ΒΑΛ' ΤΟ ΑΓΟΡΙ ΜΟΥ

Η ελληνική... Γερμανία: Σρούντερ και Χέρμπερτ, οι δικοί μας άνθρωποι

Ο Ντένις Σρούντερ
Ο Ντένις Σρούντερ FIBA

Η Γερμανία ανεγείρει το Τείχος του Βερολίνου για να αποκρούσει την επίθεση της Εθνικής και ο Βασίλης Σκουντής καταπιάνεται με το νταλαβέρι μας με τον Γκόρντον Χέρμπερτ και τον Ντένις Σρούντερ, με... υποβολείς τον Σπύρο Παντελιάδη, τον Γιώργο Καλαϊτζή, τον Κώστα Φλεβαράκη, τον Κώστα Παπάζογλου.

"Μας αγαπάνε οι Γερμανοί, σαν φίλοι ήρθανε" λέει σε μια ατάκα του στην ταινία «η Χαραυγή της νίκης» ο συχωρεμένος ο Δήμος Σταρένιος...

Ασφαλώς δεν μας αγαπούσαν τότε και δεν ξέρω εάν μας καψουρεύτηκαν τα κατοπινά χρόνια, αλλά κάποιοι από δαύτους είναι όντως φίλοι μας!

Η εν πάση περιπτώσεις τους αισθανόμαστε τρόπον τινά ως δικούς μας ανθρώπους!

Εδώ βεβαίως το σκεπτικό μου πάσχει, διότι εκείνοι που έχω στο μυαλό μου και μου έδωσαν κιόλας την αφορμή γι’ αυτό το κείμενο δεν είναι αναντάμ παπαντάμ Γερμανοί...

Ο μεν προπονητής των Γερμανών, αντιπάλων της Εθνική μας στον προημιτελικό του EuroBasket 2022 (21:30, ΕΡΤ1 και LIVE από το SPORT24) Γκόρντον Χέρμπερτ συστήνεται ως Καναδός και Φινλανδός , ο δε σούπερ σταρ τους Ντένις Σρούντερ έλκει τις ρίζες του από την Γκάμπια.

Μικρή σημασία έχουν όλα αυτά στην εποχή της παγκοσμιοποίησης!

Ο Ιτούδης ο Φόγκτμαν και ο Μπάουερμαν

Γιατί καταπιάνομαι μαζί τους; διότι απλούστατα αμφότεροι έχουν άμεσες ή έμμεσες σχέσεις με την Ελλάδα, χώρια που ο Δημήτρης Ιτούδης μπορεί να νιώθει ως δικό του άνθρωπο και τον Γιοχάνες Φόγκτμαν, τον οποίο κοούτσαρε επί τρεις σεζόν στην ΤΣΣΚΑ Μόσχας!

Μικρός που ‘ναι ο κόσμος!

Πλάκα πλάκα αυτές οι ελληνογερμανικές παρτίδες που αφορούν αγώνες μεταξύ των δυο Εθνικών ομάδων δεν είναι πρωτόφαντες...

Το 2005 στον τελικό του EuroBasket στον πάγκο της Γερμανίας καθόταν ο Ντιρκ Μπάουερμαν ο οποίος νωρίτερα είχε κοουτσάρει τον Απόλλωνα Πατρών και τη Δάφνη, ενώ σε αυτή τη συνομοταξία συμπεριλαμβάνονται πλείστοι όσοι παίκτες...

Ο Χέρμπερτ, η Δάφνη και ο Άρης

Τον Γκόρντον Χέρμπερτ τον γνωρίσαμε από κοντά το καλοκαίρι του 2007 όταν ήρθε άγνωστος μεταξύ αγνώστων για να αναλάβει την τεχνική ηγεσία του Άρη...

Τις προηγούμενες δυο σεζόν καθόταν στον πάγκο της Πο Ορτέζ και ο μόνος που τον ήξερε τότε ήταν ο Σπύρος Παντελιάδης, μολονότι δεν τον πρόλαβε στη Φραγκφούρτη.

Ο Χέρμπερτ διετέλεσε προπονητής των Σκαϊλάινερς κατά την τριετία 2001-04, ενώ ο βετεράνος πλέι μέικερ έπαιξε στη γερμανική ομάδα τη σεζόν 2004-05 με προπονητή τον Τούρκο Μουράτ Ντιντίν.

Α, για να μην το ξεχάσω: στο πλάι του Χέρμπερτ, αλλά και άλλων προπονητών των Σκαϊλάινερς βρισκόταν η Ελληνίδα Δάφνη Μπουτσίκου!

Δυο χρόνια αργότερα ο Παντελιάδης και ο Χέρμπερτ έμελλε να ανταμώσουν και να συνεργασθούν στον Άρη, ο οποίος εκείνη τη σεζόν, όπως και την προηγούμενη (με προπονητή τον Αντρέα Ματσόν) αγωνιζόταν στην Ευρωλίγκα.

Παντελιάδης: «Περισσότερο προπονητής, παρά κόουτς»

«Αυτό που μού έκανε τη μεγαλύτερη εντύπωση ήταν η αφοσίωση του στο μπάσκετ και στη δουλειά του. Ασχολιόταν με αυτό ολημερίς και ολονυχτίς» μου είπε ο Παντελιάδης.

Προς επίρρωσιν αυτού του... κολλήματος ο Σπύρος καταθέτει και ένα περιστατικό: «Μια φορά είχαν έρθει στη Θεσσαλονίκη τα δυο παιδιά του και μετά τη λήξη της προπόνησης πήραν μια μπάλα και σούταραν. Ε, λοιπόν, ο Χέρμπερτ ήταν τόσο αφοσιωμένος, που δεν γύρισε καν να τα κοιτάξει»!

Τι σόι προπονητής ήταν τότε (και ενδεχομένως παραμένει ακόμα) ο Χέρμπερτ;

«Περισσότερο προετοίμαζε το ματς, παρά το κοούτσαρε. Εννοώ ότι κατέστρωνε τα πλάνα του και ήταν πολύ μελετημένος, ενώ έπαιζε πολύ και με την ψυχολογία των παικτών. Απ ό,τι μού είχε πει, σπούδασε ψυχολογία σε αμερικανικό πανεπιστήμιο (ΣΣ: Αϊντάχο) και χρησιμοποιούσε πολύ τη γνώση και την ειδικότητα του στη διαχείριση των παικτών και των ομάδων του».

Και κατέληξε ο Παντελιάδης: «Γενικώς ήταν υπέρ της ελευθερίας στο παιχνίδι και άφηνε τους καλούς παίκτες του να λειτουργούν με το ένστικτο και να παίρνουν τις αποφάσεις και να αναλαμβάνουν τις ευθύνες».

Καλαϊτζής: «Όπως και στον Κολέ, τού ταιριάζουν οι Εθνικές»

Εκείνη τη σεζόν στο ρόστερ του Αρη ανήκαν επίσης ο Γιώργος Καλαϊτζής, ο Δημήτρης Τσαλδάρης, ο Σάββας Ηλιάδης, ο Μιχάλης Τσαϊρέλης, ο Σάββας Ηλιάδης, ο Γάιος Σκορδίλης, ο (νυν assistant coach της Εθνικής Φινλανδίας) Χάνο Μότολα, ο Βλαντιμίρ Μπόισα, ο Τερέλ Καστλ, ο Τζερεμάια Μάσεϊ, ο Μπρέισι Ράιτ, ο Ρεισόν Τέρι και o Σιμόνας Σεραπίνας.

«Εμπιστευόταν πολύ τους παίκτες και ήταν αρκετά ελαστικός» σχολιάζει ο Γιώργος Καλαϊτζής. «Ως προπονητής είχε αρχές, αλλά δεν ασκούσε μεγάλη επιρροή στη ροή των αγώνων. Συμπέρανα τότε ότι περισσότερο από συλλόγους ταιριάζει σε εθνικές ομάδες, όπως δηλαδή και ο Γάλλος Βενσάν Κολέ».

Ο Σρούντερ μεγάλωσε σε ελληνικά χέρια

Πάμε στον Σρούντερ τώρα...

Ο σούπερ σταρ της Γερμανίας δεν έπαιξε ποτέ σε ελληνική ομάδα, αλλά στην πρώιμη εποχή της καριέρας του βρέθηκε στη δούλεψη Ελλήνων προπονητών και εδώ και δυο χρόνια εμπιστεύεται και... πληρώνει Έλληνα ασίσταντ κόουτς!

Για να λυθούν οι γρίφοι εννοώ τον Κώστα Φλεβαράκη και τον επί σειρά ετών συνεργάτη και κουμπάρο του, Κώστα Παπάζογλου, ο οποίος από το 2020 είναι assistant coach στην Μπραουνσβάιγκ, που ανήκει στην ιδιοκτησία του Σρούντερ.

Είχε κάποιες μετοχές και την αγόρασε εξ ολοκλήρου την 1η Ιουλίου 2020, αναθέτοντας την τεχνική ηγεσία στον Ισπανό Χεσούς Ραμίρεθ, με συνεργάτη του τον Παπάζογλου, ο οποίος επέστρεψε στην ομάδα μετά από επτά χρόνια.

Τη σεζόν 2012-13 η ομάδα έφερε το όνομα Phantoms και κατέλαβε τη 13η θέση στο πρωτάθλημα, με τον (γεννημένο στο Μπραουνσβάιγκ) Σρούντερ να κάνει τα πρώτα βήματα του στη σκηνή και μάλιστα να αναδεικνύεται καλύτερος νέος και πιο βελτιωμένος παίκτης της Bundesliga.

Έχανε πρωινές προπονήσεις διότι ξενυχτούσε με το ΝΒΑ!

Ο Φλεβαράκης και ο Παπάζογλου αποχώρησαν το 2013 όπως και ο Σρούντερ που μετακόμισε στο ΝΒΑ, αγωνιζόμενος διαδοχικά στους Χοκς, στους Θάντερ, στους Λέικερς, στους Σέλτικς και στους Ρόκετς.

Πώς σκιαγραφεί ο νυν προπονητής της ουγγρικής Σοπρόνι τον Σρούντερ εκείνης της περιόδου;

«Έδειχνε από τότε πόσο ταλαντούχος ήταν και πόσο ψηλά θα μπορούσε να φτάσει. Είχε μεγάλη αυτοπεποίθηση και πίστευε πολύ στον εαυτό του, σε αντίθεση με τους υπόλοιπους στην ομάδα, που δεν του έδειχναν εμπιστοσύνη» σχολιάζει ο Φλεβαράκης, που προσπαθούσε να τιθασεύσει το ανήσυχο νιάτο και αρκετές φορές του έβαζε χέρι!

Ο λόγος; «Ξενυχτούσε παρακολουθώντας τους αγώνες του ΝΒΑ και αρκετές φορές είτε αργούσε στις πρωινές προπονήσεις, είτε δεν ερχόταν καθόλου. Θυμάμαι μάλιστα ότι μια φορά τον απέκλεισα από τον επόμενο αγώνα και κρατούσε μούτρα. Χρειάστηκε να ασχοληθούμε πολύ μαζί του, πέρα από τη δουλειά στο γήπεδο, σε προσωπικό επίπεδο εννοώ, με αρκετό...μπίρι μπίρι»!

Το μάγεμα του Φλεβαράκη και η φυγή του Τάις

Με το που αντίκρισε ο Φλεβαράκης τον Σρούντερ, μαγεύτηκε από το ταλέντο του και... βουρ στον πατσά!

«Είδα ένα παιδί που φώναζε ότι μπορεί να διαπρέψει. Εγώ δε... κώλωνα, άλλωστε στον ΠΑΟΚ προώθησα τον Βασιλειάδη, τον Βασιλόπουλο και τον Μαυροκεφαλίδη όταν ακόμη ήταν... μωρά και μάλιστα είχα φάει πολύ κράξιμο γι αυτό τον λόγο».

Το καλοκαίρι του 2012, στο ρόστερ της Μπραουνσβάιγκ βρισκόταν και ο Ντάνιελ Τάις, ο οποίος όμως έφυγε με προορισμό την Ουλμ, για να συνεχίσει αργότερα την καριέρα του στην Μπάμπεργκ και ακολούθως στο ΝΒΑ (Σέλτικς, Μπουλς, Ρόκετς, Σέλτικς, Πέισερς)

Τότε ο Τάις που επίσης βρίσκεται στο ρόστερ της Εθνικής ομάδας της Γερμανίας και ο Σρούντερ είχαν ατζέντη τον παλαίμαχο διεθνή φόργουορντ Αντεμόλα Οκουλάγια ο οποίος έφυγε από τη ζωή πριν από τέσσερις μήνες.

«Προσπαθήσαμε μέχρι την τελευταία στιγμή να κρατήσουμε τον Τάις, αλλά είχε ήδη συμφωνήσει με την Ουλμ και έφυγε. Αντιθέτως ο Σρούντερ εξελίχθηκε πολύ και εκείνη τη σεζόν βγήκε καλύτερος νέος και πιο βελτιωμένος παίκτης του πρωταθλήματος, μάλιστα θυμάμαι ότι είχε παίξει καταπληκτικά σε ένα ματς στο οποίο νικήσαμε την Μπάγερν Μονάχου, κόντρα στον Ταϊρις Ράις. Ήταν από τότε πολύ ορμητικός στο παιχνίδι του και μπορούσε να διαβάζει τις καταστάσεις και να αλλάζει τον ρυθμό και τα δεδομένα σε ένα ματς και μάλιστα στη θέση του πόιντ γκαρντ που απαιτεί εμπειρία και ωριμότητα»

Το αφεντικό του Παπάζογλου

Τώρα πλέον η ομάδα άλλαξε όνομα, από Phantoms λέγεται Lowen (Λιοντάρια) και έχει αφεντικό της τον Σρούντερ και assistant coach τον Κώστα Παπάζογλου.

«Το καλοκαίρι προτού αρχίσει η προετοιμασία της Εθνικής ήταν εδώ και μιλήσαμε για την επόμενη σεζόν. Ενδιαφέρεται πολύ και ενδιαφέρεται ενεργά για την πρόοδο της ομάδας, ενώ όποτε βρίσκεται στην πόλη έρχεται στο γήπεδο όχι μόνο για να μιλήσουμε, αλλά και για να κάνει ο ίδιος προπόνηση» τονίζει ο Παπάζογλου, ο οποίος το καλοκαίρι του 2020 δέχθηκε το τηλεφώνημα του Σρούντερ για να ενταχθεί στο προπονητικό επιτελείο.

«Διέθετε όλη την πρώτη ύλη»

Γυρίζοντας δέκα χρόνια πίσω ο Παπάζογλου σκιαγραφεί το προφίλ του τότε 19χρονου παίκτη, ο οποίος μάλιστα την Πέμπτη θα γιορτάσει τα 29α γενέθλια του.

«Από την πρώτη στιγμή μας φανέρωσε το τρομερό ταλέντο που έχει. Διέθετε την πρώτη ύλη για να μεγαλουργήσει και εκείνο που μας εντυπωσίασε όταν τον αντικρίσαμε για πρώτη φορά ήταν η τρομερή σπιρτάδα του. Αν και πιτσιρικάς είχε πολύ ισχυρή ηγετική προσωπικότητα και φαινόταν έτοιμος να πάρει τα κλειδιά της ομάδας.

Τότε μαζί με τον Κώστα Φλεβαράκη δώσαμε πολύ μεγάλη έμφαση στη διαμόρφωση του χαρακτήρα του, διότι χρειαζόταν καθοδήγηση. Ε, από και πέρα όλα στην καριέρα του εξελίχθηκαν φυσιολογικά, άλλωστε θυμάμαι ότι από τότε μας έλεγε και μάλιστα το είχε υποσχεθεί στον πατέρα του ότι θα έπαιζε στο ΝΒΑ».

Μη χάσετε την Game Night στις 23:30 live από το Βερολίνο για τον σπουδαίο αγώνα της Εθνικής:

TAGS ΒΑΛ' ΤΟ ΑΓΟΡΙ ΜΟΥ ΕΘΝΙΚΗ ΜΠΑΣΚΕΤ ΕΘΝΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑΣ ΜΠΑΣΚΕΤ ΕΘΝΙΚΗ ΕΛΛΑΔΟΣ ΕΘΝΙΚΗ ΓΕΡΜΑΝΙΑΣ EUROBASKET
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ