BASKETBALL ANALYSIS

Λευτέρης Λιοτόπουλος: Ποιο είναι το μεγάλο ταλέντο που πήρε ο Ρικ Πιτίνο στο Σεντ Τζονς

Λευτέρης Λιοτόπουλος: Ποιο είναι το μεγάλο ταλέντο που πήρε ο Ρικ Πιτίνο στο Σεντ Τζονς
FIBA

Ο Λευτέρης Λιοτόπουλος ήρθε στην επικαιρότητα μετά την επισημοποίηση της απόφασής του να ενταχθεί στο Σεντ Τζονς του Ρικ Πιτίνο και ο Στέφανος Μακρής παρουσιάζει το μεγάλο ταλέντο του Ελληνικού μπάσκετ. Η ανάδειξή του στην Ακαδημία ΔΕΚΑ, τα δυνατά του σημεία, το ενδιαφέρον Ολυμπιακού και Παναθηναϊκού, τα… όργια σε Rising Stars και National League 1 και η προοπτική του. 

Ο Λευτέρης Λιοτόπουλος (17 χρονών, 1.94 μέτρα) βρέθηκε στην επικαιρότητα του Ελληνικού μπάσκετ. Η απόφασή του να ενταχθεί στο Σεντ Τζονς του Ρικ Πιτίνο δημιούργησε θόρυβο, με τα λόγια αποθέωσης του θρυλικού τεχνικού να δείχνουν τις απαιτήσεις που υπάρχουν από αυτόν.

“Ο Λευτέρης είναι ο καλύτερος νεαρός στην Ελλάδα. Καταλαβαίνει τα πάντα από την επίθεσή μας όσον αφορά την κίνηση, τα κοψίματα και την εκτέλεση” ανέφερε ο Hall of Famer προπονητής δείχνοντας ότι περιμένει πολλά από τον νεαρό από την σεζόν 2024/25 που θα ενταχθεί στο Σεντ Τζονς.

Το SPORT24 παρουσιάζει τον Λευτέρη Λιοτόπουλο.

Η ανάδειξη στην ΔΕΚΑ ως συμπαίκτης του Σαμοντούροβ και τα φετινά όργια

Όσοι παρακολουθούν τις μικρές ηλικίες τα τελευταία χρόνια ξέρουν ποιος είναι ο Λιοτόπουλος. Γεννημένος στο 2006, με ύψος 1.94 μέτρα, ξεκίνησε την πορεία του στην ακαδημία ΔΕΚΑ του Νίκου Χατζηβρέττα, σχηματίζοντας για χρόνια ένα τρομερό δίδυμο με τον Αλέξανδρο Σαμοντούροβ στο Πανελλήνιο Παίδων, αλλά και στο Πανελλήνιο Εφήβων και στο Rising Stars της ΕΟΚ κι ας ήταν δύο χρόνια μικρότερος από τους αντιπάλους του.

Ο Λιοτόπουλος είναι μέλος της πιο ελπιδοφόρας γενιάς που έχει αναδείξει τα τελευταία χρόνια το Ελληνικό μπάσκετ. Αυτή των γεννημένων το 2006, που περιλαμβάνει ακόμα τον Νεοκλή Αβδάλα του Παναθηναϊκού, τους Βενιαμίν Αμπόσι και Τάσο Ροζακέα του Ολυμπιακού, τον Στέλιο Μαραγκουδάκη του Περιστερίου bwin και τον Φίλιππο Τσαχτσίρα του Άρη.

Όντας ενταγμένος σε μία ομάδα που θέλει να αναδείξει νέους παίκτες, ο Λιοτόπουλος έχει σταθερό χρόνο συμμετοχής με την ΔΕΚΑ στην National League 1 (παλαιότερα γνωστή ως Β’ Εθνική), αριθμώντας φέτος 29 πόντους μέσο όρο με 3.8 εύστοχα τρίποντα ανά αγώνα σε 4 συμμετοχές! Στο δε Rising Stars της ΕΟΚ έχει προλάβει μέχρι στιγμής να πάρειμέρος σε δύο αγώνες, έχοντας 37 πόντους, 4.5 ριμπάουντ, 4 ασίστ, 1.5 κλεψίματα και 2.5 λάθη μέσο όρο με 59% στα τρίποντα σε 33 λεπτά συμμετοχής!

Όλα αυτά βέβαια ήρθαν βήμα-βήμα για τον Λιοτόπουλο, ο οποίος εκτόξευσε τους ήδη εξαιρετικούς αριθμούς από την περσινή σεζόν, όταν είχε 25 πόντους, 8.3 ριμπάουντ, 3.7 ασίστ, 1.6 κλεψίματα και 3.2 λάθη μέσο όρο με 36% στα τρίποντα σε 34 λεπτά συμμετοχής στο Rising Stars, ενώ παράλληλα αναδείχθηκε MVP του Πανελληνίου Πρωταθλήματος Εφήβων.

Όλα αυτά, σε συνδυασμό με την παρουσία του στο φετινό EuroBasket U18 που έγινε στην Γαλλία, όπου είχε 14.9 πόντους, 5.1 ριμπάουντ και 2.7 ασίστ μέσο όρο με 34.3% στα τρίποντα σε 29 λεπτά συμμετοχής, τράβηξαν το ενδιαφέρον του Ολυμπιακού και του Παναθηναϊκού. Οι “αιώνιοι” έκαναν κίνηση προς την πλευρά του. Ο ίδιος ωστόσο ήθελε να σπουδάσει στις ΗΠΑ και τελικά κέρδισε μία υποτροφία από το Σεντ Τζονς.

Το αγωνιστικό προφίλ και το ιδανικό σενάριο

Ο Λιοτόπουλος είναι ένας combo γκαρντ με εξαιρετικό μέγεθος, καλό άνοιγμα χεριών και ώμους που δείχνουν ότι το σώμα του μπορεί να πάρει μυϊκά κιλά με ευκολία. Διακρίνεται για την ευχέρειά του να αγωνιστεί και στις δύο θέσεις των γκαρντ, ωστόσο αυτή τη στιγμή είναι περισσότερο σούτινγκ γκαρντ, παρά πόιντ γκαρντ. Καθόλου τυχαία, στην ΔΕΚΑ αγωνίζεται περισσότερο ως σούτινγκ γκαρντ, αφού πριν από δύο χρόνια είχε στο πλευρό του τον Τσιμερίκα σε θέση πόιντ γκαρντ και φέτος τον Μακαρατζή και τον Στράντζαλη (ο οποίος είχε αντίστοιχο ρόλο και πέρυσι).

Ο Λιοτόπουλος είναι scoring γκαρντ. Είναι αρκετά καλός αθλητής, που διαθέτει ένα καλό πρώτο βήμα. Ήταν πάντα καλός σουτέρ σε Catch and Shoot καταστάσεις (σουτ από στάση), ενώ την τελευταία διετία πρόσθεσε στο παιχνίδι του την ικανότητα να σουτάρει βγαίνοντας από σκριν ή να εκτελεί μετά από handoff (πάσα χέρι με χέρι και σουτ), διευρύνοντας τις επιλογές του.

Το βασικό ωστόσο είναι ότι πλέον αισθάνεται ακόμα μεγαλύτερη άνεση στο να δημιουργεί το δικό του σουτ (το κάνει με άνεση στην Ελλάδα, θέλει δουλειά απέναντι σε καλούς αθλητές υψηλο), κυρίως επειδή έχει βελτιωθεί δραματικά την τελευταία διετία στο Pull Up Shot (σουτ μετά από ντρίμπλα). Αυτή η βελτίωση άνοιξε κι άλλα πράγματα στο παιχνίδι του, αφού πλέον βάζει με μεγαλύτερη σιγουριά την μπάλα στο παρκέ και επιτίθεται στο καλάθι, κερδίζοντας μάλιστα αρκετά φάουλ, προκαλώντας φθορά στους αντιπάλους.

Αυτό που κάνει ξεχωριστό τον Λιοτόπουλο είναι ότι έχει την δυνατότητα να εξελιχθεί σε έναν 3 level scorer (σκόρερ τριών επιπέδων). Αυτό σε ελεύθερη μετάφραση σημαίνει ότι μπορεί να εξελιχθεί σε έναν παίκτη που σουτάρει με την ίδια ευκολία πίσω από την γραμμή του τριπόντου (1ο επίπεδο), από μέση απόσταση (2ο επίπεδο), αλλά και με διείσδυση (3ο επίπεδο). Δεν βρίσκεται ακόμα σε αυτό το σημείο, αλλά έχει αυτή την δυνατότητα.

Για να φτάσει σε αυτό το επίπεδο βέβαια θα πρέπει να βελτιωθεί στον τομέα της δημιουργίας. Αυτή την στιγμή ο νεαρός γκαρντ νιώθει ξεκάθαρα πιο άνετα ως off γκαρντ. Παίζοντας δηλαδή μακριά από την μπάλα, έχοντας ρόλο δεύτερου δημιουργού σε καταστάσεις Pick and Roll, ο οποίος εστιάζει κυρίως στην εκτέλεση. Όσο μεγαλώνει ωστόσο πρέπει να βελτιωθεί ως πασέρ και να βελτιώσει την αναλογία ασίστ/λαθών του.

Στο ιδανικό σενάριο, ο Λιοτόπουλος θα εξελιχθεί σε έναν παίκτη με δυνατότητα να αγωνιστεί και στις δύο θέσεις των γκαρντ σε υψηλό επίπεδο. Θα μπορεί να είναι ο κύριος δημιουργός μίας ομάδας, παίρνοντας προσωπικές φάσεις, αλλά θα έχει και την δυνατότητα να παίξει μακριά από την μπάλα, ανοίγοντας το γήπεδο με το σουτ του και δημιουργώντας ανισορροπία στην αντίπαλη άμυνα με την κίνηση μακριά από την μπάλα.

Η ευκαιρία του Σεντ Τζονς

Όταν ο Λιοτόπουλος πάει στις ΗΠΑ θα δει έναν διαφορετικό κόσμο. Το επίπεδο αθλητικότητας που θα συναντήσει θα είναι ψηλότερο από ό,τι έχει βιώσει στην καριέρα του. Ο Ρικ Πιτίνο είναι δεδομένο ότι θα τον τεστάρει. Ο νεαρός γκαρντ θα κληθεί να μαρκάρει πιο αθλητικούς, πιο ογκώδεις αντιπάλους από αυτόν. Θα πρέπει να προσαρμοστεί, να προσθέσει πράγματα στο παιχνίδι του, να μάθει να σκέφτεται πιο γρήγορα.

Το μόνο σίγουρο είναι ότι πηγαίνοντας στο Σεντ Τζονς θα έχει την ευκαιρία να μάθει πολλά. Θα είναι μία πρόκληση αυτή για τον νεαρό γκαρντ, ο οποίος θα ενταχθεί σε ένα τεράστιο πρόγραμμα με πολλές απαιτήσεις, όπου δεν σου χαρίζεται τίποτα. Θα πρέπει να κερδίσει το κάθε λεπτό συμμετοχής. Αν μείνει συγκεντρωμένος και δουλέψει σωστά, τότε έχει όλη την προοπτική να εξελιχθεί στον επόμενο μεγάλο γκαρντ του ελληνικού μπάσκετ. Προς το παρόν ωστόσο αυτό το ενδεχόμενο είναι μακρινό.

TAGS BASKETBALL ANALYSIS ΕΛΛΑΔΑ NCAA
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ