THE SPORTS ECONOMIST

Μια καλοκαιρινή μεταγραφική ιστορία: Βιπότνικ, Ολυμπιακός, ΠΑΟΚ, Μάριμπορ και Μπορντό

Ο Ζαν Βιπότνικ με τη φανέλα της Σλοβενίας
Ο Ζαν Βιπότνικ με τη φανέλα της Σλοβενίας © 2023 STAS FILIPPOV / AP IMAGES

Από την στιγμή που ο Ζαν Βιπότνικ ανακοινώθηκε την περασμένη εβδομάδα από την Μπορντό, γνωστοποιήθηκαν ευκολότερα οι πληροφορίες για τις πρότερες κινήσεις του Ολυμπιακού και του ΠΑΟΚ (κατά σειρά) για τον 21χρονο Σλοβένο επιθετικό και το SPORT24 τις καταγράφει.

Στο μεταγραφικό παζάρι δεν υπάρχει διάκριση στο τι λέγεται, τι γίνεται και πώς. Αυτά, όλα μπλέκονται μιας και το επικρατέστερο είναι πως τα συντριπτικά λιγότερα γίνονται, είτε από όσα λέγονται, είτε από όσα (συνηθέστερα) δεν λέγονται.

Αφορμή της συγκεκριμένης εισαγωγής η ανακοίνωση της αγοράς του Ζαν Βιπότνικ από την Μπορντό την περασμένη Τετάρτη. Μεταγραφή που κόστισε στους Γιρονδίνους (έχασαν την άνοδο στη League 1 στο φινάλε της περυσινής σεζόν) 2,8 εκατομμύρια ευρώ – με τα μπόνους το συνολικό ποσό φτάνει στα 3,5 εκατομμύρια - με την πρώην πλέον ομάδα του Σλοβένου επιθετικού, τη Μάριμπορ να κρατάει και ένα 15% σε μεταπώληση.

Μεταγραφή που εξελίχτηκε σε πολύμηνο σίριαλ και με διάφορους κατά καιρούς μνηστήρες για τον περυσινό αρχισκόρερ του σλοβένικου πρωταθλήματος, με τους συμπατριώτες του όπως είναι φυσιολογικό να συζητάνε ευκολότερα από τη στιγμή που ολοκληρώθηκε για το τι μεσολάβησε ως την μετακόμιση του 21χρονου φουνταριστού στην Μπορντό.

Και να εμπλέκουν και Ολυμπιακό και ΠΑΟΚ σε αυτές τις συζητήσεις. Εντονότερα πια μιας και έτσι κι αλλιώς σχετικά… απόνερα είχαν φτάσει και νωρίτερα στα ελληνικά media, πλέον όμως με την οριστικοποίηση της μεταγραφής του Βιπότνικ (οπότε, ακόμη και όποια ενδεχόμενη σκοπιμότητα, δεν χρειάζεται να εξυπηρετηθεί πλέον), οι λεπτομέρειες διαχέονται ευκολότερα.

Ο Ολυμπιακός, το πρώτο βήμα

Πάντα λοιπόν, με βάση όσα προέκυψαν αυτές τις μέρες από τη Σλοβενία, πρώτα την πόρτα της Μάριμπορ, αλλά και του Βιπότνικ χτύπησε ο Ολυμπιακός. Τελείως ενημερωτικά. Πριν τρεις εβδομάδες, με απ’ ευθείας επαφή με την πλευρά του ποδοσφαιριστή, ζητώντας πληροφόρηση για το στάτους και το οικονομικό πλαίσιο μιας ενδεχόμενης μεταγραφής.

Αυτό που μεταφέρθηκε στους ερυθρόλευκους ήταν 3 εκατομμύρια ευρώ ως απαιτήσεις της Μάριμπορ κι άλλες 500.000 ευρώ ως αξιώσεις ετήσιων απολαβών του ποδοσφαιριστή. Άλλη επαφή με τον Ολυμπιακό, μετά από εκείνη, διπλή σε διάστημα μιας ημέρας, δεν υπήρξε.

Η σκυτάλη στον ΠΑΟΚ

Την σκυτάλη πήρε ο ΠΑΟΚ, μία από τις πέντε ομάδες που σύμφωνα με τα σλοβενικά media κατέθεσαν επίσημες προσφορές στη Μάριμπορ (οι άλλες τέσσερις ήταν η Ντινάμο Ζάγκρεμπ, η Σέλτικ, η Μετς και η… νικήτρια τελικά, Μπορντό).

Το παράδοξο της ιστορίας είναι πως λέγεται ότι η καταλυτική επαφή του Δικεφάλου έγινε την προπερασμένη Παρασκευή, τη μέρα δηλαδή που δημοσιοποιούνταν πως ο Αλί Σαμάτα είναι ο υπ’ αριθμόν ένας στόχος για την επίθεση του ΠΑΟΚ.

Παρά ταύτα, όπως ισχυρίζονται στη Σλοβενία, οι επαφές των ασπρόμαυρων - απ’ ευθείας διοικητικά και όχι μέσω αρμοδίων επιτελών του μεταγραφικού σχεδιασμού – κορυφώθηκαν το προπερασμένο Σάββατο (8/7), με τον ΠΑΟΚ να ενημερώνει πως διατίθεται να προσφέρει 2,6 εκατομμύρια, τη Μάριμπορ να επιμένει στην πάγια αξίωση των 3 εκατομμυρίων (όπως είχε διαμηνυθεί στον Ολυμπιακό), αλλά να ρίχνει στο τραπέζι και μια εναλλακτική επιλογή: 2,8 εκατομμύρια και 15% ως ποσοστό μεταπώλησης, ακριβώς δηλαδή το πλαίσιο του κατοπινού deal με την Μπορντό.

Δεν… συναντήθηκε ποτέ από τον ΠΑΟΚ, μιας και την επόμενη ακριβώς μέρα, την Κυριακή (10/7), από άλλη (υψηλόβαθμη) διοικητική πηγή του Δικεφάλου υπήρξε επικοινωνία και με τη Μάριμπορ και την πλευρά του ποδοσφαιριστή, κατά την οποία γνωστοποιήθηκε πως οι απαιτήσεις του συλλόγου κρίνονταν υψηλές και ασύμβατες με την τιμολόγηση που, τελικά, (μεταφέρθηκε πως) είχαν στον ΠΑΟΚ για τον Βιπότνικ κι έτσι δεν θα συνεχίζονταν άλλο οι συζητήσεις. Τρεις μόλις μέρες μετά, ο Βιπότνικ κατέληξε στην Μπορντό

TAGS THE SPORTS ECONOMIST ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ ΠΑΟΚ ΠΑΟΚ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ ΜΕΤΑΓΡΑΦΕΣ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟΥ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ