ΒΑΛ' ΤΟ ΑΓΟΡΙ ΜΟΥ

Ελλάδα - Τουρκία: Βυθίσατε τον Λάρκιν

Ο Σέιν Λάρκιν με την φανέλα της Εθνικής Τουρκίας
Ο Σέιν Λάρκιν με την φανέλα της Εθνικής Τουρκίας PHOTO CREDITS: FIBA

H Εθνική ομάδα υποδέχεται την Τουρκία και ο Βασίλης Σκουντής κρυφοκοιτάζει το πινακάκι του Σωτήρη Μανωλόπουλου και επισημαίνει τα θέματα SOS.

Γίνεται που γίνεται χαμός με την εισβολή των Ρώσων στην Ουκρανία, το μόνο που δεν χρειάζεται τέτοιες ώρες είναι να πυροδοτήσω ακόμη περισσότερο το πολεμικό κλίμα.

Υποκύπτω όμως στον πειρασμό να συμπτύξω και να συμπυκνώσω τη στρατηγική της Εθνικής στον αποψινό αγώνα με την Τουρκία (18:00, Novasports Prime και LIVE από το SPORT24) σε μια ιστορική φράση που παραπέμπει σε μια τέτοια ατμόσφαιρα.

Τον Αύγουστο του 1976 όταν το τουρκικό ωκεανογραφικό πλοίο ΧΟΡΑ παραβίασε την ελληνική υφαλοκρηπίδα και σουλάτσαρε βορειανατολικά της Λέσβου, ο Ανδρέας Παπανδρέου ο οποίος τότε ήταν αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης ξεστόμισε (σε συνεννόηση με τον πρωθυπουργό Κωνσταντίνο Καραμανλή) μια κουβέντα που έμεινε στην ιστορία...

"Βυθίσατε το ΧΟΡΑ"

Τότε ο Σωτήρης Μανωλόπουλος ήταν έξι χρονών...

Βυθίσατε τον Λάρκιν

Σαράντα έξι χρόνια αργότερα, ως προπονητής της Εθνικής ομάδας δίνει το δικό του σύνθημα που απευθύνεται προς όλα τα ευήκοα ώτα...

Βυθίσατε τον Λάρκιν!

Η εξουδετέρωση και σε κάθε περίπτωση ο περιορισμός της δράσης του δαιμόνιου γκαρντ της Εφές αποτελούν τον βασικότερο στόχο της αμυντικής τακτικής της ελληνικής ομάδας, με στόχο ο Αμερικανός και πολιτογραφημένος Τούρκος γκαρντ να βγει από τη ρουτίνα τόσο στην εκτέλεση, όσο και στη δημιουργία του.

Σύμφωνα με το scouting report της Εθνικής, οι Τούρκοι γέρνουν μονόμπαντα!

Τι σημαίνει αυτό; Είναι ποιοτικότεροι, ισχυρότεροι και πιο επικίνδυνοι στην περιφέρεια, παρά μέσα στη ρακέτα με ό,τι αυτό συνεπάγεται στην κατάστρωση των πλάνων της αντιμετώπισης τους.

Η Εθνική θα σημαδέψει λοιπόν τον Σέιν Λάρκιν, τον Μελίχ Μαχμούτογλου και τον Μπουγκραχάν Τουντσέρ ώστε να αποκόψει τον ομφάλιο λώρο της τουρκικής ομάδας.

Το transition και τα pull up

Σε ό,τι αφορά τον πρώην παίκτη των Μάβερικς, των Νικς, των Νετς και των Σέλτικς η τακτική της ελληνικής ομάδας εδράζεται σε δυο άξονες:

  • Πρώτον, να μην βρει ευκαιρίες να τρέξει στο ανοικτό γήπεδο και να σκοράρει στο transition game
  • Δεύτερον, σε καταστάσεις pick n’ roll, να μη βρεθεί στη ζώνη άνεσης του με τα pull-up σουτ και τις πάσες ψηλά, αλλά να εξαναγκασθεί να μοιράσει την μπάλα υπό πίεση και με ρίσκο.

Με λίγα και απλά λόγια, η Εθνική δεν θέλει να χάσει από τον Λάρκιν!

Δεν χάνουμε από τον... Σβεντ

Η όπως λέει και ο Γιώργος Μητσικώστας σε ένα σατιρικό σκετς το οποίο εμπνεύσθηκε από τη μετάδοση του Βαγγελη Ιωάννου στον προημιτελικό Ελλάδα-Ρωσία στο Εurobasket του 2017, «δεν χάνουμε από τον Σβεντ, ας σκοράρει μέχρι μεθαύριο»!

Eλεγε επίσης ο Μητσικώστας "αν τον κρατήσουμε στους 85 πόντους δεν χάνουμε, οι άλλοι δεν μπορούν να βάλουν δέκα"!

Για την ιστορία που δυστυχώς ήταν πικρή, υπενθυμίζω ότι εκείνο το βράδυ της 13ης Σεπτεμβρίου του 2017 ο Ρώσος γκαρντ έβαλε 26 πόντους και μολονότι η Εθνική είχε προηγηθεί με διαφορά 11 πόντων, εντέλει ηττήθηκε με πέντε (69-74) και έμεινε εκτός νυμφώνος.

Πέραν της αντιμετώπισης του Λάρκιν, το αμυντικό πλάνο περιλαμβάνει επίσης άλλες τέσσερις στοχεύσεις:

  • Να μη βρει ελεύθερα σουτ ο Μαχμούτογλου
  • Να έχει η Εθνική γρήγορες επιστροφές
  • Να μη χαρισθούν επιθετικά ριμπάουντ και δεύτερες κατοχές στους Τούρκους

Το πλάνο της επίθεσης

  • Στην άλλη άκρη του γηπέδου οι άξονες της επιθετικής τακτικής συνίστανται στα εξής:
  • Καλές αποστάσεις
  • Εκτέλεση των σεναρίων που βολεύουν το παιχνίδι της Εθνικής και θα αναδείξουν τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά των παικτών, κάτι που λόγω της ελλιπούς και μη συγκροτημένης προετοιμασίας καθίσταται σπαζοκεφαλιά για το τεχνικό επιτελείο
  • Να μην γαντζωθεί σώνει και καλά η ομάδα πάνω στον Κώστα Σλούκα, στον Κώστα Παπανικολάου, τον Γιαννούλη Λαρεντζάκη, τον Γιώργο Πρίντεζη και τον Γιώργο Παπαγιάννη, καθόσον με εξαίρεση τον σέντερ του Παναθηναϊκού οι υπόλοιποι τέσσερις θα ενσωματωθούν σήμερα
  • Να επιδιωχθούν και να αναπτυχθούν οι συνεργασίες του Σλούκα με τον Παπαγιάννη σε προσδόκιμες φάσεις back door
  • Να σημαδέψει η Εθνική σε κάθε κατοχή τον Λάρκιν και τον Μαχμούτογλου που αποτελούν τους αδύναμους κρίκους στην τουρκική άμυνα

Άμυνα, αρχή πάντων

Δεδομένου ότι οι τέσσερις παίκτες του Ολυμπιακού αγωνίσθηκαν χθες το βράδυ εναντίον της Αρμάνι Μιλάνο με ό,τι αυτό συνεπάγεται στην άμεση προσαρμογή τους στην επιθετική λειτουργία, η Εθνική έχει ως πρωταρχικό και... αδιαπραγμάτευτο στόχο να εμφανιστεί σκληρή στην άμυνα.

Το σκεπτικό αυτής της κατεύθυνσης και της «επιλογής» είναι απλό και απολύτως λογικό: «Η επίθεση χρειάζεται χημεία και συνοχή, ενώ η άμυνα είναι θέμα διάθεσης και επιθυμίας».

Ουδέν αληθέστερον τούτου, οπότε βουρ στον πατσά!

TAGS ΒΑΛ' ΤΟ ΑΓΟΡΙ ΜΟΥ ΕΘΝΙΚΗ ΕΛΛΑΔΟΣ ΕΘΝΙΚΗ ΤΟΥΡΚΙΑΣ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΚΥΠΕΛΛΟ ΜΠΑΣΚΕΤ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ