ΒΑΛ' ΤΟ ΑΓΟΡΙ ΜΟΥ

Κορκίδης, μια γάτα με πέταλα!

Ο Παύλος Κορκίδης
Ο Παύλος Κορκίδης INTIME

Το ελληνικό μπάσκετ αποχαιρετά τον Παύλο Κορκίδη και ο Βασίλης Σκουντής ξεπαγώνει στιγμές που μένουν ανεξίτηλα χαραγμένες στη συλλογική μνήμη.

Πάει και ο Παύλος ο Κορκίδης, έφυγε. Έφυγε και πήγε εκεί ψηλά για να συναντήσει τα φιλαράκια του και να ξαναφτιάξουν τον Πανιώνιο!

Όχι τον... νέο Πανιώνιο, αλλά τον κανονικό που πήρε την κάτω βόλτα τα τελευταία χρόνια και αυτή η κατηφόρα προκαλεί θλίψη σε όλους και σε όλες τους: στον Ανδρέα Βαρίκα, στον Μάκη Δενδρινό, στον Αργύρη Κορωναίο, στην Ελένη Παυλάκου, στον Γιώργο Κάββουρα και στον Κορκίδη.

Δεν θα ξημεροβραδιάζονται βεβαίως στο loft του Βαρίκα στην οδό Ελευθερίου Βενιζέλου, ούτε θα ξενυχτάνε "μες σε καπνούς και σε βρισιές" (όπως έγραφε και ο Βάρναλης στους "Μοιραίους") στην ταβέρνα του Βαλέσα, αλλά δεν αμφιβάλλω πως κάποιο άλλο στρατηγείο θα βρουν.

Ο Κορκίδης ως διοικητικός παράγων ήταν μια περίπτωση sui generis. Παράγων κάτσε καλά!

Τα λυσσακά του για τον Ιωαννίδη

Γάτα με πέταλα κι αυτό του το αναγνώριζαν όλοι, με πρώτο και καλύτερο τον αντίπαλο που λάτρευε να μισεί!

Ποιος είναι αυτός;

Μα φυσικά ο Γιάννης Ιωαννίδης, τον οποίο έβαλε στο μάτι και έφαγε τα λυσσακά του και μάλιστα δυο φορές για να τον κουβαλήσει στη Νέα Σμύρνη, αλλά αστόχησε...

Σε ανύποπτο χρόνο, το 1988, πριν από έναν αγώνα Αρης-Πανιώνιος, ο "Ξανθός" έπιασε αλά μπρατσέτα τον Κορκίδη, σουλάτσαραν στο Παλέ ντε Σπορ και τον σύστησε στον Γιάννη Γιαννάκη ως τον μεγαλύτερο παράγοντα του ελληνικού μπάσκετ.

Κορκίδης, μια γάτα με πέταλα!

"Εάν κάποια ομάδα θέλει να κάνει μια μεγάλη μεταγραφή, δεν πρέπει να πάρει παίκτη ή προπονητή, αλλά τον Κορκίδη". διαλαλούσε τότε ο προπονητής του Άρη.

Όντως ο Κορκίδης κάποια στιγμή είχε βάλει στόχο της ζωής του να αρπάξει τον Ιωαννίδη, αλλά δεν τού έκατσε!

Η πλάκα είναι ότι την πρώτη φορά ευθύνεται αυτός που ο Ιωαννίδης ανέλαβε τον Ολυμπιακό!

Αυτή είναι μια πολλώ λογιώ περίεργη ιστορία, στην οποία παρεμπιπτόντως αναφέρεται και ο Ξανθός στην υπό έκδοση αυτοβιογραφία του...

Η βοήθεια στον Τζούροβιτς για τον τελικό του Κυπέλλου

Το 1991 λοιπόν, όταν ο Πανιώνιος προκρίθηκε στον τελικό Κυπέλλου με τον ΠΑΟΚ οι Κυανέρυθροι ζήτησαν βοήθεια (όχι κοινού, αλλά) «Ξανθού»!

Ο Δικέφαλος του Βορρά προερχόταν από την κατάκτηση του Κυπέλλου Κυπελλούχων Ευρώπης στη Γενεύη και έβαζε πλώρη για το triple crown, ενώ οι Νεοσμυρνιώτες ποθούσαν να κατακτήσουν τον πρώτο τίτλο στην ιστορία τους...

Λίγες ημέρες πριν από τον τελικό της 10ης Απριλίου, ο Κορκίδης απευθύνθηκε στον Ιωαννίδη που είχε αποχωρήσει το καλοκαίρι του ’90 από τον πάγκο του Άρη και τελούσε ακόμη σε καθεστώς αγρανάπαυσης και του ζήτησε να δώσει τις συμβουλές του στον Βλάντο Τζούροβιτς!

Κορκίδης, μια γάτα με πέταλα!

Πόνταρε στη βιωματική κόντρα του με τον ΠΑΟΚ και τον προσκάλεσε στην Αθήνα όπου όντως ο Ιωαννίδης έπιασε στο μπίρι μπίρι τον Τζούροβιτς και τον βοήθησε να καταστρώσει το σχέδιο του που αποδείχθηκε όχι απλώς αποτελεσματικό, αλλά θριαμβευτικό!

Ο Κορκίδης είχε από τότε την ιδέα να ψήσει τον Ιωαννίδη, άλλωστε ήδη είχε κατέβει στην Αθήνα ο εξ απορρήτων του, Γιάννης Γιαννάκης ο οποίος ανέλαβε τη θέση του τζένεραλ μάνατζερ στον Πανιώνιο...

Το... μοιραίο πάρτι της Αμαλίας Βαρδινογιάννη!

Έπεσαν όμως όλοι μαζί στην περίπτωση...

Εκείνες τις μέρες η εξαδέλφη της (συζύγου του «Ξανθού») Γιούλας ήταν καλεσμένη σε ένα πάρτι που έδινε στο σπίτι της στην Εκάλη η κόρη του Σήφη Βαρδινογιάννη, η Αμαλία...

Πήρε λοιπόν μαζί της για παρέα το ζεύγος Ιωαννίδη, έτυχε να καθίσουν στο ίδιο τραπέζι με τον Γιώργο Σαλονίκη και κουβέντα στην κουβέντα "ψήθηκε" ο γάμος με τον Ολυμπιακό.

Κορκίδης, μια γάτα με πέταλα!

Ο Σαλονίκης έκανε το πρώτο προξενιό και λίγες μέρες αργότερα αρίβαρε στο γραφείο του Σωκράτη Κόκκαλη στην Intracom ο "Ξανθός Ρόμελ", όπως έγραφε τότε το "Φως των Σπορ"!

Στην πραγματικότητα βεβαίως ο Ιωαννίδης δεν θα πήγαινε ποτέ στον Πανιώνιο, διότι ήθελε να αναλάβει μια ομάδα με κόσμο, με οικονομική ισχύ και με την προοπτική να αναγεννηθεί εκ της τέφρας της και να ανταγωνισθεί τον κυρίαρχο Αρη και τον ΠΑΟΚ.

Θα πήγαινε λοιπόν ή στον Παναθηναϊκό ή στον Ολυμπιακό...

Το ραντεβού στον "Διόνυσο" και η δεύτερη απόπειρα

Ως γνωστόν, συναντήθηκε με τον Παύλο Γιαννακόπουλο στο εστιατόριο «Διόνυσος» στην Ακρόπολη, αλλά εκείνο το ραντεβού δεν κατέληξε σε συμφωνία και από τη στιγμή που είχε πει «όχι» και στον ΠΑΟΚ, η πρόταση του Ολυμπιακού ενέπιπτε στη λογική του ώριμου φρούτου!

Κορκίδης, μια γάτα με πέταλα!

Ο Κορκίδης δεν το ‘βαλε κάτω και μολονότι αποστασιοποιήθηκε για μια τετραετία από τον Πανιώνιο (αναλαμβάνοντας τη θέση του μάνατζερ στον μέχρι τότε... μισητό Παναθηναϊκό) επιχείρησε για δεύτερη φορά να φέρει τον Ιωαννίδη στον Πανιώνιο που τότε βρισκόταν στα χέρια του Θανάση Αθανασούλη.

Αυτή η προσπάθεια του εκτυλίχθηκε το 1996, όταν ο Ιωαννίδης έφυγε από τον Ολυμπιακό, αλλά δεν τελεσφόρησε καθώς ο Σαλονικιός προπονητής ανέλαβε την ΑΕΚ και οι Κυανέρυθροι προσέλαβαν τον Ευθύμη Κιουμουρτζόγλου, τον οποίο μεσούσης της σεζόν διαδέχθηκε ο Τζούροβιτς.

Η θητεία δίπλα στον "Θεό"

Ο γιος του διαιτητή ποδοσφαίρου Γιάννη Κορκίδη έπαιξε βόλεϊ στον Μίλωνα και στον Πανιώνιο, ενώ το 1979 ανέλαβε τη θέση του εφόρου δημοσίων σχέσεων στην ποδοσφαιρική ομάδα του "Ιστορικού" και γεύθηκε κι ελόγου του εκ των έσω το νέκταρ της κατάκτησης του Κυπέλλου με τη νίκη στον τελικό επί της ΑΕΚ με 3-1.

Τότε ο Κορκίδης βρισκόταν στο πλευρό του εφόρου της ομάδας, του Γιάννη Αναγνωστόπουλου, που έφερε το προσωνύμιο "Θεός" και παράλληλα άρχισε να ασχολείται και με την ομάδα του μπάσκετ.

Κορκίδης, μια γάτα με πέταλα!

Κύλησε τότε ο τέντζερης και βρήκε το καπάκι με τον Ανδρέα Βαρίκα, τον (Αργύρη) Κορωναίο και τον Τάσο Γιάνναρο να υλοποιούν το όραμα του πρώτου με άξονες την ανάπτυξη των ακαδημιών, την ανανέωση και τη μετάβαση σε μια άλλη εποχή.

Βεβαίως οι σχέσεις του Κορκίδη με τον Πανιώνιο πέρασαν από χίλια μύρια κύματα και μάλιστα τουλάχιστον δυο φορές έφτασαν όχι απλώς σε οριακό, αλλά στο έσχατο σημείο.

Ο Κορκίδης έφταιγε για όλα

Στη Γενική Συνέλευση του 1995 αρκετά μέλη του συλλόγου ζήτησαν τη διαγραφή του, ενώ δυο χρόνια αργότερα οι οπαδοί έβγαλαν μια σκληρή ανακοίνωση γράφοντας «Καληνύχτα Παύλε, καληνύχτα Βλάντο, καλημέρα Πανιώνιε»!

Τον Νοέμβριο του 1996 και ενώ είχε επιστρέψει στα δρώμενα της ομάδας, μετά το πέρασμα του από τον Παναθηναϊκό 91993-95) και τον Παπάγου (1995-96) ο Κορκίδης βρέθηκε να απολογείται στη γενική συνέλευση για τον Ιωαννίδη, για τον Κιουμουρτζόγλου, για τον Φάνη και πάει λέγοντας,.,,

"Για όλα φταίει ο ψηλός" λέει ένα τραγούδι του Τάκη Μουσαφίρη...

Στον Πανιώνιο για όλα έφταιγε ο Κορκίδης!

"Σου βάζω μαχαίρι στην καρδιά"

Κατά καιρούς ο Παύλος δέχθηκε διάφορες προτάσεις για να αναλάβει τζένεραλ μάνατζερ σε ομάδες: είπε «όχι» στην ΑΕΚ και στον ΠΑΟΚ, αλλά το 1993 δεν μπόρεσε να αμυνθεί απέναντι στον Παύλο Γιαννακόπουλο που τον πιλάτευε για πολύ καιρό...

Μάλιστα τότε ο αείμνηστος "Πατριάρχης" του Παναθηναϊκού είχε πει πως "εγώ σου βάζω ένα μαχαίρι στην καρδιά και κάποια στιγμή θα έρθεις"!

Και όντως πήγε, συνδέοντας το όνομα του με τις προκρίσεις στα Final Four του Τελ Αβίβ και της Σαραγόσα...

Αυτός υπήρξε επίσης ένας λόγος για τον οποίο εξεμάνη ο κόσμος, που δεν του συγχώρησε την προδοσία.

Στον αντίποδα βεβαίως ο Κορκίδης έπαιξε πρωταγωνιστικό ρόλο σε πλείστα όσα γεγονότα που έβγαλαν τον Πανιώνιο στον αφρό μετά τον υποβιβασμό του στη Β’ Εθνική, όπως η εμπιστοσύνη στον Μάκη Δενδρινό και η πρόσληψη του Τζούροβιτς και μάλιστα με την πρώτη ματιά, μετά από μια πρωινή προπόνηση της Ζαντάρ!

Το πλαστό δελτίο του Φάνη

Α, για να μην το ξεχάσω: το πόσο πανούργος ήταν ο Κορκίδης αποδεικνύεται και από ένα περιστατικό επί ημερών Αβραάμ Μοβσεσιάν.

Τότε λοιπόν ο πρόεδρος/χρηματοδότης της ομάδας ζήτησε το δελτίο του Φάνη Χριστοδούλου ώστε, όπως εξήγησε, να «δέσει» την επένδυση του.

Ο Κορκίδης που ήξερε πρόσωπα και πράγματα ήταν βέβαιος ότι το δελτίο θα κατέληξε στον Γιώργο Κοσκωτά και ο "Μπέμπης" θα ντυνόταν στα κόκκινα...

Τι έκανε, λοιπόν; Όντως έδωσε στον Μοβσεσιάν το δελτίο, που όμως ήταν πλαστό!!!

Οι μαντεψιές στις κληρώσεις

Συν τοις άλλοις ο Κορκίδης είχε ένα σπάνιο ένστικτο, ειδικότερα στις κληρώσεις των Κυπέλλων Ευρώπης...

Έτυχε να παρευρίσκομαι σε δυο από αυτές και έπαθα πλάκα: το 1994 είχε μαντέψει και τις επτά ομάδες στον όμιλο του Παναθηναϊκού, ενώ την προηγούμενη χρονιά βρήκε τις έξι και έχασε επίτηδες την έβδομη (γράφοντας στο χαρτί του τη Μάες Πιλς) διότι δεν ήθελε για... παρέα την Εφές Πίλσεν!

Εκτός από τον Πανιώνιο, τον Παναθηναϊκό και τον Παπάγου, ο Κορκίδης, ασχολήθηκε επίσης διοικητικά με τη Χαλκίδα, ενώ υπήρξε μέλος του ΔΣ του ΕΣΑΚΕ και αυτή ήταν η ευκαιρία να γνωριστεί καλύτερα και να αποκτήσει μια αδελφική σχέση με τον Θεόφιλο Μητρούδη...

Το βιβλίο του Μητρούδη

Το είχα ξαναγράψει στις 14 του περασμένου Φεβρουαρίου (με αφορμή τον θάνατο του Μητρούδη) πως πριν από τέσσερα χρόνια όταν πήρε στα χέρια του τα πρώτα τυπογραφικά δοκίμια του βιβλίου του για την άνοδο και την πτώση της αυτοκρατορίας του Άρη τα έστειλε σε τέσσερις ανθρώπους για να τα διαβάσουν και να κάνουν τις παρατηρήσεις τους.

Στον Παύλο Κορκίδη, στον Γιάννη Γιαννάκη, στον Δημήτρη Καρύδα και στην ταπεινότητα μου. Μάλιστα σε εμένα έστειλε δυο αντίγραφα με την εντολή να συναντηθώ με τον Κορκίδη και να του επιδώσω το ένα, όπερ και εγένετο...

Κάμποσες φορές τα τελευταία χρόνια του ζήτησα να μου κάνει την τιμή να έλθει στο στούντιο για μια συνέντευξη στην εκπομπή Pick N’ Roll της Cosmote TV...

Δεν ήθελε, αρνιόταν, διότι ταλαιπωρούνταν και από ένα σοβαρό πρόβλημα στο αυτί του...

Του χρωστά τα κλειδιά του αυτοκινήτου του!

Προχθές πήγε μια βόλτα μέχρι το εξοχικό του στη Σαλαμίνα για να ποτίσει τον κήπο και κατέρρευσε!

Κινητοποιήθηκε αμέσως ο Βασίλης Κικίλιας ώστε να διακομισθεί σε μονάδα εντατικής θεραπείας ενός νοσοκομείου, αλλά δυστυχώς η κατάσταση του επιδεινώθηκε και μια μορφή φυματίωσης τον κτύπησε στον εγκέφαλο και τον αποτέλειωσε...

Η κηδεία του Παύλου Κορκίδη θα πραγματοποιηθεί αύριο, Πέμπτη, στις 11:30 από το κοιμητήριο της Νέας Σμύρνης.

Θα πάω για πολλούς λόγους και για έναν επί πλέον: πρέπει να του αφήσω τα δεύτερα κλειδιά του αυτοκινήτου του, εάν δεν με απατά η μνήμη μου, επρόκειτο για ένα σκούρο Audi!

Μου τα έδωσε το 1985 πριν από έναν αγώνα του Πανιωνίου με τον Άρη διότι ήταν προληπτικός και ήθελε με αυτόν τον τρόπο να τηρήσει τα γούρια του και να με γητέψει!

Όντως σε εκείνο το ματς ο Πανιώνιος νίκησε και όταν πήγα να του δώσω πίσω τα κλειδιά μου είπε "κράτα τα για την επόμενη φορά"!

Τα κράτησα 37 χρόνια και πρέπει να του τα γυρίσω πίσω...

TAGS ΒΑΛ' ΤΟ ΑΓΟΡΙ ΜΟΥ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ