THE SPORTS ECONOMIST

Μια δεκάδα Έλληνες εμιγκρέδες προσεχώς ελεύθεροι

Μια δεκάδα Έλληνες εμιγκρέδες προσεχώς ελεύθεροι
24 MEDIA CREATIVE TEAM / KONSTANTINOS BADOUNAS

Μπακασέτας, Γιαννούλης, Μπάλντοκ, Μανωλάς, Λημνιός, Λυκογιάννης, Παπασταθόπουλος, Χατζηγιοβάννης, Κίτσιου, Κατράνης, όλοι τους την Πρωτοχρονιά θα είναι ελεύθεροι να υπογράψουν στην ομάδα της αρεσκείας τους για να συνεχίσουν από το ερχόμενο καλοκαίρι την καριέρα τους. Με τη σεναριολογία να φουντώνει και έχοντας κατά νου ότι τα πάντα αλλάζουν ανά πάσα ώρα σε τέτοιες περιπτώσεις, το SPORT24 καταγράφει τα ισχύοντα, προθέσεις και στάτους τη δεδομένη στιγμή.

Τίποτα δεν μπορεί προεξοφληθεί και κανείς δεν μπορεί να προεξοφλήσει από το πρώτο δεκαήμερο του Δεκεμβρίου για το τι μπορεί να (και το τι θα) ισχύει στα τέλη Ιουνίου.

Με αυτό κατά νου, πρωτεύον ως και κυρίαρχο, επιχειρείται μια πρώτη, αρχική τελείως, καταγραφή του στάτους και των προθέσεων μιας δεκάδας Ελλήνων εμιγκρέδων, οι οποίοι Πρωτοχρονιά του 2024 μπαίνουν, όλοι, στο τελευταίο εξάμηνο του τρέχοντος συμβολαίου τους κι έτσι θα είναι ελεύθεροι να διαπραγματευτούν τον επόμενο σταθμό της καριέρας τους.

Κι επειδή προφανώς ήδη υφίσταται η σεναριολογία που αρκετούς εξ αυτών συνδέει με επαναπατρισμό, ανεξαρτήτως αν είναι βάσιμη ή όχι, δεδομένα πρώιμη κι ολοένα εντεινόμενη, ακόμα και μια τέτοια καταγραφή χρήσιμη είναι.

Έστω ως υπόμνηση των δεδομένων, ακριβώς στο πρώτο δεκαήμερο του Δεκεμβρίου, χωρίς σε καμία περίπτωση τίποτα που ισχύει τώρα, να είναι δεσμευτικά ισχύον με την αλλαγή της χρονιάς, ή – ακόμη περισσότερο – εν όψει του προσεχούς καλοκαιριού.

Για να δούμε μεμονωμένα την κάθε περίπτωση.

Τάσος Μπακασέτας

Από το περασμένο καλοκαίρι το SPORT24 είχε επακριβώς περιγράψει τι συμβαίνει με τον αρχηγό της Εθνικής και τι θα συνέβαινε.

Η Τράμπζονσπορ του έκανε διαδοχικές προτάσεις επέκτασης συμβολαίου, αυξάνοντας τις απολαβές του σε περισσότερα από 1,8 εκατ. ευρώ, ο "Μπάκα" όμως, ακόμη κρατάει κλειστή την πόρτα, αρνούμενος να συναινέσει.

Προσδοκία του, στόχος του διαχρονικός η μεταπήδηση σε κορυφαίο ευρωπαϊκό πρωτάθλημα. Γι’ αυτό άλλωστε, κι άλλαξε εκπρόσωπο, επιδιώκοντας την εξαργύρωση της πορείας του τα τελευταία χρόνια με μια μεταγραφή σε ένα από τα top-5 πρωταθλήματα της Ευρώπης, χωρίς το οικονομικό σκέλος – σε μια τέτοια προοπτική – να είναι βασικό ζητούμενο του 30χρονου μέσου.

Γι’ αυτό κι ο επαναπατρισμός, τη δεδομένη στιγμή και με ορίζοντα προσεχούς καλοκαιριού, δεν συγκαταλέγεται στις προτεραιότητές του.

Πρωτεύει αυτή η προσπάθεια συνέχειας σε κορυφαίο πρωτάθλημα. Κι είναι διατεθειμένος να εξαντλήσει όλα τα περιθώρια.

Δημήτρης Γιαννούλης

Στις 18 Ιανουαρίου συμπληρώνει μια τριετία στο "Κάροου Ρόουντ". Με σκαμπανεβάσματα, με γεύση – αλλά και το λιγότερο χρόνο συμμετοχής σε αυτό το διάστημα – Premier League, διάφορες κρούσεις και προοπτικές από συλλόγους εκτός Αγγλίας, με σημαντικό(τερο) οικονομικό δέλεαρ.

Παραμένει "καναρίνι", μετατρέποντας τη φετινή σεζόν πιθανώς στην ωριμότερη της παρουσίας του στη Γηραιά Αλβιόνα.

Η Νόριτς βρίσκεται σε τροχιά διεκδίκησης play off στην Championship. Δεδομένη η πρόθεσή της να κρατήσει τον Dimi στο ρόστερ, άγνωστο κι αβέβαιο αν μπορεί κι αν – αναλόγως που θα τον βρει το τέλος της σεζόν – θα το πράξει κιόλας.

Από την πλευρά του, ο διεθνής αριστερός μπακ γνωρίζει πως σε επίπεδο Championship έχει... όσες επιλογές θέλει (πάντα με την προϋπόθεση ότι δεν μένει στη Νόριτς), ενώ παράλληλα η θητεία του στο Νησί είναι τέτοια που του επιτρέπει να διεκδικήσει απολαβές υπερδιπλάσιες των τρεχουσών του και σημαντικό ρόλο σε κορυφαίο ευρωπαϊκό πρωτάθλημα.

Δεδομένα και το ένα (οικονομικό) και το άλλο (αγωνιστικό) υπερτερούν σε σχέση με οτιδήποτε σχετικό μπορεί να του προσφερθεί εντός συνόρων.

Η προοπτική επανόδου υπάρχει πάντα, στα 28 του όμως και με τέτοια αγωνιστική τριετία να έχει προηγηθεί, δικαιολογημένα στο τραπέζι τον επιλογών του Γιαννούλη, αυτή μετατίθεται χρονικά για αργότερα.

Τζορτζ Μπάλντοκ

Στην περίπτωση του 30χρονου ομογενή δεξιού μπακ, δεν μιλάμε για προοπτική επαναπατρισμού αλλά, απλώς, για ερχομό στην πατρογονεϊκή του πατρίδα.

Πολυετής και συνεπέστατη η θητεία του Μπάλντοκ στις "μικρές" κατηγορίες της Αγγλίας, στα επτά χρόνια που βρίσκεται στη Σέφιλντ Γιουνάιτεντ έχει συμμετάσχει τρεις φορές στην Premier League, έχοντας ρόλο βασικού.

Το ίδιο συμβαίνει και φέτος, μέχρι τουλάχιστον τον πρόσφατο τραυματισμό του στο παιχνίδι με την Μπέρνλι. Οι "λεπίδες" είναι ουραγοί, αναμένεται να δώσουν μάχη παραμονής, πρόσφατα άλλαξαν προπονητή, όλα, προφανώς θα παίξουν ρόλο στο κατά πόσον θα θελήσουν να προτείνουν νέο συμβόλαιο στον διεθνή ακραίο.

Ανεξαρτήτως αν γίνει ή όχι, το βιογραφικό του είναι τέτοιο που του επιτρέπει να βρει ομάδα... για πλάκα στη Γηραιά Αλβιόνα, αλλά ακόμα κι αν δεν το κάνει, να κεφαλαιοποιήσει τη γεμάτη θητεία του στα αγγλικά γήπεδα με παραμονή σε top επίπεδο και πέραν της Μάγχης.

Το ενδεχόμενο συνέχειας της καριέρας του στη Stoiximan Super League δεν μπορεί να αποκλειστεί – ειδικά συνυπολογίζοντας και το οικονομικό σκέλος, μιας και το συμβόλαιό του στη Σέφιλντ δεν είναι υψηλό – επί του παρόντος όμως, δεν φαίνεται να αποτελεί ούτε και δική του (όπως των προαναφερθέντων) προτεραιότητα.

Κώστας Μανωλάς

Παραμένει ο πλέον ακριβοπληρωμένος Έλληνας ποδοσφαιριστής, με ετήσιες απολαβές που ξεπερνάνε τα 2,5 εκατ. ευρώ. Χρήματα που δεν έκαναν την προσαρμογή του στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα... ευκολότερη.

Έφτασε πολύ κοντά το περασμένο καλοκαίρι να αποχωρήσει από τη Σαρζά, η διαφοροποίηση όμως, κάποιων συνθηκών και συγκεκριμένες συγκυρίες, τον κράτησαν στο ρόστερ.

Τόσο ενεργό μάλιστα, που πρόσφατα έγινε δεκτής πρόθεσης εκ μέρους του αραβικού συλλόγου για έναρξη συζητήσεων επέκτασης συμβολαίου για έναν ακόμη χρόνο.

Ενδεικτικό της πρόθεσης των επιτελών του club, παρότι – κακά τα ψέματα – ειδικά στον αραβικό ποδοσφαιρικό κόσμο, τίποτα δεν μπορεί να θεωρηθεί δεδομένο (όχι μόνο μέχρι, αλλά πολλές φορές και μετά τις υπογραφές).

Είτε τελεσφορήσουν είτε όχι (σύμφωνα με πληροφορίες του SPORT24 έχουν "παγώσει" το τελευταίο διάστημα) στα 32 του ο Μανωλάς έχει προφανώς αρκετά χρόνια καριέρας μπροστά του κι ακόμα μεγαλύτερη, κατοχυρωμένη βάσει ως τώρα σταδιοδρομίας, άνεση, να επιλέξει τη συνέχεια της καριέρας του, όπου επιθυμεί, χωρίς ο επαναπατρισμός – για δεύτερη φορά μετά τη σύντομη θητεία του στον Ολυμπιακό – να φαντάζει δελεαστική προοπτική.

Δημήτρης Λημνιός

Το περασμένο καλοκαίρι παρουσιάστηκε έτοιμος να επιστρέψει στην Ελλάδα. Δεν ίσχυε. Είχε ξεπεράσει τον τραυματισμό του, περίμενε – βάσει συζητήσεων – ευκαιρίες στην Κολωνία, δεν προέκυψε τίποτα το διαφορετικό, οπότε παρέμεινε στους "τράγους".

Οι προσδοκίες – κι όχι μόνο – διαψεύστηκαν. Κι έτσι πλέον, η αποχώρησή του από την Κολωνία είναι απλώς θέμα χρόνου. Εκτός θεαματικού απροόπτου θα γίνει τον Ιανουάριο με πιθανότατη κοινή συναινέσει λύση του συμβολαίου του με τον γερμανικό σύλλογο.

Έτσι κι αλλιώς, το κυρίαρχο ζητούμενο του 25χρονου εξτρέμ είναι να μετακομίσει, άμεσα, σε ομάδα που θα έχει χρόνο συμμετοχής, ώστε έτσι να μεγιστοποιήσει τις πιθανότητές επιστροφής του στην Εθνική Ομάδα και παρουσίας – ευκταία για τη γαλανόλευκη – στα τελικά του Euro 2024.

Προτεραιότητά εξακολουθεί η παραμονή στο εξωτερικό, παρά τη δεδομένη μείωση στο κασέ του, η προοπτική της Πολωνίας (Πόγκον) αόριστη κι επισφαλής, αυτή της επιστροφής στην Τβέντε ύστερα από τον προ διετίας δανεισμό του στερείται – μέχρι στιγμής – απτών δεδομένων και, παρότι δεν έχει υπάρξει ως τώρα τουλάχιστον, συγκεκριμένη επαφή η επιλογή του επαναπατρισμού κερδίζει, συνεχώς και για πολλούς λόγους, έδαφος.

Μπάμπης Λυκογιάννης

Από τους ξενιτεμένους είναι αυτός που βρίσκεται εκτός συνόρων τον περισσότερο χρόνο. Διανύει την ένατη σεζόν του στο εξωτερικό, την έβδομη στο καμπιονάτο και τη δεύτερη στην Μπόλονια.

Σταθερή, συνεπής, αξιόλογη η παρουσία του κάλτσιο, πρακτικά του εξασφαλίζει δυνατότητα συνέχειας στην ιταλική αγορά, ανεξαρτήτως αν εξακολουθήσει να είναι κάτοικος "Νταλ’ Άρα" (δεν φαίνεται κάτι τέτοιο για την ώρα στον ορίζοντα).

Όπως και να ‘χει, στο μυαλό του 30χρονου αριστερού μπακ η επιστροφή στα πάτρια δεν αποτελεί κύρια σκέψη, μιας κι αφενός έχει τη δυνατότητα παραμονής στο εξωτερικό (Ιταλία πρωτίστως) κι αφετέρου για να συντελεστεί – όταν και εφόσον... μεστώσει αυτή η σκέψη – ο ίδιος έχει θέσει πολύ συγκεκριμένες προϋποθέσεις, οι οποίες προς ώρας δεν φαίνεται πως το ερχόμενο καλοκαίρι θα πληρούνται.

Σωκράτης Παπασταθόπουλος

Μόνο και μόνο ότι περίμενε ως και τα τέλη Οκτωβρίου, υπερβαίνοντας κάθε όριο ώστε να βρει ομάδα ταιριαστή στο βιογραφικό του, υπογράφοντας στην Μπέτις, φανερώνει τις προθέσεις του.

Με συμπληρωμένα από τις αρχές Ιουνίου τα 35 χρόνια του, ο Sokratis δεν είχε διάθεση να κρεμάσει τα εξάταπα, πριν (απο)δείξει με μια μεταγραφή ανάλογη αυτής που πέτυχε με τη συμφωνία του με τους Ανδαλουσιάνους, πως ακόμη υπάρχει βενζίνη – πλούσια οκτανίων – στο ρεζερβουάρ του.

Η προοπτική επέκτασης της παραμονής του στη Σεβίλλη είναι κατοχυρωμένη από την υπογραφή του συμβολαίου του, το αυτονόητο για τον Παπασταθόπουλο βάσει της ποδοσφαιρικής του σταδιοδρομίας είναι πως αυτός θα ορίσει το φινάλε της καριέρας του.

Είτε είναι – για παράδειγμα – στη Σαουδική Αραβία, είτε είναι στη La Liga, τη Bundesliga, είτε στην... Καλαμάτα και τον Απόλλωνα Πεταλιδίου.

Τάσος Χατζηγιοβάννης – Στέλιος Κίτσιου – Αλέξανδρος Κατράνης

Το δίδυμο της Ανκαραγκουτσού κι ο αριστερός μπακ, ένας ακόμη από τους εν όψει free agents, της Πιαστ Γκλίβιτσε. Σχεδόν μόνιμα από τον πάγκο έρχεται ο "Χάτζη", επηρεασμένος από έναν τραυματισμό, που του κόστισε θέση στο rotation των πρωτευουσιάνων της Τουρκίας ο Κίτσιου, ο οποίος τον Ιανουάριο συμπληρώνει μια πενταετία στη Super Lig.

Έχει φήμη και στάτους να βρει πρόταση για να παραμείνει εκεί αν το επιθυμεί, από την πλευρά του ο 26χρονος εξτρέμ, μοιάζει δύσκολο με τα μέχρι στιγμής πεπραγμένα του να μπει σε διαδικασία – έστω – ανανέωσης συμβολαίου, έχοντας πάντως ως προτεραιότητα την παραμονή στο εξωτερικό.

Όσο για τον Κατράνη; Στην τέταρτη σεζόν του εκτός συνόρων παραμένει ο αδιαμφισβήτητος βασικός της Πιαστ, έχει δεδομένα ανεβάσει τις μετοχές του στην Πολωνία, όπου και πλέον, μπορεί να βρει (άνετα) νέο συμβόλαιο, σίγουρα όμως η προοπτική της επιστροφής στην Ελλάδα δεν τον αφήνει αδιάφορο.

Και για το κλείσιμο, απαραίτητη η υποσημείωση πως οι Δημήτρης Πέλκας (Μπασακσεχίρ) και Βασίλης Μπάρκας (Ουτρέχτη) έχουν στα συμβόλαια τους option μονοετούς επέκτασης με τις ομάδες τους.

TAGS THE SPORTS ECONOMIST ΤΑΣΟΣ ΜΠΑΚΑΣΕΤΑΣ ΕΛΛΗΝΕΣ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟΥ ΕΛΛΑΔΑ ΚΩΣΤΑΣ ΜΑΝΩΛΑΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΓΙΑΝΝΟΥΛΗΣ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ