ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ

Ο Νίκος Δεληγιάννης στο SPORT24: "Είπα στους παίκτες μου ότι αυτό το Κύπελλο είναι το γαλόνι τους, εννοείται πως έκλαψα"

Ο Δεληγιάννης πανηγυρίζει στον πάγκο του Απόλλωνα
Ο Δεληγιάννης πανηγυρίζει στον πάγκο του Απόλλωνα EUROKINISSI

Ο προπονητής του Απόλλωνα, Νίκος Δεληγιάννης μίλησε στο SPORT24 για τον ευρωπαϊκό τίτλο της ομάδας του, για την απώλεια των γονιών του και το δύσκολο διάστημα της καραντίνας που ακολούθησε, αλλά και το μάθημα ζωής που πήρε μέσα από το life coaching.

Με ένα λόγο δουλεμένο στην προπόνηση του... ΕΚΠΑ (Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών), ο Νίκος Δεληγιάννης έριξε τους παίχτες του στην πισίνα της Τεράσα. Τους πίστευε, τους το εξέφρασε και τους ετοίμασε σωματικά, τεχνικά και πνευματικά για να κατακτήσουν το πρώτο τους ευρωπαϊκό τρόπαιο.

"Ήρθε η ώρα σε αυτή την πορεία που έχετε κάνει μέχρι σήμερα, αλλά και όσο είστε στον Απόλλωνα, να βάλετε το γαλόνι που σας αξίζει και σας αναλογεί. Αυτό το Κύπελλο θα είναι ένα γαλόνι για εσάς, όπως το παίρνουν οι στρατηγοί. Είναι το πρώτο που θα φορέσετε στην καριέρα σας. Ελπίζω να έρθουν κι άλλα, αλλά αυτό θα είναι το πρώτο σας".

Ο Νίκος Δεληγιάννης δίνει οδηγίες στους παίκτες του κατά τη διάρκεια του πρώτου τελικού
Ο Νίκος Δεληγιάννης δίνει οδηγίες στους παίκτες του κατά τη διάρκεια του πρώτου τελικού KLODIAN LATO / EUROKINISSI

Αυτά ήταν τα λόγια που είπε ο προπονητής του Απόλλωνα, Νίκος Δεληγιάννης στους αθλητές του, την ώρα που έκλεισαν οι πόρτες και η ομάδα έμεινε μόνη της. Την ώρα που ετοιμάζονταν να κατακτήσουν το Challenger Cup και να γίνουν ο τρίτος σύλλογος μετά τον Ολυμπιακό και τη Βουλιαγμένη με ευρωπαϊκό τίτλο.

Ο coach Δεληγιάννης αποκάλυψε αυτή την κουβέντα που είχε με τους παίχτες του πριν από τον τελικό στο SPORT24, αλλά και τη δική του προσωπική δουλειά στο θέμα του life coaching και πώς μέσα από τις σπουδές του προσπάθησε να βοηθήσει τον εαυτό του αρχικά και επιπλέον τους αθλητές του.

Αυτό είναι το πρώτο ευρωπαϊκό τρόπαιο που κατέκτησε ως προπονητής, ενώ έχει πανηγυρίσει και το Champions League ως αθλητής του Ολυμπιακού. "Ναι, εννοείται έκλαψα. Είναι αλλιώς να κατακτάς ένα ευρωπαϊκό τρόπαιο ως αθλητής και αλλιώς ως προπονητής. Το αισθάνεσαι διαφορετικά ως προπονητής, είναι σαν να το παίρνει το δημιούργημά σου, το παιδί σου. Το πιστεύαμε όλοι και αυτό που ήθελα ήταν να ανταμειφθούν τα παιδιά”.

Ο Νίκος Δεληγιάννης δίνει οδηγίες στους παίκτες του Απόλλωνα κατά τη διάρκεια του αγώνα με την Τεράσα
Ο Νίκος Δεληγιάννης δίνει οδηγίες στους παίκτες του Απόλλωνα κατά τη διάρκεια του αγώνα με την Τεράσα EUROKINISSI SPORTS


Η πορεία του Απόλλωνα προς την κορυφή δεν ήταν στρωμένη με ροδοπέταλα. "Αρχίσαμε από πολύ χαμηλά και μέσα σε δύο χρόνια έχουμε βάλει και την ψυχή μας σε αυτό. Κάναμε αλλαγές, φέραμε τα πάνω κάτω, έχουμε δουλέψει άπειρα. Τα παιδιά έχουν δουλέψει πάρα πολύ σκληρά, σε δύσκολες συνθήκες, σε κρύα γυμναστήρια. Όμως έχουμε δίπλα μας ανθρώπους με τους οποίους λειτουργούμε πάρα πολύ αρμονικά.

Είναι ο χρηματοδότης, Σταμάτης Βελλής, ο Γιώργος Αφρουδάκης και κανείς δεν μπλέκεται στη δουλειά του άλλου. Όλοι προσπαθούν για την ομάδα. Είναι αλλιώς, είναι λίγο ρομαντικά εδώ και λειτουργούμε διαφορετικά απ' ό,τι συνηθίζεται. Παίζει ρόλο επίσης που με τον Γιώργο καταλαβαινόμαστε. Δεν είναι απλά ένας παράγοντας. Έχουμε την ίδια διαδρομή στο χρόνο, γνωριζόμαστε. Είναι όμορφα.

Έχω και ένα τρομερό τιμ. Έχω έναν επιστήμονα γυμναστή τον Γιώργο Καζαζίδη που ξέρει και πόλο, επειδή έχει παίξει. Είναι δίπλα μου ο Δημήτρης Μιτελούδης ως συνεργάτης. Με βοήθησε σε πολύ δύσκολες στιγμές. Ο Χρήστος Κοδέλας και ο Νίκος Ανδρεάκος μου κάνουν τα βίντεο. Όλοι προσπαθούν για την ομάδα δεν εξαιρείται κανείς”.

Μέσα στο τμήμα ποτέ δεν κουβεντιάζουμε για πειθαρχία. Μόνο για αλληλοσεβασμό μιλάμε

Ο ίδιος υπήρξε αθλητής που είχε ως άγνωστη λέξη τον κορεσμό και την ίδια δίψα για διακρίσεις θέλει να βλέπει και στους παίχτες του. "Το έχω πάει πολύ βαθιά το κομμάτι της επικοινωνίας, το πώς δουλεύουμε. Μέσα στο τμήμα ποτέ δεν κουβεντιάζουμε για πειθαρχία. Μόνο για αλληλοσεβασμό μιλάμε. Όποιος επιδείξει λιγότερο σεβασμό από αυτόν που λαμβάνει τότε υπάρχουν θέματα, αλλά τα λύνουμε. Ο σεβασμός φέρνει την πειθαρχία και δυόμισι χρόνια δεν έχω βάλει ένα πρόστιμο. Όταν ήρθα η ομάδα είχε πολλά πρόστιμα.

Ο Νίκος Δεληγιάννης πανηγυρίζει αγκαλιά με τον Αλέξανδρο Αλαμάνο
Ο Νίκος Δεληγιάννης πανηγυρίζει αγκαλιά με τον Αλέξανδρο Αλαμάνο KLODIAN LATO / EUROKINISSI


Τα παιδιά είναι όλα δική μου επιλογή και στο δεύτερο χρόνο πήγαμε την ομάδα εκεί πού μπορούσε να πάει. Πέρυσι, μείναμε έξω από τη συνέχεια του Eurocup, από ένα πολύ περίεργο αποτέλεσμα ανάμεσα στον Ερυθρό Αστέρα και τη Μονπελιέ, μια ισοπαλία. Ήταν το μοναδικό αποτέλεσμα που θα μας άφηνε έξω.

Νομίζω ότι και πέρυσι θα είχαμε κάποια πορεία, αλλά τελικά μπήκαν οι βάσεις για να επιτύχουμε αυτό που κάναμε φέτος. Μην ξεχνάμε ότι έχουμε νικήσει τη Βουλιαγμένη στον πρώτο ημιτελικό και είμαστε ήδη 1-0 και την Τρίτη παίζουμε το δεύτερο ημιτελικό.

Είναι υγεία να θέλει ένας αθλητής να ψηλώνει συνέχεια. Αυτό είναι το φαγητό του αθλητή. Στον αθλητισμό πρέπει να είναι αδηφάγος και άπληστος. Στη ζωή είναι και πρέπει να είναι διαφορετικά τα πράγματα”.

Πήρα το life coaching ως μάθημα πάνω στην καραντίνα. Τότε, περνούσα πάρα πολύ δύσκολα

Ο 47χρονος προπονητής παλαιότερα είχε επιλέξει να σπουδάσει ψυχολογία και στο πλαίσιο αυτών των σπουδών ασχολήθηκε με το life coaching. "Έκανα σπουδές στο ΕΚΠΑ. Πήρα για δύο χρόνια μαθήματα από έναν εξαιρετικό καθηγητή, τον κ. Γιώργο Καραθάνο. Το life coaching σχετίζεται αρκετά με την ψυχολογία που είχα επιλέξει να σπουδάσω. \

Ουσιαστικά βοηθάς τον αθλητή να αναγνωρίσει ότι έχει μια δυναμική και έπειτα δουλεύεις πάνω σε αυτό το σκέλος μαζί του, για να του απελευθερώσεις αυτή τη δυναμική ώστε να πάει τον εαυτό του όσο ψηλότερα γίνεται, να τον απογειώσει. Εσύ, δεν μπορείς να τον πας πουθενά. Μόνος του θα πάει.

Αυτό το σκέλος το έχω τυραννήσει πάρα πολύ, το έχω πάει καλά και οφείλω πολλά στον κ. Καραθάνο, όπως οφείλω και στον Χάρη Παυλίδη την προπονητική καριέρα μου. Ο Χάρης είναι δάσκαλος, είναι άνθρωπος και τον ευχαριστώ. Του έχω πει ότι θα του το οφείλω για όλη τη ζωή μου. Του το έστειλα και σε μήνυμα μετά τον τελικό. Είναι ο πρώτος που με πίστεψε προπονητικά στην Ελλάδα.

Πήρα το life coaching ως μάθημα πάνω στην καραντίνα. Τότε, περνούσα πάρα πολύ δύσκολα. Είχα τρέξει πολύ με τους γονείς μου, λόγω κάποιων προβλημάτων υγείας που είχαν και τελικά τους έχασα. Στην καραντίνα δεν ένιωθα καλά. Πρώτα βοήθησα εμένα με αυτό το μάθημα που διάλεξα. Πρώτα το εφαρμόζεις στον εαυτό σου και μετά θα δεις τα αποτελέσματα οπουδήποτε αλλού. Αν δεν γυμνώσεις τον εαυτό σου, αν δεν κάνεις προσωπικό γυμνισμό δεν μπορείς να πας σε κανέναν άλλο”.

TAGS ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ ΑΠΟΛΛΩΝ ΣΜΥΡΝΗΣ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ