ΒΑΛ' ΤΟ ΑΓΟΡΙ ΜΟΥ

Απόλλωνας - Ηρακλής: Καλάθι ο Πετγουέι, καλάθι ο Πετγουέι

Απόλλωνας - Ηρακλής: Καλάθι ο Πετγουέι, καλάθι ο Πετγουέι

Στην Περιβόλα ο Απόλλων Πατρών υποδέχεται σήμερα τον Ηρακλή και ο Βασίλης Σκουντής γυρίζει 33 χρόνια πίσω και θυμάται το κρεσέντο του συγχωρεμένου Μαρκ Πετγουέι απέναντι στον Ντέιβιντ Ινγκραμ.

Ο Ντέιβιντ Ίνγκραμ ξαναγύρισε χαρίεις και συγκινημένος τις προάλλες στη Θεσσαλονίκη. Του δόλιου του Μαρκ Πετγουέι όμως το ριζικό ήταν κακογραμμένο από τη μοίρα που έκοψε πρόωρα και άδοξα το νήμα της ζωής του εκείνο το βράδυ της 1ης Ιουνίου του 1989 σε έναν δρόμο της Νέας Ορλεάνης: εκεί όπου βρέθηκε με μια σφαίρα σφηνωμένη στο λαιμό του, μέσα στην ολοκαίνουργια άσπρη Porsche του, την οποία μια συμμορία προσπάθησε να του κλέψει!

Απόκομμα εφημερίδας για τον θάνατο του Πετγουέι
Απόκομμα εφημερίδας για τον θάνατο του Πετγουέι


Σήμερα ο Απόλλωνας υποδέχεται τον Ηρακλή και μια τέτοια μέρα πριν από 33 χρόνια μάλλιασε το στόμα του Βασίλη Γεωργίου που μετέδιδε ραδιοφωνικά τον αγώνα να λέει την ίδια ατάκα. Επαναλάμβανε σχεδόν επί σαράντα λεπτά τη φράση "καλάθι ο Ίνγκραμ, καλάθι ο Πετγουέι", αλλά από ένα σημείο και πέρα, η ατάκα έμεινε λειψή…

Ο Πλάτων Χοτοκουρίδης πέρασε χειροπέδες στον Ινγκραμ και η βελόνα στην περιγραφή της «Βέμπο του ελληνικού μπάσκετ» κόλλησε….

"Καλάθι ο Πετγουέι, καλάθι ο Πετγουέι, καλάθι ο Πετγουέι".

Ο Πλάτωνας Χοτοκουρίδης με τον Μαρκ Πετγουέι
Ο Πλάτωνας Χοτοκουρίδης με τον Μαρκ Πετγουέι

Οι 43 πόντοι και το 11-10 στην παράταση

Όπως η βελόνα, παρομοίως και οι δείκτες του ρολογιού μένουν κολλημένοι σε εκείνο το απόγευμα της 12ης Μαρτίου του 1989 στην Πάτρα, όπου ο Απόλλων έριξε στο καναβάτσο τον Ηρακλή με 91-90 στην παράταση.

Η λήξη της κανονικής διάρκειας του ματς βρήκε τις δυο ομάδες ισόπαλες με 80-80, ενώ στο πεντάλεπτο που ακολούθησε ο Πετγουέι νίκησε τον «Γηραιό» με 11-10!

Δεν ξέρω εάν έχει ξανασυμβεί αυτό, πάντως στην παράταση ο συγχωρεμένος ο Αμερικανός φόργουορντ σκόραρε και τους 11 πόντους της ομάδας του βάζοντας την επίκαιρη και υποχρεωτική, ελέω του εθίμου, αποκριάτικη πινελιά στη φαντασμαγορική νίκη των Πατρινών.

Νίκησαν και ύστερα ξεχυθήκαν στους δρόμους για να γιορτάσουν το Καρναβάλι!

Μέχρι ενός σημείου ο Ινγκραμ ακολουθούσε τον Πετγουέι, αλλά κόλλησε στο δεύτερο ημίχρονο και στην παράταση πιεζόμενος ασφυκτικά από τον Χοτοκουρίδη και εντέλει έμεινε στους 21 πόντους (8/16δ., 0/2τρ., 5/6β.).

Στην απέναντι πλευρά το αντίπαλον δέος ξεσάλωνε σκοράροντας 43 πόντους με 13/25 δίποντα, 2/3 τρίποντα, 11/15 βολές και συν τοις άλλοις κατέβαζε και 14 ριμπάουντ!

Λίγες μέρες νωρίτερα ο Πετγουέι την είχε κοπανήσει για την πατρίδα του και γύρισε στην Πάτρα την παραμονή του αγώνα, αλλά ξα του!

Πρωτοσέλιδο ο θάνατος του Μαρκ  Πετγουέι
Πρωτοσέλιδο ο θάνατος του Μαρκ Πετγουέι

Η επιστροφή από το νοσοκομείο στο Βελιγράδι

Ο Μαρκ δεν είχε προβλήματα με τις επιστροφές, άλλωστε την προηγούμενη χρονιά, όταν αγωνιζόταν με τον ΠΑΟΚ στα ματς του Κυπέλου Κόρατς έκανε κάτι χειρότερο: γύρισε στο γήπεδο από το νοσοκομείο!

Στα πρώτα λεπτά του αγώνα με τον Ερυθρό Αστέρα σε μια alley-oop πάσα του Ντιλέινι Ραντ απογειώθηκε για να καρφώσει και χτύπησε το χέρι του στην μπασκέτα. Διακομίσθηκε αιμόφυρτος στο νοσοκομείο, του έκαναν ράμματα και επέστρεψε φουριόζος στο γήπεδο, επιμένοντας να παίξει, όπερ και εγένετο!

Παρά τον πόνο και την αιμορραγία, μπήκε στο γήπεδο ενώ το ματς βρισκόταν στο 32ο λεπτό, έπαιξε σαν να μην τρέχει κάστανο και μάλιστα πέτυχε ο ίδιος το καλάθι της ισοφάρισης (83-83) προτού ο ΠΑΟΚ ηττηθεί στην παράταση με 93-88.

Για τέτοιο λυσσασμένο σκύλο μιλάμε, άλλωστε απασχόλησε και άλλες φορές το δελτίο συμβάντων, με αποκορύφωμα (στον αγώνα με το Περιστέρι) την μπουνιά που έριξε στο πρόσωπο του Μιχάλη Γρυλιωνάκη και τον έστειλε στο χειρουργείο για καινούργια μύτη!

Στον πρώτο αγώνα εκείνης της σεζόν, στις 7 Ιανουαρίου του 1989, ο Ηρακλής είχε νικήσει τον Απόλλωνα με 93-84, με τους δυο σολίστες να μην έχουν πολλά κέφια: ο Ινγκραμ σκόραρε 15 πόντους και ο Πετγουέι 14.

Πρωτοσέλιδο η είδηση του θανάτου του Πετγουέι
Πρωτοσέλιδο η είδηση του θανάτου του Πετγουέι

Το αντάλλαγμα του Μέλις και το 45άρι με την ΑΕΚ

Όντας ένας από τους ξένους παίκτες που άνοιξαν τον χορό τη σεζόν 1988-89 είχε μέσο όρο 27.3 πόντους, με ρεκόρ τους 45 εναντίον της ΑΕΚ και 8.1 ριμπάουντ

O γεννημένος στις 12 Ιουνίου του 1961 στη Νέα Ορλεάνη και ύψους 2μ.03 φόργουορντ/.σέντερ επιλέχθηκε στο Νο 111 του ντραφτ του 1983 από τους Μπακς, αλλά δεν έπαιξε ποτέ στο ΝΒΑ και μετά το CBA και τη Βενεζουέλα βρήκε το καταφύγιο του πρώτα στη Θεσσαλονίκη και ύστερα στην Πάτρα.

Το καλοκαίρι του ’88 ο Πετγουέι κατηφόρισε στην Πάτρα ως αντάλλαγμα της μεταγραφής του
Μπιλ Μέλις, μαζί με τον Ζαχαρία Κατσούλη, τον Πλάτωνα Χοτοκουρίδη, τον Γεράσιμο Τζάκη και τον Δημήτρη Καλόγηρο.

Η είδηση της δολοφονίας του έπεσε σαν κεραυνός στην Πάτρα: τα τραγικά μαντάτα πληροφορήθηκε πρώτος ο Γεράσιμος Τζάκης στον οποίο τηλεφώνησε κλαίγοντας από τη Νέα Ορλεάνη η σύντροφος του Πετγουέι, Λάιζα.

Μ’ αυτά και μ’ εκείνα πέρασαν κιόλας 33 χρόνια και εκείνη η ατάκα του Βασίλη Γεωργίου ξέμεινε λειψή, σαν μια ημιτελής συμφωνία…

Ενώ εκείνο το βράδυ το two-man show κατέληξε στο σόλο του Πετγουέι, τα επόμενα χρόνια ο Βασίλης Γεωργίου έλεγε μοναχά "καλάθι ο Ινγκραμ"….

TAGS ΒΑΛ' ΤΟ ΑΓΟΡΙ ΜΟΥ ΗΡΑΚΛΗΣ ΑΠΟΛΛΩΝ ΠΑΤΡΑΣ STOIXIMAN BASKET LEAGUE
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ