ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ

Το "American Dream" του Σάσα Βεζένκοβ

Ο Βεζένκοβ πανηγυρίζει
Ο Βεζένκοβ πανηγυρίζει EUROKINISS

Ο Σάσα Βεζένκοβ αποφάσισε να ζήσει το αμερικάνικο όνειρο του και ο Βασίλης Σκουντής τον κατευοδώνει στο ταξίδι του με προορισμό το Σακραμέντο.

Ξαργιτού που λένε και στο χωριό μου, το κάνουν αυτό κάθε χρόνο οι φίρμες του Ολυμπιακού, δεν βρίσκω άλλη εξήγηση σε τόσες μαζεμένες συμπτώσεις…

Ούτε συνεννοημένοι να ήταν, εννοώ, να μας χαλάνε τη σαββατιάτικη σιέστα και τη δήθεν θερινή ραστώνη και να μας κάνουν να τρέχουμε και να μη φτάνουμε!

Ενώ, λοιπόν, ακόμη και κοτζάμ Θεός διάλεξε το Σάββατο για την κατάπαυση του μετά τον οίστρο της δημιουργίας του κόσμου, στον Πειραιά αυτή την ημέρα την έχουν για να βαράνε υπερωρίες !

Μια ο Σπανούλης, μια ο Πρίντεζης...

Ήταν Σάββατο, 26 Ιουνίου του 2021 και ώρα 16:59 όταν έγινε γνωστή η απόφαση του Βασίλη Σπανούλη να αποσυρθεί από το μπάσκετ...

Έμπαινε Σάββατο, 18 Ιουνίου του 2022, όταν μετά τον τρίτο τελικό ανάμεσα στον Ολυμπιακό και στον Παναθηναϊκό, ο Γιώργος Πρίντεζης πέρναγε από τη μια όχθη της ζωής του στην άλλη...

Και τώρα ο Βεζένκοβ...

Και ήταν πάλι Σάββατο, χθες, τέσσερα λεπτά πριν από τις 17:00, όταν ο Σάσα Βεζένκοβ διέπλεε τον Ατλαντικό για να αποβιβασθεί στο Σακραμέντο...

Μ’ αυτά και μ’ εκείνα, εδώ και τρία χρόνια, μια ο Σπανούλης, μια ο Πρίντεζης και μια ο Βεζένκοβ διαψεύδουν κιόλας εκείνη την παροιμία που λέει πως «κίνησε ο Εβραίος να πάει στο παζάρι κι έτυχε η μέρα Σάββατο»!

Ειδικότερα μάλιστα ο Βεζένκοβ που κίνησε μια τέτοια ημέρα να πάει στο μεγάλο παζάρι του ΝΒΑ!

Βεβαίως, για να πω και του στραβού το δίκιο, καμιά από αυτές τις ειδήσεις δεν προξένησε σοκ και δέος, ούτε καν έκπληξη, τουναντίον όλες ήταν αναμενόμενες και κατά το μάλλον ή ήττον προαναγγελθείσες…

Ο Σάσα και ο Τσαλίκης

Χθες λοιπόν ο Βεζένκοβ αποφάσισε να γράψει τους τίτλους τέλους της καριέρας του στον Ολυμπιακό: ή τουλάχιστον-και μέχρις αποδείξεως του εναντίου-βάζει μια άνω τελεία, διότι είναι τόσο ισχυροί οι δεσμοί που σφυρηλάτησε με τους Πειραιώτες και αναδίδει τέτοια… γαυρίλα, ώστε να καλλιεργεί όχι απλά την αίσθηση, αλλά την πεποίθηση ότι κάποια στιγμή θα επιστρέψει…

Αυτό το διαλαλεί και ο… Γιώργος Τσαλίκης στο τραγούδι που λέει «δεν υπάρχουν αντίο στο δρόμο μας, μόνο κάποιες στιγμές χωρισμού, η αγάπη ενώνει τον πόνο μα\ς, όταν είσαι και είμαι αλλού»!

Δεν ξέρω εάν το χθεσινό αγαπησιάρικο μήνυμα του Σάσα δύναται να ερμηνευθεί ως όρκος ο οποίος χαράχθηκε πάνω στον κορμό ενός από τα δένδρα που φύονται στον περιβάλλοντα χώρο του ΣΕΦ...

Αυτό θα το απαντήσει και θα το επιβεβαιώσει ή θα το διαψεύσει η Ιστορία, εκτός κι αν, όταν ξαναπάρει τον δρόμο του γυρισμού στην Ευρώπη, γίνει σαν τον (πιθανό διάδοχο του στον Ολυμπιακό) Νίκολα Μίροτιτς που έφυγε από τη Μαδρίτη και επέστρεψε στη... Βαρκελώνη!

Χθες πάντως ο Βεζένκοβ δήλωσε- και το εννοεί - πως αφήνει πίσω ένα κομμάτι της καρδιάς του και-για να παραποιήσω τον στίχο του Ναζίμ Χικμέτ-εάν η μισή καρδιά του θα είναι στο Σακραμέντο, η άλλη μισή θα βρίσκεται στο Νέο Φάληρο…

Οι επαναπατρισμοί στον Ολυμπιακό

Παρεμπιπτόντως αυτό το νόστιμον ήμαρ έχει εξελιχθεί σε εθιμικό δίκαιο για τον Ολυμπιακό, ο οποίος στο πρόσφατο παρελθόν είδε έξι παίκτες να επαναπατρίζονται στους κόλπους του:

Τον Ντούσαν Βούκτσεβιτς μετά το πέρασμα του από τη Ρεάλ Μαδρίτης και τη Σιένα, τον Γιώργο Πρίντεζη από τη Μάλαγα, τον Κώστα Παπανικολάου όταν ολοκλήρωσε το σουλάτσο του στη Βαρκελώνη, στο Χιούστον και στο Ντένβερ, τον Κώστα Σλούκα τόσο μετά τον δανεισμό του στον Αρη, όσο και μετά την πενταετία στη Φενέρμπαχτσε και τις τελευταίες ημέρες τον Νίκολα Μιλουτίνοφ από τη Μόσχα και τον Νάιτζελ Γουίλιαμς-Γκος έπειτα από τη θητεία του στους Τζαζ, στη Λοκομοτίβ Κουμπάν και στη Ρεάλ Μαδρίτης.

Σε αυτή την κατηγορία ανήκουν επίσης οι προπονητές Γιάννης Ιωαννίδης και Γιώργος Μπαρτζώκας, ο Αργύρης Καμπούρης, ο Μίλαν Τόμιτς και ο Νίκος Μπουντούρης οι οποίοι επέστρεψαν με διαφορετική ιδιότητα.

Γκρέμισε τον φράχτη του Έβρου

Ως γνωστόν, ο Βεζένκοβ μοιάζει με το… Τριεθνές του Έβρου και μάλιστα ελόγου του - για να πιαστώ κιόλας από μια κουβέντα που άνοιξε για τα καλά στην προεκλογική περίοδο - έχει γκρεμίσει τον φράχτη!

Το γράφω αυτό διότι διαθέτει τρεις διαφορετικές υπηκοότητες: τη βουλγαρική από τους γονείς του (που αποδείχθηκε και η ισχυρότερη με αποτέλεσμα τη συμμετοχή του στην εθνική ομάδα), την κυπριακή εκ γενετής και την ελληνική ως απότοκο της καριέρας και της ζωής του εδώ, πρώτα με τον Άρη και εν συνεχεία με τον Ολυμπιακό.

Απορώ πως ως μανιώδης συλλέκτης διαβατηρίων δεν πήρε και την ισπανική υπηκοότητα, καθόσον επί τρεις σεζόν αγωνίσθηκε στην Μπαρτσελόνα, όπου μάλιστα συναγελάσθηκε με τον Γιώργο Μπαρτζώκα, τον Χρήστο Παππά, τον Στράτο Περπέρογλου, τον Τζόε Ντόρσεϊ και τον Πίνο Γκρίντοβιτς, προτού τον φέρει στην Ελλάδα ο Ντέιβιντ Μπλατ.

Τότε πολλοί αμφισβητούσαν το εάν και κατά πόσον ο MVP και πρώτος σκόρερ του ελληνικού πρωταθλήματος τη σεζόν 2014-15 (με τον Άρη) θα «έπιανε» στον Ολυμπιακό και είχαν δίκιο....

Δεν θα «έπιανε» μόνο στον Ολυμπιακό, αλλά θα γινόταν «πρώτη μούρη στο Καβούρι» του ευρωπαϊκού μπάσκετ και μετά από πέντε χρόνια θα σάλπαρε για το ΝΒΑ!

Ο τρίτος Έλληνας στους Κινγκς, ο τέταρτος Βούλγαρος και ο πρώτος Κύπριος

Ούτως ειπείν, ο 28χρονος φόργουορντ δεν θα γίνει ο πρώτος Έλληνας που θα αγωνισθεί στο ΝΒΑ…

Δεν θα γίνει επίσης ο πρώτος Ελληνας που θα φορέσει τη φανέλα των Κινγκς, αλλά ο τρίτος μετά τον Ελληνοποιημένο Πέτζα Στογιάκοβιτς (1998-2006) και τον Γιώργο Παπαγιάννη, τον οποίο η ομάδα του Σακραμέντο απέκτησε μετά την επιλογή του στο Νο 13 του ντραφτ του 2016 από τους Σανς και τον χρησιμοποίησε σε 38 αγώνες των περιόδων 2016-17 και 2017-18.

Δεν θα γίνει ούτε ο πρώτος Βούλγαρος, αφού προηγήθηκαν ο πιονιέρος Γκιόργκι Γκλούτσκοφ (Σανς, 1985-86) και δυο Αμερικανοί νατουραλιζέ παίκτες οι οποίοι μάλιστα αγωνίσθηκαν και στην Ελλάδα, ο Πριστ Λοτερντέιλ (Περιστέρι) και ο Σέντρικ Σίμονς (Καβάλα, Ολυμπιακός).

Θα μπει όμως στα κιτάπια της Ιστορίας ως ο πρώτος Κύπριος που θα εισβάλει στον εκείθεν του Ατλαντικού μπασκετικό γαλαξία, οπότε σπολλάτη του!

Ο Μίτσιτς, ο Γιουλ και η περιδίνηση

Ο Βεζένκοβ φεύγει από την Ελλάδα καβάλα στο άλογο, έχοντας σαρώσει τους τίτλους σε ατομικό και σε ομαδικό επίπεδο, πλην της ΕuroLeague, που μπορεί να τον στοιχειώνει εις διπλούν: πέρυσι είδε μπροστά του τον Βασίλιε Μίτσιτς (ο οποίος την ίδια στιγμή χθες τράβαγε από την Πόλη κατά Οκλαχόμα Σίτι μεριά) και τις προάλλες λίγο πιο πέρα τον Σέρχιο Γιουλ να σκοτώνουν τα όνειρα του Ολυμπιακού για έναν τελικό και για έναν τίτλο.

Από τις 15 Ιουνίου, με το πού έπεσε η αυλαία των τελικών της Basket League, ο Βεζένκοβ βρισκόταν σε περιδίνηση ανάμεσα στο μεγαλύτερο λιμάνι της Ελλάδας και στην πρωτεύουσα της Καλιφόρνια…

Μετά από δυο εβδομάδες, χθες το μεσημέρι «alea jacta est», όπως είχε πει και ο Ιούλιος Καίσαρ, όταν διέβη τον Ρουβίκωνα: ο Βεζένκοβ αναφώνησε το δικό του «Ο κύβος ερρίφθη» και αρχίζει να μαζεύει τα συμπράγκαλα του για να διαβεί τον Ατλαντικό.

Δρομολόγιο Παγκράτι-Κολιάτσου!

Φεύγει ως ο κορυφαίος παίκτης της χρονιάς στην Ευρώπη, στη γόνιμη ηλικία των 28 ετών, έξι χρόνια μετά την επιλογή του στην εσχατιά του ντραφτ (Νο 57) από τους Νετς και ενώ τους τελευταίους μήνες οι Κινγκς έκαναν το δρομολόγιο Σακραμέντο-Πειραιάς κάτι σαν Παγκράτι-Κολιάτσου ένα πράγμα!

Φεύγει ως ένας αδιαμφισβήτητος και κυριαρχικός σούπερ σταρ του ευρωπαϊκού μπάσκετ ο οποίος εξέλιξε θεαματικά το παιχνίδι του, έκανε πολλούς doubters να καταπιούν τη γλώσσα τους και είναι έτοιμος, αποφασισμένος και ικανός να δώσει σάρκα και οστά στο όνειρο που έχει όποιο παιδί μπιστάει για πρώτη φορά την μπάλα με τα σπυράκια!

Προφανώς ο δρόμος στο ΝΒΑ δεν είναι στρωμένος με ροδοπέταλα, ειδικότερα για έναν παίκτη ο οποίος δεν έχει να πλασάρει τρομερά φυσικά και αθλητικά προσόντα.

Η πραμάτεια του για το ΝΒΑ

Δεν τα έχει αυτά, αλλά ξα του: στον αντίποδα μοστράρει και «πουλάει» την εξυπνάδα, την προσαρμοστικότητα, το ταλέντο την ικανότητα του να υποστηρίξει δυο θέσεις, το σωστό διάβασμα του παιχνιδιού και την επιθυμία του να δικαιώσει τις δικές του φιλοδοξίες και τις προσδοκίες των καινούργιων εργοδοτών του.

Στο Σακραμέντο ο Σάσα δεν θα βρει πλέον ούτε τον Πέτζα Στογιάκοβιτς, ούτε τον Βλάντε Ντίβατς, του βεβαίως τον Γιώργο Παπαγιάννη, ώστε να νιώσει την ατμόσφαιρα ενός …Βαλκανιζατέρ!

Η Κολοκοτρώνη και ο Μαρμαρινός

Αλλά επειδή, ως γνωστόν, όποια πέτρα κι αν σηκώσεις, θα βρεις από κάτω της έναν Έλληνα ή μια Ελληνίδα να σου κλείνει το μάτι, οι Κινγκς δεν αποτελούν την εξαίρεση στον κανόνα...

Εδώ και 22 χρόνια, την ομάδα «τρέχει» η εκ Τριπόλεως ορμώμενη αλλά γεννημένη στο Σικάγο, Ελληνίδα δικηγόρος Ματίνα Κολοτρώνη, ενώ μέλος του τμήματος διεθνούς scouting αποτελεί ο επί σειρά ετών ασίσταντ κόουτς του Ολυμπιακού, Χρήστος Μαρμαρινός, ο οποίος είχε αποχωρήσει από τον Πειραιά, προτού αριβάρει εκεί ο Βεζένκοβ.

Το τι εκτίμησαν οι Κινγκς για να κυνηγήσουν με τέτοια επιμονή και εν τέλει να γραπώσουν τον Βεζένκοβ, ε, αυτό μοιάζει με το τι κάνει νιάου νιάου στα κεραμίδια…

Τα στοιχεία που αποτελούν το διαβατήριο του στο ΝΒΑ δεν είναι άλλα από την ικανότητα στο σουτ και τον υψηλό δείκτη νοημοσύνης του.

Από εκεί και πέρα το στοιχείο με το οποίο απαιτείται να εμπλουτίσει άμεσα το παιχνίδι του είναι η προσαρμογή στο εντελώς διαφορετικό τέμπο…

Κοινώς, να συνεχίσει να κάνει αυτά που κάνει τόσο καλά, αλλά σε άλλο ρυθμό!

Ιδού, λοιπόν, το ΝΒΑ, ιδού και το πήδημα για τον Σάσα!

TAGS ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ ΜΠΑΣΚΕΤ EUROLEAGUE STOIXIMAN BASKET LEAGUE NBA ΗΠΑ ΒΕΖΕΝΚΟΒ ΣΑΚΡΑΜΕΝΤΟ ΚΙΝΓΚΣ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ