ΕΘΝΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΠΟΛΟ ΑΝΔΡΩΝ

Κλείστηκε στον εαυτό του ο Βλάχος, σκασμένος και ο Τάσος Σχίζας: Το χρονικό της απόφασης για τάιμ άουτ

Ο Θοδωρής Βλάχος
Ο Θοδωρής Βλάχος INTIME SPORTS

Σκασμένοι είναι οι δύο προπονητές της Εθνικής πόλο των ανδρών. “Όσο φταίει ο Θόδωρος, άλλο τόσο φταίω κι εγώ”, είπε στο SPORT24 o Τάσος Σχίζας. Ο Βλάχος κλείστηκε τρελαμένος στο δωμάτιό του και ξέσπασε ξανά σε κλάματα.

Η Εθνική ομάδα πόλο των ανδρών είναι καταρρακωμένη έπειτα από μια υπέρβαση, έπειτα από τον πρώτο της τελικό σε παγκόσμιο πρωτάθλημα και το πρώτο της αργυρό μετάλλιο. Προπονητές και αθλητές ανέβηκαν ένα σκαλί ακόμα πιο ψηλά και είναι σκασμένοι. Δικαιολογημένα. Η ήττα ενοχλεί πάντα, πολύ περισσότερο όταν έχεις αγγίξει το χρυσό μετάλλιο, όταν το έχεις πιστέψει και ξέρεις ότι το αξίζεις τουλάχιστον όσο και ο αντίπαλός σου.

Μέχρι τώρα, η “γαλανόλευκη” είχε τρία χάλκινα μετάλλια σε παγκόσμιο πρωτάθλημα. Σήμερα, βρέθηκε μια θέση πιο ψηλά. Στα χάλκινα πανηγύριζε για τη νίκη της στο μικρό τελικό και τώρα λυπάται για την ήττα της στον τελικό κι ας έχει μεγαλύτερη βαρύτητα το αργυρό μετάλλιο, από αυτό της τρίτης θέσης.

Ο Βλάχος κλείστηκε ολομόναχος στο δωμάτιο του και έκλαψε ξανά

Ο προπονητής αυτής της ομάδας που βρίσκεται σταθερά στην ελίτ της υδατοσφαίρισης, ο Θόδωρος Βλάχος ένιωθε υπεύθυνος για το τάιμ άουτ που ζήτησε στα 37 δευτερόλεπτα, ενώ η ομάδα έβγαινε στην κόντρα με δύο παίχτες εναντίον ενός. Ζήτησε συγγνώμη on camera και όταν η αποστολή επέστρεψε στο ξενοδοχείο, κλείστηκε ολομόναχος στο δωμάτιο του και έκλαψε ξανά. Έλεγε ότι δεν είναι καλά, δεν ήθελε να μιλήσει και προσπαθούσε να ηρεμήσει.

Ζήτησε συγγνώμη επειδή δεν είδε την κόντρα που έβγαζαν οι παίχτες του και την έκοψε με την απόφαση του τάιμ άουτ. Ωστόσο, καμία ευκαιρία δεν προεξοφλεί και το γκολ. Ευκαιρία είχε και ο Κάκαρης ένα λεπτό πριν από τη λήξη του αγώνα. Καραμπινάτες ευκαιρίες έχουν χαθεί στην ιστορία όλων των ομαδικών σπορ και θα συνεχίσουν να χάνονται. Λάθη έχουν γίνει και θα συνεχίσουν να γίνονται. Όμως, δεν ακυρώνουν καμία προσπάθεια στο σύνολό της και πολύ περισσότερο τη διάρκεια σε υψηλό επίπεδο, αλλά και την υπέρβαση που έγινε από την Εθνική ομάδα στη Φουκουόκα.

Στο διπλανό δωμάτιο, εξίσου χολωμένος και τρελαμένος ήταν ο βοηθός του, Τάσος Σχίζας. Θηρία στα κλουβιά, όχι επειδή ήρθαν τέταρτοι ή πέμπτοι, αλλά δεύτεροι, έχοντας παράλληλα εξασφαλίσει την πρόκριση στους Ολυμπιακούς Αγώνες. Ο Σχίζας είχε αρχίσει να φτιάχνει νευρικά τη βαλίτσα του, μια μέρα νωρίτερα από την αναχώρηση για να ξεθυμάνει.

Όσο φταίει ο Θόδωρος, άλλο τόσο φταίω κι εγώ”, είπε στο SPORT24 χωρίς να ψάχνει δικαιολογίες, αν και αξίζει να αναφερθεί στη συνέχεια το χρονικό της απόφασης του τάιμ άουτ, ειδικά γι' αυτούς που δεν παρακολουθούν συχνά το άθλημα, για να το κατανοήσουν καλύτερα. Ο συνεργάτης του Θόδωρου Βλάχου πρόσθεσε τσαντισμένος με τον εαυτό του: “Εγώ είμαι εκεί για να τα βλέπω αυτά και δυστυχώς δεν το είδα. Αυτή είναι η εξήγηση και έτσι πρέπει να μιλάμε στον αθλητισμό”.

Αμφότεροι δεν θέλουν για κανένα λόγο να δικαιολογηθούν κυρίως επειδή νιώθουν υπεύθυνοι απέναντι στους παίχτες τους που “έχουν δώσει την ψυχή τους”, όπως λένε. Επειδή, τους πίστευαν και τους πιστεύουν.

Ωστόσο, ελάχιστοι κατάλαβαν την ώρα του αγώνα τι έγινε και το αντιλήφθηκαν μετά με την ιπποτική συγγνώμη του Βλάχου. Ειδικά, γι' αυτούς πρέπει να αναλυθεί όλη η φάση και το χρονικό της απόφασης. Στην υδατοσφαίριση είθισται να ζητάς τάιμ άουτ έπειτα από μια αποβολή -για παράδειγμα- για να οργανώσεις την επίθεσή σου.

Είναι μια σκέψη που γίνεται αυτόματα, ένας -κατά κάποιο τρόπο- κανόνας. Οι δύο προπονητές την ώρα που εξελισσόταν η φάση ήταν στην αναμονή μιας πιθανής αποβολής προκειμένου να ζητήσουν τάιμ άουτ, ώστε να πάνε σε οργανωμένη επίθεση με παίχτη παραπάνω.

Το χρονικό της απόφασης

Ο Σχίζας είχε φύγει από τον πάγκο για να προλάβει να πατήσει γρήγορα το κουμπί που βρισκόταν πίσω από το 30άρι χρονόμετρο και να σταματήσει γρήγορα το χρόνο. Από εκείνο το σημείο δεν είχε καλή εικόνα. Ο Φουντούλης κέρδισε την αποβολή, ο Βλάχος τον κοίταξε για να του δώσει αμέσως το ΟΚ να πατήσει το κουμπί κι εκείνη τη στιγμή έφευγαν δύο Έλληνες παίχτες στην κόντρα και όχι μόνο ο αρχηγός που είχε κλέψει την μπάλα.

Οι δύο προπονητές δεν τους είδαν. Το αριθμητικό πλεονέκτημα των δύο παιχτών στην επίθεση έναντι του ενός στην άμυνα είναι μια ευκαιρία, αλλά όχι βέβαιο γκολ. Χάθηκε αυτή η ευκαιρία και μαζί η πιθανότητα να τελειώσει ο αγώνας στην κανονική διάρκεια με νικήτρια την Ελλάδα. Η πιθανότητα, όχι η βεβαιότητα.

Ήταν λάθος; Ίσως. Κανείς δεν ξέρει. Σε κάθε περίπτωση, δεν ακυρώνει τους δύο προπονητές και όσα έχουν καταφέρει με τους παίχτες τους. Αντίστοιχες στιγμές έχουν πολλοί κορυφαίοι προπονητές στην υδατοσφαίριση, μεταξύ αυτών και ο Άνταμ Κρικόριαν της ομάδας πόλο των γυναικών των ΗΠΑ, στους ημιτελικούς των Ολυμπιακών Αγώνων του Λονδίνου.

Ο Κρικόριαν θεωρείται ο κορυφαίος στον κόσμο στο πόλο των γυναικών.

TAGS ΕΘΝΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΠΟΛΟ ΑΝΔΡΩΝ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΥΓΡΟΥ ΣΤΙΒΟΥ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ