THE SPORTS ECONOMIST

Μπέλιγχαμ, Βιρτς και Κωνσταντέλιας

Μπέλιγχαμ, Βιρτς και Κωνσταντέλιας
ΠΑΠΑΝΙΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ / INTIME SPORTS

Έχοντας ήδη από τα μέσα της σεζόν διαλύσει την περυσινή επίδοσή του στο σκοράρισμα με 10 γκολ σε όλες τις διοργανώσεις, έχοντας ήδη ισοφαρίσει αυτήν των ασίστ και έχοντας κατεβάσει παραπάνω από μισό τη συχνότητα καταγραφής είτε γκολ είτε ασίστ, ο Γιάννης Κωνσταντέλιας συνδυάζει πλέον την ξεχωριστή ποδοσφαιρική προίκα του και με νούμερα και πλασάρεται μεταξύ των κορυφαίων συνομηλίκων του στον πλανήτη.

Δεν είναι πολλοί, διαχρονικά, που η εικόνα τους στο γήπεδο ακολουθείται από την καθολική προσμονή πως όταν η μπάλα πάει στα πόδια τους κάτι θα συμβεί. Αυτή την ευλογία, ο Γιάννης Κωνσταντέλιας την είχε από ποδοσφαιρικού γεννησιμιού του. Και την μπολιάζει, την αυγατίζει, πλέον σε κάθε επαγγελματική εμφάνισή του, απανταχού.

Νούμερα. Το ζητούμενο, το επιβεβλημένο, η απαιτούμενη συνοδεία, ακόμη και για κάθε – σαν και τον "Ντέλια" - ευλογημένο. Και παράλληλα, στο πλαίσιο των επιταγών της εξέλιξης, της φιλοδοξίας για μια διεθνή καριέρα, ταιριαστή σε προσόντα και ποδοσφαιρική προίκα, αυτά τα νούμερα, οι επιδόσεις, αποτελούν και ένα από τα βασικά προαπαιτούμενα για τη θεώρηση του διαβατήριου.

Πέρυσι, στην πρώτη πλήρη επαγγελματική σεζόν του, ο 21χρονος μεσοεπιθετικός, σε όλες τις διοργανώσεις, "έγραψε" 3 γκολ και 6 ασίστ σε 2686 λεπτά συμμετοχής. Προφανώς, όχι ιδιαίτερος απολογισμός, πολύ μακρινό από το ένα στη γενιά, ταλέντο του.

Φέτος, εξακολουθεί (εννοείται) να αποτελεί κινούμενο χάι-λάιτ, σε κάθε παιχνίδι του, σε κάθε επαφή του με την μπάλα. Ο λογαριασμός του όμως, είναι πια ανάλογος, ταιριαστός. Το εντυπωσιακό κυριακάτικο γκολ του στο Περιστέρι, με το οποίο διαμορφώθηκε το τελικό 2-0 του ΠΑΟΚ επί του Ατρόμητου, ήταν το νούμερο 10 στη φετινή σεζόν σε όλες τις διοργανώσεις, ενώ έχει μοιράσει και 6 ασίστ.

Το σύνολο, 16 γκολ και ασίστ. Σε σχέση με την περυσινή σεζόν έχει ήδη υπερτριπλασιάσει τα γκολ του και έχει ήδη ισοφαρίσει τις ασίστ του. Το ενδεχομένως πιο σημαντικό όλων είναι η συχνότητα με την οποία "γράφει" νούμερα στο γήπεδο. Φέτος, έχει αγωνιστεί 2116 λεπτά, κάτι που σημαίνει πως είτε σκοράρει είτε σερβίρει κάθε 132 λεπτά, ανά δηλαδή περίπου τρία ημίχρονα. Πέρυσι, ο αντίστοιχος μέσος όρος του ήταν υπερδιπλάσιος, 298 λεπτά.

Μεταξύ των κορυφαίων συνομηλίκων του

Ακόμη πιο χαρακτηριστική, πιο ενδεικτική της προόδου, η οποία αναγνωρίζεται πλέον και μέσα από τις επιδόσεις του Κωσταντέλια είναι και η σύγκρισή του με αντίστοιχες συνομηλίκων του. Μεταξύ λοιπόν όσων είναι γεννημένοι αποκλειστικά από το 2003 και νωρίτερα και αγωνίζονται στο top-40 των πρωταθλημάτων του πλανήτη, ο "Ντέλιας" είναι πέμπτος στο απόλυτο άθροισμα γκολ+ασίστ με 16.

Τον ξεπερνάνε μόνο ο φοβερός και τρομερός Τζουντ Μπέλιγχαμ (γεννημένος το 2003) στην παρθενική σεζόν του με τη Ρεάλ Μαδρίτης (18+8), ο νέος αστέρας του γερμανικού ποδοσφαίρου, Φλόριαν Βιρτς (γεννημένος το 2003) της Μπάγερ Λεβερκούζεν (8+13), ο συνομήλικός τους, περιζήτητος Βέλγος εξτρέμ της PSV, Γιοάν Μπακαγιόκο (6+13) και ο Αφρικανός επιθετικός της Μίντιλαντ Φρανκουλίνο (12+5).

Η θέση του Έλληνα διεθνή βελτιώνεται περισσότερο αν απομονωθούν οι επιδόσεις του στο σκοράρισμα. Διατηρείται στην κορυφή ο Άγγλος χαφ της "βασίλισσας", δεύτερος με 12 γκολ είναι ο Φρανκουλίνιο, τόσα έχει σημειώσει και ο Κροάτης μεσοεπιθετικός της Ριέκα, Φράνιο Ιβάνοβιτς και αμέσως μετά, με τα 10 δικά του γκολ, ακολουθεί ο Κωνσταντέλιας.

Εκεί που… υπολείπεται, χάνοντας δύο θέσεις, είναι στη συχνότητα καταγραφής γκολ+ασίστ, καθώς μεταξύ της πρώτης ενδεκάδας, βρίσκεται στην έβδομη θέση, οι πέντε όμως από τους έξι που τον προσπερνάνε λογίζονται, είναι ή αγωνίζονται ως επιθετικοί, σε ρόλο σαφέστατα πιο προωθημένο στο γήπεδο από αυτόν που έχει στον ΠΑΟΚ ο Κωνσταντέλιας.

Και το κοντέρ, (θα συνεχίσει να) γράφει.

Όνομα

Γκολ+Ασίστ

Σύνολο

Μέσος Όρος

Τζουντ Μπέλιγχαμ (Ρεάλ)

18+8

26

96 λεπτά

Φλόριαν Βιρτς (Λεβερκούζεν)

8+13

21

92 λεπτά

Γιοάν Μπακαγιόκο (PSV)

6+13

19

134 λεπτά

Φρανκουλίνο (Μίντιλαντ)

12+5

17

54 λεπτά

Γιάννης Κωνσταντέλιας (ΠΑΟΚ)

10+6

16

132 λεπτά

Καρίμ Κονατέ (Ζάλτσμπουργκ)

10+6

16

95 λεπτά

Τσάβι Σίμονς (Λειψία)

7+9

16

135 λεπτά

Ραφιού Ντουροσίμνι (Βικτόρια Πλζεν)

9+6

15

81 λεπτά

Φράνιο Ιβάνοβιτς (Ριέκα)

12+2

14

124 λεπτά

Όρι Όσκαρσον (Κοπεγχάγη)

8+6

14

87 λεπτά

Σάβιο (Τζιρόνα)

7+7

14

149 λεπτά

TAGS THE SPORTS ECONOMIST ΠΑΟΚ ΠΑΟΚ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ STOIXIMAN SUPER LEAGUE
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ