NBA

Αλεξέι Ποκουσέβσκι: Καμηλοπάρδαλη μέσα σε... ελέφαντες

Ο Ποκουσέβσκι σε αγώνα Ολυμπιακός - Βιλερμπάν την σεζόν 2019/20
Ο Ποκουσέβσκι σε αγώνα Ολυμπιακός - Βιλερμπάν την σεζόν 2019/20 EUROKINISSI

Ο Αλεξέι Ποκουσέβσκι ανυπομονεί να ζήσει απόψε το όνειρο του και ο Βασίλης Σκουντής σκιαγραφεί το προφίλ του πολύφερνου μπασκετμπολίστα ο οποίος ανατράφηκε στον Ολυμπιακό.

Tα ‘χει όλα ο Αλεξέι Ποκουσέβσκι, ενόψει της αποψινής διαδικασίας του ντραφτ.

Έχει καινούργιο κοστούμι με το οποίο θα εμφανιστεί δια ζώσης, αλλά μέσω τηλεδιάσκεψης, στο στούντιο του ESPN στο Μπρίστολ του Κονέκτικατ ώστε να σχολιάσει την επιλογή του στο ντραφτ.

Εχει επίσης ένα ντουλαπάκι με όλα τα χρειαζούμενα: tablet, iPhone, τα καπέλα των τριάντα ομάδων του ΝΒΑ, τα σέα του και τα μέα του.

Βασικά, έχει όλο το πακέτο για να κάνει τα όνειρα του και αυτό του φτάνει...

Μπορεί να του περισσεύει κιόλας!

Το ‘χει όντως αυτό το πακέτο, έστω κι αν ούτε αυτός πρόλαβε να το φανερώσει σε μεγάλη διάρκεια, ούτε η ελληνική μπασκετική πιάτσα το χόρτασε σε αυτά τα 460 δευτερόλεπτα της συνολικής παρουσίας του στην Ευρωλίγκα, σε τρεις αγώνες (Μπάγερν, Νταρουσάφακα, Βιλερμπάν) των προηγούμενων δυο σεζόν.

Το ντεμπούτο του στην Ευρωλίγκα το έκανε το βράδυ της 19ης Μαρτίου του 2019, στο ματς με τους Βαυαρούς στο οποίο ο Ντέιβιντ Μπλατ τον χρησιμοποίησε στα τελευταία 51 δευτερόλεπτα.

Μπορεί ο Aντι Γουόρχολ να είχε τάξει 15 λεπτά δημοσιότητος σε κάθε άνθρωπο πάνω σ αυτόν τον πλανήτη, αλλά ο Ποκουσέβσκι δεν είχε παράλογες απαιτήσεις: του έφταναν εκείνο το βράδυ 51 δευτερόλεπτα που τα τρύγησε και τα απόλαυσε κιόλας με το πάσο του!

Σαν πλάνο του Αγγελόπουλου!

Με το πάσο του, διότι η ακροτελεύτια φάση του αγώνα με την Μπάγερν στον οποίο έγραψε ιστορία ως ο νεαρότερος debutant στην ιστορία του Ολυμπιακού στην Ευρωλίγκα (έχοντας παρεισφρήσει στη δωδεκάδα αντί του τραυματία Δημήτρη Αγραβάνη) τράβηξε τόσο πολύ λες και ήταν κινηματογραφικό πλάνο του συχωρεμένου του Θόδωρου Αγγελόπουλου!

Ο Ποκουσέβσκι κέρδισε το φάουλ από τον (επί επτά συναπτές σεζόν παίκτη του ΝΒΑ), Ντέρικ Γουίλιαμς, ο οποίος δεν του το έκανε επίτηδες για να του δώσει τη χαρά και την ευκαιρία να σκοράρει, αλλά επειδή ο Ολυμπιακός, σε πείσμα του δήθεν fair play, εκδήλωσε την τελευταία επίθεση σε αγώνα που είχε κριθεί προ πολλού.

Ο Ντέιβιντ Μπλατ έσπευσε να εξηγήσει στον Ντέγιαν Ράντονιτς τον… ηθικό σκοπό της υπόθεσης κι όταν ο ηλικίας 17 ετών, δυο μηνών και 21 ημερών Αλεξέι πήγε στη γραμμή επικράτησε άκρα του τάφου σιωπή: έχασε την πρώτη, βολή τον ενθάρρυναν οι συμπαίκτες του, έβαλε τη δεύτερη, έζησε το όνειρο του, αποθεώθηκε από τον κόσμο και βεβαίως έφαγε το καθιερωμένο φατούρο και τα αναπόφευκτα μπουγέλα!

Βεβαίως ο Ποκουσέβσκι αγωνίσθηκε πολύ περισσότερο στο περυσινό πρωτάθλημα της Α2 και ώρες ώρες μάγευε το κοινό και έκανε κιόλας τους αντιπάλους του να μένουν έκθαμβοι!

ΜΠΑΡΤΖΩΚΑΣ: "ΝΑ ΚΑΤΑΣΤΑΛΑΞΕΙ ΣΕ ΘΕΣΗ"

«Από την πρώτη στιγμή που τον αντίκρισα, εξεπλάγην από τον υψηλό δείκτη νοημοσύνης και την εντυπωσιακή αντίληψη του παιχνιδιού. Είναι αθλητικός, μπορεί να παίξει γκαρντ ή φόργουορντ, διαθέτει όλο το πακέτο, αλλά πρέπει να αποκτήσει σκληράδα και να κατασταλάξει σε μια κύρια θέση» είχε αποφανθεί στις 17 του περασμένου Μαρτίου ο Γιώργος Μπαρτζώκας.

Σε ανύποπτο χρόνο πάλι, είχα ζητήσει την άποψη του Δημήτρη Τσαλδάρη, που έχει δει όλο το έργο, ως προπονητής της αναπτυξιακής ομάδας του Ολυμπιακού.

Ιδού η δική του ετυμηγορία: «Έχει τέτοια αντίληψη του παιχνιδιού που σε κάνει να πιστεύεις ότι είναι γεννημένος για το μπάσκετ. Κάθε μέρα που περνάει, κάνει ένα βήμα προς τα εμπρός και από τη στιγμή που βάζει μυϊκή μάζα και δένει το κορμί του, δεν έχει ταβάνι»!

Τι σόι παίκτης είναι ο Ποκουσέβσκι; Μα, ακριβώς σε αυτή την ερώτηση θα κληθεί να απαντήσει στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού εν καιρώ τω δέοντι: τότε δηλαδή που θα κληθεί να αποδείξει τι σόι παίκτης μπορεί να γίνει!

Το βέβαιο είναι ότι διαθέτει πλούσια τα ελέη: μπόι (2μ.12), μακριά χέρια και το παρελκόμενο wingspan, μεγάλες παλάμες, πλαστικές κινήσεις, ευστροφία, εκπληκτικά φυσικά προσόντα, εξαιρετικό σουτ, ικανότητα να διαβάζει το γήπεδο και τις πάσες, δυνατότητα να υποστηρίξει κάμποσες θέσεις της πεντάδας και όλα τα συμπαρομαρτούντα.

ΤΑ +24 ΚΙΛΑ ΤΟΥ ΑΝΤΕΤΟΚΟΥΝΜΠΟ

Θα βάλει κιόλας δύναμη και όγκο στο κορμί του, όπως συνέβη και με τον Γιάννη Αντετοκούνμπο και τότε προφανώς θα μπορεί να αντιπαρατεθεί με πολύ μεγαλύτερες αξιώσεις στις επαφές με τα θεριά που θα βρει απέναντι του και θα θέλουν να τον κατασπαράξουν!

Στα τέλη του περασμένου Απριλίου ο Ποκουσέφσκι ζύγιζε 94 κιλά, έχοντας βάλει τέσσερα μέσα σε ένα οκτάμηνο: για να υπάρχει μια αντιδιαστολή σε ό,τι αφορά το βάρος, ο Γιάννης το 2013 (όταν επελέγη στο ντραφτ) ζύγιζε 84 και μετά από επτά χρόνια, την περασμένη σεζόν, ανέβασε το μυϊκό βάρος του στα 108!

Σε ό,τι αφορά το μπόι του, αυτό προφανώς δεν εξαρτάται από το πρόγραμμα εκγύμνασης, αλλά είναι χάρισμα: όταν έσκασε μύτη στον Ολυμπιακό είχε ύψος 1μ.90, τον δεύτερο χρόνο ανέβηκε στα δυο μέτρα, τον τρίτο πήγε στα 2μ.10 και τώρα είναι 2μ.12 χωρίς παπούτσια, που λένε.

Σε μια ανάλυση σε ισπανική ιστοσελίδα γράφτηκε ότι «μοιάζει με μια καμηλοπάρδαλη μέσα σε ένα κοπάδι ελεφάντων»!

Το σίγουρο είναι ο ΠοκουσέΒσκι έχει μεγάλες προοπτικές, κι εφόσον δυναμώσει και βελτιώσει τα τελειώματα και την εκτέλεση του στα τρίποντα (που αποτελούν εκ των ων ουκ άνευ στο ΝΒΑ) τότε σίγουρα θα δρέψει δάφνες.

Ο μπαμπάς του, ο Σάσα ΠοκουσέΒσκι έπαιξε μπάσκετ στην ομάδα της Πρίστινα και εν συνεχεία ανέλαβε προπονητής σε ομάδες του Νόβισαντ, οπότε υπήρχαν τα γονίδια και φυσιολογικά το μήλο έπεσε κάτω από τη μηλιά.

Βεβαίως προτού αφοσιωθεί στο μπάσκετ, ο Ποκουσέβσκι πέρασε και από την πισίνα, όντως εκκολαπτόμενος κολυμβητής, όπως υπήρξαν στην παιδική ηλικία τους, ο Τιμ Ντάνκαν και ο Νίκολα ΜιλουτίνοΒ.

Οι γονείς του Ποκουσέβσκι έχουν ρίζες από τη Ρωσία και ζούσαν στην Πρίστινα του Κοσσόβου απ’ όπου το 1999, μεσούντος του πολέμου, μετακόμισαν στην Ποντγκόριτσα του Μαυροβουνίου.

Aπό εκεί βρέθηκαν πρώτα στο Βελιγράδι, όπου γεννήθηκε ο Αλεξέι (στις 26 Δεκεμβρίου του 2001) και εν συνεχεία στο Νόβισαντ. Ο βλαστός τους μυήθηκε στο μπάσκετ στις ομάδες Kadet και NS Stars, ενώ την άνοιξη το 2015 εντάχθηκε στα τμήματα υποδομής του Ολυμπιακού και από μικρός φαινόταν ότι θα μεγαλώσει!

Ο ΚΕΡΑΜΕΥΣ ΚΑΙ ΤΟ YOUTUBE

Οι Πειραιώτες τον εντόπισαν κατ’ αρχήν μέσω του…YouTube, όπου ο πατέρας (και προπονητής του) ανέβαζε βίντεο με τα κατορθώματα του κανακάρη του. Ο τότε επικεφαλής των ακαδημιών Νίκος Κεραμεύς έψαξε την υπόθεση, τον έφερε στον Πειραιά μέσω δυο Κυπρίων ατζέντηδων και όταν τον είδε στην πρώτη προπόνηση, γύρισε και είπε «κλείστε τον σε ένα δωμάτιο και βάλτε τον να υπογράψει»!

Ο πρώην ομοσπονδιακός προπονητής (και πρωταθλητής Ευρώπης με την Εθνική Νέων το 2002) και νυν επικεφαλής του τμήματος μπάσκετ της Χ.Α.Ν.Θ έχει συνειδητοποιήσει προ πολλού ότι έπεσε διάνα σε εκείνη την πρώτη εκτίμηση του.

«Μπορεί να παίξει πλέι μέικερ και πάντως είναι γκαρντ» μου είπε πριν από ενάμιση χρόνο, όταν ηγείτο ακόμη των ακαδημιών του Ολυμπιακού. «Έχει πλαστικότητα και εντυπωσιακά τεχνικά προσόντα, βλέπει το γήπεδο, διαβάζει το παιχνίδι λες και είναι βετεράνος, αντιδρά με μεγάλη ευστροφία απέναντι στις παγίδες και είναι πολύ αφοσιωμένος στο μπάσκετ».

Μετά τη συμμετοχή του στο Τουρνουά Next Generation στο Μόναχο στο Jordan Brand Classic Camp και στο Basketball Without Borders ο Ποκουσέφσκι δεν άργησε να βρεθεί στο βεληνεκές των ραντάρ των ομάδων του ΝΒΑ και απόψε όλα αυτά θα συμπεριληφθούν στο βιογραφικό σημείωμα ενός παίκτη της κορυφαίας λίγκας του πλανήτη.

Τον Απρίλιο του 2018 ο Ποκουσέbσκι μαζί με τον Νίκο Αρσενόπουλο οδήγησαν τον Ολυμπιακό στην κατάκτηση του τίτλου στο πανελλήνιο πρωτάθλημα εφήβων που διεξήχθη στη Χερσόνησο της Κρήτης, ωστόσο για τα δεδομένα της Α1 καταλάμβανε θέση ξένου και γι αυτό δεν αγωνίσθηκε στο ελληνικό πρωτάθλημα.

Ο ίδιος (όπως και ο Σάσα Βεζένκοb με τη Βουλγαρία) επέλεξε τη σερβική αθλητική ιθαγένεια και μάλιστα έκανε το ντεμπούτο του στο Παγκόσμιο Κύπελλο Εφήβων στη Σάντα Φε της Αργεντινής, με μέσο όρο 7.7π., 8.3ρ., 1.6ασ.).

ΤΑ ΙΝΔΑΛΜΑΤΑ Η ΓΙΟΓΚΑ ΚΑΙ ΤΟ ΜΠΟΞ

Θαυμαστής και ζηλωτής (όπως έχει δηλώσει ο ίδιος) του συμπατριώτη του, Ντέγιαν Μποντιρόγκα, του Κέβιν Ντουράντ, του Καρμέλο Αντονι, ο Ποκουσέβσκι είναι συν τοις άλλοις λάτρης του καθημερινού μόχθου...

Κοινώς, πιο δουλευταράς πεθαίνεις!

Αυτό το έχει μαρτυρήσει κιόλας ο γυμναστής του Ολυμπιακού, Ανδρέας Γκατζούλης, ο οποίος τον χρησιμοποίησε πολλές φορές ως... μοντέλο σε βίντεο ατομικής προπόνησης που είναι αναρτημένα στην επίσημη ιστοσελίδα της ΚΑΕ, αλλά και σε σεμινάρια.

Την εποχή της πρώτης καραντίνας, ο Γκατζούλης τον είχε υπό την προστασία και την καθημερινή επιστασία του...

Κάθε μέρα συναντιούνταν στο πάρκο του Σταδίου Ειρήνης και Φιλίας και εκεί ο γυμναστής του Ολυμπιακού του άλλαζε τον αδόξαστο!

Και να το τρέξιμο, να το πρόγραμμα ενδυνάμωσης, να οι ασκήσεις με αλτήρες, να επίσης και τα ιδιαίτερα μαθήματα γιόγκα, αλλά και... πυγμαχίας για να γίνει πιο επιθετικός στις κινήσεις του!

Τότε που μίλησα μαζί του, ο Γκατζούλης μου είχε εκμυστηρευθεί ότι «τέτοιο σαΐνι βγαίνει σπανίως». Τι εννοούσε; «Πιάνει όλες τις ασκήσεις και τα συστήματα με την πρώτη, του λες κάτι και δεν χρειάζεται να το επαναλάβεις».

Ένας από τους επί μέρους στόχους του προγράμματος που εκπονήθηκε για χάρη του και το ακολούθησε με θρησκευτική ευλάβεια ήταν να αποκτήσει ελαστικότητα στα χέρια, ώστε να μπορεί να αποκτά πλεονέκτημα έναντι των αντιπάλων του.

Η αποψινή νύχτα, όπως συμβαίνει σε τέτοιες περιπτώσεις, είναι μεγάλη: μεγάλη και πολλά υποσχόμενη για εξήντα παίκτες, ανάμεσα στους οποίους χώνεται και ο Ποκουσέβσκι που κάθε άλλο παρά λαθρεπιβάτης θα είναι σε αυτό το ταξίδι στο όνειρο!

TAGS NBA ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ ΠΟΚΟΥΣΕΒΣΚΙ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ