THE SPORTS ECONOMIST

Φορτούνης ο διακαής πόθος της Μπεσίκτας, Μάνταλος η εναλλακτική

Ο Κώστας Φορτούνης
Ο Κώστας Φορτούνης EUROKINISSI

Οι προϋποθέσεις υλοποίησης της σεναριολογίας των τελευταίων ημερών για τη μετουσίωση του ενδιαφέροντος της Μπεσίκτας για τον Κώστα Φορτούνη και η αποκάλυψη πως και ο Πέτρος Μάνταλος είναι ο δεύτερος διεθνής Ελληνας που εξετάζεται από τους "μαύρους αετούς".

Ο αντίκτυπος που έχουν οι Ελληνες ποδοσφαιριστές στο πρωτάθλημα της Τουρκίας δεν περνάει απαρατήρητος. Ακόμη πλέον και σε ομάδες κορυφής, με πρωταγωνιστικό στάτους. Ο Τάσος Μπακασέτας στην τέταρτη της φετινής Super Lig, Τραμπζονσπόρ και ο Δημήτρης Πέλκας στη Φενερμπαχτσέ έκαναν σεζόν καριέρας, ανταποκρινόμενοι απόλυτα σε ρόλους και προσδοκίες και – κυρίως – κρίνοντας πλεονασματικό (ήδη) το ισοζύγιο κόστους – απόσβεσης.

Κάθε άλλο λοιπόν παρά τυχαίο που οι ματιές και των υπολοίπων "μεγάλων" προς Ελλάδα μεριά αυξάνονται. Ακόμη και όταν πρόκειται για την πρωταθλήτρια Μπεσίκτας. Τα καθημερινά τα δημοσιεύματα των τελευταίων ημερών για το ενδιαφέρον συγκεκριμένα των "μαύρων αετών" (η εμπλοκή της Φενέρ είναι ανεδαφική ενώ αυτή της Γαλατασαράι, η οποία έχει προεδρικές εκλογές στο τέλος Ιουνίου, πρώιμη) για τον Κώστα Φορτούνη επέβαλλαν ψάξιμο για το τι ισχύει και για το αν, όντως οι πρωταθλητές Τουρκίας έχουν βάσιμους και ρεαλιστικούς λόγους ουσιαστικής ενασχόλησης με τα ευρήματα της αναζήτησης να φέρνουν και τον Πέτρο Μάνταλο μεταξύ των επιλογών τους (αν και εφόσον αποφασίσουν να κάνουν κίνηση για ποδοσφαιριστή που αγωνίζεται στο ελληνικό πρωτάθλημα).

"Σφιχτή" παραμένει η Μπεσίκτας

Το δεδομένο είναι πως η μεταγραφή ενός ελεύθερου δημιουργικού μέσου δεν αποτελεί προτεραιότητά της Μπεσίκτας. Τουλάχιστον όχι πρώτη, όχι άμεση. Οι πρώτιστες είναι δύο ακραίοι χαφ και φορ. Ποδοσφαιριστή όμως στη συγκεκριμένη θέση και ρόλο, έναν ποδοσφαιριστή δηλαδή με ευχέρεια να κινείται ανάμεσα στις γραμμές, η Μπεσίκτας θέλει και θα αποκτήσει το καλοκαίρι.

Ανεξαρτήτως του τι πιστεύεται για την οικονομική επιφάνεια των "μεγάλων" τουρκικών ομάδων, η πραγματικότητα δεν αποπνέει ευρωστία. Η Μπεσίκτας για παράδειγμα, εδώ και χρόνια βρίσκεται σε καθεστώς εξυγίανσης και επιτήρησης από την UEFA. Τα έχει πάει εξαιρετικά, μειώνοντας σε ιστορικά χαμηλά το μπάτζετ της και ειδικότερα σε σχέση με τον ανταγωνισμό, έχοντας το μισό (και ίσως και λιγότερο) του μπάτζετ των συμπολιτισσών, Γαλατασαράι και Φενερμπαχτσέ.

Η κατάκτηση του πρωταθλήματος συνοδεύτηκε από το εισιτήριο για το Champions League. Και μετά μάλιστα την κατάληξη και της τετράδας στην Premier League, η Μπεσίκτας θα μπει απ’ ευθείας στους ομίλους της επόμενης διοργάνωσης, εξασφαλίζοντας ένα σημαντικότατο οικονομικό "πακέτο".

Αυτό όμως, όπως φαίνεται μέχρι στιγμής, δεν αλλάζει την κατεύθυνση των πρωταθλητών Τουρκίας, οι οποίοι αφενός δεν έχουν ξεμπερδέψει 100% με τον έλεγχο της UEFA, αφετέρου, εφόσον βρήκαν έναν αποτελεσματικού μπούσουλα, εξισορροπώντας την αναγκαία περιστολή εξόδων με αγωνιστικό όφελος (πρωταθλητές γαρ), δεν δείχνουν διάθεση να τον εγκαταλείψουν και να επιστρέψουν σε σπατάλες και περιττά έξοδα.

Συνεπώς και πάλι "σφιχτή" η Μπεσίκτας. Και σίγουρα, αν υπάρξει διάθεση για αγορές ποδοσφαιριστών, αυτές θα γίνουν ιεραρχικά. Και οι προτεραιότητες, τη δεδομένη στιγμή, όπως προαναφέρθηκε, είναι φορ και ακραίοι χαφ, εξτρέμ και μετά ελεύθερος, δημιουργικός μέσος.

Στις επιλογές και ο Μάνταλος

Για τον "Φορτού" η γνώμη των πρωταθλητών Τουρκίας είναι εξαιρετική. Τον θεωρούν όμως πολύ δύσκολη περίπτωση κυρίως γιατί δεν εξαρτάται από την Μπεσίκτας η όποια έκβαση μιας κίνησης για την απόκτησή του λόγω και της δικής του απροθυμίας να φύγει από την Ελλάδα, αλλά κυρίως λόγω των εκτιμώμενων απαιτήσεων του Ολυμπιακού.

Αν για παράδειγμα γνώριζαν πως οι "ερυθρόλευκοι" θα συζητούσαν δανεισμό με option αγοράς που δεν θα ξεπερνούσε όμως τα 3-4 εκατ. ευρώ ή μια άμεση πώληση πάνω κάτω σε αυτά τα επίπεδα, θα έμπαιναν στη διαδικασία. Και πάλι όμως με τη σημειωτέα αίρεση πως τα συμβόλαια που μπορούν και θέλουν να δώσουν οι πρωταθλητές Τουρκίας είναι (ταβάνι πλέον…) στα 2 εκατ. ευρώ και όχι τα "τρελά" ποσά του παρελθόντος. Και πάλι ιεραρχικά, με την προαναφερθείσα σειρά (φορ, εξτρέμ πρώτα και μετά το "δεκάρι") ως προς την προτεραιότητα με την οποία θα δοθεί ή έστω πλησιάσει το συγκεκριμένο ποσό.

Γι’ αυτό και το – σύμφωνα με την εκτίμηση των "μαύρων αετών" ρεαλιστικότερο - plan b για χαφ που αγωνίζεται πίσω από τον φορ (πάντα με την προϋπόθεση πως αποφασίσουν να κινηθούν για ποδοσφαιριστή που αγωνίζεται στο ελληνικό πρωτάθλημα) αποτελεί ο Πέτρος Μάνταλος, ο οποίος βρίσκεται στην σχετική τους shortlist.

Ανάλογα θετική η άποψη του scouting και του προπονητικού επιτελείου της Μπεσίκτας, καλύπτει σε θέση, ρόλο και χαρακτηριστικά το μεταγραφικό τους ζητούμενο με την επιπρόσθετη υποσημείωση πως τα οικονομικά δεδομένα για μια κίνηση για τον αρχηγό της ΑΕΚ εκτιμώνται εντός του εύρους του "σφιχτού" πλαισίου του τουρκικού συλλόγου.

Ειδικά, αν αυτά είναι ανάλογα των περυσινών που δέχτηκαν ΑΕΚ και Μάνταλος από την Αλ Νασρ και ειδικότερα εφόσον ο 30χρονος άσος μπαίνει αισίως στον τελευταίο χρόνο του συμβολαίου του.

Πέραν των προαναφερθέντων, υπογραμμίζεται πως δεν υπάρχει κάτι χειροπιαστό για κανέναν από τους δύο διεθνείς Ελληνες (πέραν της κλασικής έρευνας που κάνουν σε τέτοιες υποθέσεις οι σύλλογοι), πως ακόμη δεν υπάρχει απόφαση για το που θα κινηθεί μεταγραφικά η Μπεσίκτας, ωστόσο το αδιαμφισβήτητο είναι πως και οι βρίσκονται στη λίστα της για τη συγκεκριμένη θέση, με διαφορετική προφανώς ιεράρχηση και εκτιμήσεις για το πόσο εφικτή είναι η κάθε περίπτωση.

Photo Credits: Eurokinissi

TAGS THE SPORTS ECONOMIST ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ ΑΕΚ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ