ΣΤΗΛΕΣ

"Χρυσό" παπούτσι: Από τον Εουσέμπιο στον Αντωνιάδη και από τον Μαχλά στον Ρονάλντο

"Χρυσό" παπούτσι: Από τον Εουσέμπιο στον Αντωνιάδη και από τον Μαχλά στον Ρονάλντο

Φάκελος "Χρυσό παπούτσι": Από τον Εουσέμπιο στον Αντωνιάδη και από τον Μαχλά στον Κριστιάνο Ρονάλντο. Ο Έλληνας που το πήρε, αυτοί που το "άγγιξαν", οι κορυφαίοι των κορυφαίων και ο καθοριστικός ρόλος της Κύπρου στον θεσμό.

Στις 21/9/71 ο Αντώνης Αντωνιάδης πήρε το "ασημένιο" παπούτσι για την επίδοση του την σεζόν 1971/72. Ο επιθετικός του Παναθηναϊκού με 39 γκολ ήρθε δεύτερος σε όλη την Ευρώπη, πίσω από τον Γκερντ Μίλερ. Ο Γερμανός με τη φανέλα της Μπάγερν σημείωσε 40 και στέρησε την δυνατότητα από τον πανύψηλο στράικερ να γίνει ο μοναδικός Έλληνας που έχει κατακτήσει αυτό το βραβείο με ελληνική ομάδα.

Με αφορμή εκείνη την επίδοση του Αντωνιάδη πριν 39 χρόνια, το Sport24.gr θυμάται τους υπόλοιπους Έλληνες ποδοσφαιριστές που "άγγιξαν" το χρυσό, τον μοναδικό που το πήρε, τους κορυφαίους των κορυφαίων και τον καθοριστικό ρόλο της Κύπρου στον θεσμό.

Το "Ευρωπαϊκό Χρυσό Παπούτσι" (Εuropean Golden Shoe) δίνεται στον ποδοσφαιριστή που πετυχαίνει κάθε σεζόν τα περισσότερα τέρματα στην Ευρώπη με βάση την επίδοσή του στο πρωτάθλημα που αγωνίζεται. Ξεκίνησε την πορεία του στον χρόνο την χρονιά 67/68 με τον Εουσέμπιο να το κατακτά χάρη στα 43 γκολ που σημείωσε με τα χρώματα της Μπενφίκα.

Μέχρι και το 1991 όπου σταμάτησε να δίνεται με την αρχική του μορφή, παρέλασαν από την κορυφή μεγάλα ονόματα του παγκοσμίου ποδοσφαίρου, αλλά και ποδοσφαιριστές εντελώς άγνωστοι στο ευρύ ευρωπαϊκό κοινό.

Εουσέμπιο, Φαν Μπάστεν και ...Καϊάφας

Στην πρώτη κατηγορία βρίσκουμε ονόματα όπως των Εουσέμπιο, Γκερντ Μίλερ, Ιαν Ρας και Μάρκο Φαν Μπάστεν. Στην δεύτερη όμως, που είναι αρκετά μεγαλύτερη, συναντάμε παίκτες που έχουν καταξιωθεί στην χώρα τους αλλά μόνο εκεί. Για παράδειγμα ο Βούλγαρος Πέταρ Ζέκοφ, νικητής τη δεύτερη σεζόν (68/69) με 36 γκολ για την ΤΣΣΚΑ Σόφιας, ο οποίος ποτέ δεν έφυγε από το βουλγαρικό πρωτάθλημα.

Στην ίδια κατηγορία και ο Σωτήρης Καϊάφας, ο κορυφαίος Κύπριος ποδοσφαιριστής του περασμένου αιώνα σύμφωνα με την ομοσπονδία της χώρας του, ο οποίος κέρδισε τον θεσμό (75/76) χάρη στα 39 γκολ με τη Ομόνοια. Ο 61χρονος, τώρα, παλαίμαχος, αγωνίστηκε μόνο στο "τριφύλλι" τινάζοντας τα δίχτυα των αντιπάλων 261 φορές σε 388 συμμετοχές...

Άγνωστος παραμένει για τους περισσότερους και ο Ντούντου Γκεοργκέσκου, ο Ρουμάνος που με την Δυναμό Βουκουρεστίου κέρδισε δύο φορές τον θεσμό (74/75 και 76/77). Ούτε αυτός έπαιξε ποτέ στο εξωτερικό, με τα 47 γκολ που πέτυχε την δεύτερη φορά που κέρδισε να είναι ακόμα το απόλυτο ρεκόρ στην Ευρώπη.

"Χρυσό" παπούτσι: Από τον Εουσέμπιο στον Αντωνιάδη και από τον Μαχλά στον Ρονάλντο
Ο Γκεοργκέσκου πέτυχε τα περισσότερα γκολ που έχουν μπει ποτέ σε μια σεζόν (47)

Η Κύπρος αφορμή για την κατάργηση!

Η πρώτη περίοδος του θεσμού ολοκληρώθηκε το 1991 όταν ο Σκοπιανός Ντάρκο Πάντσεφ πέτυχε 34 γκολ με τον Ερυθρό Αστέρα και την Κυπριακή Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία να διαμαρτύρεται υποστηρίζοντας ότι Κύπριος παίχτης έφτασε τα 40 και όχι τα 19 όπως τον εμφάνιζαν στην επίσημη λίστα. Με αφορμή την διαμάχη που ξέσπασε από το συγκεκριμένο περιστατικό, η ' L'Équipe'- που θέσπισε το βραβείο- το κατάργησε.

Η αληθινή αιτία όμως ήταν η διάσπαση της ΕΣΣΔ και η δημιουργία δεκάδων πρωταθλημάτων χαμηλής ποιότητας και τα οποία έβαζαν σε κίνδυνο την αξία του βραβείου. Είναι χαρακτηριστικό ότι στις σεζόν που δεν δόθηκε, πρώτοι σκόρερ ήταν παίκτες από πρωταθλήματα όπως της Αρμενίας (Αρσέν Αβετισιάν 94/95) και της Γεωργίας (Ζβιάντ Ενδελάντζε 95/96).

Αξίζει να σημειωθεί ότι το 2008 δόθηκε επίσημα στον Πάντσεφ το "χρυσό" παπούτσι της σεζόν 1990/91. Δεκαεφτά χρόνια μετά...

"Χρυσό" παπούτσι: Από τον Εουσέμπιο στον Αντωνιάδη και από τον Μαχλά στον Ρονάλντο
Το παπούτσι-όνειρο για κάθε επιθετικό...

Νέα εποχή με Ρονάλντο και ...Μαχλά!

Το βραβείο επανήλθε την σεζόν 1996/97 από την"Ευρωπαϊκή Ένωση Αθλητικών Περιοδικών" (μέλος της οποίας είναι και η ' L'Équipe'). Η νέα του μορφή είναι πιο δίκαιη ανταμείβοντας τους παίκτες που σκοράρουν σε πρωταθλήματα με ιδιαίτερο ανταγωνισμό.

Συγκεκριμένα τα γκολ που βάζει κάποιος στα πέντε πρώτα πρωταθλήματα (με βάση την κατάταξη της Uefa) πολλαπλασιάζονται επί 2, τα γκολ από το 6ο έως το 21ο πρωτάθλημα πολλαπλασιάζονται επί 1,5 και των υπολοίπων υπολογίζονται όπως είναι.

Με αυτή τη μορφή, πρώτος που το κατέκτησε ήταν ο Βραζιλιάνος Ρονάλντο με 68 βαθμούς (34 γκολ με την Μπαρτσελόνα), για να ακολουθήσει την επόμενη σεζόν ο Νίκος Μαχλάς με την ίδια επίδοση αγωνιζόμενος στην ολλανδική Βίτεσε.

Οι Έλληνες που "άγγιξαν" την πρωτιά

Ο Νίκος Μαχλάς λοιπόν είναι ο μοναδικός Έλληνας που έχει την τιμή να κοσμεί την συλλογή του το "χρυσό" παπούτσι, ενώ ο Αντώνης Αντωνιάδης δεν τα κατάφερε για ένα γκολ.

Ποιοι είναι όμως οι υπόλοιποι Έλληνες που βρέθηκαν στην πρώτη τριάδα;

"Ασημένιο" παπούτσι

68/69: Γιώργος Σιδέρης (Ολυμπιακός) 35 γκολ

(1ος ο Βούλγαρος Πέταρ Ζέκοφ με 36)

71/72: Αντώνης Αντωνιάδης (Παναθηναϊκός) 39 γκολ

(1ος ο Γερμανός Γκερντ Μίλερ με 40)

78/79: Θωμάς Μαύρος (ΑΕΚ) 31 γκολ

(1ος ο Ολλανδός Κις Κιστ με 34)

92/93*: Βασίλης Δημητριάδης (ΑΕΚ) 33 γκολ

(1ος ο Σκοτσέζος Άλι Μακόιστ με 34)

"Χάλκινο" παπούτσι

70/71: Γιώργος Δέδες (Πανιώνιος): 28 γκολ.

82/83: Νίκος Αναστόπουλος (Ολυμπιακός Π.): 29 γκολ.

* Εκείνη την σεζόν στην τρίτη θέση βρέθηκε και ο Κριστόφ Βαζέχα με τα χρώματα του Παναθηναϊκού (32 γκολ). Μεγάλες πιένες για το ελληνικό πρωτάθλημα...

"Χρυσό" παπούτσι: Από τον Εουσέμπιο στον Αντωνιάδη και από τον Μαχλά στον Ρονάλντο
Ο Αντωνιάδης (η αφορμή για το αφιέρωμα) δίπλα στον Εουσέμπιο, τον πρώτο ποδοσφαιριστή που το κατέκτησε (67/68)

Trivia

  • Ο Κριστιάνο Ρονάλντο είναι ο μοναδικός παίκτης που το έχει κερδίσει σε δύο διαφορετικά πρωταθλήματα. Με την Γιουνάιτεντ για την Πρέμιερ Λιγκ (07/08) και την Ρεάλ για την Πριμέρα (10/11).
  • Ο Γκερντ Μίλερ είναι ο πρώτος παίκτης που το πήρε δύο φορές (69/70 και 71/72). Συνολικά 9 παίκτες το έχουν κατακτήσει δύο φορές, κανένας δεν έχει φτάσει τις 3.
  • Τα τελευταία τρία χρόνια ο νικητής προέρχεται από την Πριμέρα (Φορλάν, Μέσι, Ρονάλντο).
  • Ισπανικό και πορτογαλικό πρωτάθλημα είναι στην κορυφή. Από 7 φορές ο νικητής προήλθε από τα συγκεκριμένα πρωταθλήματα.
  • Η Πορτογαλία έχει τα περισσότερα χρυσά, συνολικά 6 (από 2 οι Εουσέμπιο, Γκόμες, Ρονάλντο)
  • Η Ολλανδία έχει τους περισσότερους διαφορετικούς νικητές, 4.
  • Συνολικά 24 διαφορετικές χώρες έχουν πανηγυρίσει την πρωτιά
"Χρυσό" παπούτσι: Από τον Εουσέμπιο στον Αντωνιάδη και από τον Μαχλά στον Ρονάλντο
Ο Κριστιάνο πανηγυρίζει με την Γιουνάιτεντ, ενώ πέρσι το πήρε με την Ρεάλ.

Μιας και μιλήσαμε για "χρυσά" παπούτσια δείτε το πρόσφατο αφιέρωμα του Sport24.gr που ανασύρει ιστορίες από τον αθλητισμό με πρωταγωνιστές τα... παπούτσια!

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ