ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ

ΟΑΚΑ, η κολυμβήθρα του Σιλωάμ για Παναθηναϊκό και Ολυμπιακό

Ο Κώστας Σλούκας και ο Ντέρικ Γουίλιαμς
Ο Κώστας Σλούκας και ο Ντέρικ Γουίλιαμς INTIME SPORTS

Μετά τις τέσσερις διαδοχικές νίκες, ο Παναθηναϊκός υπέστη την τρίτη απανωτή ήττα του και ο Βασίλης Σκουντής σχολιάζει τους παράλληλους βίους των αιωνίων που αναζητούν την κάθαρση των αμαρτιών τους στο επερχόμενο ντέρμπι.

Mαζί δεν κάνουνε και χώρια δεν μπορούνε οι λεγάμενοι.

Τον Παναθηναϊκό και τον Ολυμπιακό, εννοώ, που προτού ανταμώσουν, την ερχόμενη Παρασκευή (30/12, 21:00, NOVA, LIVE SPORT24), στο πρόωρο πρωτοχρονιάτικο ρεβεγιόν, διάγουν παράλληλους βίους.

Και οι δυο τους ηττήθηκαν στη 15η αγωνιστική, έχοντας αφήσει για τα καλά πίσω τους την περίοδο της ευημερίας και διεκδικώντας πλέον (στο ντέρμπι αιωνίων, όπου θα φάει η μύγα σίδερο και το κουνούπι ατσάλι) εκείνη της χάριτος!

ΣΧΕΤΙΚΟ ΑΡΘΡΟ

Ο μεν Ολυμπιακός (9-6) θα ανηφορίσει κατά ΟΑΚΑ μεριά με δυο διαδοχικές και μάλιστα αχώνευτες ήττες στην καμπούρα του, ο δε Παναθηναϊκός (6-9) θα τον υποδεχθεί φορτωμένος με τρεις μετά το 4-0, που του έδωσε πνοή και τον ξεκόλλησε από τα έγκατα της κατάταξης.

Τι σημαίνει αυτό;

Σημαίνει απλούστατα πως το clasico της 30ής Δεκεμβρίου είναι πολλώ λογιώ σημαντικό, όχι μονάχα ως προς την ουσία και το γόητρο, αλλά και σε ό,τι αφορά την εργασιακή ειρήνη, την ηρεμία και την εξωστρέφεια που αμφότεροι επιθυμούν.

Η διαιτησία και τοnon paper!

Α, για να μην το ξεχάσω: πέραν αυτών, οι Κόκκινοι και οι Πράσινοι θα ζήσουν για τις επόμενες ημέρες και με τη γκρίνια για τη διαιτησία, με τους μεν (μετά τα υπονοούμενα του Γιώργου Μπαρτζώκα) να διανέμουν non paper (sic) που περιλαμβάνει πέντε επίμαχες φάσεις, τους δε να γυρίζουν φουρκισμένοι στην Αθήνα!

ΣΧΕΤΙΚΟ ΑΡΘΡΟ

Oι 86 πόντοι τους οποίους σκόραρε ο Ολυμπιακός δεν απέβησαν αρκετοί για να γραπώσει τη νίκη, άρα επομένως (όπως έλεγε κάποτε κατ’ επίφασιν και ο Γιάννης Ιωαννίδης) πού να του φτάσουν και τι να του κάνουν του Παναθηναϊκού οι 69 στην Πόλη;

Έλα μου ντε!

Η ματαιότης του κρεσέντο του Μπέικον

Τι να τού κάνει επίσης το κρεσέντο του Ντιουέιν Μπέικον, ο οποίος πνιγόταν στα νερά του Βοσπόρου στο πρώτο ημίχρονο (μηδέν πόντοι, 0/6 σουτ σε 16 λεπτά) και όταν ξεμπούκωσε και σκόραρε κατά ριπάς (20π.) ένιωσε και ο ίδιος πόσο δίκιο ο Σολομών με την αποφθεγματική ρήση στο βιβλίο «Εκκλησιαστής».

Ματαιότης ματαιοτήτων, τα πάντα ματαιότης!

Το isolation game και το παιχνίδι στο ένας εναντίον ενός (και ενίοτε στο ένας εναντίον όλων) του Αμερικανού φόργουορντ ναι μεν τον κράτησε στο Νο 1 των σκόρερς της διοργάνωσης , αλλά δεν άλλαξε τον ρουν της ιστορίας.

Δεν θα μπορούσε κιόλας να τον αλλάξει, ας μη γελιόμαστε: όχι μονάχα επειδή η Εφές υπερέχει σε ταλέντο, εναλλακτικές λύσεις και πλουραλισμό, αλλά και για τον επιπρόσθετο λόγο ότι οι Πράσινοι εμφανίσθηκαν σαν να υπόκεινται σε πρόγραμμα διαλειμματικής δίαιτας!

Λίγο κρασί, λίγο θάλασσα!

Λίγο Μπέικον, λίγο Γουίλιαμς, λίγο ο Παπαγιάννης, λίγο ο ένας, λίγο ο άλλος, σαν το «λίγο κρασί, λίγο θάλασσα και το αγόρι μου», κατά πως το τραγούδησε και η Μαρινέλλα στον διαγωνισμό της Eurovision το 1974!

Έτερον η Eurovision, εκάτερον η Euroleague, μαθές!

Η απουσία του Αρτούρας Γκουντάιτις και η παρελκόμενη μοναξιά του Γιώργου Παπαγιάννη στη θέση 5 ανάγκασαν πλείστες όσες φορές τον Ντέγιαν Ράντονιτς να παραστήσει τον… Αλχημιστή και να καταφύγει σε small ball με τεσσάρι τον Μπέικον και πεντάρι τον Ντέρικ Γουίλιαμς να δώσει χρόνο συμμετοχής στον Λευτέρη Μαντζούκα και να ανακατέψει την τράπουλα, αλλά εις μάτην.

ΣΧΕΤΙΚΟ ΑΡΘΡΟ

Την ίδια στιγμή η απουσία του Παναγιώτη Καλαϊτζάκη ο οποίος συνήθως επωμίζεται δύσκολες και βρώμικες δουλειές στην άμυνα, τού στέρησαν μια δοκιμασμένη επιλογή και μια προσδόκιμη λύση στο μαρκάρισμα του Γουίλ Κλάιμπερν και του Βασίλιε Μίτσιτς οι οποίοι οργίασαν, έκαστος στο είδος του!

Ο Ντάνστον των 37 Μαΐων και των 2.7 πόντων!

Έλα όμως που πέρα από τους δυο συνήθεις υπόπτους, ο Εργκίν Αταμάν είδε μετά τέρψεως έναν τρίτο (και μάλιστα «δικό μας») άνθρωπο να αφήνει το έντονο αποτύπωμα του και συν τοις άλλοις να αναδεικνύεται κιόλας MVP της αναμέτρησης.

Ο άλλοτε παίκτης του Άρη και του Ολυμπιακού και παντρεμένος με την Άννα Καβάσιλα, Μπράιαντ Ντάνστον που είναι στην κυριολεξία κιόλας 37 Μαΐων (γεννηθείς στις 28/05/1986) πάτησε το παρκέ έχοντας μέσο όρο 2.7 πόντους και 2.5 ριμπάουντ σε 10 λεπτά και 52 δευτερόλεπτα συμμετοχής στα προηγούμενα 14 ματς.

Χθες όμως;

Χθες ήταν πού σε πονεί και πού σε σφάζει, με 13 πόντους (6/7δ., 1/1β.) , οκτώ ριμπάουντ, τρεις ασίστ, τρία κλεψίματα και μία τάπα χώρια η (μη αποτυπωμένη) στη στατιστική) λειτουργία του ως συνεκτικού ιστού τόσο στην άμυνα στην οποία ούτως ή άλλως είναι σπεσιαλίστας, όσο και στην επίθεση.

Εμπλεξε πάλι στην κίνηση!

Πιστός στην κακή, αλλά παγιωμένη, αναπόδραστη και αθεράπευτη συνήθεια του να εμφανίζεται αργά στο γήπεδο -λες και μπλέκει στην κυκλοφοριακή συμφόρηση- και να εξαναγκάζεται από νωρίς να κυνηγάει το σκορ, ο Παναθηναϊκός βρέθηκε πίσω με 21-10 και ουσιαστικά καταδικάσθηκε από την πρώτη κιόλας περίοδο να παίξει τον ρόλο του κομπάρσου.

Η αφλογιστία του Μπέικον στο πρώτο ημίχρονο, η υστέρηση του Νέιτ Γουόλτερς τόσο στη δημιουργία, όσο και στην εκτέλεση, οι κακές, ατομικές και συχνά βιαστικές επιλογές, τα λάθη, η πλημμελής κυκλοφορία της μπάλας στοιχειοθετούν τη μια πλευρά της πελιδνής εικόνας του.

Μύρισαν αίμα οι πρωταθλητές

Υπάρχει όμως και η άλλη πλευρά: η κλάση της επί δυο συναπτές σεζόν πρωταθλήτριας Ευρώπης, Εφές, που επίσης προερχόταν από δυο απανωτές ήττες (Μπασκόνια εντός, Παρτίζαν εκτός) και ξαφνικά μύρισε αίμα!

Το μύρισε πρώτος ο Μίτσιτς, εισέπνευσε εντονότερη αυτή την οσμή στη συνέχεια ο Κλάιμπερν, έτυχε να μην υποφέρουν από… ανοσμία ο Ντάνστον, ο Μπομπουά και ο Εμπαγέ και να πώς η σεμνή τελετή έλαβε γρήγορα τέλος!

Εκεί που ο Παναθηναϊκός τα είχε χύμα, του ήρθαν και τσουβαλάτα.

Τι εννοώ;

Σαν να μην του έφταναν τα προβλήματα που απέρρεαν από το αδιαμφισβήτητο status των αντιπάλων του και από τα δικά του αγωνιστικά προβλήματα, τού έκατσαν και μερικά σφυρίγματα και μη σφυρίγματα, τα οποία δεν του έδωσαν την ευκαιρία να βρει σκορ από τη γραμμή των βολών (5/6 έναντι 18/22 της Εφές).

Αυτή η υπόθεση όμως συνιστά έναν αστερίσκο, μια υποσημείωση, τίποτε λιγότερο και τίποτε περισσότερο.

Η κολυμβήθρα του Σιλωάμ

Μ’ αυτά και μ’ εκείνα σε μια εβδομάδα από τώρα, το ΟΑΚΑ θα αλλάξει όνομα και για μια βραδιά θα λέγεται… κολυμβήθρα του Σιλωάμ!

Εκεί την ερχόμενη Παρασκευή ο οικοδεσπότης Παναθηναϊκός και ο επισκέπτης Ολυμπιακός (ο οποίος μάλιστα τρέχει ένα σερί 9-0 στα ντέρμπι αιωνίων) εκτός από τη νίκη θα επιδιώξουν και το καθαρτήριο των ψυχών τους για να βρουν τον δρόμο προς τη θέωση!

Πλάκα πλάκα το ‘ριξα κομματάκι στα θρησκευτικά, αλλά ενδείκνυται, ου μην και επιβάλλεται αυτή η κλίση ένεκα του (χριστουγεννιάτικου) πνεύματος των ημερών.

TAGS ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ ΜΠΑΣΚΕΤ EUROLEAGUE
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ