονητές είναι πολύ ξεκάθαροι σε αυτό που θέλουν. Κατ' αρχάς, το πρώτο που ήθελαν να βάλουν, είναι κανόνες και μια σωστή νοοτροπία. Πειθαρχία και σωστή αντιμετώπιση των παιχνιδιών. Μπήκαν κανόνες σε όλους και όλοι τους ακολουθούν. Από εκεί ξεκινάει το χτίσιμο της ομάδας, έτσι έγινε και στη δική μας.

Ο Κώστας Κωνσταντινίδης για το restart της Εθνικής και το "αύριο" του ποδοσφαίρου

Επίσης, αυτό που θέλω να πω είναι ότι γύρω από την ομάδα υπάρχουν άνθρωποι που δουλεύουν πάρα πολύ σκληρά. Πέρα από εμένα και τον Τάκη Φύσσα, είναι οι βοηθοί του προπονητή, οι γυμναστές, οι αναλυτές, οι γιατροί, οι φροντιστές, οι τιμ μάνατζερ. Η Εθνική δείχνει να λειτουργεί, διότι αυτοί οι άνθρωποι είχαν την διάθεση να ακολουθήσουν τους κανόνες, αλλιώς δεν γίνεται. Όλοι αυτοί μπήκαν και προσπαθούν. Δεν λέω ότι ακόμα έχουμε πετύχει κάτι, προς Θεού. Αλλά όλοι έχουν μεγάλη διάθεση να προσαρμοστούν στα δεδομένα που θέλουμε εμείς. Είναι σημαντικό να έχεις τέτοιους συνεργάτες. Γύρισε το κλίμα γιατί όλοι έβαλαν ένα λιθαράκι".

Δεν θα μπορούσα να μην ρωτήσω και για όσα περνάμε σήμερα με τον κορονοϊό. Πόσο θα επηρεάσει το ποδόσφαιρο όπως το ξέραμε μέχρι σήμερα; Με την δεδομένη οικονομική στενότητα που θα υπάρξει, προς τα πού θα πρέπει να στραφούμε;

"Κατ' αρχάς, πρέπει να πούμε ότι τώρα Μένουμε Σπίτι, αυτό είναι δεδομένο. Για τους αθλητές υψηλού επιπέδου το Μένουμε Σπίτι είναι πιο εύκολο, διότι έχουν μάθει να πειθαρχούν. Αν δεν πειθαρχείς, δεν μπορείς να ανέβεις επίπεδο και να γίνεις επαγγελματίας. Είναι βέβαια δύσκολο από την άλλη, διότι η φύση τους είναι να βρίσκονται έξω και να αθλούνται. Είναι σαν θηρία στο κλουβί. Προσπαθουν όσο μπορούν με κάποια προγράμμα να κρατιούνται σε όσο το δυνατόν καλύτερη φυσική κατάσταση. Για το παγκόσμιο ποδόσφαιρο όλο αυτό που βιώνουμε, είναι ένας εφιάλτης. Εμείς για παράδειγμα είχαμε προγραμματίσει δύο παιχνίδια στην Αμερική, ένα με την Ολλανδία τον Μάιο, τα οποία δεν θα γίνουν. Θα πάμε στο Nations League και το τελευταίο μας ματς θα είναι δέκα μήνες πίσω. Ξεκινάμε από άλλη αφετηρία. Γενικώς για το ποδόσφαιρο είναι ένας εφιάλτης, γιατί θα έχει αλυσιδωτές αντιδράσεις. Υπάρχει αβεβαιότητα, διότι δεν ξέρουμε πότε θα τελειώσει όλο αυτό με τον κορονοϊό.

Αυτή τη στιγμή, όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά και στο εξωτερικο, προσπαθούν να κάνουν διάφορα σενάρια για την επόμενη μέρα. Θα γίνει μια καταγραφή ζημιών, διότι θα υπάρξει αρκετά μεγάλη ζημιά σε όλους. Τα οικονομικά που παίζουν μεγάλο ρόλο στο ποδόσφαιρο, θα αλλάξουν πολύ. Εδώ στην Ελλάδα, εμένα ως τεχνικό διευθυντή των Εθνικών ομάδων, με ενδιαφέρει οι Έλληνες παίκτες να αγωνίζονται όσο γίνεται περισσότερο. Ίσως όλο αυτό να μας κάνει να στραφούμε περισσότερο στην ελληνική αγορά, σε πιο νεαρούς ποδοσφαιριστές, που αν τους δείξουμε εμπιστοσύνη, θα έχουμε καλά αποτελέσματα. Αυτό είναι ένα πρώτο βήμα, αλλά την πραγματική ζημιά θα την δούμε όταν τελειώσει όλο αυτό. Για την επόμενη μέρα δεν ξέρουν καλά οι FIFA - UEFA, ούτε αυτές είναι σίγουρες".

"Η ΠΑΝΔΗΜΙΑ ΘΑ ΕΠΗΡΕΑΣΕΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟ ΤΙΣ ΜΙΚΡΕΣ ΟΜΑΔΕΣ"

Όπως προείπαμε, η κάνουλα κλείνει. Αυτό μπορεί να βοηθήσει και να μειωθεί η ψαλίδα των μεγάλων κλαμπ με τους μικρότερους και να υπάρξει ίσως μεγαλύτερος ανταγωνισμός;

"Όλοι θα έχουν περικοπές. Και τα μικρά κλαμπ θα έχουν. Φοβάμαι ότι στους μικρότερους το πρόβλημα θα είναι μεγαλύτερο. Χωρίς να έχω κάποια στοιχεία μπροστά μου, αλλά εκεί πρέπει να το προσέξουμε παρα πολύ. Η πανδημία θα έχει πιο μεγάλο αντίκτυπο στις μικρότερες ομάδες".

ΠΡΟΚΡΙΜΑΤΙΚΑ EURO 2020 / ΕΛΛΑΔΑ - ΛΙΧΤΕΝΣΤΑΙΝ (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΜΑΡΚΟΣ ΧΟΥΖΟΥΡΗΣ / EUROKINISSI)
ΠΡΟΚΡΙΜΑΤΙΚΑ EURO 2020 / ΕΛΛΑΔΑ - ΛΙΧΤΕΝΣΤΑΙΝ (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΜΑΡΚΟΣ ΧΟΥΖΟΥΡΗΣ / EUROKINISSI) EUROKINISSI SPORTS

Ήσασταν χρόνια επαγγελματίας ποδοσφαιριστής, σε καλές εποχές οικονομικά. Δεν είχε ξεφύγει η κατάσταση; Συμφωνώ ότι το ποδόσφαιρο παράγει πλούτο και αμείβονται καλά οι πρωταγωνιστές, αλλά μιλάμε για υπερβολικά ποσά που δίνονται.

"Κοίτα, αναγκαστικά θα μαζευτεί το ποδόσφαιρο, εφόσον θα μαζευτεί και η οικονομία. Το ποδόσφαιρο είναι μια μεγάλη βιομηχανία που δεν ζουν απ αυτή μονάχα οι ποδοσφαιριστές. Ζουν οι δημοσιογράφοι, οι φροντιστές, οι καθαρίστριες, οι security και πολλές άλλες επαγγελματικές ομάδες. Εσύ μου λες για τα υπέρογκα ποσά που δίνονται και για μεταγραφές, αλλά εγώ θα σου πω πως την φυσιολογικότητα τη φτιάχνουμε εμείς. Όλοι έχουμε ένα μερίδιο σε αυτό, το σημείο δηλαδή που έφτασε το ποδόσφαιρο. Πάντως, η πρόβλεψή μου είναι ότι θα συρρικνωθεί".

Το ελληνικό ποδόσφαιρο πώς θα πρέπει να κινηθεί κατά τη γνώμη σας; Ξέρουμε όλοι ότι πλην λίγων εξαιρέσεων, οι ομάδες ζουν με "μηχανική υποστήριξη" και το αύριο αναμένεται ζοφερό.

"Πρέπει να συμβάλλουν όλοι για να αποφύγουμε την κατάρρευση. Έτσι όπως είναι δομημένο το ποδόσφαιρο στην Ελλάδα, εξαρτάται πολύ από τους παράγοντες. Γι' αυτό και χρειάζεται μεγάλη προσοχή για το πώς θα αντιμετωπίσουμε την κατάσταση. Έχω ορισμένα πράγματα στο μυαλό μου, αλλά δεν θέλω να πω πολλά περισσότερα. Είναι μια διαχείριση κρίσης αυτό. Αυτή την στιγμή δεν ξέρουμε τον όγκο της κρίσης".

"Ο ΧΑΑΛΑΝΤ ΕΙΝΑΙ Η ΕΞΑΙΡΕΣΗ, ΟΧΙ Ο ΚΑΝΟΝΑΣ"

Ταλέντο έχει ο Έλληνας ποδοσφαιριστής; Σας ρωτάω, διότι βλέπετε νέα παιδιά όχι μόνο στη χώρα μας, αλλά και στο εξωτερικό. Να σας το πω απλά, η Νορβηγία έβγαλε έναν Χάαλαντ. Εμείς θα μπορούσαμε να βγάλουμε τέτοιο ποδοσφαιριστή;

"Ωραία, έβγαλε έναν Χάαλαντ. Και εμείς κατά καιρούς έχουμε βγάλει παίκτες που παίζουν στο υψηλότερο επίπεδο. Ο Παπασταθόπουλος, ο Μανωλάς και άλλα παιδιά. Έχει παρουσία ο Έλληνας ποδοσφαιριστής. Το θέμα είναι άλλο, ότι εμείς αποδεικνύουμε πολλές φορές σε μικρότερες ηλικίες ότι έχουμε ταλέντο, αλλά οι ομάδες δεν δείχνουν μεγάλη εμπιστοσύνη για να στηριχθούν σε αυτά τα παιδιά. Πρέπει να δουλέψουμε σε αυτό το κομμάτι περισσότερο. Μου ανέφερες τον Χάαλαντ, αλλά δεν είναι ο κανόνας αυτός, ότι η Νορβηγία βγάζει έναν Χάαλαντ. Βγήκε εκεί, θα μπορούσε να έχει βγει αλλού. Εμείς δεν πρέπει να κοιτάμε μεμονωμένες περιπτώσεις, αλλά τον κανόνα και το σύνολο. Η διάρκεια στο ποδόσφαιρο είναι το πιο σημαντικό πράγμα".

Dortmund's Erling Braut Haaland poses after scoring his first goal during the Champions League round of 16 first leg soccer match between Borussia Dortmund and Paris Saint Germain in Dortmund, Germany, Tuesday, Feb. 18, 2020. (AP Photo/Martin Meissner)
Dortmund's Erling Braut Haaland poses after scoring his first goal during the Champions League round of 16 first leg soccer match between Borussia Dortmund and Paris Saint Germain in Dortmund, Germany, Tuesday, Feb. 18, 2020. (AP Photo/Martin Meissner) AP PHOTO/MARTIN MEISSNER

Η αλήθεια είναι ότι η Εθνική όσα έχτισε από το 2004 ως το 2014, τα γκρέμισε και χτίζει ξανά από την αρχή. Μπροστά είναι ο στόχος του Κατάρ. Ρεαλιστικά μιλώντας, έχουμε καλές πιθανότητες να βρεθούμε ξανά σε μια μεγάλη διοργάνωση;

"Αυτός είναι ο στόχος μας, να είμαστε στο Κατάρ το 2022. Γι αυτό είμαστε εδώ πέρα, γι' αυτό δουλεύουμε. Το πιστεύουμε ακράδαντα. Θα έχει μεγαλύτερη δυσκολία απ' ότι το Euro και πρέπει να το παραδεχτούμε. Προκρίνονται λιγότερες ομάδες και δεν είμαστε και σε θέση ισχύος στο FIFA Ranking. Μαζί με τους προπονητές βάλαμε ένα πλαίσιο δουλειάς, προκειμένου να έρθει η επιτυχία Και βλέπουμε και την εικόνα της ομάδας στο χορτάρι στα τελευταία της ματς, ότι ήταν ελκυστική. Από εκεί και πέρα, έχουμε πολύ δρόμο μπροστά μας. Βάλαμε όμως μια πολύ δυνατή για το πώς θα πορευτούμε".

"ΒΛΕΠΟΥΜΕ ΚΑΙ ΤΟΝ ΜΠΑΛΝΤΟΚ"

Πολλά νέα παιδιά έχουν κληθεί ήδη στην Εθνική. Ελληνόπουλα που εντόπισατε στο εξωτερικό με ενδελεχές scouting, που κινήσατε διαδικασίες να φορέσουν το εθνόσημο. Μιλήστε μας γι' αυτό το πρότζεκτ και πόσα άλλα παιδιά περιμένουμε να δούμε μελλοντικά.

"Η ομογένεια έχει πάρα πολλά παιδιά. Ειδικά στη Γερμανία που ξέρω εγώ και στα περίχωρα, όπως στην Ολλανδία και στο Βέλγιο, υπάρχουν περιπτώσεις Ελλήνων και θα ήταν μεγάλο λάθος να μην δίναμε σημασία σε αυτά τα παιδιά. Δεν είναι μόνο για την Ανδρών. Υπάρχουν αξιόλογες περιπτώσεις και για τις μικροτερες Εθνικές ομάδες. Εμείς οφείλουμε αυτό να το εκμεταλλευτούμε προς όφελός μας. Είναι και ο Μπάλντοκ από τη Σέφιλντ μια περίπτωση που κοιτάζουμε, πέρα απ' αυτούς που ήδη έχουν κληθεί, αλλά δεν θέλω να πω περισσότερα ονόματα. Σίγουρα όμως υπάρχουν πολλές περιπτώσεις που τις βλέπουμε πολύ στενά".

Sheffield United's George Baldock during the English Premier League soccer match between Sheffield United and Manchester City at Bramall Lane in Sheffield, England, Tuesday, Jan. 21, 2020. (AP Photo/Rui Vieira)
Sheffield United's George Baldock during the English Premier League soccer match between Sheffield United and Manchester City at Bramall Lane in Sheffield, England, Tuesday, Jan. 21, 2020. (AP Photo/Rui Vieira) AP

Γεννημένος στη Γερμανία, παίξατε και εκεί πολλά χρόνια, φαντάζομαι ότι έχετε δικτυωθεί με μια χώρα πολύ μπροστά από εμάς ποδοσφαιρικά. Έχετε αποκτήσει τεχνογνωσία δική τους, που θέλετε και μπορείτε να την φέρετε στην Ελλάδα;

"Έχουν μια τεχνογνωσία που μπορούμε να τη μεταφέρουμε στην Ελλάδα, αλλά πρέπει να την προσαρμόσουμε στα δικά μας δεδομένα. Δεν μπορούμε να κάνουμε copy paste από μια χώρα που είναι πιο προηγμένη ποδοσφαιρικά και οικονομικά".

"ΤΑΠΕΙΝΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΣΕΒΑΣΜΟΣ ΣΕ ΟΛΟΥΣ"

Έγινε μόδα τα τελευταία χρόνια στην Εθνική η φράση "έλλειψη πειθαρχίας στα αποδυτήρια". Πώς σκοπεύετε να την επιβάλλετε, πάντα σε συνεργασία με το τεχνικό τιμ; Έχετε και την γερμανική νοοτροπία στο dna σου...

"Είχαμε πει από την αρχή ότι βάλαμε κανόνες, κάποια 'πρέπει' που οφείλουν οι παίκτες να ακολουθούν όταν καλούνται στην Εθνική. Από εκεί ξεκινάει το χτίσιμο της ομάδας. Από κάτι πολύ απλό που είναι το φαγητό, η ομοιομορφία στην εικόνα μας, η ταπεινότητα, ο σεβασμός σε όλους, ακόμα και στους υπαλλήλους του ξενοδοχείου που διαμένουμε. Είναι πολύ σημαντικά αυτά για εμάς, προκειμένου να υπάρχει καλό κλίμα και πειθαρχία στην ομάδα".

Κάποια στιγμή θα γίνουν εκλογές, ίσως δούμε νέα πρόσωπα στη διοίκηση της ΕΠΟ. Είναι κάτι που σας ανησυχεί αυτό; Σας ρωτάω γιατί είναι συγκοινωνούντα δοχεία η Ομοσπονδία με την Εθνική ομάδα.

"Αυτό εμένα δεν με απασχολεί και δεν μπορεί να με απασχολεί, διότι κοιτάζω τη δουλειά μου. Από εκεί και πέρα, δεν έχω ασχοληθεί με αυτό το θέμα και δεν θέλω να ασχοληθώ. Εμένα με ενδιαφέρει ο δικός μου τομέας δουλειάς, που είναι η Εθνική ομάδα".

"ΣΤΑΣΙΜΟΤΗΤΑ ΜΕ ΤΟ ΠΑΓΚΡΗΤΙΟ, ΕΞΕΤΑΖΟΥΜΕ ΕΠΙΛΟΓΕΣ"

Τι γίνεται με την έδρα της Εθνικής. Παγκρήτιο ακούγαμε, ΟΑΚΑ μας προέκυψε και δεν το θέλει κανένας. Θα μετακομίσει τελικά η ομάδα στο Ηράκλειο; Και αν όχι, υπάρχει σκέψη επιστροφής στο "Γεώργιος Καραϊσκάκης";

"Η έδρα είναι ένα θέμα. Το Ολυμπιακό Στάδιο είναι καλό ως εγκατάσταση και λειτουργικότητα, αλλά είναι κρύο το περιβάλλον και δεν μας βοηθάει. Ο ποδοσφαιριστής ζει από συναισθήματα, από ένταση. Εμείς θέλουμε μια ζεστή ατμόσφαιρα, για να βγάλουμε περισσότερη ενέργεια και πάθος, να έχουμε ώθηση από τον κόσμο. Το ΟΑΚΑ απ' όλα τα υποψήφια γήπεδα είναι το πιο κρύο. Όσον αφορά στο Παγκρήτιο, είναι σε στασιμότητα το θέμα αυτό. Υπάρχουν κάποια προβλήματα με το σκέπαστρο. Έχουμε διάφορες επιλογές, αλλά δεν έχει παρθεί κάποια απόφαση".

LEGENDS 2004 - INTER FOREVER (ÓÔÅÖÁÍÏÓ ÑÁÐÁÍÇÓ / Eurokinissi Sports)
LEGENDS 2004 - INTER FOREVER (ÓÔÅÖÁÍÏÓ ÑÁÐÁÍÇÓ / Eurokinissi Sports) EUROKINISSI

Οι δικοί σας στόχοι αυτή τη στιγμή συμβαδίζουν με την Εθνική και την επιτυχία της. Μελλοντικά όμως; Τι θα ονειρεύεστε για εσάς; Ποιος είναι ο δικός σας προσωπικός στόχος σε επαγγελματικό επίπεδο;

"Εγώ πάντα βάζω κοντινούς στόχους, όχι μακροπρόθεσμους για το τι θέλω να κάνω. Αυτή τη στιγμή, είμαι συγκεντρωμένος στις εθνικές ομάδες, είναι σημαντική δουλειά αυτή για μένα. Παιδιά από την Εθνική Παίδων μπορεί σε πέντε χρόνια να παίζουν στην Ανδρών. Είμαι συγκεντρωμένος σε αυτό και δεν βλέπω κάτι άλλο. Και επίσης, δεν έχω και τον χρόνο για να ασχοληθώ με κάτι άλλο".

TAGS ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ