ΒΑΛ' ΤΟ ΑΓΟΡΙ ΜΟΥ

Από τον Στόγιαν Βράνκοβιτς στον... Μάικ Τζέιμς

Από τον Στόγιαν Βράνκοβιτς στον... Μάικ Τζέιμς
EUROKINISSI

Ο Παναθηναϊκός υποδέχεται τον Ολυμπιακό ( 20:00, ΕΡΤ3 και LIVE από το SPORT24) στο ντέρμπι του πρωταθλήματος και ο Βασίλης Σκουντής ξεψαχνίζει τις πράσινες επετείους, την κόκκινη προσομοίωση ενόψει Μονακό και το πιπέρι στο στόμα του Ζάρκο.

Η σύμπτωση, της σύμπτωσης, ώ σύμπτωση. Το εννοώ αυτό, διότι τυγχάνει το αποψινό ντέρμπι των αιωνίων (20:00, ΕΡΤ3 και LIVE από το SPORT24) να συμπίπτει με μια διπλή και μάλιστα διθυραμβική επέτειο του Παναθηναϊκού, ενώ ο Ολυμπιακός αφήνει το παρελθόν και κοιτάζει προς το μέλλον...

Θα τα εξηγήσω αναλυτικά όλα αυτά...

Το ημερολόγιο, λοιπόν, δείχνει 11 Απριλίου και σαν σήμερα οι Πράσινοι έχουν καταγάγει δυο από τις μεγαλύτερες νίκες της ιστορίας τους και δη απέναντι στον ίδιο αντίπαλο (Μπαρτσελόνα), απλώς ενώ η πρώτη έπιασε για τα καλά τόπο, η δεύτερη πήγε στράφι...

Η τάπα του Στόικο

Στις 11 Απριλίου του 1996 ο Παναθηναϊκός χάρη στην τάπα του Στόγιαν Βράνκοβιτς στον Χουάν Αντόνιο Μοντέρο έριξε in extremis στο κανναβάτσο τους Καταλανούς, επιβλήθηκε με 67-66, ανέβηκε στο θρόνο και ξόρκισε τους δαίμονες που κατέτρυχαν συλλήβδην το ελληνικό μπάσκετ.

Η σφαίρα του Μήτσου στο κεφάλι του Τζαγουάι

Δέκα επτά χρόνια αργότερα, δίκην déjà vu, ο κλήρος του ήρωα έλαχε στον Δημήτρη Διαμαντίδη που ξέρανε την Μπαρτσελόνα στο Palau Blaugrana με το επικό τρίποντο στη... μούρη του Νέιτ Τζαγουάι!

"Εκείνη τη στιγμή ένιωσα ότι ο Διαμαντίδης ήταν ένας εκτελεστής που μου φύτεψε μια σφαίρα στο κεφάλι", είπε τον Απρίλιο του 2019 σε μια συνέντευξη του ο Αυστραλός σέντερ!

Και εξήγησε τι συνέβη σε εκείνη την αλήστου μνήμης φάση: "Ο Τσάβι Πασκουάλ μου είχε πει επανειλημμένως να κάνω αλλαγές στο σκριν και να μην τον αφήσω να σουτάρει, αλλά ο Διαμαντίδης πυροβόλησε! Ο κόουτς τρελάθηκε και μετά τη λήξη του αγώνα μου φώναζε "σου είπα εκατό φορές να μην τον αφήσεις να σουτάρει". Θυμάμαι μάλιστα ότι ο Διαμαντίδης έβαλε ένα ίδιο τρίποντο και απέναντι στον Αντε Τόμνιτς στο επόμενο ματς στην Αθήνα".

Χάρη στην βόμβα του αρχηγού του, ο Παναθηναϊκός νίκησε με 66-65 και έφερε τη σειρά στα ίσια, ωστόσο δεν εξαργύρωσε το break, καθώς οι Καταλανοί επανέφεραν τη σειρά στη Βαρκελώνη και προκρίθηκαν με 3-2.

Στην αντίπερα όχθη οι Κόκκινοι δεν σηκώνουν σαν λάβαρο μνήμης κάποιο επετειακό ορόσημο, αλλά δεν το χρειάζονται ούτε αυτοί, ούτε και οι Πράσινοι...

Το σημερινό ματς είναι εξ ορισμού σπουδαίο, διότι εκτός συγκλονιστικού απροόπτου θα κρίνει οριστικώς, αμετακλήτως και τελεσιδίκως ποια ομάδα θα τερματίσει στο Νο 1 της κατάταξης στην κανονική περίοδο και θα παίξει με πλεονέκτημα έδρας στα playoffs.

Ο Νέντοβιτς σε ρόλο... Μάικ Τζέιμς

Πέραν του κινήτρου για το κλείδωμα του πλεονεκτήματος έδρας (που πάντως δεν αποτελεί το άπαν σε τέτοιες περιπτώσεις) οι Πειραιώτες έχουν και έναν άλλο πόλο ενδιαφέροντος, που βεβαίως δεν τον κάνουν βούκινο, αλλά (φαντάζομαι) πως τον κρατούν στα... μουλωχτά!

Δεν πήγε και το δικό μου το μυαλό σε αυτή την υπόθεση, αλλά μου έβαλε τη σκέψη χθες ο Γιώργος Σιγάλας, που μου είπε ότι για τον Ολυμπιακό αυτό το ματς μπορεί να συνιστά και μια πλατφόρμα προσομοίωσης ενόψει της σειράς των playoffs της Ευρωλίγκας απέναντι στη Μονακό!

Ο Ράμπο στοιχειοθέτησε την άποψη του με το σκεπτικό ότι "σε έναν βαθμό το παιχνίδι του Μάικ Τζέιμς μοιάζει με αυτό του Νεμάνια Νέντοβιτς κυρίως σε δυο σημεία: στο μακρινό τρίποντο και στις αποφάσεις που παίρνουν στον αέρα για το αν θα σουτάρουν ή αν θα πασάρουν την μπάλα".

Ποιος θα... κατουρήσει μακρύτερα!

Σε κάθε περίπτωση το σημερινό ματς είναι εκ προοιμίου και εξ ορισμού σπουδαίο, όπως κάθε ντέρμπι αιωνίων, «"ακόμη κι αν παίζουν για το ποιος θα... κατουρήσει πιο μακριά»", όπως έλεγε ο δάσκαλος μου στη δημοσιογραφία, ο συχωρεμένος Χρήστος Ράπτης!

Οι μορφονιοί του ελληνικού αθλητισμού έχουν αναμετρηθεί τέσσερις φορές στην εφετινή σεζόν, με τον Ολυμπιακό να πλειοδοτεί στις νίκες με σκορ 3-1: οι Κόκκινοι επικράτησαν στα δυο ματς της Ευρωλίγκας με 84-65 στις 23 Δεκεμβρίου στο ΟΑΚΑ και με 101-73 στις 17 Μαρτίου στο ΣΕΦ, ενώ επιβλήθηκαν επίσης και στον τελικό Κυπέλλου στις 20 Φεβρουαρίου στο Ηράκλειο με 81-73, επιστρέφοντας από το -12 στην τελευταίο περίοδο.

Οι μεγάλες ανατροπές

Τόσο ο τελικός Κυπέλλου, όσο και το ντέρμπι του Α’ γύρου σημαδεύθηκαν από μεγάλες ανατροπές...

Στα Δυο Αοράκια ο Ολυμπιακός επέστρεψε από το -12 στην τέταρτη περίοδο στην οποία οι Πράσινοι δεν σκόραραν κανένα καλάθι εντός παιδιάς!

Στις 22 Νοεμβρίου στο ΣΕΦ ο Παναθηναϊκός νίκησε με 81-76 χάρη στο come back από το -14 στο τελευταίο δεκάλεπτο, με πολιορκητικούς κριούς την άμυνα ζώνης, το κρεσέντο του Νέντοβιτς και τα 7/10 τρίποντα, ενώ οι οικοδεσπότες αντιπαρέβαλαν 0/9 σουτ από τα 6μ.75!

Ανατρέχοντας στο παρελθόν, θυμάμαι άλλο ένα ματς στο οποίο όπως και τώρα οι αιώνιοι έτρωγαν τα λυσσακά τους προς χάριν του πλεονεκτήματος έδρας και μάλιστα αυτή η υπόθεση εξελίχθηκε σε θρίλερ ολκής...

Οι δείκτες του ρολογιού, λοιπόν, μένουν σταματημένοι στη βραδιά της 19ης Φεβρουαρίου του 1995 όταν ο Ολυμπιακός υποδέχθηκε τον ισόβαθμο του Παναθηναϊκό στο ντέρμπι του Β’ γύρου...

Οι χαμένες βολές του Παταβούκα και το κασετοφωνάκι του Ευθύμη

Τρεις μήνες νωρίτερα (6 Νοεμβρίου 1994) στη Γλυφάδα οι Ερυθρόλευκοι είχαν νικήσει τους Πράσινους με 67-65 σε ένα ντέρμπι στα ύστερα του οποίου ο Κώστας Παταβούκας αστόχησε σε βολές, ενώ το ίδιο βράδυ ο Παύλος Γιαννακόπουλος σχόλασε τον Κώστα Πολίτη και ανέθεσε την τεχνική ηγεσία στον Ευθύμη Κιουμουρτζόγλου...

Λίγες μέρες πριν από το ντέρμπι του Β’ γύρου ο "Coach K" προς γενική κατάπληξη εμφανίσθηκε στην εξέδρα των επισήμων του ΣΕΦ για να παρακολουθήσει τον αγώνα του Ολυμπιακού με την Μπάκλερ Μπολόνια και αποχώρησε στην ανάπαυλα, έχοντας επιτελέσει την αποστολή του...

Ποια ήταν αυτή;

Να καταγράψει σε ένα κασετοφωνάκι τις φωνές των οπαδών του Ολυμπιακού, ώστε να μυήσει τους παίκτες του στην ατμόσφαιρα του επερχόμενου ντέρμπι!

Τις επόμενες δυο ημέρες στη Γλυφάδα οι Πράσινοι προπονήθηκαν με τις μαγνητοφωνημένες φωνές στη διαπασών και ροβόλησαν στο Νέο Φάληρο έχοντας τις απαραίτητες προσλαμβάνουσες...

"Θα μπεις και θα βάλεις το νικητήριο καλάθι"

Ο Παναθηναϊκός προηγήθηκε με διαφορά 18 πόντων (14-32), ωστόσο επηρεάσθηκε από το γεγονός ότι ο Ζάρκο Πάσπαλι (στην πρώτη επίσκεψη του στο παλιό σπιτικό του) χρεώθηκε με τέσσερα φάουλ και κάθισε φουρκισμένος στον πάγκο.

"Μην ανησυχείς. Θα ξαναμπείς και θα βάλεις το νικητήριο καλάθι" του είπε για να τον παρηγορήσει ο τότε μάνατζερ της ομάδας, Παύλος Κορκίδης που αποδείχθηκε προφήτης!

Μετά τα δυο απανωτά τρίποντα του Εντι Τζόνσον και ενώ ο Μαυροβούνιος φόργουορντ επέστρεψε μετά από εννέα λεπτά παρκαρίσματος στον πάγκο, ο Ολυμπιακός ισοφάρισε σε 66-66 και το ντέρμπι εξελίχθηκε σε δράμα δραμάτων!

Το λέι απ με το δεξί και η μοιραία βολή

Το κισμέτ του Πάσπαλι έγραφε ότι θα επιβεβαίωνε μέχρι κεραίας την μαντεψιά του Κορκίδη: πρώτα έβαλε 3/3 βολές και στη συνέχεια, επτά δευτερόλεπτα προτού ηχήσει η κόρνα της λήξης σκόραρε σε λει απ και μάλιστα με το δεξί χέρι, που το είχε μονάχα για να ανάβει το τσιγάρο του!

Στο αμέσως επόμενο κλικ όμως από αυτό το γκολ-φάουλ ο Ζάρκο αστόχησε στη βολή και ναι μεν ο Παναθηναϊκός νίκησε με 74-72, ωστόσο δεν υπερκάλυψε το -2 του πρώτου αγώνα και ο Ολυμπιακός γράπωσε την πρώτη θέση στην κανονική περίοδο και το πλεονέκτημα έδρας που αποδείχθηκε χρυσάφι!

Το άστοχο τρίποντο του Οικονόμου και τα τέσσερα θρίλερ στους δυο πόντους

Τρεις μήνες αργότερα, στον πέμπτο τελικό των playoffs ο Νίκος Οικονόμου αστόχησε σε τρίποντο στα επτά δευτερόλεπτα και ο Ολυμπιακός επικράτησε με 45-44 (!) και στέφθηκε πρωταθλητής.

Εκείνη τη σεζόν που σηματοδότησε κιόλας την έξοδο του Νίκου Γκάλη (18 Οκτωβρίου 1994) οι αιώνιοι αναμετρήθηκαν σε οκτώ αγώνες, εκ των οποίων οι τέσσερις κρίθηκαν με οριακή διαφορά δυο πόντων!

Ο Παναθηναϊκός άνοιξε τον χορό νικώντας με 42-40 στον αγώνα Κυπέλλου στα Πατήσια, όπου ο Βράνκοβιτς καβάλησε τα κάγκελα για να πανηγυρίσει μαζί με τον κόσμο στις εξέδρες!

Ο Ολυμπιακός πήρε το αίμα του πίσω στο ντέρμπι του Α’ γύρου στη Γλυφάδα με 67-65, ενώ ο Παναθηναϊκός απάντησε στο ΣΕΦ με το 74-72.

Στον ημιτελικό του Final Four στη Σαραγόσα ο Ολυμπιακός, προεξάρχοντος του Εντι Τζόνσον (27π.) νίκησε με 58-52, ενώ στους τελικούς των playoffs επικράτησε με 3-2 (82-66, 55-71, 66-56, 57-65, 45-44)

Η ατάκα του Ζάρκο για τον "Ξανθό"

Υπάρχει και μια ιστοριούλα από το θρίλερ του Β’ γύρου και αφορά τον Πάσπαλι και εμπίπτει στην αθυροστομία! Τον ρώτησαν οι δημοσιογράφοι πώς και σκόραρε με το δεξί χέρι και ο αθεόφοβος απάντησε ότι "με το αριστερό κρατούσα τα α@@@@ μου και τα έδειχνα στον Ιωαννίδη"!

Πιπέρι στο στόμα Ζάρκο!

TAGS ΒΑΛ' ΤΟ ΑΓΟΡΙ ΜΟΥ STOIXIMAN BASKET LEAGUE ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ ΜΠΑΣΚΕΤ ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ ΜΠΑΣΚΕΤ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ