ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ

Το έγκλημα και η προφητεία του Αταμάν

EUROLEAGUE 2023-2024 /  -
EUROLEAGUE 2023-2024 / - EUROKINISSI SPORTS

Ο Παναθηναϊκός αδίκησε κατάφωρα τον εαυτό του στη Βιτόρια και ο Βασίλης Σκουντής σχολιάζει το χαρακίρι και την προφητεία του προπονητή του…

Οι Αμερικανοί υιοθέτησαν ως μότο του έθνους τους και ομνύουν στη φράση "In God We Trust", η οποία μάλιστα αναγράφεται και πάνω στα δολάρια τους… Από χθες το βράδυ αυτή η ίδια φράση είναι γραμμένη και αλλαχού: στις τουρκικές λίρες, στα ελληνικά ευρώ και στο κισμέτ του Παναθηναϊκού AKTOR!

Ο Εργκίν Αταμάν δεν είναι ούτε Θεός, ούτε προφήτης, αλλά στην προκειμένη περίπτωση οι Πράσινοι υπήκοοι του είναι υποχρεωμένοι να υιοθετήσουν μια ατάκα του Γουίνστον Τσόρτσιλ με την απαραίτητη παραποίηση…

Ο Άγγλος πρωθυπουργός είχε πει κάποτε πως "δεν είμαι λιοντάρι, αλλά αφού μου ανάθεσαν να βρυχηθώ, θα το κάνω πολύ ευχαρίστως".

Η αγορασμένη προφητεία

Από την πλευρά του ο Τούρκος προπονητής δεν είναι μάντης, αλλά εφόσον έκρινε πως θα έπρεπε να τον υποδυθεί, ο Παναθηναϊκός δεν έχει άλλη επιλογή από το να… αγοράσει αυτή τη δήλωση και να ζήσει μαζί της μέχρι τις 26 του προσεχούς Μαΐου!

Εγώ, για να είμαι ειλικρινής, εάν ήμουν προπονητής οποιασδήποτε ομάδας, μετά από μια τέτοια ήττα δεν θα τολμούσα όχι να εκφράσω δημοσίως, αλλά ούτε καν να αφήσω να περάσει από το μυαλό μου μια τέτοια άποψη…

Τα τρία δάχτυλα στη Βαρκελώνη

Έτερον, εκάτερον όμως: ο Αταμάν είναι ο… Αταμάν και –όπως έχει αποδείξει και στο παρελθόν-αρέσκεται σε τέτοιες δηλώσεις, έστω κι αν κινδυνεύει να κατηγορηθεί ως μεγαλόστομος, δημαγωγός και επηρμένος!

Δεν τα γράφω στην τύχη αυτά, μάρτυρες μου οι φίλαθλοι της Μπαρτσελόνα, οι οποίοι πέρυσι τον έβλεπαν να σηκώνει επιδεκτικά μπροστά στα μάτια τους τα τρία δάχτυλα του, υπονοώντας ότι η Αναντολού Εφές θα πετύχει το three-peat!

Προϊούσης της σεζόν οι δις πρωταθλητές όχι μόνο δεν έφτασαν στο Κάουνας, αλλά δεν προκρίθηκαν ούτε στα playoffs, μένοντας στην ενδέκατη θέση της τελικής κατάταξης…

Στην παρούσα φάση οι εξάκις πρωταθλητές Ευρώπης βρίσκονται στο Νο 5, με ρεκόρ 10-8 που το μοιράζονται με άλλες έξι ομάδες, συμπεριλαμβανομένων τριών με τις οποίες τρώνε τα μουστάκια τους αυτή την εποχή: της Μπασκόνια από την οποία ηττήθηκαν χθες, της αυριανής αντιπάλου τους, Βαλένθια και του Ολυμπιακού που τον υποδέχονται σε 16 βράδια στο ντέρμπι της Stoiximan Basket League.

Ο επικηρυγμένος δήμιος

Βεβαίως πριν από τον Κρις Τζόουνς και τον Αλεκ Πίτερς, εμφανίσθηκε ο Κόντι Μίλερ-ΜακΙντάιρ, που ενδύθηκε ξανά τον μανδύα του δημίου και μετά τον Ολυμπιακό ξέρανε και τον Παναθηναϊκό στην εκπνοή!

Ο Αμερικανός γκαρντ πήρε την μπουκιά μέσα από το στόμα των Πράσινων και ως serial killer, ελέω των απανωτών εγκλημάτων του στο Νέο Φάληρο και στη Βιτόρια, είναι επικηρυγμένος καθ’ άπασαν την ελληνικήν επικράτειαν, οπότε σπολλάτη του!

Χθες ο λεγάμενος έβαλε ένα μεγάλο σουτ μπροστά στον Ντίνο Μήτογλου, όπως το είχε διαπράξει και στις 9 του περασμένου Νοεμβρίου απέναντι στον Αίζέια Κάναν…

Το σχοινί του Μπαρτζώκα και το όνειρο του Αταμάν

Εκείνο το βράδυ ο Μπαρτζώκας δεν είχε επιφυλαχθεί ενόψει του τελικού στο Βερολίνο, καθόσον στο σπίτι του κρεμασμένου δεν μιλάνε στο σχοινί, πολλώ δε μάλλον όταν σού τριτώνει το κακό!

Το εννοώ αυτό διότι οι Πειραιώτες έχουν λερωμένη τη φωλιά τους μετά τα μοιραία σουτ του Βασίλιε Μίτσιτς στον ημιτελικό του Βελιγραδίου και του Σέρχιο Γιουλ στον τελικό του Κάουνας οπότε το σιγάν κρείττον εστί του λαλείν…

Σε αντίθεση με τον Μπαρτζώκα, ο Αταμάν δεν σιώπησε, αλλά λάλησε και μένει να φανεί εάν όντως έχει δει κάποιο όνειρο και προσδοκά να τού βγει αληθινό σε μια υπόθεση (πρόκριση στο Final 4) που στοιχειώνει την ομάδα του εδώ και 13 χρόνια!

Προς το παρόν ο Παναθηναϊκός νιώθει να στοιχειώνεται και μάλιστα βασανιστικά από τους εξ Ιβηρίας δαίμονες του, σε ένα γαϊτανάκι 18 απανωτών ηττών, που βαστάει από τις 28 Φεβρουαρίου του 2019, όταν είχε αλώσει τη Λας Πάλμας, νικώντας τη Γκραν Κανάρια με 99-80.

Η αυτοχειρία και τα αρκουδάκια

Χθες είχε την ευκαιρία να τους ξορκίσει , αλλά την πούλησε μπιρ παρά, όπως λένε και στο χωριό του Αταμάν, σε μια… εμβληματική και ασυγχώρητη αυτοχειρία: όταν μάλιστα ακούσθηκε η κόρνα της λήξης, εκείνα τα λούτρινα αρκουδάκια με τα οποία είχαν γεμίσει, δίκην εθιμικού δικαίου, το γήπεδο οι Βάσκοι μεταμορφώθηκαν με αιμοβόρα θηρία, που τον κατασπάραξαν!

Όταν ο Παναθηναϊκός προηγήθηκε με διαφορά 17 πόντων (31-48) έχοντας τρέξει ένα επί μέρους σκορ 31-9 από το 22-17 και πέρα, ήταν όλα καλά, όλα ανθηρά!

Ο στραγγαλισμός και ο Ντοστογιέφσκι

Οι Πράσινοι είχαν καταφέρει να συρρικνώσουν θεαματικά την παραγωγικότητα των γηπεδούχων, που έμοιαζαν στραγγαλισμένοι, αναίσθητοι και ούτως ειπείν, ανήμποροι να αντιδράσουν στο δήθεν αναπόδραστο μοιραίο…

Αμ δε…

Ακόμη κι αν δεν μπορούσαν οι ίδιοι να αντιδράσουν, το έκανε ο Παναθηναϊκός για πάρτη τους!

Ο,τι συνέβη από εκεί και πέρα μοιάζει βγαλμένο από τον καμβά του περίφημου μυθιστορήματος του Φιοντόρ Ντοστογέφσκι και συνιστά μια κλασική επιβεβαίωση του…

Έγκλημα και Τιμωρία!

Ο πρωταγωνιστής του έργου του Ρώσου συγγραφέα λέγεται Ρόντιον Ρασκόλνικοφ και αυτόν τον ρόλο υποδύθηκε άθελα του ο Κέντρικ Ναν…

Η αυτοκτονία σε δόσεις

Από τη στιγμή που ο Παναθηναϊκό επαναπαύθηκε στις δάφνες του +17, έχασε το μυαλό του, σταμάτησε να παίζει και άρχισε να αυτοκτονεί σε… δόσεις, το πράγμα βρόμαγε από μακριά: οι οικοδεσπότες αφυπνίσθηκαν, έπιασαν την ευκαιρία από τα μαλλιά, απάντησαν με ένα επί μέρους σκορ 21-5 και κατσικώθηκαν για τα καλά στον πράσινο σβέρκο!

Με το σκορ στο 50-53 ο Ναν σκόραρε πέντε απανωτούς πόντους, αλλά το +9 απέβη βραχύβιο, χώρια που η Μπασκόνια δεν κάμφθηκε από τα απανωτά τρίποντα του Αμερικανού γκαρντ, του Τζέριαν Γκραντ και του Κώστα Σλούκα βρίσκοντας στο πρόσωπο του ("λίγο τριάρι, λίγο τεσσάρι και το αγόρι μου") Τσίμα Μονέκε τον σαλπιστή και σημαιοφόρο της δικής της αντεπίθεσης.

"Είμαι ο Ναν, γατάκια"!

Πλέον ο διαφαινόμενος περίπατος του Παναθηναϊκού είχε μετατραπεί σε ψυχόδραμα που επέπρωτο να κριθεί σε μια… ζαριά: ο Ναν πάνω στον υπερβάλλοντα ζήλο του και εμφορούμενος από τη λογική του "γατάκια, είμαι ο Ναν και σας… κατουράω" (sic), χαράμισε πέντε διαδοχικές κατοχές και στο αμέσως επόμενο κλικ, μαζί με τους συμπαίκτες του, είδε μετά θλίψεως τον Μίλερ-ΜακΙντάιρ να βγάζει από την τσέπη του το ανεπιθύμητο και θλιβερό αγγελτήριο κηδείας!

Παρεμπιπτόντως ο πρώην παίκτης των Χιτ, των Λέικερς και των Γουίζαρντς που είχε πάρει ρεπό στον αγώνα με τον Ερυθρό Αστέρα (έξι πόντοι, 3/12 σουτ, 0/5 τρίποντα) χθες επέστρεψε στη δουλειά σκοράροντας μια 25άρα, με στατιστική που έμοιαζε βγαλμένη από τα κιτάπια των μεγαλόσχημων παικτών του ΝΒΑ…

Δεν εννοώ τους 25 πόντους, αλλά τα 25 σουτ που χρειάσθηκε για να τους βάλει (8/15 δίποντα, 3/10 τρίποντα), διαχειριζόμενος και εκτελώντας το 37.3% των τελικών προσπαθειών του Παναθηναϊκού (67).

Το πέμπτο χαρακίρι

Όταν ήχησε η κόρνα της λήξης και αποτυπωνόταν το 75-73, ο Παναθηναϊκός έβγαινε κακήν κακώς από τη ζώνη άνεσης και την ευημερία των τεσσάρων νικών και προσέθετε το πέμπτο χαρακίρι του στην εφετινή σεζόν, μετά από εκείνα που… λούστηκε στο ΟΑΚΑ με τον Ολυμπιακό και τη Μακάμπι, στο Βελιγράδι με την Παρτίζαν και στην Κωνσταντινούπολη με την Εφές…

Βεβαίως σε τέτοιες περιπτώσεις, τα κάθε λογής "what if" δεν βγάζουν νόημα και δεν έχουν κιόλας αντίκρισμα, οπότε οι Πράσινοι οφείλουν να κοιτάξουν μπροστά, ρίχνοντας ωστόσο και κλεφτές ματιές προς τα πίσω, ώστε να μη διαπράξουν και άλλα τέτοια εγκλήματα, με τα οποία μαγαρίζουν τον μόχθο τους και αδικούν κατάφωρα τους εαυτούς τους.

Βαλένθια, κωδικός "Redeem Team"

Μπορούν επίσης να κρατήσουν τα καλά κομμάτια του παιχνιδιού τους και δη αυτά πού αφορούν την "take-no-prisoners defense" την οποία παρουσίασαν επί τουλάχιστον 27 λεπτά και να επιδιώξουν να πάρουν το αίμα τους πίσω αύριο το βράδυ στη Βαλένθια, ώστε να παρουσιάσουν τη δική τους εκδοχή της "Redeem Team"!

Όσο για την αισιόδοξη δήλωση του Αταμάν, αυτή θα κριθεί εν καιρώ τω δέοντι και τότε θα φανεί εάν όντως αποτελούσε το λαλήσαν δια των προφητών!

TAGS ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ ΜΠΑΣΚΕΤ EUROLEAGUE ΕΡΓΚΙΝ ΑΤΑΜΑΝ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ