ΒΑΛ' ΤΟ ΑΓΟΡΙ ΜΟΥ

Έξω κι ο τελευταίος να κλείσει την πόρτα

Έξω κι ο τελευταίος να κλείσει την πόρτα
INTIME SPORTS

Ο αγώνας Ηρακλής - Προμηθέας ολοκληρώθηκε μπροστά σε άδειες εξέδρες και ο Βασίλης Σκουντής ανατρέχει σε προηγούμενα τέτοια περιστατικά...

Μια από τις πρώτες τηλεοπτικές εικόνες της γενιάς μου ήταν εκείνο το σήμα που έβγαινε στην ΕΡΤ και στην ΥΕΝΕΔ και έγραφε με κεφαλαία γράμματα "ΜΑΣ ΣΥΓΧΩΡΕΙΤΕ ΔΙΑΚΟΠΗ". Ε, αυτό ακριβώς συνομολόγησαν, αποφάσισαν και φώναξαν την Κυριακή το απόγευμα στο Ιβανώφειο, ο Ηλίας Κορμηλάς, ο Δημήτρης Ζαχαρής και ο Γιάννης Μαλαμάς!

Απλώς, εκτός από τη διακοπή οι τρεις διαιτητές διέταξαν και την εκκένωση των κερκίδων με αποτέλεσμα τα τελευταία 22 λεπτά του αγώνα ανάμεσα στον Ηρακλή και στον Προμηθέα να διεξαχθούν άνευ θεατών.

Άνευ θεατών, αλλά μετά τηλεθεατών...

Πλάκα πλάκα αυτό το ματς πρέπει να ήταν στοιχειωμένο διότι δεν άργησε μοναχά να τελειώσει, αλλά άργησε και να αρχίσει, επειδή καθυστέρησε να φτάσει στο γήπεδο ο γιατρός που ήταν επιφορτισμένος να κάνει εκεί τη βάρδια του...

Κοινώς όλα τα ‘χε η Μαριορή, ο φερετζές της έλειπε!

Βεβαίως όλα αυτά δεν αποτελούν καινά δαιμόνια, τουναντίον εμπίπτουν σε αυτό που λέμε déjà vu: στο παρελθόν πλείστα όσα ματς διακόπηκαν λόγω επεισοδίων, οι εξέδρες εκκενώθηκαν άλλοτε με βασανιστική αργοπορία και άλλοτε με εντυπωσιακή ταχύτητα, οι υπαίτιες ομάδες πλήρωσαν το μάρμαρο και η ζωή συνεχίζεται...

Έχω έναν τεράστιο φάκελο με τέτοια περιστατικά, αλλά αν αποφάσιζα να τα απαριθμήσω εδώ όλα, (φοβάμαι πως) όχι απλώς θα ξημερωνόμουν, αλλά θα φτάναμε στον αγώνα που θα παίξουν ο Ηρακλής και οι Προμηθέας στον Β’ γύρο!

Τον ατέλειωτο έχουν στα χρονικά του ελληνικού μπάσκετ τα επεισόδια, οι διακοπές και οι εκκενώσεις των κερκίδων...

Το βουβό φινάλε στο ΣΕΦ

Ένα από τα τελευταία και πάντως το πιο ηχηρό από αυτά τα περιστατικά εκτυλίχθηκε το κυριακάτικο βράδυ της 12ης Ιουνίου του 2017 στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας...

Τότε ο Ολυμπιακός και ο Παναθηναϊκός βρίσκονταν ενώπιος ενωπίω στον πέμπτο τελικό των play offs που είχε για τους μεν Πράσινους διθυραμβικό τέλος, για τους δε κόκκινους άδοξο. Και για τους δυο πάντως το τέλος ήταν... βουβό!

Με τον Παναθηναϊκό να κυριαρχεί, αρκετοί φίλαθλοι του Ολυμπιακού σηκώθηκαν από τις θέσεις τους και άρχισαν να αποχωρούν από το 37ο λεπτό, ενώ ένα λεπτό και 56 δευτερόλεπτα πριν από τη λήξη, με το σκορ στο 49-66, έπεσαν καπνογόνα με αποτέλεσμα οι διαιτητές και τα μέλη της αποστολής των φιλοξενούμενων να καταφύγουν στα αποδυτήρια.

Παρόντος και του τότε μεγαλομέτοχου των Πρασίνων, Δημήτρη Γιαννακόπουλου, ο οποίος αποχώρησε στο 28ο λεπτό, ο Τάσος Πηλοΐδης, ο Παναγιώτης Αναστόπουλος και ο Τάσος Μάνος διέταξαν την άμεση εκκένωση των κερκίδων, ώστε να παιχθούν τα τελευταία 116 δευτερόλεπτα.

Τα παρακάλια του Σφαιρόπουλου

Με τον κίνδυνο και τον φόβο να υποστεί πολύ βαρύτερη ποινή ο Ολυμπιακός (ο οποίος εντέλει τιμωρήθηκε με τέσσερις αγωνιστικές κεκλεισμένων των θυρών, που έγιναν πέντε σε συμψηφισμό με τα επεισόδια στον τρίτο τελικό) οι κερκίδες εκκενώθηκαν σε χρόνο-ρεκόρ!

Σε αυτό έπαιξαν σημαντικό ρόλο οι παρακλήσεις του Γιάννη Σφαιρόπουλου, ο οποίος πήρε το μικρόφωνο, στάθηκε μπροστά από τον πάγκο και ικέτεψε τους φιλάθλους να αποχωρήσουν το συντομότερο δυνατό...

«Σας ζητάμε συγνώμη, αλλά η ομάδα μας δεν σταματάει εδώ. Του χρόνου θα είμαστε πιο δυνατοί. Δεν πρέπει όμως να τιμωρηθούμε» είπε ο προπονητής του Ολυμπιακού...

Μέσα στα επόμενα 15 λεπτά το γήπεδο είχε αδειάσει, ενώ στον χρόνο που απέμενε ο Ολυμπιακός πέτυχε ένα καλάθι με το οποίο αποτυπώθηκε το 51-66...

Η διακοπή από τον Βορεάδη

Τουλάχιστον αυτή τη φορά το ματς ολοκληρώθηκε, σε αντίθεση με άλλα τρία... Εκείνο της κανονικής περιόδου στις 6 Ιανουαρίου 2002 στη Γλυφάδα διακόπηκε από τον Λάζαρο Βορεάδη έντεκα λεπτά πριν από τη λήξη και ενώ ο Παναθηναϊκός προηγούνταν με 62-52, επειδή δέχθηκε κέρμα στο κεφάλι.

Ο στοιχειωμένος 4ος τελικός του 2010

Στις 6 Ιουνίου του 2010 στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας, ο τέταρτος τελικός διακόπηκε 63 δευτερόλεπτα προτού ολοκληρωθεί με το σκορ στο 69-76.

Ο αγώνας άρχισε με καθυστέρηση 45 λεπτών και διακόπηκε για άλλη μια ώρα στο 25ο λεπτό, όταν ο Λάζαρος Βορεάδης, ο Σπύρος Γκόντας και ο Ηλίας Κορομηλάς διέταξαν την εκκένωση των κερκίδων.

Με τις ικεσίες των αδελφών Αγγελόπουλου, του Θοδωρή Παπαλουκά και του Γιάννη Μπουρούση άλλοι αποχώρησαν, άλλοι μετακινήθηκαν στα πέταλα και εντέλει το ματς διακόπηκε τελεσιδίκως, λόγω ρίψης αντικειμένων, ένα λεπτό και τρία δευτερόλεπτα πριν από τη λήξη.

Στο φύλλο αγώνος ανακηρύχθηκε νικητής ο Παναθηναϊκός σκορ 20-0 και όλα αυτά συνέβησαν στις 02:00 μετά τα μεσάνυχτα!

Όταν τρίτωσε το κακό στο ΣΕΦ

Ο τρίτος τελικός των play offs στις 12 Ιουνίου του 2013 στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας τερματίσθηκε άδοξα ένα λεπτό και 27 δευτερόλεπτα προτού ολοκληρωθεί λόγω επεισοδίων εις βάρος των φιλοξενούμενων και το 72-76 που αποτυπώθηκε σηματοδότησε το 3-0 και την κατάκτηση του τίτλου από τους Πράσινους.

Το χρονικό των ντέρμπι αιωνίων είναι γεμάτο από ακραίες καταστάσεις και πολλώ λογιώ εκτροπές που δεν περιορίζονται μόνο στο πρωτάθλημα της Α1 ανδρών...

Άδειασε ο "Τάφος του Ινδού"

Τη Μεγάλη Τρίτη, 26 Απριλίου 2016 τα σκάγια πήραν και τις γυναίκες: ο τελικός ανάμεσα στον Παναθηναϊκό και στον Ολυμπιακό, στον "Τάφο του Ινδού" διακόπηκε στο 35' επί 45 λεπτά, για να συνεχισθεί και να ολοκληρωθεί (με τη νίκη των Ερυθρολεύκων με σκορ 50-38) μπροστά σε άδειες εξέδρες, όπως αποφάσισε ο Σπύρος Γκόντας.

Ενίοτε τα ματς διακόπτονται και συνεχίζονται, ενώ άλλες φορές διακόπτονται οριστικώς και αμετακλήτως...

Εδώ Θεσσαλονίκη!

Αυτό συνέβη στις 22 Μαρτίου του 1986, στο Αλεξάνδρειο, όπου ο Σταύρος Δουβής, ο οποίος ούτως ή άλλως δεν σήκωνε μύγα στο σπαθί του, είδε κι απόειδε και διέκοψε το ντέρμπι ΠΑΟΚ-Αρης, επτάμισι λεπτά πριν από τη λήξη του με το σκορ στο 69-83

Ζήτησε την εκκένωση των κερκίδων, οι ΠΑΟΚτσήδες δεν συνεμορφώθησαν προς τας υποδείξεις και η σεμνή τελετή έλαβε πρόωρα τέλος!

Αντιθέτως, στις 31 Ιανουαρίου του 2016 το ντέρμπι της Θεσσαλονίκης στην Πυλαία ναι μεν διακόπηκε από τον διαιτητή Ηλία Κορομηλά οκτώ δευτερόλεπτα προτού ηχήσει η κόρνα της λήξης (λόγω του τραυματισμού του κομισάριου Αλέξανδρου Σιμιτόπουλου), αλλά συνεχίσθηκε αφού προηγουμένως εκκενώθηκαν οι εξέδρες και εντέλει αποτυπώθηκε το 69-77.

Οι... σπρωξιές του Δαμιανίδη και του Ελληνιάδη στη Λαμία

Το ίδιο έργο (της εκκένωσης) είχε ανέβει στη σκηνή και στις 29 Φεβρουαρίου του 2004 στο 27ο λεπτό του τελικού του Κυπέλλου Ελλάδος στη Λαμία ανάμεσα στον Αρη και στον Ολυμπιακό: τότε οι φίλαθλοι αποχώρησαν, έστω και με μεγάλη καθυστέρηση (με τον Γιάννη Δαμιανίδη και τον Σταύρο Ελληνιάδη να τους σπρώχνουν προς την έξοδο) και ο αγώνας συνεχίσθηκε και ολοκληρώθηκε έστω κι αν είχε μπει πια η Δευτέρα, 1η Μαρτίου!

Τη στιγμή της διακοπής από τον Νίκο Καρούση και τον Χρήστο Μαστραφτσή ο Ολυμπιακός προηγούνταν με 51-44, ενώ η κόρνα της λήξης βρήκε τον Άρη νικητή με σκορ 73-70.

Τον Μάρτιο του 1986, λίγες ημέρες προτού διακόψει το ντέρμπι ΠΑΟΚ-Αρης, ο Δουβής για ψύλλου πήδημα διέταξε την εκκένωση των κερκίδων του γηπέδου της Πάτρας μόλις 54 δευτερόλεπτα πριν από τη λήξη του αγώνα Απόλλων-Ιωνικός Νικαίας (106-88).

Τα φώτα στο Αλεξάνδρειο

Τη σεζόν 1990-91, απέμεναν 75 δευτερόλεπτα όταν οι διαιτητές εκκένωσαν πάλι το Αλεξάνδρειο, όχι όμως σε ντέρμπι του ελληνικού πρωταθλήματος, αλλά στον αγώνα Αρης-Μπαρτσελόνα (93-110), επειδή κατάλαβαν ότι κάποιο λάκκο είχε η φάβα με τα απανωτά σβησίματα των φώτων και τη συσκότιση του γηπέδου!

Στις 8 Φεβρουαρίου 2002 ο αγώνας της Ευρωλίγκας ανάμεσα στη Ζαντάρ και στον Παναθηναϊκό διακόπηκε 2’.24’’ πριν από τη λήξη, με το σκορ στο 81-85, επειδή μετά από μια τεχνική ποινή στον Μάρκο Πόποβιτς οι Κροάτες έκαναν το γήπεδο καλοκαιρινό!

Στις 18 Φεβρουαρίου του 2009 εκκενώθηκαν οι εξέδρες στο γήπεδο του Σπόρτιγκ όπου διεξαγόταν ο αγώνας ΑΕΚ-Ολυμπιακός (75-95) ο οποίος διακόπηκε ενώ απέμεναν 8’.58’’και συνεχίσθηκε μετά από μια ώρα.

Την ίδια τύχη είχε και ο αγώνας Αρης-Πανιώνιος στις 27 Οκτωβρίου 2001 με τον Νίκο Καρούση να δίνει την εντολή εκκένωσης 1’.49’’ πριν από τη λήξη, όταν δέχθηκε ένα αντικείμενο στο κεφάλι.

Χωρίς δεύτερη κουβέντα

Δυο χρόνια νωρίτερα (23 Ιανουαρίου 1999), οι Νεοσμυρνιώτες είχαν δει το έργο από την ανάποδη πλευρά, καθώς ο Λάζαρος Βορεάδης και ο Νίκος Ζαβλανός διέκοψαν χωρίς δεύτερη κουβέντα το ματς Πανιώνιος-ΑΕΚ, 26 δευτερόλεπτα πριν από το φινάλε του.

Στην ιστορία του πρωταθλήματος της Α’ Εθνικής έχουν διακοπεί οριστικά 15 αγώνες (εκ των οποίων τρεις από τον Λάζαρο Βορεάδη και άλλοι τρεις από τον Κώστα Κορομηλά), ενώ κάμποσοι συνεχίσθηκαν και ολοκληρώθηκαν μετά από την εκκένωση των κερκίδων.

Στις 20 Απριλίου 2013 την ίδια τύχη είχε το ματς Περιστέρι-Αρης (57-68) που διακόπηκε στα 19’’ όταν οι θεατές έλουσαν με διάφορα αντικείμενα τον Τζάρετ Χαντ υποστηρίζοντας ότι προέβη σε άσεμνη χειρονομία και εντέλει ολοκληρώθηκε μετά την εκκένωση των κερκίδων.

Στην Πάτρα και στο Ηράκλειο

Στις 21 Ιανουαρίου 2012 στην Περιβόλα οι εξέδρες εκκενώθηκαν στη λήξη της κανονικής διάρκειας του αγώνα της Α2 ανάμεσα στον Απόλλωνα Πατρών και στον ΟΦΗ λόγω του καυγά ανάμεσα στον Καπερώνη και στον Τσερκιτσόγλου και του τραυματισμού του διαιτητή Δεσλή, με τους οικοδεσπότες να επικρατούν στην παράταση με 100-94.

Το ίδιο συνέβη και στις 15 Οκτωβρίου του 2011 στην αναμέτρηση της Α2 ανάμεσα στον ΟΦΗ και στο Πέραμα (83-84) στο Βαρδινογιάννειο γήπεδο, λόγω του... ντου των οπαδών της κρητικής ομάδας με αφορμή τον τσακωμό του προπονητή των γηπεδούχων Βαγγέλη Βλάχου με τον Νίκο Μίχαλο.

Στις 7 Δεκεμβρίου 2002 ο Νίκος Καρούσης διέκοψε προσωρινά το ματς Νήαρ Ηστ-Παναθηναϊκός και εκκένωσε τον πάγκο των γηπεδούχων και τις θέσεις των επισήμων, αποβάλλοντας τον προπονητή Τόλη Καρνέση και τον πρόεδρο Αντώνη Καμπάκα!

Το τετράωρο στην Πυλαία

Στις 29 Δεκεμβρίου του 2010 στην Πυλαία ο ημιτελικός του Κυπέλλου ανάμεσα στον ΠΑΟΚ και στον Ολυμπιακό διήρκεσε πάνω από τέσσερις ώρες!

Τρία λεπτά και 10 δευτερόλεπτα πριν από το τέλος της τρίτης περιόδου και μετά από δυο προειδοποιήσεις ο Χρήστος Χριστοδούλου πήρε μαζί του τον Σταματόπουλο και τον Φούφη και πήγαν στα αποδυτήρια έχοντας αποφασίσει την οριστική διακοπή, ενώ κατευθυνόμενος προς τη φυσούνα δέχθηκε ένα αντικείμενο στο μέτωπο...

Μέσα στα αποδυτήρια ακολούθησαν μαραθώνιες διαβουλεύσεις καθώς οι παράγοντες του ΠΑΟΚ προσπάθησαν να μεταπείσουν τους διαιτητές, βρίσκοντας έναν σύμμαχο στο πρόσωπο του τότε μάνατζερ του Ολυμπιακού, Μίλαν Τόμιτς.

Ο Χριστοδούλου ήταν ανένδοτος, αλλά με τα πολλά έβαλε νερό στο κρασί του και αποφάσισε να επιστρέψει, υπό τον όρο να εκκενωθούν οι εξέδρες. Τότε πήραν το μικρόφωνο ο προπονητής του ΠΑΟΚ Σούλης Μαρκόπουλος, ο γενικός διευθυντής, Νίκος Σταυρόπουλος και δυο παίκτες (Γιώργος Δέδας, Γιώργος Αποστολίδης) που έπεισαν τους θεατές να αποχωρήσουν.

Οι παίκτες επέστρεψαν στον αγωνιστικό χώρο στις 22:30, και το ματς ολοκληρώθηκε υπό το βλέμμα 40 φιλάθλων που έμειναν στο πάνω διάζωμα και δεν εννοούσαν να βγουν στις 23:15 με νικητή τον Ολυμπιακό (60-79).

Είκοσι δυο ημέρες νωρίτερα ( Δεκεμβρίου 2010) οι διαιτητές Παπαθανασίου και Σκούτας διέταξαν την εκκένωση των κερκίδων στον "Τάφο του Ινδού", 105 δευτερόλεπτα πριν από τη λήξη της τρίτης περιόδου του αγώνα γυναικών Παναθηναϊκός - Αθηναϊκός που συνεχίσθηκε μετά από διακοπή 50 λεπτών.

Η λερωμένη φωλιά στο Ιβανώφειο

Το Ιβανώφειο είχε βρεθεί στη δίνη του κυκλώνα άλλες τρεις φορές...

Στις 10 Σεπτεμβρίου του 1995 ο Λάζαρος Βορεάδης διέκοψε τον... φιλικό αγώνα ανάμεσα στον Ηρακλή και στην ΑΕΚ, 2’.24’’ πριν από τη λήξη, λόγω υβριστικών συνθημάτων και σε πείσμα των αντιρρήσεων των συναδέλφων του Σάββα Λόρτου και Στέλιου Συμεωνίδη.

Στις 24 Οκτωβρίου του 2010, στην πρεμιέρα της Α1 και μεσούσης της απεργίας που είχε εξαγγείλει ο ΠΣΑΚ, διεκόπη ο αγώνας Ηρακλής-Πανελλήνιος (82-81 στην παράταση).

Τα πνεύματα οξύνθηκαν επικίνδυνα 5’.14’’ πριν από τη λήξη της τρίτης περιόδου, όταν οπαδοί των γηπεδούχων όρμησαν στον πάγκο των φιλοξενούμενων, βρίζοντας τους απεργοσπάστες και τότε ο Σπύρος Γκόντας, ο Αλέξανδρος Ψαριανός και ο Κώστας Μητσόπουλος έδωσαν εντολή να εκκενωθούν οι κερκίδες ώστε να συνεχισθεί ο αγώνας.

Στις 26 Μαρτίου του 2011 ο Λεωνίδας Σπυρίδωνος, ο Πέτρος Παπαπέτρου και ο Κώστας Ξενικάκης διέκοψαν το ματς Ηρακλής - Άρης (70-86), ένα λεπτό πριν από τη λήξη της πρώτης περιόδου και ενώ το σκορ ήταν 14-9, επειδή οι οπαδοί των γηπεδούχων επιτέθηκαν στα μέλη της διοίκησης των φιλοξενούμενων και έγινε το... σώσε!

Ο αγώνας διακόπηκε για μια ώρα και συνεχίσθηκε ενώ είχαν εκκενωθεί οι εξέδρες.

Εκκενώσεις σε αγώνες κεκλεισμένων των θυρών

Τώρα που ξεσκονίζω τα κιτάπια μου διαπιστώνω ότι οι πιο κωμικοτραγικές περιπτώσεις είναι δυο στις οποίες εκκενώθηκαν εξέδρες που ήταν ήδη άδειες!!!

Στις 27 Μαρτίου 2010 στο γήπεδο του Ελληνικού η τιμωρημένη ΑΕΚ υποδέχθηκε κεκλεισμένων των θυρών το Μαρούσι (66-73), αλλά δυο λεπτά πριν από τη λήξη του πρώτου ημιχρόνου ο Λάζαρος Βορεάδης, ο Αλέξανδρος Ψαριανός και ο Κυριάκος Ταβουλαρέας διέκοψαν το ματς λόγω της συμπεριφοράς των θεατών και διέταξαν να μη μείνει ψυχή στις κερκίδες!

Ζήτησαν μάλιστα να μετρηθούν ένας προς έναν όσοι βρίσκονταν εκεί, έβγαλαν τους υπεράριθμους που ήταν καμιά δεκαπενταριά και το ματς συνεχίσθηκε και βρήκε νικητές τους φιλοξενούμενους με 73-66.

Το ίδιο συνέβη και στις 14 Ιανουαρίου του 2012 στο Μετς, στον αγώνα της Α2 ανάμεσα στο Παγκράτι και στον Απόλλωνα Πατρών (60-69).

Οι διαιτητές Παντελίδης, Νικολούλης και Παγώνης εκκένωσαν τις εξέδρες σε ματς το οποίο επίσης διεξαγόταν κεκλεισμένων των θυρών λόγω της τιμωρίας του Παγκρατίου.

Στο γήπεδο είχαν εισέλθει βάσει λίστας 40 νοματαίοι, αλλά κάποιοι από δαύτους την... έπεσαν, στη διάρκεια της ανάπαυλας, στον κορυφαίο παίκτη των Πατρινών, Σταύρο Δανιήλ και το δεύτερο ημίχρονο παίχθηκε με άδειες εξέδρες.

Άλλα κακά να μη μας βρουν...

TAGS ΒΑΛ' ΤΟ ΑΓΟΡΙ ΜΟΥ STOIXIMAN BASKET LEAGUE ΕΛΛΑΔΑ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ