STOIXIMAN BASKET LEAGUE

Στο Λαύριο γίνεται χορός

Οι Λάνγκφορντ και Μουράτος σε αγώνα Λαύριο - ΑΕΚ
Οι Λάνγκφορντ και Μουράτος σε αγώνα Λαύριο - ΑΕΚ EUROKINISSI SPORTS

Στα ύστερα της χρονιάς το Λαύριο υποδέχεται την ΑΕΚ για την 9η αγωνιστική της Stoiximan Basket League και ο Βασίλης Σκουντής βγάζει τα... άπλυτα τους στη φόρα.

"Στο Λαύριο γίνεται χορός, ποιος είναι απόψε ο τυχερός" λέει το τραγούδι που έγραψε ο Νίκος Γκάτσος, μελοποίησε ο Μάνος Χατζηδάκις και ερμήνευσε ο Γρηγόρης Μπιθικώτσης. Τι σόι χορός θα γίνει στη Λαυρεωτική, θα το μάθουμε απόψε γύρω στις 22:00 στον επίλογο της διπλής ελληνικής μπασκετικής "Boxing Day" που σηματοδοτεί κιόλας το πέσιμο της αυλαίας της χρονιάς στο ελληνικό μπασκετικό γίγνεσθαι...

Μου αρέσει πολύ και με ιντριγκάρει ακόμη περισσότερο αυτός ο αγώνας κι αν δεν είχα να μεταδώσω στις 22:30 το clasico ανάμεσα στη Ρεάλ Μαδρίτης και στην Μπαρτσελόνα θα είχα ήδη στήσει καραούλι στο Λαύριο για να τον παρακολουθήσω και μάλιστα ασκαρδαμυκτί!

Δεδομένου κιόλας ότι αμαρτία εξομολογουμένη, ουκ έστιν αμαρτίαν, θα την μαρτυρήσω κι ο Θεός να με συγχωρέσει...

Βασικά πρέπει να με συγχωρέσει ο Χρήστος Σερέλης, αλλά μολονότι οι λεγάμενοι αγωνίζονται για έκτη απανωτή σεζόν στη Stoiximan Basket League, δεν έχω ακόμα αξιωθεί να ροβολήσω προς τα μέρη τους!

Σε έναν γάμο πήγα πριν από τρία χρόνια και that's all από τις ταξιδιωτικές εμπειρίες μου στο κάποτε αποκαλούμενο "μικρό Παρίσι"!

Ποιος θα 'ναι λοιπόν ο τυχερός σε αυτό το σημερινό σουαρέ;

ΤΟ 22-0 ΠΟΥ ΕΓΙΝΕ 21-0

Το τζάμπολ θα βρει τις δυο ομάδες στα καλύτερα τους: η μεν ΑΕΚ τρέχει ένα σερί 22-0 (που μειώθηκε προσωρινά στο 21-0 μετά την απόφαση επανάληψης του αγώνα με τον ΠΑΟΚ), το δε Λαύριο ξεπέρασε τα ζόρια του με τα απανωτά κρούσματα κορονοϊού και την καθυστερημένη είσοδο στο πρωτάθλημα και μετά τις τρεις ήττες, πέτυχε τέσσερις σερί νίκες και επιφυλάσσεται δια τα περαιτέρω.

Η ΑΕΚ έχει να φύγει με άδεια χέρια από ένα γήπεδο σε αγώνα του ελληνικού πρωταθλήματος εδώ και 14 μήνες: από τις 27 Οκτωβρίου του 2019, όταν γνώρισε την ήττα από το Ρέθυμνο μάλιστα εκείνη την ημέρα βρισκόταν στην τελευταία θέση της βαθμολογίας με ρεκόρ 1-4, αλλά καιρός φέρνει τα λάχανα, καιρός τα παραπούλια!

Από τότε, αρχής γενομένης από το ματς της 2ας Νοεμβρίου του 2019 με τον Πανιώνιο στο ΟΑΚΑ η ομάδα που ρετάριζε, έγινε ένα τρένο εξπρές που δεν σταματάει πουθενά!

Σε αυτούς τους 14 μήνες η ΑΕΚ πέτυχε άλλες τρεις νίκες στο Κύπελλο Ελλάδος το οποίο κατέκτησε κόντρα στον Προμηθέα Πατρών, αλλά γνώρισε δυο ήττες στο Super Cup και άλλες δυο στο Basketball Champions League.

Το σημερινό ματς έχει μπόλικο και ενδιαφέρον υπόβαθρο, χώρα ότι οι δυο ομάδες ξεροσταλιάζουν για να το παίξουν εδώ και εννιάμισι μήνες.

Μαζί τους ξεροσταλιάζω κι εγώ διότι ήμουν έτοιμος να το μεταδώσω στις 14 του περασμένου Μαρτίου, αλλά ας όψεται η πανδημία που ανάγκασε τον... κυριευόμενο από τη βιασύνη και την πρεμούρα, ΕΣΑΚΕ να ρίξει χιόνι στην 21η αγωνιστική και εν συνεχεία σε ολόκληρη τη λίγκα.

ΟΙ ΤΟΚΟΙ ΥΠΕΡΗΜΕΡΙΑΣ

Δεν έπαιξαν λοιπόν εκείνο το απόγευμα στο ΟΑΚΑ και ανταμώνουν σήμερα για να πληρώσουν από κοινού και τους πρόσθετους τόκους υπερημερίας!

Tale e quale είναι η τωρινή φάση με εκείνη: τότε η ΑΕΚ οικοδομούσε με συνέπεια το σερί της και έτρεχε ένα 15-0, ενώ το Λαύριο βρισκόταν στην έκτη θέση της βαθμολογίας, έχοντας πετύχει τρεις διαδοχικές νίκες...

Τώρα έχει τέσσερις από δαύτες, όσο για τις απανωτές της ΑΕΚ αυξάνονται και πληθύνονται...

Σήμερα η "Βασίλισσα" κυνηγάει εκτός των άλλων και το δικό της δεκατριάρι: τη 13η νίκη της απέναντι στο Λαύριο από το οποίο ηττήθηκε μονάχα τη σεζόν 2017-18 με σκορ 80-72, ενώ την επόμενη χρονιά πέρασε δια πυρός και σιδήρου στην παράταση με 100-94 με πλοηγό τον Χάουαρντ Σαντ Ρος.

Πέραν όλων αυτών το ακροτελεύτιο ματς των δυο ομάδων σε αυτή τη συφοριασμένη χρονιά (που να ξεκουμπιστεί πάραυτα και να χαθεί από μπροστά μας) εμπεριέχει και ιστορικό υπόβαθρο, αλλά και κίνητρα επί προσωπικού.

Από τους 13 αγώνες που έχουν παίξει έως τώρα, οι τέσσερις διεξήχθησαν στο πλαίσιο του πρωταθλήματος της Α2 τις σεζόν 2011-12 και 2013-14, όταν μάλιστα η ΑΕΚ στεγαζόταν μια στην Καισαριανή και μια στη Ζοφριά...

Συν τοις άλλοις στο πέρασμα των χρόνων, επτά παίκτες έχουν φορέσει τις φανέλες και των δυο ομάδων: ο Δημήτρης Κακλαμανάκης, ο Μίλαν Μιλόσεβιτς, ο Κέβιν Πάντερ, ο Μιχάλης Περράκης, ο Κώστας Πασχάλης, ο Νίκος Μπάρλος και ο Γιάννης Αθανασούλας.

Οι σχέσεις και η αντιπαράθεση τους ωστόσο είναι και έμμεση...

Η Α2, Ο ΗΛΙΑΣ ΚΑΙ Ο ΧΡΗΣΤΟΣ

Το γράφω αυτό γυρίζοντας επτά χρόνια πίσω, όταν το συναπάντημα του Ηλία Παπαθεοδώρου με τον Χρήστο Σερέλη στην εσχατιά του πρωταθλήματος της Α2 υπήρξε όντως περιπετειώδες και λίγο έλειψε να εξελιχθεί και σε casus belli…

Eκείνη την εποχή ο νυν προπονητής της (τότε ευρισκόμενης στη Β’ Εθνική) ΑΕΚ είχε και ένα... νι στη δουλειά του...

Το εννοώ αυτό διότι βρισκόταν ριζωμένος και ακλόνητος στον πάγκο της ΑΕΝΚ!

Στις τελευταίες τρεις αγωνιστικές του θρίλερ, η ομάδα της Νέας Κηφισιάς έπαιζε όλη τη ζωή της, αντιμετωπίζοντας εκτός έδρας τα Τρίκαλα και το Λαύριο και στο "Δημήτριος Βικέλας" τον Φιλαθλητικό Ζωγράφου.

Η ΑΕΝΚ αν και προηγήθηκε με διαφορά επτά πόντων γνώρισε την ήττα στα Τρίκαλα, που σε εκείνο το ματς κλείδωσαν ουσιαστικά την άνοδο τους στην Α1.

Η αποστολή γύρισε καταρρακωμένη στην Αθήνα το Σάββατο το βράδυ και τη Δευτέρα, αντί για προπόνηση, ο Παπαθεοδώρου συγκάλεσε ένα τρόπον τινά group therapy, όχι στο γήπεδο, αλλά σε καφετέρια για να ξεφύγουν οι παίκτες από την πίεση!

Το κόλπο έπιασε και η ΑΕΝΚ πέτυχε τις δυο νίκες που της έδωσαν το πλεονέκτημα στην τριπλή ισοβαθμία (21-5) με τα Τρίκαλα και τον Φιλαθλητικό τον οποίο έριξε στο κανναβάτσο στο αλήστου μνήμης ψυχόδραμα με τις τρεις παρατάσεις και το υπό το βλέμμα του μισού ΝΒΑ, "κύκνειο άσμα" του Γιάννη Αντετοκούνμπο, προτού εκτοξευθεί σε άλλον πλανήτη!

ΤΟ ΕΛ ΑΛΑΜΕΪΝ ΤΗΣ ΑΕΝΚ

Πριν από το θρίλερ με τον Φιλαθλητικό, η ΑΕΝΚ πέρασε δια πυρός και σιδήρου και από το Λαύριο χάρη σε δυο ελεύθερες βολές στα ύστερα του αγώνα, μάλιστα εκείνο το απόγευμα υπήρξε και μια παρεξήγηση του Παπαθεοδώρου με τον Σερέλη...

Δεν έγινε φασαρία, απλώς οι Κηφισιώτες θεωρούσαν ότι οι Λαυριώτες έπαιξαν με περίσσιο φανατισμό...

Σε κάθε περίπτωση εκείνη η νίκη της ΑΕΝΚ στο Λαύριο αποδείχθηκε το Ελ Αλαμέιν της ΑΕΝΚ, όπως όρισε τη σημασία της νίκης των συμμαχικών δυνάμεων στη μάχη που έγινε εκεί τον Νοέμβριο του 1942!

Ο Βρετανός πρωθυπουργός είχε πει πως "μέχρι τότε δεν είχαμε καμιά νίκη, από τότε δεν γνωρίσαμε καμιά ήττα και μπορεί η μάχη του Ελ Αλαμέιν να μην έκρινε τον Β' Παγκόσμιο πόλεμο, ωστόσο έδειξε ότι μπορούσαμε να νικήσουμε".

Παρομοίως και η νίκη της ΑΕΝΚ στο Λαύριο έδειξε το ίδιο, όπερ και εγένετο στις 27 Απριλίου του 2013.

Η ιστορία έχει άλλη μια κόντρα που παραπέμπει σε παράλληλους βίους στις Εθνικές ομάδες και αφορά τον Ηλία Παπαθεοδώρου και τον Βασίλη Μουράτο...

ΜΟΥΡΑΤΕ ΜΗ ΣΟΥΤΑΡΕΙΣ!

Εκείνη την εποχή ο νυν γκαρντ του Λαυρίου που αγωνιζόταν ακόμη στο τοπικό πρωτάθλημα της ΕΣΚΑ με την ομάδα των Αγίων Αναργύρων βρισκόταν στην ατζέντα του Παπαθεοδώρου και αποτελούσε στέλεχος της Εθνικής Παίδων, η οποία κατέκτησε το χάλκινο μετάλλιο στο Eurobasket του 2013 στο Κίεβο...

Τότε που μια ομαδική δηλητηρίαση από χαλασμένες πίτσες, εμπόδισε την ελληνική ομάδα να νικήσει τη Σερβία στον ημιτελικό και να παίξει στον τελικό...

O Moυράτος ο οποίος έναν χρόνο αργότερα μεταγράφηκε στον Ολυμπιακό (και εν συνεχεία έπαιξε στο Ψυχικό, στον Φάρο Λάρισας και στο Περιστέρι) ήταν παρών σε όλες τις επιτυχίες της γενιάς του, έχοντας στο παλμαρέ του άλλα δυο χρυσά μετάλλια στα Eurobasket Εφήβων και Νέων το 2015 στον Βόλο και το 2017 στο Ηράκλειο.

Θα μπορούσε να μην τα έχει, διότι την πρώτη φορά ο Παπαθεοδώρου τον έκοψε από την ομάδα και τον ξανακάλεσε πίσω!

Ο νυν προπονητής της ΑΕΚ δεν ήταν πολύ ευχαριστημένος από τη συμπεριφορά του και μάλιστα του απαγόρευε ή έστω δεν τον ενθάρρυνε και πολύ να σουτάρει!

"Ήθελε να είμαι περισσότερο δημιουργός παρά εκτελεστής, επειδή δεν μου είχε μεγάλη εμπιστοσύνη στο σουτ" παραδέχθηκε ο Μουράτος την περασμένη Τρίτη που τον είχα καλεσμένο στην εκπομπή Pick N' Roll της Cosmote TV…

Απόψε οι δυο τους θα ξανανταμώσουν στο Λαύριο και ο... "Σπανούλης των φτωχών" θα θέλει να αποδείξει στον Παπαθεοδώρου ότι σε πείσμα των χαμηλών ποσοστών ευστοχίας του στην εφετινή σεζόν (41.2% στα δίποντα, 36.7% στα τρίποντα, 62.5% στις βολές) μπορεί να συνδυάζει τον δημιουργικό οίστρο (5.1 ασίστ) με την εκτελεστική δεινότητα...

Photo Credits: Eurokinissi

TAGS STOIXIMAN BASKET LEAGUE ΕΛΛΑΔΑ ΛΑΥΡΙΟ ΑΕΚ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ