ΠΟΔΗΛΑΣΙΑ

ΔΕΗ Διεθνής Ποδηλατικός Γύρος Ελλάδας 2024 - Η παρουσίαση

ΔΕΗ Διεθνής Ποδηλατικός Γύρος Ελλάδας 2024 - Η παρουσίαση
24 MEDIA CREATIVE TEAM / KONSTANTINOS BADOUNAS

Ο ΔΕΗ Διεθνής Ποδηλατικός Γύρος Ελλάδας 2024 συνεχίζει το ταξίδι του με νέες διαδρομές. Διαβάστε στο SPORT24, χορηγό επικοινωνίας της διοργάνωσης, όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για τον αγώνα. Η ιστορία του Γύρου Ελλάδας, τα αποτελέσματα του 2023, η φετινή διαδρομή και τα ετάπ, οι αριθμοί, οι ομάδες, οι φανέλες, οι παράλληλες δράσεις, η τηλεοπτική κάλυψη. Εκκίνηση στις 15 Μαΐου στη Θεσσαλονίκη και τερματισμός στις 19 Μαΐου στην Αθήνα και το Παναθηναϊκό Στάδιο, με μεγάλο έπαθλο τη γαλάζια φανέλα της γενικής.

Αρχίζει την Τετάρτη 15 Μαΐου ο ΔΕΗ Διεθνής Ποδηλατικός Γύρος Ελλάδας 2024, ο σημαντικότερος αγώνας της επαγγελματικής ποδηλασίας δρόμου στη χώρα μας. Στις πέντε ημέρες της διάρκειάς του, Έλληνες αλλά και ξένοι φίλοι του αθλήματος θα βρεθούν σε όλα τα σημεία της διαδρομής για να χειροκροτήσουν από κοντά τους 120 ποδηλάτες που θα συμμετάσχουν στη φετινή διοργάνωση, ενώ τηλεθεατές σε 174 χώρες από όλο τον κόσμο θα παρακολουθήσουν από τις οθόνες τους τα πέντε ετάπ που θα αναδείξουν τον μεγάλο νικητή στο "Καλλιμάρμαρο" Παναθηναϊκό Στάδιο.

Το SPORT24, χορηγός επικοινωνίας του αγώνα, σας παρουσιάζει τα πιο ενδιαφέροντα στοιχεία του Γύρου, αγωνιστικά και μη, στην πορεία από τη Θεσσαλονίκη μέχρι την Αθήνα. Δυο χρόνια μετά την αναβίωσή του, ύστερα από μια στείρα δεκαετία, κατά την οποία ο Γύρος Ελλάδας απουσίασε από το αγωνιστικό καλεντάρι, το ταξίδι για το σημαντικότερο εγχώριο ποδηλατικό γεγονός συνεχίζεται και φέτος, ακόμα πιο φιλόδοξο, με νέες διαδρομές και στόχο όχι μόνο να καθιερωθεί ως θεσμός για τα επόμενα πολλά χρόνια (χωρίς τις παλινωδίες του παρελθόντος), αλλά και να συνεχίσει να εντυπωσιάζει την παγκόσμια ποδηλατική κοινότητα με την αρτιότητα της οργάνωσής του, φέρνοντας παράλληλα ακόμα περισσότερο κόσμο κοντά στο άθλημα.

1. Η ιστορία του Ποδηλατικού Γύρου Ελλάδας

Ο χάρτης με τα ετάπ της πρώτης διοργάνωσης του Γύρου Ελλάδας το 1968, τότε με την ονομασία "Γύρος Επάθλου Αρχαιοτήτων".
Ο χάρτης με τα ετάπ της πρώτης διοργάνωσης του Γύρου Ελλάδας το 1968, τότε με την ονομασία "Γύρος Επάθλου Αρχαιοτήτων". ΑΡΧΕΙΟ HELLAS-TOUR.GR

Πριν περάσουμε στην παρουσίαση του φετινού ΔΕΗ Διεθνή Ποδηλατικού Γύρου Ελλάδας, ας κάνουμε μια σύντομη αναδρομή στην ιστορία αυτού του αγώνα, που μετράει πλέον 56 χρόνια ζωής, αφού η πρώτη διοργάνωση έλαβε χώρα το μακρινό 1968. Ήταν εκείνη τη χρονιά, που ο Νίκος Καψοκέφαλος, πρώην αθλητής της ΑΕΚ και τότε πρόεδρος της ΠΟΕ (Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ποδηλασίας, που υπαγόταν στον ΣΕΓΑΣ), αποφάσισε να υλοποιήσει ένα φιλόδοξο σχέδιο, τη δημιουργία ενός ποδηλατικού γύρου στη χώρα μας.

Με τη βοήθεια των ανθρώπων της ΑΕΚ, που διέθετε τη σημαντικότερη ποδηλατική ομάδα εκείνη την εποχή, ο Καψοκέφαλος παρουσίασε τον "Α' Διεθνή Ποδηλατικό Γύρο Επάθλου Αρχαιοτήτων", όπως ήταν η πρώτη ονομασία του αγώνα. Ο Γύρος - με επίσημη διοργανώτρια την ΑΕΚ και υπό την εποπτεία του ΣΕΓΑΣ - ξεκίνησε στις 23 Σεπτεμβρίου του 1968 από την Αθήνα, χωρίστηκε σε επτά ετάπ (στην ουσία οκτώ, αφού το 2ο είχε δυο διαδρομές), διέτρεξε την Πελοπόννησο και τη Στερεά Ελλάδα και μετά από συνολικά 1.016 χιλιόμετρα, κατέληξε στο Παναθηναϊκό Στάδιο.

Ο Κανέλλος Κανελλόπουλος στον Γύρο Ελλάδας του 1987, όπου κατέλαβε τη δεύτερη θέση στη γενική κατάταξη. Ο Έλληνας πρωταθλητής είχε επίσης μια πρώτη θέση το 1981 και μια δεύτερη το 1986.
Ο Κανέλλος Κανελλόπουλος στον Γύρο Ελλάδας του 1987, όπου κατέλαβε τη δεύτερη θέση στη γενική κατάταξη. Ο Έλληνας πρωταθλητής είχε επίσης μια πρώτη θέση το 1981 και μια δεύτερη το 1986. ΑΡΧΕΙΟ HELLAS-TOUR.GR

Στον αγώνα υπήρχε τόσο ατομικό χρονόμετρο (41 χλμ), όσο και ομαδικό (64 χλμ), ενώ το πελοτόν πέρασε από σημαντικούς αρχαιολογικούς χώρους της χώρας (Ολυμπία, Δελφοί, Μαραθώνας, Σούνιο κλπ). Πρώτος νικητής της γενικής αναδείχθηκε ο Δανός Γκέρχαρντ Νίλσεν. Παρά την επιτυχία της πρώτης διοργάνωσης, για τα επόμενα 12 χρόνια, ο Γύρος Ελλάδας απουσίασε εντελώς από το αγωνιστικό καλεντάρι. Στο μεταξύ, το 1973, καταργήθηκε η ΠΟΕ, η Ομοσπονδία Ποδηλασίας ανεξαρτητοποιήθηκε από τον ΣΕΓΑΣ και ιδρύθηκε η αυτόνομη ΕΟΠ.

Τελικά, ο Γύρος έκανε την επανεμφάνισή του το 1981, ξανά ως "Έπαθλο Αρχαιοτήτων", με τριπλό ελληνικό θρίαμβο, αφού ο Κανέλλος Κανελλόπουλος του Π.Ο. Πατρών κατέλαβε την 1η θέση της γενικής και στο τελικό βάθρο τον πλαισίωσαν δυο ακόμα Έλληνες αθλητές, αμφότεροι του Παναθηναϊκού, οι Βαγγέλης Παπαδάκης και Ηλίας Κελεσίδης. Επίσης, ο Στέλιος Βάσκος της ΑΕΚ έγινε ο πρώτος Έλληνας αθλητής που κέρδισε ετάπ (το 5ο της διοργάνωσης).

Τελευταίο ετάπ του Γύρου Ελλάδας το 2003 στη Μεγαλόπολη και ο νικητής γνωρίζει την αποθέωση από τους συντοπίτες του. Ο Βασίλης Αναστόπουλος είναι ο δεύτερος - και τελευταίος μέχρι σήμερα - Έλληνας ποδηλάτης που έχει κερδίσει τη γενική κατάταξη στον συγκεκριμένο αγώνα.
Τελευταίο ετάπ του Γύρου Ελλάδας το 2003 στη Μεγαλόπολη και ο νικητής γνωρίζει την αποθέωση από τους συντοπίτες του. Ο Βασίλης Αναστόπουλος είναι ο δεύτερος - και τελευταίος μέχρι σήμερα - Έλληνας ποδηλάτης που έχει κερδίσει τη γενική κατάταξη στον συγκεκριμένο αγώνα. ΠΡΟΣΩΠΙΚΟ ΑΡΧΕΙΟ ΒΑΣΙΛΗ ΑΝΑΣΤΟΠΟΥΛΟΥ

Το 1983 ο αγώνας παρουσιάστηκε για πρώτη φορά ως "Διεθνής Γύρος Ελλάδας" και οι σημαντικότερες στιγμές του σε ό,τι αφορά την ελληνική εκπροσώπηση, ήταν οι δυο συνεχόμενες δεύτερες θέσεις που κατέκτησε στη γενική ο Κανέλλος Κανελλόπουλος το 1986 και το 1987, όπου κέρδισε και ένα ετάπ. Στη δεκαετία του '80 κυριάρχησαν Σοβιετικοί και Γερμανοί ποδηλάτες. Από το 1990 μέχρι και το 1997, η διοργάνωση σταμάτησε και πάλι, κυρίως λόγω έλλειψης οικονομικής στήριξης και φίλαθλου ενδιαφέροντος.

Μετά από μια σύντομη παρένθεση το 1998, όπου ο Βασίλης Αναστόπουλος κατέκτησε ένα ετάπ, ο Γύρος απουσίασε για μια ακόμα τριετία (1999-2001) και επανήλθε το 2002. Στη διοργάνωση του 2002, στην πρώτη του χρονιά στην αυστριακή Volksbank, ο Αναστόπουλος πρόσθεσε ακόμα δυο κερδισμένα ετάπ στο παλμαρέ του, όμως έναν χρόνο αργότερα, το 2003, ήρθαν τα ακόμα πιο σπουδαία, όταν ο Έλληνας πρωταθλητής πρώτευσε στη γενική (παίρνοντας και ένα ετάπ, το 4ο συνολικά στις παρουσίες του στον συγκεκριμένο αγώνα), γνωρίζοντας την αποθέωση από τους συντοπίτες του την τελευταία ημέρα του Γύρου, αφού ο αγώνας ολοκληρώθηκε στη γενέτειρά του, Μεγαλόπολη.

Γύρος Ελλάδας 2003. Ο Βασίλης Αναστόπουλος φοράει τη γαλάζια φανέλα του νικητή της γενικής, πλαισιωμένος από αθλητές των δυο Εθνικών ομάδων που είχαν πάρει μέρος στον αγώνα. Δίπλα του, με τα κίτρινα, ο Γιάννης Ταμουρίδης, 4ος εκείνη τη χρονιά στη γενική κατάταξη.
Γύρος Ελλάδας 2003. Ο Βασίλης Αναστόπουλος φοράει τη γαλάζια φανέλα του νικητή της γενικής, πλαισιωμένος από αθλητές των δυο Εθνικών ομάδων που είχαν πάρει μέρος στον αγώνα. Δίπλα του, με τα κίτρινα, ο Γιάννης Ταμουρίδης, 4ος εκείνη τη χρονιά στη γενική κατάταξη. ΠΡΟΣΩΠΙΚΟ ΑΡΧΕΙΟ ΒΑΣΙΛΗ ΑΝΑΣΤΟΠΟΥΛΟΥ

Ο Αναστόπουλος είναι και ο μοναδικός αθλητής που έχει κατακτήσει μέχρι σήμερα τη γαλάζια φανέλα της γενικής (όταν νίκησε ο Κανελλόπουλος, το χρώμα της ήταν κίτρινο). Την επόμενη τριετία (2004-2006), το πιο αξιοσημείωτο γεγονός ήταν η νίκη σε ετάπ στη διοργάνωση του 2005 από τον Αντώνη Δεληγιάννη. Από το 2007 μέχρι και το 2010 είχαμε μια ακόμα παύση του Γύρου, για να φτάσουμε έτσι στις δυο τελευταίες χρονιές που έκανε την επανεμφάνισή του στο καλεντάρι, το 2011 και το 2012.

Σε αυτή τη διετία, μεγάλος πρωταγωνιστής για τα ελληνικά χρώματα ήταν ο Γιάννης Ταμουρίδης της SP Tableware, ο οποίος ανέβηκε στη 2η θέση του βάθρου το 2011 και στην 3η το 2012. Το 2011 - όπου κέρδισε και ένα ετάπ - βρέθηκε πολύ κοντά στο να κατακτήσει τη γαλάζια φανέλα της γενικής, όμως μια πτώση που προκλήθηκε από τον Γερμανό Νικίας Αρντ λίγο πριν τον τερματισμό στους Δελφούς, του στέρησε την πρώτη θέση. Να θυμίσουμε εδώ ότι ο "Ταμούρ" είχε κερδίσει και τον πρόλογο της Θεσσαλονίκης στον Γύρο Ελλάδας του 2002.

Γύρος Ελλάδας 2012. Ο Γιάννης Ταμουρίδης στο βάθρο με την κόκκινη φανέλα (τότε των βουνών), την οποία κράτησε μέχρι το τέλος εκείνης της διοργάνωσης.
Γύρος Ελλάδας 2012. Ο Γιάννης Ταμουρίδης στο βάθρο με την κόκκινη φανέλα (τότε των βουνών), την οποία κράτησε μέχρι το τέλος εκείνης της διοργάνωσης. ΠΡΟΣΩΠΙΚΟ ΑΡΧΕΙΟ ΓΙΑΝΝΗ ΤΑΜΟΥΡΙΔΗ

Στη διοργάνωση του 2012 είχαμε και την τελευταία μέχρι σήμερα ελληνική νίκη σε ετάπ, από τον Περικλή Ηλία. Συνολικά, οι Έλληνες αθλητές έχουν κατακτήσει δέκα νίκες σε ετάπ του Γύρου Ελλάδας, έντεκα αν συνυπολογίσουμε και τις χρονιές που ο αγώνας ονομαζόταν 'Έπαθλο Αρχαιοτήτων". Αναλυτικά είναι οι εξής:

- Στέλιος Βάσκος, 1 ετάπ: 1981
- Βαγγέλης Παπαδάκης, 1 ετάπ: 1986
- Κανέλλος Κανελλόπουλος, 1 ετάπ: 1987
- Βασίλης Αναστόπουλος, 4 ετάπ: 1998, 2002 (2), 2003
- Αντώνης Δεληγιάννης, 1 ετάπ: 2005
- Γιάννης Ταμουρίδης, 2 ετάπ: 2002, 2011
- Περικλής Ηλίας, 1 ετάπ: 2012

Επίσης, οι Έλληνες αθλητές έχουν πέντε παρουσίες σε τελικά βάθρα (γενική κατάταξη), οκτώ αν συνυπολογίσουμε και τις χρονιές που ο αγώνας ονομαζόταν "Έπαθλο Αρχαιοτήτων". Ας τις θυμηθούμε:

- Κανέλλος Κανελλόπουλος, 3 παρουσίες: 1981 (1ος), 1986 (2ος), 1987 (2ος)
- Βαγγέλης Παπαδάκης, 1 παρουσία: 1981 (2ος)
- Ηλίας Κελεσίδης, 1 παρουσία: 1981 (3ος)
- Βασίλης Αναστόπουλος, 1 παρουσία: 2003 (1ος)
- Γιάννης Ταμουρίδης, 2 παρουσίες: 2011 (2ος), 2012 (3ος)

Τα βάθρα των νικητών στους προηγούμενους 19 Ποδηλατικούς Γύρους Ελλάδας.
Τα βάθρα των νικητών στους προηγούμενους 19 Ποδηλατικούς Γύρους Ελλάδας. HELLAS-TOUR.GR

Ολοκληρώνοντας αυτή τη σύντομη αναδρομή στην ιστορία του Γύρου Ελλάδας, στον πίνακα μπορείτε να δείτε όλους τους νικητές, αλλά και τα τελικά βάθρα στις 19 προηγούμενες διοργανώσεις του αγώνα. Υπενθυμίζουμε ότι οι τρεις πρώτες διοργανώσεις αφορούν το "Έπαθλο Αρχαιοτήτων", ενώ από το 1983 και μετά έχουμε τον "Διεθνή Γύρο Ελλάδας". Επίσης, η διοργάνωση του 2005 αφορούσε μόνο αθλητές U23. Συνολικά, οι Σοβιετικοί/Ρώσοι και οι Γερμανοί αθλητές, έχουν κατακτήσει από τέσσερις νίκες στη γενική. Ας θυμηθούμε τώρα τί έγινε πέρυσι στον Γύρο, στη δεύτερη χρονιά της αναβίωσής του.

2. Αποτελέσματα ΔΕΗ Διεθνή Ποδηλατικού Γύρου Ελλάδας 2023

Το μαζικό σπριντ στην Αρχαία Ολυμπία που έκρινε τον τελικό νικητή στον περσινό ΔΕΗ Διεθνή Ποδηλατικό Γύρο Ελλάδας. Αριστερά, ο Πολωνός Στανισλάβ Ανιολκόφσκι, πρώτος στο ετάπ και δεξιά, δίπλα του, ο Πορτογάλος Γιούρι Λεϊτάο που εξασφάλισε με τη δεύτερη θέση του στον τερματισμό, την πρώτη θέση στη γενική κατάταξη (6/5/2023).
Το μαζικό σπριντ στην Αρχαία Ολυμπία που έκρινε τον τελικό νικητή στον περσινό ΔΕΗ Διεθνή Ποδηλατικό Γύρο Ελλάδας. Αριστερά, ο Πολωνός Στανισλάβ Ανιολκόφσκι, πρώτος στο ετάπ και δεξιά, δίπλα του, ο Πορτογάλος Γιούρι Λεϊτάο που εξασφάλισε με τη δεύτερη θέση του στον τερματισμό, την πρώτη θέση στη γενική κατάταξη (6/5/2023). © ΝΑΣΟΣ ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΟΥ

Ο περσινός ΔΕΗ Διεθνής Ποδηλατικός Γύρος Ελλάδας διεξήχθη από τις 2 έως τις 6 Μαΐου 2023 στην Κρήτη και την Πελοπόννησο, με έναν πρόλογο και 4 ετάπ, σε μια συνολική απόσταση 658,5 χιλιομέτρων (7.174 μ. υψομετρικά). Παρακολουθήσαμε μια μεγάλη μάχη για την κατάκτηση της γαλάζιας φανέλας ανάμεσα στον Πορτογάλο Γιούρι Λεϊτάο και τον Νεοζηλανδό Άαρον Γκέιτ, που κρίθηκε υπέρ του πρώτου στον τελευταίο τερματισμό στην Αρχαία Ολυμπία, για μόλις 6 δευτερόλεπτα. Το βάθρο συμπλήρωσε ο Πολωνός Στανισλάβ Ανιολκόφσκι (πολυνίκης της διοργάνωσης με δυο κερδισμένα ετάπ), παίρνοντας την τρίτη θέση της γενικής. Αναλυτικά τα αποτελέσματα στις πέντε αγωνιστικές ημέρες και στη συνέχεια οι νικητές στις επιμέρους κατατάξεις και βαθμολογίες:

- Πρόλογος (Karteros BSC): Aaron Gate (Bolton Equities Black Spoke)
- 1ο ετάπ (Ηράκλειο - Ηράκλειο): Stanislaw Aniolkowski (Human Powered Health)
- 2ο ετάπ (Μυκήνες - Καλαμάτα): Timothy Dupont (Tarteletto Isorex)
- 3ο ετάπ (Costa Navarino - Κυπαρισσία): Iúri Leitao (Caja Rural)
- 4ο ετάπ (Costa Navarino - Αρχαία Ολυμπία): Stanislaw Aniolkowski (Human Powered Health)

Το τελικό βάθρο του ΔΕΗ Διεθνή Ποδηλατικού Γύρου Ελλάδας 2023. Από αριστερά, Στανισλάβ Ανιολκόφσκι (3ος), Γιούρι Λεϊτάο (1ος) και Άαρον Γκέιτ (2ος).
Το τελικό βάθρο του ΔΕΗ Διεθνή Ποδηλατικού Γύρου Ελλάδας 2023. Από αριστερά, Στανισλάβ Ανιολκόφσκι (3ος), Γιούρι Λεϊτάο (1ος) και Άαρον Γκέιτ (2ος). © ΝΑΣΟΣ ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΟΥ

- ΓΕΝΙΚΗ ΚΑΤΑΤΑΞΗ (γαλάζια φανέλα)

01. Iúri Leitao (Caja Rural Seguros RGA) 15:04:58"
02. Aaron Gate (Bolton Equities Black Spoke) +0:06"
03. Stanislaw Aniolkowski (Human Powered Health) +0:09"
04. Rory Townsend (Bolton Equities Black Spoke) +0:12"
05. Jakub Otruba (ATT Investments) +0:19"
06. Ανδρέας Μιλτιάδης (Κύπρος) +0:19"
07. Logan Currie (Bolton Equities Black Spoke) +0:21"
08. Daniel Turek (ATT Investments) +0:22"
09. Tyler Stites (United States U23) +23"
10. Timothy Dupont (Tarteletto Isorex) +0:26"

- ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ ΠΟΝΤΩΝ: Iúri Leitao (Caja Rural)
- ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ ΒΟΥΝΩΝ: Ανδρέας Μιλτιάδης (Κύπρος)
- ΚΑΛΥΤΕΡΟΣ ΝΕΟΣ ΑΘΛΗΤΗΣ: Logan Currie (Bolton Equities Black Spoke)
- ΟΜΑΔΙΚΗ ΚΑΤΑΤΑΞΗ: Bolton Equities Black Spoke

3. ΔΕΗ Διεθνής Ποδηλατικός Γύρος Ελλάδας 2024

Ο χάρτης με τις διαδρομές του ΔΕΗ Διεθνή Ποδηλατικού Γύρου Ελλάδας 2024.
Ο χάρτης με τις διαδρομές του ΔΕΗ Διεθνή Ποδηλατικού Γύρου Ελλάδας 2024. HELLAS-TOUR.GR

Ο φετινός ΔΕΗ Διεθνής Ποδηλατικός Γύρος Ελλάδας (ενταγμένος στο καλεντάρι της UCI ως αγώνας 2.1 του Europe Tour) θα κινηθεί σε μια συνολική διαδρομή 757,02 χιλιομέτρων (10.057 μ. υψομετρικής διαφοράς), χωρισμένη σε πέντε αγωνιστικές ημέρες (δυο ημι-ετάπ και τέσσερα ετάπ). Ο αγώνας θα ξεκινήσει από τη Θεσσαλονίκη και θα ολοκληρωθεί στην Αθήνα, περνώντας από τέσσερις περιφέρειες (Κεντρικής Μακεδονίας, Θεσσαλίας, Στερεάς Ελλάδας και Αττικής). Είκοσι ομάδες και 120 αθλητές θα διεκδικήσουν τις επιμέρους νίκες, καθώς και τις 4 φανέλες (γενικής, πόντων, βουνών και καλύτερου νέου). Ας δούμε αναλυτικά τί περιμένει το πελοτόν από τις 15 μέχρι και τις 19 Μαΐου.

Ημι-ετάπ 1Α: Θεσσαλονίκη, 6 χλμ / ατομική χρονομέτρηση (15/5)

Ο Λευκός Πύργος στη Θεσσαλονίκη, από όπου θα ξεκινήσει ο ΔΕΗ Διεθνής Ποδηλατικός Γύρος Ελλάδας 2024.
Ο Λευκός Πύργος στη Θεσσαλονίκη, από όπου θα ξεκινήσει ο ΔΕΗ Διεθνής Ποδηλατικός Γύρος Ελλάδας 2024. ISTOCK


Η πρώτη αγωνιστική ημέρα θα ξεκινήσει στις 9:30 το πρωί της 15ης Μαΐου με το ημι-ετάπ ατομικής χρονομέτρησης στην παραλία της Θεσσαλονίκης, συνολικού μήκους 6 χιλιομέτρων σε μια τελείως επίπεδη διαδρομή. Ο κάθε ένας από τους 120 αθλητές που παίρνουν μέρος στον αγώνα, θα αρχίσει την προσπάθειά του από τη ράμπα εκκίνησης που θα βρίσκεται στην πλατεία του Λευκού Πύργου. Οι αθλητές θα φεύγουν από την εκκίνηση με διαφορά ενός λεπτού ο ένας από τον άλλο.

Με πορεία προς τα νότια, ο κάθε ποδηλάτης θα περάσει μπροστά από το Μακεδονία Παλάς και όταν φτάσει στο Μέγαρο Μουσικής, θα κάνει αναστροφή και θα επιστρέψει από την ίδια διαδρομή προς τα πίσω για να τερματίσει δίπλα από το άγαλμα του Μεγάλου Αλεξάνδρου. Μετά την ολοκλήρωση του χρονομέτρου, θα ακολουθήσουν οι απονομές, με τον νικητή να φοράει την πρώτη γαλάζια φανέλα του αγώνα.

Ημι-ετάπ 1Β: Θεσσαλονίκη - Παραλία Κατερίνης, 92.46 χλμ (15/5)

Λίγες ώρες μετά το τέλος του χρονομέτρου, οι ποδηλάτες θα συγκεντρωθούν εκ νέου στον περιβάλλοντα χώρο του Λευκού Πύργου, από όπου στις 15:30 θα ξεκινήσει το δεύτερο σκέλος της πρώτης αγωνιστικής ημέρας, το ημι-ετάπ μήκους 92.46 χιλιομέτρων, με μαζική εκκίνηση πλέον, που θα τους οδηγήσει από τη Θεσσαλονίκη στην Παραλία Κατερίνης. Από τον Λευκό Πύργο θα έχουμε 10 χιλιόμετρα προεκκίνησης, μέχρι να φτάσουν στην οδό Μοναστηρίου, στο ύψος των Ελληνικών Πετρελαίων, όπου είναι τοποθετημένο το χιλιόμετρο 0, σημείο στο οποίο θα δοθεί η κανονική εκκίνηση.

Το πελοτόν θα πραγματοποιήσει ένα αριστερόστροφο ημικύκλιο, για να βγει από τον Νομό Θεσσαλονίκης, θα περάσει για λίγο από τον Νομό Ημαθίας όπου είναι τοποθετημένο το ενδιάμεσο σπριντ ευθείας (Αλεξάνδρεια, χλμ 42) και θα εισέλθει στον Νομό Πιερίας. Με κατεύθυνση πλέον προς τον νότο, οι αθλητές, αφού πρώτα ανέβουν το πρώτο σπριντ ανάβασης της φετινής διοργάνωσης (Παλαιό Ελευθεροχώρι, χλμ 69.3), θα ολοκληρώσουν τη διαδρομή - πιθανότατα σε ένα μαζικό σπριντ - στην Παραλία Κατερίνης.

Ετάπ 2: Κατερίνη - Καρδίτσα, 169.78 χλμ (16/5)

Η Καρδίτσα με το υπέροχο "Παυσίλυπο", το πάρκο-τοπόσημο της πόλης.
Η Καρδίτσα με το υπέροχο "Παυσίλυπο", το πάρκο-τοπόσημο της πόλης. ΔΗΜΟΣ ΚΑΡΔΙΤΣΑΣ


Την επόμενη μέρα, 16 Μαΐου, ακολουθεί το 2ο ετάπ, μήκους 169.78 χιλιομέτρων, από την Κατερίνη στην Καρδίτσα. Οι αθλητές θα ξεκινήσουν στις 13:00 το μεσημέρι από το Δημοτικό Πάρκο της Κατερίνης και θα κατευθυνθούν νότια, αφήνοντας πίσω τους την Πιερία και τη Μακεδονία, για να εισέλθουν στη Θεσσαλία. Έχοντας τον Όλυμπο για αρκετά χιλιόμετρα στα αριστερά τους, θα περάσουν από το πρώτο σπριντ ανάβασης στο Λιβάδι (1ης κατηγορίας, χλμ 34.8) και το πρώτο ενδιάμεσο σπριντ ευθείας στην Ελασσόνα (χλμ 65), ενώ στη συνέχεια θα ανέβουν την τραγουδισμένη από τον Θανάση Παπακωνσταντίνου "άκαρπη Μελούνα" (σπριντ ανάβασης 2ης κατηγορίας, χλμ 75.9) και θα κατηφορίσουν προς τον Τύρναβο.

Θα ακολουθήσει το δεύτερο ενδιάμεσο σπριντ στη Λάρισα, μπροστά από το Άλσος Μεζούρλου (χλμ 110), όπου θα αλλάξουν πορεία, προς τα νοτιοδυτικά πλέον, για να φτάσουν στην Καρδίτσα και να τερματίσουν έξω από το Δημοτικό Στάδιο της πόλης. Πρόκειται για ένα ετάπ μέσης δυσκολίας, όπου θα σχηματιστεί το γκρουπ των αποσπασμένων, ενώ στο πελοτόν, οι ομάδες των σπρίντερ θα προσπαθήσουν να ελέγξουν τη χρονική διαφορά και να απορροφήσουν το "ξεκόλλημα" της ημέρας, ώστε να οδηγηθούμε σε ένα μαζικό σπριντ στον τερματισμό, εκεί όπου αναμένεται να πρωταγωνιστήσουν οι ταχύτεροι αθλητές.

Ετάπ 3: Καρδίτσα - Καρπενήσι (Βελούχι), 159.71 χλμ (17/5)

Το εμβληματικό Βελούχι, σημείο τερματισμού του 3ου ετάπ, του "βασιλικού" της φετινής διοργάνωσης.
Το εμβληματικό Βελούχι, σημείο τερματισμού του 3ου ετάπ, του "βασιλικού" της φετινής διοργάνωσης. ISTOCK


Την Παρασκευή 17 Μαΐου, έχουμε το μεγάλο ραντεβού του ΔΕΗ Διεθνή Ποδηλατικού Γύρου Ελλάδας, με το 3ο ετάπ, το "βασιλικό" της φετινής διοργάνωσης. Με 159,7 χιλιόμετρα μήκος και 4.528 μ. υψομετρικά, η διαδρομή από την Καρδίτσα στο Βελούχι, δεν έχει να ζηλέψει το παραμικρό από τα αντίστοιχα ετάπ των τριών μεγάλων Γύρων (Γαλλίας, Ιταλίας και Ισπανίας). Οι αθλητές θα εκκινήσουν στις 12:20 το μεσημέρι έξω από το Δημοτικό Στάδιο της Καρδίτσας και αρχικά θα πραγματοποιήσουν έναν αριστερόστροφο κύκλο που θα τους οδηγήσει στο ανατολικό μέρος της λίμνης Πλαστήρα. Αμέσως μετά, θα μπουν για λίγο στην Ευρυτανία, θα επιστρέψουν στον Νομό Καρδίτσας, για να αφήσουν στη συνέχεια πίσω τους τη Θεσσαλία και να κινηθούν πλέον στη Στερεά Ελλάδα, για λίγο στη Φθιώτιδα και κατόπιν στον Νομό Ευρυτανίας.

Μεγάλη μάχη θα έχουμε για τη φανέλα των βουνών, αφού στο συγκεκριμένο ετάπ υπάρχουν τέσσερα σπριντ ανάβασης, που δίνουν 35 βαθμούς στον αθλητή που θα περάσει πρώτος από όλες τις κορυφές (από τους συνολικά 64 που θα δοθούν σε ολόκληρο τον Γύρο στη συγκεκριμένη βαθμολογία). Πιο αναλυτικά, θα προηγηθεί η 1ης κατηγορίας ανάβαση στην Τσούκα (χλμ 27.4) και στο δεύτερο μισό του ετάπ, οι αθλητές θα περάσουν πρώτα από το Λιπούχι (χλμ 101.2) και από τον Τυμφρηστό (χλμ 132), αμφότερα σπριντ ανάβασης 2ης κατηγορίας, για να φτάσουν στο Καρπενήσι, από όπου θα ξεκινήσει η πολύ δύσκολη - εκτός κατηγορίας - ανηφόρα τερματισμού στο Βελούχι (12 χλμ με μέση κλίση στο 8,52% και ανώτατη στο 15,3%).

Στην ανάβαση στο Βελούχι αναμένουμε δράση, επιθέσεις και ανατροπές από τους διεκδικητές της γαλάζιας φανέλας, ενώ δεν είναι καθόλου απίθανο, ο τελικός νικητής της γενικής κατάταξης να προκύψει από αυτό το ετάπ. Το Βελούχι ή Τυμφρηστός έχει υψόμετρο 2.315 μ. (16η ψηλότερη κορυφή στην Ελλάδα, 4η στη Στερεά Ελλάδα), όμως ο τερματισμός του ετάπ βρίσκεται στη θέση Διαβολότοπος, σε υψόμετρο 1.858 μέτρων, εκεί όπου λειτουργεί το χιονοδρομικό κέντρο, το πρώτο στην Ελλάδα που ιδρύθηκε από ιδιώτες πριν από μισό αιώνα, το 1974.

Ετάπ 4: Σπερχειάδα - Χαλκίδα, 196.53 χλμ (18/5)

Η Χαλκίδα, πόλη τερματισμού του 4ου ετάπ. Σε πρώτο πλάνο η παλιά γέφυρα, στο βάθος η καινούργια γέφυρα.
Η Χαλκίδα, πόλη τερματισμού του 4ου ετάπ. Σε πρώτο πλάνο η παλιά γέφυρα, στο βάθος η καινούργια γέφυρα. ISTOCK


Ο ΔΕΗ Διεθνής Ποδηλατικός Γύρος Ελλάδας 2024 θα συνεχιστεί το Σάββατο 18 Μαΐου με το 4ο ετάπ, το μεγαλύτερο σε μήκος της φετινής διοργάνωσης, αφού το πελοτόν θα καλύψει 196.53 χιλιόμετρα, όλα στην Περιφέρεια της Στερεάς Ελλάδας, με εκκίνηση στη Σπερχειάδα και τερματισμό στη Χαλκίδα. Οι αθλητές θα ξεκινήσουν στις 12:20 το μεσημέρι από την έδρα του Δήμου Μακρακώμης, τη Σπερχειάδα και τον Νομό Φθιώτιδας, θα περάσουν από τη Λαμία, όπου είναι τοποθετημένο το πρώτο ενδιάμεσο σπριντ ευθείας (χλμ 27.9) και αφού ανέβουν στο Χάνι Καρανάσιου (ανάβαση 2ης κατηγορίας, χλμ 49.8), θα συνεχίσουν νότια, προς τη Βοιωτία και τα δυο μεγάλα αστικά κέντρα του Νομού, τη Λειβαδιά και τη Θήβα, όπου βρίσκονται τα δυο επόμενα ενδιάμεσα σπριντ ευθείας (χλμ 117.2 και 161.9 αντίστοιχα).

Θα ακολουθήσει νέα αλλαγή κατεύθυνσης, βορειοανατολικά αυτή τη φορά, προς τη Χαλκίδα, με τη μικρή ανηφόρα του Προφήτη Ηλία (3ης κατηγορίας, χλμ 187.6) να βρίσκεται μόλις 9 χιλιόμετρα πριν τη γραμμή του τερματισμού, η οποία είναι τοποθετημένη δίπλα στην παλιά γέφυρα της πόλης, στον πορθμό του Ευρίπου με το μοναδικό φαινόμενο της αλλαγής κατεύθυνσης των υδάτων κάθε έξι ώρες. Ένα ετάπ, στο οποίο αναμένουμε την κλασική μάχη ανάμεσα στο γκρουπάκι των αποσπασμένων και τις ομάδες των σπρίντερ, όπου ένα ακόμα μαζικό σπριντ θα είναι η πιθανότερη κατάληξη.

Ετάπ 5: Αθήνα (Ακρόπολη - Παναθηναϊκό Στάδιο), 132.54 χλμ (19/5)

Το 5ο και τελευταίο ετάπ της φετινής διοργάνωσης, θα ξεκινήσει κάτω από τον ιερό βράχο της Ακρόπολης.
Το 5ο και τελευταίο ετάπ της φετινής διοργάνωσης, θα ξεκινήσει κάτω από τον ιερό βράχο της Ακρόπολης. ISTOCK


Ο ΔΕΗ Διεθνής Ποδηλατικός Γύρος Ελλάδας 2024 θα ολοκληρωθεί την Κυριακή 19 Μαΐου με το 5ο και τελευταίο ετάπ της φετινής διοργάνωσης, μήκους 132,54 χιλιομέτρων, το οποίο θα διεξαχθεί εξ ολοκλήρου στην Αττική. Το πελοτόν θα εκκινήσει στις 10:30 το πρωί κάτω από τον Ιερό Βράχο της Ακρόπολης και μέσω της λεωφόρου Συγγρού θα φτάσει στην παραλιακή, κατευθυνόμενο προς την Αθηναϊκή Ριβιέρα, όπου θα περάσει κατά σειρά από το Παλαιό Φάληρο, το Καλαμάκι, τον Άλιμο, το Ελληνικό, τη Γλυφάδα, τη Βούλα, τη Βουλιαγμένη, τη Βάρκιζα, τη Βάρη και την Αγία Μαρίνα. Κάνοντας αναστροφή στην Αγία Μαρίνα, οι αθλητές θα επιστρέψουν από την ίδια διαδρομή στο κέντρο της Αθήνας, μπαίνοντας στο σιρκουί μήκους 6,42 χλμ, στο οποίο θα πραγματοποιήσουν δέκα στροφές.

Το σιρκουί είναι αριστερόστροφο, ξεκινάει από το Παναθηναϊκό Στάδιο και περνάει διαδοχικά από Βασιλέως Κωνσταντίνου, Χίλτον, Βασιλίσσης Σοφίας, Πανεπιστημίου, Αιόλου, Σταδίου, Βασιλέως Γεωργίου, Αμαλίας, Συγγρού, Αθανασίου Διάκου και Αρδηττού, για να ολοκληρωθεί μπροστά στο "Καλλιμάρμαρο" με ένα - λογικά - εντυπωσιακό μαζικό σπριντ. Με τις καθιερωμένες απονομές στον μεγάλο νικητή της γαλάζιας φανέλας, αλλά και όσους διακρίθηκαν στις υπόλοιπες κατατάξεις και βαθμολογίες, ο ΔΕΗ Διεθνής Ποδηλατικός Γύρος Ελλάδας 2024 θα αποχαιρετήσει τους φίλους της ποδηλασίας, δίνοντας ραντεβού για το 2025!

4. Ο ΔΕΗ Διεθνής Ποδηλατικός Γύρος Ελλάδας με αριθμούς

Ακρόπολη και Παναθηναϊκό Στάδιο, σημεία εκκίνησης και τερματισμού του 5ου ετάπ στην Αθήνα.
Ακρόπολη και Παναθηναϊκό Στάδιο, σημεία εκκίνησης και τερματισμού του 5ου ετάπ στην Αθήνα. ISTOCK

- 757,02 χιλιόμετρα, μοιρασμένα σε 5 ετάπ (το 1ο με δυο σκέλη, 1Α & 1Β).
- 10.057 μέτρα συνολικής υψομετρικής διαφοράς θα καλύψουν οι αθλητές.
- 20 ομάδες (120 αθλητές) θα συμμετάσχουν στον αγώνα.
- 4 ηπείρους εκπροσωπούν οι 20 ομάδες (Ευρώπη, Αμερική, Ασία & Ωκεανία).
- 17 διαφορετικές χώρες εκπροσωπούν οι 20 ομάδες.
- 4 φανέλες θα δοθούν για τις επιμέρους κατατάξεις και βαθμολογίες.
- 6 χλμ ατομικής χρονομέτρησης.
- 11 ενδιάμεσα σπριντ ευθείας.
- 10 σπριντ ανάβασης / HC (1), 1ης κατηγορίας (2), 2ης (4) & 3ης (3).
- 4 Περιφέρειες στις οποίες θα κινηθεί ο Γύρος: Κεντρικής Μακεδονίας, Θεσσαλίας, Στερεάς Ελλάδας και Αττικής.
- 22 Δήμους θα επισκεφθεί ο Γύρος στις 5 ημέρες της διάρκειάς του.
- Μπόνους δευτερόλεπτα, 10", 6" και 4" στους τρεις πρώτους κάθε ετάπ (εκτός του χρονομέτρου), 6", 4" και 2" στο ημι-ετάπ 1Β και 3", 2" και 1" στους τρεις πρώτους κάθε ενδιάμεσου σπριντ.
- Ο κανονισμός των τριών τελευταίων χιλιομέτρων ισχύει για όλα τα ετάπ με μαζική εκκίνηση εκτός από το 3ο.
- Ένα δευτερόλεπτο είναι ο χρόνος που υπολογίζεται στον τερματισμό για να μετρηθεί χρονική διαφορά ανάμεσα σε διαφορετικά γκρουπ ή αθλητές (ισχύει για όλα τα ετάπ εκτός του χρονομέτρου).

5. Οι ομάδες του ΔΕΗ Διεθνή Ποδηλατικού Γύρου Ελλάδας 2024

Οι 20 ομάδες του ΔΕΗ Διεθνή Ποδηλατικού Γύρου Ελλάδας 2024.
Οι 20 ομάδες του ΔΕΗ Διεθνή Ποδηλατικού Γύρου Ελλάδας 2024. HELLAS-TOUR.GR

Είκοσι είναι συνολικά οι ομάδες που θα πάρουν μέρος στον φετινό ΔΕΗ Διεθνή Ποδηλατικό Γύρο Ελλάδας. Η κάθε μια από αυτές θα μπορεί να έχει στη σύνθεσή της μέχρι έξι αθλητές. Θα τις χωρίσουμε σε τρεις υποκατηγορίες. Στην πρώτη, έχουμε 5 UCI ProTeam ομάδες, δηλαδή από τη δεύτερη τη τάξει κατηγορία της UCI. Στη δεύτερη, έχουμε 13 Continental Team ομάδες (η τρίτη κατηγορία της UCI). Στην τρίτη έχουμε τις Εθνικές ομάδες της Ελλάδας και της Κύπρου. Ας τις δούμε αναλυτικά:

01. Burgos BH (Ισπανία)
02. Caja Rural Seguros RGA (Ισπανία)
03. Corratec Vini Fantini (Ιταλία)
04. Novo Nordisk (ΗΠΑ)
05. VF Group Bardiani CFS Faizane (Ιταλία)
------------------------------------------------------
06. ARA Skip Capital (Αυστραλία)
07. ATT Investments (Τσεχία)
08. Bike Aid (Γερμανία)
09. Elkov Kasper (Τσεχία)
10. Felt Felbermayr (Αυστρία)
11. Global 6 United (Λουξεμβούργο)
12. Mazowsze Serce Polski (Πολωνία)
13. ParkHotel Valkenburg (Ολλανδία)
14. Saint Piran (Μεγάλη Βρετανία)
15. Tarteletto Isorex (Βέλγιο)
16. Victoria Sports (Φιλιππίνες)
17. Vini Monzon Savini Due OMZ (Ρουμανία)
18. XSpeed United (Καναδάς)
------------------------------------------------------
19. Εθνική Ελλάδας (Ελλάδα)
20. Εθνική Κύπρου (Κύπρος)

Η ελληνική εθνική ομάδα στον περσινό ΔΕΗ Διεθνή Ποδηλατικό Γύρο Ελλάδας. Από αριστερά, Νίκος Κουμπενάκης (ομοσπονδιακός προπονητής), Πολυχρόνης Τζωρτζάκης, Μιλτιάδης Γιαννούτσος, Γιώργος Μπούγλας, Περικλής Ηλίας, Γιάννης Δαβαρίας, Νίκος Δράκος.
Η ελληνική εθνική ομάδα στον περσινό ΔΕΗ Διεθνή Ποδηλατικό Γύρο Ελλάδας. Από αριστερά, Νίκος Κουμπενάκης (ομοσπονδιακός προπονητής), Πολυχρόνης Τζωρτζάκης, Μιλτιάδης Γιαννούτσος, Γιώργος Μπούγλας, Περικλής Ηλίας, Γιάννης Δαβαρίας, Νίκος Δράκος. © ΝΑΣΟΣ ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΟΥ

Πριν κλείσουμε αυτή την ενότητα, να δούμε τις συνθέσεις των Εθνικών Ομάδων Ελλάδας και Κύπρου (με αλφαβητική σειρά).

Εθνική Ελλάδας (ομοσπονδιακός εκλέκτορας: Φώτης Ζέγκλης)
- Νικηφόρος Αρβανίτου (Α.Ο. Θησέας)
- Μιλτιάδης Γιαννούτσος (Αίολος)
- Νικόλαος Μιχαήλ Δράκος (Α.Ο. Θησέας)
- Περικλής Ηλίας (Π.Σ. Κρόνος)
- Πολυχρόνης Τζωρτζάκης (Τάλως)
- Emiliano Vila (ASPTT Nancy)

Εθνική Κύπρου (ομοσπονδιακός εκλέκτορας: Ανέστης Κουρμπέτης)
- Ανδρέας Μιλτιάδης
- Χριστόδουλος Άχας
- Γιώργος Κούζης
- Αλέξανδρος Ματσάνγκος
- Κωνσταντίνος Παυλίδης
- Bogdan Zabelinskiy

6. Οι τέσσερις φανέλες του ΔΕΗ International Tour of Hellas 2024

Οι 4 φανέλες του ΔΕΗ Διεθνή Ποδηλατικού Γύρου Ελλάδας 2024.
Οι 4 φανέλες του ΔΕΗ Διεθνή Ποδηλατικού Γύρου Ελλάδας 2024. HELLAS-TOUR.GR

- Γενική Κατάταξη (γαλάζια φανέλα): Πρόκειται για τη σημαντικότερη κατάταξη στον αγώνα. Στο τέλος του πρώτου ετάπ βγαίνει η πρώτη γενική κατάταξη. Από εκεί και μετά προστίθεται σε κάθε αθλητή ο χρόνος του ετάπ κάθε ημέρας και βγαίνει η ανάλογη προσωρινή γενική κατάταξη. Ο αθλητής που βρίσκεται στην πρώτη θέση, φοράει στη διάρκεια του αγώνα τη γαλάζια φανέλα για να μπορούν να τον ξεχωρίζουν οι υπόλοιποι, αλλά και οι θεατές. Την τελευταία ημέρα του γύρου, ο ποδηλάτης με τον μικρότερο συνολικό χρόνο στα πέντε ετάπ, θα είναι ο μεγάλος νικητής. Χορηγός της γαλάζιας φανέλας είναι η ΔΕΗ.

- Βαθμολογία Πόντων: Αυτή η βαθμολογία έχει να κάνει με τους πόντους που κερδίζουν οι αθλητές στα ενδιάμεσα σπριντ ευθείας (συνολικά 11 στη φετινή διοργάνωση) και στον τερματισμό. Κάθε ενδιάμεσο σπριντ δίνει βαθμούς στους τρεις πρώτους (3, 2 & 1). Σε κάθε τερματισμό, βαθμολογούνται οι 15 πρώτοι (15, 14, 13, 12, 11, 10, 9, 8, 7, 6, 5, 4, 3, 2 & 1 βαθμοί). Κάθε μέρα, ο αθλητής που προηγείται σε αυτή τη βαθμολογία, φοράει τη φανέλα των πόντων. Όποιος αθλητής έχει συγκεντρώσει τους περισσότερους πόντους στο τέλος του Γύρου, κερδίζει την πρωτιά στη συγκεκριμένη βαθμολογία. Χορηγός της φανέλας των πόντων είναι η Apticon.

Οι τέσσερις φανέλες του περσινού ΔΕΗ Διεθνή Ποδηλατικού Γύρου Ελλάδας. Από αριστερά, Logan Currie (Bolton Equities Black Spoke) με τη φανέλα του καλύτερου νέου αθλητή, Iúri Leitao (Caja Rural) με τη γαλάζια φανέλα της γενικής και τη φανέλα των πόντων και Ανδρέας Μιλιτάδης (Κύπρος) με τη φανέλα των βουνών (6/5/2023).
Οι τέσσερις φανέλες του περσινού ΔΕΗ Διεθνή Ποδηλατικού Γύρου Ελλάδας. Από αριστερά, Logan Currie (Bolton Equities Black Spoke) με τη φανέλα του καλύτερου νέου αθλητή, Iúri Leitao (Caja Rural) με τη γαλάζια φανέλα της γενικής και τη φανέλα των πόντων και Ανδρέας Μιλιτάδης (Κύπρος) με τη φανέλα των βουνών (6/5/2023). © ΝΑΣΟΣ ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΟΥ

- Βαθμολογία Βουνών: Για να προκύψει ο νικητής σε αυτή την κατηγορία, υπολογίζονται οι πόντοι που δίνονται στους ποδηλάτες μόλις περάσουν την κορυφή ενός από τα βαθμολογούμενα βουνά, το λεγόμενο σπριντ ανάβασης (10 συνολικά στη φετινή διοργάνωση). Οι πόντοι ποικίλλουν ανάλογα με τη δυσκολία της ανηφόρας. Έτσι στον Γύρο Ελλάδας, τα βουνά χωρίζονται σε τέσσερις τέτοιες κατηγορίες. Αρχίζοντας από τα πιο εύκολα και αυξάνοντας τον βαθμό δυσκολίας, έχουμε τα βουνά της τρίτης κατηγορίας, της δεύτερης, της πρώτης και τα εκτός κατηγορίας (HC). Κάθε μέρα, ο αθλητής που προηγείται σε αυτή τη βαθμολογία, φοράει τη φανέλα των βουνών. Όποιος αθλητής έχει τους περισσότερους πόντους στο τέλος του Γύρου, αναδεικνύεται ως ο "βασιλιάς των βουνών" της διοργάνωσης. Στα σπριντ ανάβασης Εκτός Κατηγορίας (HC) βαθμολογούνται οι έξι πρώτοι (15, 10, 8, 6, 4, & 2 βαθμοί), στα 1ης κατηγορίας οι πέντε πρώτοι (10, 7, 5, 3 & 1 βαθμοί) στα 2ης οι τέσσερις πρώτοι (5, 3, 2 & 1 βαθμοί) και στα 3ης οι τρεις πρώτοι (3, 2 & 1 βαθμοί). Χορηγός της φανέλας των βουνών είναι η Avance.

- Κατάταξη Καλύτερου Νέου Αθλητή: Πρόκειται για τη γενική κατάταξη που λαμβάνει υπόψη της μόνο τους χρόνους από όσους ποδηλάτες είναι κάτω των 23 ετών την 1η Ιανουαρίου της χρονιάς που διεξάγεται ο Γύρος (δηλαδή γεννημένοι μετά την 1η Ιανουαρίου του 2001). Όπως και στην κατάταξη της γαλάζιας φανέλας, έτσι και εδώ, στο τέλος του πρώτου ετάπ βγαίνει η πρώτη κατάταξη, με τον καλύτερο νέο αθλητή, αυτόν δηλαδή που έχει τον μικρότερο χρόνο, να φοράει τη φανέλα. Την τελευταία ημέρα του Γύρου, ο ποδηλάτης που θα έχει τον μικρότερο συνολικό χρόνο στα πέντε ετάπ, θα είναι ο νικητής στη συγκεκριμένη κατηγορία. Χορηγός της φανέλας του καλύτερου νέου αθλητή είναι η ΕΡΤ.

7. Οι παράλληλες δράσεις του αγώνα

Ο χάρτης των παράλληλων δράσεων του ΔΕΗ Διεθνή Ποδηλατικού Γύρου Ελλάδας 2024.
Ο χάρτης των παράλληλων δράσεων του ΔΕΗ Διεθνή Ποδηλατικού Γύρου Ελλάδας 2024. HELLAS-TOUR.GR

Η Οργανωτική Επιτροπή του ΔΕΗ Διεθνή Ποδηλατικού Γύρου Ελλάδας 2024, Cycling Greece, έχει σχεδιάσει σε συνεργασία με τους Δήμους από τους οποίους διέρχεται το πελοτόν και τη ΔΕΗ, μια σειρά ποικίλων και πλούσιων Παράλληλων Δράσεων για μικρούς και μεγάλους. Το τρίπτυχο "Άθληση – Ψυχαγωγία – Μετακίνηση" είναι το βασικό μήνυμα για όλους τους πολίτες. Ξεχωρίζει τo ΔΕΗ e-bike Festival, που δίνει τη δυνατότητα δωρεάν δοκιμών σε ποδήλατα διαφορετικών κατηγοριών, με ηλεκτρική υποβοήθηση. Στόχος είναι οι ενδιαφερόμενοι να βρουν τον τύπο ποδηλάτου που ταιριάζει περισσότερο στις δικές τους ανάγκες, κάνοντας πιο εύκολη, και βασικά πιο βιώσιμη τη μετακίνησή τους στην πόλη, επιλέγοντας ταυτόχρονα έναν διαφορετικό τρόπο άσκησης και ψυχαγωγίας.

Πρωτότυπες ποδηλατικές πίστες δεξιοτεχνίας για όλες τις ηλικίες αφιερωμένες αποκλειστικά στους 17 στόχους της Βιώσιμης Ανάπτυξης των Ηνωμένων Εθνών, εκπαιδευτικά και ψυχαγωγικά παιχνίδια δράσης και μάθησης, ζώνη καλλιτεχνικής δημιουργίας, παρουσίαση πρώτων βοηθειών από εκπαιδευμένους εθελοντές διασώστες, μίνι σεμινάριο από ειδικούς τεχνικούς για τη χρήση και τη συντήρηση των ποδηλάτων, εκπαιδευτική παρουσίαση της αστικής ποδηλασίας και της οδικής ασφάλειας, όλα αυτά και πολλά ακόμα στις παράλληλες δράσεις που θα πλαισιωθούν και από εκδηλώσεις τοπικών Αθλητικών και Πολιτιστικών συλλόγων και φορέων. Ακολουθεί το πρόγραμμα με τις τοποθεσίες και τις ώρες των παράλληλων εκδηλώσεων.

- 14/5 Θεσσαλονίκη (Άγαλμα Μεγάλου Αλεξάνδρου): 10:00-19:00 & (Πάρκο Κυκλοφοριακής Αγωγής): 10:00 - 13:00
- 15/5 Θεσσαλονίκη (Άγαλμα Μεγάλου Αλεξάνδρου): 10:00-18:00 & (Πάρκο Κυκλοφοριακής Αγωγής): 10:00 - 13:00
- 16/5 Κατερίνη (Δημοτικό Πάρκο): 10:00 - 13:00
- 16/5 Ελασσόνα (Πλατεία Εθνικής Αντίστασης & Πάρκο Λαού): 10:00-13:00
- 16/5 Λάρισα (Άλσος Μεζούρλου): 15:00-17:00
- 16/5 Καρδίτσα (Αθλητικό Πάρκο Δημοτικού Σταδίου): 10:00 -19:00
- 17/5 Καρπενήσι (Κεντρική Πλατεία): 10:00- 15:00
- 18/5 Σπερχειάδα (Πλατεία Ηγουμένου Γερμανού Δημάκου): 10:00- 13:00
- 18/5 Λαμία (Πάρκο κυκλοφοριακής Αγωγής) : 12:00 - 14:00
- 18/5 Λιβαδειά (Πλατεία Δημαρχείου): 14:30-16:30
- 18/5 Θήβα (Κεντρική πλατεία Επαμεινώνδα): 15:30-17:30
- 18/5 Χαλκίδα (Κεντρική πλατεία Αγίου Νικολάου): 10:00- 19:00
- 18/5 Αθήνα (Πλατεία Αγάλματος Καραϊσκάκη, Ζάππειο ): 11:00 - 19:00
- 19/5 Αθήνα (Πλατεία Αγάλματος Καραϊσκάκη, Ζάππειο) 11:00 - 19:00

8. Η τηλεοπτική κάλυψη του ΔΕΗ Διεθνή Ποδηλατικού Γύρου Ελλάδας

Η τηλεοπτική κάμερα ακολουθεί τον Μιλτιάδη Γιαννούτσο στο 1ο ετάπ του περσινού ΔΕΗ Διεθνή Ποδηλατικού Γύρου Ελλάδας (3/5/2023).
Η τηλεοπτική κάμερα ακολουθεί τον Μιλτιάδη Γιαννούτσο στο 1ο ετάπ του περσινού ΔΕΗ Διεθνή Ποδηλατικού Γύρου Ελλάδας (3/5/2023). © ΝΑΣΟΣ ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΟΥ

Ο ΔΕΗ Διεθνής Ποδηλατικός Γύρος Ελλάδας 2024 θα έχει παγκόσμια τηλεοπτική κάλυψη, με τις εικόνες της χώρας μας και του αγώνα να προβάλλονται και στις πέντε ηπείρους. 40 τηλεοπτικά κανάλια έχουν εξασφαλίσει τα τηλεοπτικά δικαιώματα από την Cycling Greece και οι πέντε αγωνιστικές ημέρες θα μεταδοθούν σε 174 χώρες και 5 ηπείρους (Ευρώπη, Αφρική, Ασία, Αμερική και Ωκεανία), αριθμός τουλάχιστον εντυπωσιακός για τη διοργάνωση!

Στην Ελλάδα θα έχουμε τηλεοπτική κάλυψη του Γύρου από την ΕΡΤ. Καθημερινά, από το αθλητικό κανάλι ERT Sports (μέσω της πλατφόρμας Ertflix), θα μπορείτε να παρακολουθείτε την εκκίνηση, τα τελευταία 90 λεπτά της κάθε διαδρομής, τις απονομές και τις δηλώσεις των πρωταγωνιστών σε ζωντανές μεταδόσεις που θα ξεπερνούν τις 2 ώρες, σε περιγραφή του Άγγελου Σταθακόπουλου. Τα καλύτερα στιγμιότυπα της κάθε αγωνιστικής μέρας θα προβάλλονται από την ΕΡΤ 3 μισή ώρα μετά τα μεσάνυχτα, ενώ θα υπάρχει συνεχής ενημέρωση σε εκπομπές της τηλεόρασης και του ραδιοφώνου.

Ωράριο μεταδόσεων:
- Τρίτη 14/5:
Παρουσίαση των ομάδων στη Θεσσαλονίκη: 17:30 - 18:45
- Τετάρτη 15/5:
Ημι-ετάπ 1Α, ατομική χρονομέτρηση Θεσσαλονίκη: 10:00 - 12:10
Ημι-ετάπ 1Β, Θεσσαλονίκη - Παραλία Κατερίνης: 17:15 – 19:20
- Πέμπτη 16/5:
2ο ετάπ, Κατερίνη - Καρδίτσα: 15:40 - 17:45
- Παρασκευή 17/5:
3ο ετάπ, Καρδίτσα - Καρπενήσι (Βελούχι): 15:50 - 18:00
- Σάββατο 18/5:
4ο ετάπ, Σπερχειάδα - Χαλκίδα 15:30 - 17:40
- Κυριακή 19/5:
5ο ετάπ, Αθήνα (Ακρόπολη - Παναθηναϊκό Στάδιο): 10:30 – 14:00

* Πηγές: hellas-tour.gr, wikipedia, procyclingstats.com, hellenic-cycling.gr

* Επισκεφθείτε την επίσημη ιστοσελίδα του αγώνα εδώ και ακολουθήστε τον στα social media: facebook, instagram, X & TikTok!

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ