ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ

Το άδειο φεγγάρι του λύκου που δεν ήταν πράσινος

Το άδειο φεγγάρι του λύκου που δεν ήταν πράσινος
INTIME

Ο Παναθηναϊκός AKTOR βγήκε από τη ρουτίνα του και ο Βασίλης Σκουντής σχολιάζει τα διατρέξαντα στο Βελιγράδι στον αγώνα με την Μακάμπι.

Η 25η Ιανουαρίου σηματοδότησε την πρώτη πανσέληνο του 2024, η οποία μάλιστα αποκαλείται «το φεγγάρι του λύκου», μόνο που αυτό δεν έγινε ολόγιομο για τον Παναθηναϊκό AKTOR, αλλά για τη Μακάμπι

Αλύχταγαν και μάλιστα απροσδόκητα δυο λύκοι, ο Πάνος Καλαϊτζάκης και ο Κώστας Αντετοκούνμπο, μα στο τέλος αυτοί που ούρλιαξαν περισσότερο ήταν ο Γουέιντ Μπάλντγουιν και ο Τζος Νίμπο!

Η γλαφυρότητα της ανωτέρω περιγραφής που ταιριάζει στη σημειολογία της ημέρας δεν απέχει από την πραγματικότητα, η οποία έβγαλε τους Πράσινους από τη ρουτίνα τους: είχαν καλομάθει με τις τέσσερις διαδοχικές νίκες και τις οκτώ στα προηγούμενα εννέα ματς, αλλά χθες αντίκρισαν-και μάλιστα στην κυριολεξία- την άλλη πλευρά του φεγγαριού.

Η τσατίλα του προφέσορα Νίκολιτς

Εάν ο άνθρωπος το όνομα του οποίου φέρει το γήπεδο στο οποίο διεξήχθη ο αγώνας παρακολουθούσε τα δρώμενα θα κατέβαινε άρον άρον από τον ουρανό (sic) και θα μάλωνε με το χαρακτηριστικό αυστηρό και δασκαλίστικο ύφος του τους παίκτες του Παναθηναϊκού AKTOR…

Ο προφέσορας Ατσα Νίκολιτς ο οποίος στο πρώτο μισό της δεκαετίας του ‘90 πέρασε από τον Αρη και τον Ηρακλή δεν θα τους συγχωρούσε για τα φτηνά λάθη, την αμυντική ολιγωρία και τα νεκρά διαστήματα τους που είχαν ως αποτέλεσμα να μαγαριστούν αφενός τα 40 ριμπάουντ και δη τα 20 επιθετικά και αφετέρου το ρεσάλτο του Καλαιτζάκη και του Αντετοκούνμπο.

Συγνώμη για την άμυνα και τα λάθη

Στα προηγούμενα επτά ματς οι Πράσινοι δέχονταν κατά μέσο όρο 71.5 πόντους, αλλά χθες «έφαγαν» 90 και την ίδια στιγμή έβλεπαν το ratio τους να επιφέρει μια απαράδεκτη σε αυτό το επίπεδο ισοπαλία με 15 ασίστ και 15 λάθη, με ό,τι αυτό συνεπάγεται…

Απέναντι στην ομάδα που μαζεύει τα περισσότερα επιθετικά ριμπάουντ στη EuroLeague, ο Παναθηναϊκός AKTOR εφάρμοσε τον εβραϊκό νόμο του «οφθαλμόν αντί οφθαλμού και οδόντα αντί οδόντος» αλλά τζίφος: η υπεροχή του σε αυτόν τον τομέα δεν εξαργυρώθηκε και από τη στιγμή που εμφανίσθηκε ευάλωτος στα μετόπισθεν του, η ήττα απέβη αναπόδραστη.

Έχει βεβαίως τις δικαιολογίες του οι οποίες εδράζονται στις απουσίες του Κώστα Σλούκα και του Λούκα Βιλντόσα και τον τραυματισμό του Κέντρικ Ναν που τον κράτησε στα πιτς στο δεύτερο ημίχρονο, αλλά δεν τις έχει κιόλας!

Το αντιθετικό σχήμα έχει την εξήγηση του στο γεγονός ότι αίφνης –και μάλιστα δυο φορές- ο Παναθηναϊκός σταμάτησε να παίζει και έγινε θεατής: την πρώτη φορά η Μακάμπι «έτρεξε» ένα σερί 14-1 και από το 29-35 βρέθηκε στο 43-36, ενώ τη δεύτερη εκκίνησε από το 64-62 και δεν ξανακοίταξε πίσω της.

Οι απόντες και οι ωσεί παρόντες

Σε έναν αγώνα ειδικών συνθηκών που μάλιστα έλαβε χώρα σε… αποστειρωμένο περιβάλλον οι Πράσινοι είχαν ανάγκη την εγρήγορση όλων των παικτών τους για να καμουφλάρουν τα κενά και να αναχαιτίσουν την αθλητικότητα, την επιθετικότητα και την παραδοσιακή ελευθεριότητα των ομόλογων τους ως εξάκις πρωταθλητών Ευρώπης.

Ούτως η άλλως ο Τζέριαν Γκραντ και ο Κέντρικ Ναν έπρεπε να βάλουν τα πόδια τους και στα παπούτσια των απόντων γκαρντ (Σλούκας, Βιλντόσα) και να υπερβάλουν εαυτόν για να δημιουργήσουν, να σκοράρουν και συνάμα να αναχαιτίσουν τους περιφερειακούς παίκτες της Μακάμπι και να… σπάσουν το δίδυμο Μπράουν-Μπάλντγουιν.

Στην κοσμάρα του ο Χουάντσο!

Την ίδια στιγμή όμως κάποιοι συμπαίκτες τους υπήρξαν άφαντοι και ωσεί παρόντες: ο Ματίας Λεσόρ «κόλλησε» στους τέσσερις πόντους, ο Μάριους Γκριγκόνις σκόραρε για πρώτη φορά στο 28o λεπτό, ο Ιωάννης Παπαπέτρου είναι ακόμη επηρεασμένος από τη μακρά αποχή του και ο Χουάντσο Ερνάνγκόμεθ εξακολουθεί να σεργιανίζει στην… κοσμάρα του!

Παραδόξως ο αρχηγός της ομάδας και ο Ισπανός φόργουορντ συμμετείχαν σε μια πεντάδα που δεν πρέπει να έχει παίξει ούτε στην προπόνηση (Καλαιτζάκης, Γκριγκόνις, Παπαπέτρου, Ερνανγκόμεθ, Αντετοκούνμπο), αλλά κατάφερε να μειώσει στο 64-62, χωρίς ωστόσο να προχωρήσει περαιτέρω.

Νωρίτερα ο Παναθηναϊκός χάρη στη φλόγα του Αντετοκούνμπο και με ένα σερί 10-0 γύρισε από το 55-42 στο 55-52, ενώ με το σκορ στο 64-62 ο Αταμάν επανέφερε τον Γκραντ, τον Μήτογλου και τον Λεσόρ οι οποίοι ωστόσο δεν κατάφεραν να ανατρέψουν τη ροή των πραγμάτων.

Ο Δον Κιχώτης Καλαιτζάκης

Έμεινε τότε ο Καλαϊτζάκης να μοιάζει με τον Δον Κιχώτη, ο οποίος (στο μυθιστόρημα του Μιγκέλ Θερβάντες) κυνηγούσε τους ανεμόμυλους!

Ο ήρωας του δευτεριάτικου ντέρμπι με τον Ολυμπιακό (ελέω του κλεψίματος στην επαναφορά του Τόμας Γουόκαπ και των επιγενόμενων 2/2 βολών για το 85-80) έμοιαζε σεληνιασμένος και βάλθηκε να γίνει ο λύκος του φεγγαριού της βραδιάς, αλλά δεν τού έκατσε…

Παρεμπιπτόντως ο Ηρακλειώτης φόργουορντ/γκαρντ στις προηγούμενες 14 συμμετοχές του είχε σκοράρει όλους κι όλους 13 πόντους, αλλά απόψε έβαλε μονομιάς 17 και απέδειξε ότι εκτός από αμυντικό εργαλείο μπορεί πού και πού να γίνεται και εκτελεστής, έστω και σε καταστάσεις εκτάκτων συνθηκών.

Ο κυνισμός του Αταμάν και του Μπόμπι Νάιτ!

Στο τέλος της αναμέτρησης ο Εργκίν Αταμάν εμφανίσθηκε όχι απλώς ρεαλιστής αλλά κυνικός, τονίζοντας ότι «δεν αξίζαμε να νικήσουμε, διότι είναι πολύ δύσκολο να παίξουμε το δικό μου μπάσκετ, χωρίς πόιντ γκαρντ».

Δεν έχει άδικο, διότι σε πείσμα της άποψης του συχωρεμένου του Μπόμπι Νάιτ ο οποίος έλεγε ότι «θα πάρω όλους τους γκαρντ του κόσμου, θα τους βάλω στο μπαλαούρο ενός καραβιού και θα τους φουντάρω στην Ατλαντικό» ελόγου τους είναι αυτοί οι οποίοι εάν δεν καθορίζουν, σίγουρα κανονίζουν το παιχνίδι.

Στο τέλος της ημέρας ο Παναθηναϊκός AKTOR υπέστη δεύτερη ήττα του από τη Μακάμπι και την ένατη σε 23 αγώνες, αλλά δεν επήλθε δα και η συντέλεια του κόσμου: παραμένει στην τέταρτη θέση, έχοντας πλέον συγκάτοικο του τη Φενέρμπαχτσε και μπορεί να βλέπει τη συνέχεια με καθαρή ματιά…

Η ανάγκη της κοντής μνήμης και οι υπερωρίες του λύκου

Σε τέτοιες περιπτώσεις, προϊούσης μιας μακρόσυρτης διοργάνωσης, οι ομάδες πρέπει να έχουν κοντή μνήμη και οι Πράσινοι οφείλουν να αφήσουν πίσω τους το τι συνέβη στο Βελιγράδι και να επιδιώξουν να διορθώσουν τις ανορθογραφίες τους την Τετάρτη με την Αρμάνι Μιλάνο στο ΟΑΚΑ και την Παρασκευή με τη Ζάλγκιρις στο Κάουνας.

Η πανσέληνος συμβαίνει απόψε, αλλά ο λύκος μπορεί να κάνει… υπερωρίες και στη διαβολοβδομάδα!

TAGS ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ ΜΠΑΣΚΕΤ EUROLEAGUE ΜΑΚΑΜΠΙ ΤΕΛ ΑΒΙΒ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ