ΠΟΔΗΛΑΣΙΑ

Ο Νορβηγός Thor Hushovd θριάμβευσε στο 6ο ετάπ του Γύρου Γαλλίας που τερμάτισε στη Βαρκελώνη

Ο Νορβηγός Thor Hushovd ήταν ο μεγάλος νικητής στο 6ο ετάπ του Γύρου της Γαλλίας, που διεξήχθη για πρώτη φορά στην ιστορία εξ ολοκλήρου σε ισπανικό έδαφος. Οι αθλητές ξεκίνησαν από την Τζιρόνα και κάλυψαν 181.5 χιλιόμετρα μέχρι να φτάσουν στη Βαρκελώνη. Η ανηφόρα στον λόφο του Μοντζουίκ έκρινε τον αγώνα, αφού σε εκείνο το σημείο το πελοτόν έπιασε τον David Millar, ο οποίος βρισκόταν από νωρίς στην επίθεση και είχε ξεφύγει από τους υπόλοιπους 3 ποδηλάτες του ξεκολλήματος.

Η βροχή έπαιξε πρωταγωνιστικό ρόλο στα τελευταία 40 χιλιόμετρα του ετάπ, προκαλώντας πολλές πτώσεις με επακόλουθο να ξανασπάσει το πελοτόν σε πολλά κομμάτια. Μοναδικό θύμα από τα φαβορί υπήρξε ο Ρώσος νικητής του Γύρου της Ιταλίας, Denis Menchov της Rabobank, που σιγά σιγά αποχαιρετά τις όποιες ελπίδες του για τη διεκδίκηση της τελικής νίκης.

Για μια ακόμα μέρα δεν είχαμε μαζικό σπριντ – κάτι αναμενόμενο πάντως λόγω της ανάβασης στο λόφο του Μοντζουίκ – και είναι η πρώτη φορά τα τελευταία χρόνια που συμβαίνει κάτι τέτοιο με την ολοκλήρωση της πρώτης εβδομάδας του αγώνα. Οι Ισπανοί ποδηλάτες προσπάθησαν να πάρουν τη νίκη μέσα στη χώρα τους, αλλά ο Νορβηγός Hushovd ήταν αυτός που νίκησε στο σπριντ τους Freire και Rojas, περνώντας πρώτος τη γραμμή του τερματισμού.



Από αύριο τώρα αρχίζει το κυρίως πιάτο του Tour de France με το πρώτο ετάπ στα Πυρηναία που θα τερματίσει στο χιονοδρομικό κέντρο Arcalis στην Ανδόρα. Τα βουνά θα πρωταγωνιστήσουν μέχρι τη Δευτέρα που οι αθλητές θα έχουν την πρώτη μέρα ξεκούρασης. Οι προβλέψεις για τις καιρικές συνθήκες που θα επικρατούν το επόμενο τριήμερο δεν είναι ιδιαίτερα αισιόδοξες, κάτι που θα δυσκολέψει ακόμα περισσότερο τις προσπάθειες των αθλητών.




Αποτελέσματα 6ου ετάπ:

1. Thor Hushovd (Cervelo Test Team) 4:21:33



2. Oscar Freire (Rabobank)

3. Jose Joaquin Rojas (Caisse d’Epargne)

4. Gerald Ciolek (Milram)

5. Franko Pellizotti (Liquigas)




Γενική κατάταξη (κίτρινη φανέλα):

1. Fabian Cancellara (Team Saxo Bank) 19:29:22



2. Lance Armstrong (Astana) 0:00:00

3. Alberto Contador (Astana) 0:00:19

4. Andreas Kloden (Astana) 0:00:23

5. Levy Leipheimer (Astana) 0:00:31




Βαθμολογία πόντων (πράσινη φανέλα):

1. Mark Cavendish (Team Columbia) 106 π.



2. Thor Hushovd (Cervelo Test Team) 105 π.

3. Gerald Ciolek (Milram) 66 π.




Βαθμολογία βουνών (κόκκινη φανέλα):

1. Stephane Auge 14 π.

2. Jussi Veikkanen (Francaise des Jeux) 9 π.

3. Anthony Geslin (Francaise des Jeux) 8 π.




Καλύτερος νέος αθλητής (λευκή φανέλα):

1. Tony Martin (Team Columbia) 19:30:14

2. Roman Kreuziger (Liquigas) 0:00:39

3. Vincenzo Nibali (Liquigas) 0:00:44




Ομαδική κατάταξη:

1. Astana



2. Team Saxo Bank

3. Team Columbia HTC




Επόμενο ετάπ:
Barcelona – Andorra Arcalis 224 km


Ο Γύρος της Γαλλίας συναντάει για πρώτη φορά τα Πυρηναία σε ένα από τα δυσκολότερα ετάπ της φετινής διοργάνωσης. 224 χιλιόμετρα θα οδηγήσουν τους ποδηλάτες από τη Βαρκελώνη στο χιονοδρομικό κέντρο Arcalis στην Ανδόρα. Πριν φτάσουν στην τελευταία ανάβαση, οι αθλητές θα έχουν περάσει από 4 ακόμα κορυφές, μία 4ης κατηγορίας, δυο 3ης και μια 1ης. Στην ουσία, από το 155ο χιλιόμετρο και μετά, ο δρόμος θα αρχίσει να ανηφορίζει με αποκορύφωμα φυσικά τα τελευταία 10.6 χιλιόμετρα με μέση κλίση το 7.1% σε μια ανάβαση που χαρακτηρίζεται εκτός κατηγορίας (HC) λόγω της δυσκολίας της.






Οι σπρίντερ και οι ομάδες τους θα παραδώσουν στα μεγάλα φαβορί για την τελική νίκη τη σκυτάλη του θεάματος. Θα δούμε πολλαπλές επιθέσεις, ενώ στο τέλος της ημέρας θα υπάρξουν και οι πρώτες σημαντικές αλλαγές στην γενική κατάταξη. Η μάχη αναμένεται ανελέητη ανάμεσα στους πρωταγωνιστές των βουνών, όπως ο Sastre, τα αδέρφια Schleck, ο Evans, ο Menchov, ο Vande Velde και φυσικά η Astana. Armstrong και Contador θα διασταυρώσουν τα ξίφη τους για πρώτη φορά στην ανηφόρα σε μια άτυπη μονομαχία για το ποιος είναι ο καλύτερος, ενώ οι Kloden και Leipheimer θα κληθούν να παίξουν ρόλο στη στρατηγική που θα ξεδιπλώσει ο Bruyneel στον δρόμο προς το Arcalis.



Για τους φανατικούς φίλους της ποδηλασίας, το Eurosport θα συνδεθεί ζωντανά στις 14.45 και θα μεταδώσει όλη την εξέλιξη του αγώνα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ