ΑΥΤΟ ΑΚΡΙΒΩΣ, ΤΙΠΟΤΑ ΑΛΛΟ

E όχι και τα μισθά μας!

E όχι και τα μισθά μας!

Ο Μάκης Παπασημακόπουλος γράφει για τους παίκτες της Μπαρτσελόνα που θα πρέπει να βρουν λεφτά για να βάλουν χλώριο στις πισίνες τους. Γιατί αυτό είναι πρόβλημα. Αυτό ακριβώς, ΤΙΠΟΤΑΛΛΟ.

Οι στιγμές είναι κρίσιμες. Οριακές. Και αναμφίβολα δύσκολες. Τέτοια και άλλα τέτοια διαβάζουμε και ακούμε αυτόν τον καιρό, γιατί ας το παραδεχτούμε, δεν αποτελεί ντροπή, ο κοροναβάηρους μας έχει πάρει τα σώβρακα. Και τις κάλτσες. Και τα παντελόνια. Και τα πουκάμισα. Και τις μπλούζες.

Όλα ρε παιδί μου τέλος πάντων και παραμένει αμφίβολο πότε θα σηκώσουμε κεφάλι.

Και τώρα, επιπλέον όλων των άλλων προβλημάτων, το ότι ας πούμε δεν μπορούμε να κυκλοφορήσουμε εύκολα, το ότι μας λένε ουσιαστικά ότι κινδυνεύουμε από μια ασθένεια που είναι αόρατη, ύπουλη και επικίνδυνη, έρχονται και τα θέματα με τα μισθά μας.

Μάλιστα φίλες και φίλο, δεν μας έφταναν όλα τα άλλα, τώρα ο κοροναβάηρους θέλει να βάλει χέρι και στα μισθά μας. Η παράλυση της αγοράς εξαιτίας του, έχει ήδη προκαλέσει πολλαπλές καρδιακές προσβολές σε διάφορους επιχειρηματικούς τομείς και οι πρώτοι και οι πρώτες που νιώθουν την πίεση και την κλωτσά στο στομάχι είναι ΠΡΟΦΑΝΩΣ οι εργαζόμενοι και οι εργαζόμενες.

Λογικό είναι λοιπόν, αυτή η περίοδος να είναι επιπλέον στενάχωρη και «βαριά». Δεν είναι και μικρό πράγμα να μην ξέρεις αν θα δεις το χρώμα του χρήματος από μήνα σε μήνα. Ούτε είναι μικρό πράγμα να μένεις μετέωρος εργασιακά χωρίς την παραμικρή ένδειξη πορείας για το μέλλον σου.

Όμως. ΟΜΩΣ λέγω φίλες και φίλοι, ΠΑΝΤΑ υπάρχουν και χειρότερα. Πάντα υπάρχουν και περιπτώσεις ανθρώπων, περιπτώσεις ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ αν προτιμάτε που έχουν τέτοια ΤΙΤΑΝΙΑ προβλήματα, που μπροστά τους τα δικά μας φαντάζουν ανούσια και τοσοδούλικα.

Πάρτε τα κακόμοιρα τα παιδιά της Μπαρσελόνας για παράδειγμα. Της γνωστής της Μπαρτσελόνας, της ισπανικιάς, της ομάδος που μαζί με την Ρεάλ το πάνε κυρίως μια-εσύ-και-μια-εγώ την Λα Λίγκα, εκτός από τις φάσεις που πετάγεται καμιά Ατλέτικο. Μιλάμε δηλαδής για ομάδα ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ μπράντ που λένε, η οποία τυχαίνει να έχει και το πιο «ογκώδες» παικτικό μισθολόγιο στον πλανήτη. Εννοείται ότι ένα ΠΟΛΥ σημαντικό κομμάτι του εν λόγω μισθολογίου πηγαίνει πακέτο στον Λιονέλ τον Μέσσι, αλλά έστω κι έτσι μπορούμε να συμπεράνουμε πως αι παίκται της Μπαρτσελόνας κυκλοφοράνε με τις τσέπες φουσκωμένες.

Και φτάνει που λέτε ο κοροναβάηρους, τα έσοδα κάνουν φτερά από την επιχείρηση διότι η παγκόσμια αγορά κάμει νανάκια και η διοίκηση της ομάδας λέει το εξής: «παίδες καλησπέρα πέρα για πέρα. Οι καιροί δύσκολοι και ο μπακλαβάς γωνία. Ως εκ τούτου και περί των άλλων, επροχωράμε σε ξουράφιασμα των μισθών της τάξεως του 50 μπορεί και 70 τσεκατό, μέχρι να φύγει ο κορονοβάηρους. Αυτά είχαμε να σας πούμε. Α ναι, αν δεν συμφωνήσετε θα το κάνουμε έτσι κι αλλιώς διατί είμαστε μάγκες. Ατουταλέρ».

Σαν τοποθέτηση δεν την λες και την πλέον κόσμια. Σημάδι των καιρών όπως είπαμε τα αφενδικά να θέλουν να βγάλουν την χασούρα στην πλάτη των εργαζομένων, αλλά και πάλι. Σκληρό.

Και αν σίγουρα μπορούμε να νιώσουμε την πίεση που αισθάνονται οι υπάλληλοι της ομάδας (γιατί και αυτούς πιάνει αυτή η πρόταση), σίγουρα μας είναι πιο δύσκολο να αισθανθούμε την πίεση (;) που νιώθουν τα παλικάρια της πρώτης ομάδας της Μπάρτσα, που έσπευσαν να απαντήσουν με ένα «ΡΕ ΕΙΣΤΕ ΤΡΕΛΟΙ ΡΕ». Όχι δια να μπουν ασπίδα στους υπαλλήλους της ομάδος αντιλαμβάνεστε, αλλά για να φυλάξουν την δική τους τσέπα. Επαναλαμβάνω. Όχι επειδής τους έτσουξε από τον πόνο η σκέψη πως οι γραμματείς, οι μάγειρες, οι κηπουροί και τα λοιπό υπαλληλικό προσωπικό της ομάδας θα μείνουνε άφραγκοι, αλλά επειδής η μισθολογική χατζάρα έκανε «ντου» στα αποδυτήρια.

Φτάνουμε λοιπόν στην μια και μοναδική εικόνα που μπορούμε να σχηματίσουμε. Σκέφτεστε να κατέβουν σε πορεία διαμαρτυρίας οι παίκτες; Και αν ναι, σε τι σχήμα; Θα κατέβουν με ένα πατροπαράδοτο 4-4-2 ή θα πάνε σε κάτι πιο μοντέρνο; Θα έχουμε συνθήματα τύπου «νόμος είναι το δίκιο του εργάτη», «με Μέσι και μισθόνι, ποτέ δεν θα νυχτώνει», ή ακόμα και «ίπι ίπι ούμε, σας προειδοποιούμε, αν μας αγαπάτε τα μισθά μας μην τα φάτε» που θα κάμουν τον γύρο του κόσμου; Θα ηγηθεί της πορείας ο αρχιερέας του μόχθου, ο εκπρόσωπος της εργατιάς Λιονέλ, κρατώντας ντουντούκα και δίνοντας το γενικό πρόσταγμα; Και αν γίνει όλο αυτό, θα φάει όλη η πρώτη ομάδα της Μπαρτσελόνα πρόστιμο για παραβίαση του νόμου περί άσκοπης κυκλοφορίας ή θα πούνε πως πάνε όλοι μαζί σούπερ μάρκετ και έχουν στείλει και μήνυμα στο κινητό;

Εντωμεταξύ όλα τα παραπάνω χωρίς καν να έχει απαντηθεί το βασικό; ΠΩΣ ΘΑ ΖΗΣΟΥΝΕ ΟΙ ΠΑΙΚΤΕΣ ΤΗΣ ΜΠΑΡΤΣΕΛΟΝΑΣ ΜΕ ΜΕΙΩΜΕΝΑ ΜΙΣΘΑ; ΠΩΣ ΘΑ ΒΑΝΟΥΝ ΧΛΩΡΙΟ ΣΤΙΣ ΠΙΣΙΝΕΣ ΤΩΝ; ΠΩΣ ΘΑ ΠΕΡΝΑΝΕ ΓΥΑΛΙΣΤΙΚΟ ΤΑ ΑΜΑΞΑ; ΠΩΣ ΘΑ ΚΑΘΑΡΙΑΖΟΥΝΕ ΤΑ ΤΖΑΜΙΑ;

ΝΑ ερωτήματα. ΝΑ προβλήματα. Όχι τα δικά μας τα ανύπαρκτα.

Αυτό ακριβώς, ΤΙΠΟΤΑΛΛΟ.

TAGS ΑΥΤΟ ΑΚΡΙΒΩΣ, ΤΙΠΟΤΑ ΑΛΛΟ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ