ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ

Ο ρώσικος χειμώνας του "Ξανθού"

Ο Γιάννης Ιωαννίδης στον πάγκο του Ολυμπιακού
Ο Γιάννης Ιωαννίδης στον πάγκο του Ολυμπιακού EUROKINISSI

Ο Oλυμπιακός υποδέχεται απόψε την ΤΣΣΚΑ Μόσχας (21:00) και ο Βασίλης Σκουντής κατεβάζει από το ράφι των αναμνήσεων του δυο εκρήξεις του Γιάννη Ιωαννίδη που έχουν σημαδέψει το νταλαβέρι των δυο ομάδων.

Μαζεμένα πέσανε τα γενέθλια στα πέριξ του μπάσκετ… Χθες γιόρταζε τα 32α του ο Κώστας Κουφός, σήμερα γίνεται 26 χρονών ο νεόκοπος στα μέρη μας, Μάριο Χεζόνια, αύριο ο Γιάννης Ιωαννίδης κλείνει τα 76 του και πάει λέγοντας…

Όχι, μια στιγμή, δεν πάει λέγοντας…

Πάει βρίζοντας και στο καπάκι πάει σβήνοντας!

Εχω ξαναγράψει εδώ με αφορμή τους αγώνες του Ολυμπιακού με τη Ρεάλ Μαδρίτης και την Εφές δυο ιστορίες με πρωταγωνιστή τον «Ξανθό», αλλά αυτές στ’ αλήθεια είναι ων ουκ έστιν αριθμός….

Σήμερα λοιπόν, παραμονή των γενεθλίων του Ιωαννίδη και με αφορμή τον αγώνα των Πειραιωτών με την καλή νεράιδα τους στα Final 4, κατεβάζω από το ράφι των αναμνήσεων μου άλλες δυο που μάλιστα εκτυλίχθηκαν μέσα σε οκτώ μήνες…

Το ημερολόγιο έδειχνε 9 Μαρτίου του 1995 και ανήμερα τα γενέθλια (όχι του Ιωαννίδη, αλλά) του θύτη του στους τελικούς των προηγούμενων δυο Final 4, Ζέλιμιρ Ομπράντοβιτς, ο Ολυμπιακός αντιμετώπιζε για πρώτη φορά στην ιστορία του, την ΤΣΣΚΑ στη «Σάλα Γιουνιβερσάλ»…

Eπρόκειτο για τον πρώτο αγώνα της σειράς των play offs (η οποία έμελλε να σημαδευθεί από την υπόθεση της δηλητηρίασης των Ρώσων πριν από το Game-3 στον Πειραιά) κι ενώ στο όγδοο λεπτό το σκορ ήταν 11-22 και στη λήξη του πρώτου ημιχρόνου 43-42 (με τους γηπεδούχους να μην μπορούν να αναχαιτίσουν τον Εντι Τζόνσον), αίφνης, μαύρισε ο ουρανός και άρχισε η καταιγίδα!

Ως δια μαγείας, όπως συνέβη και τις προάλλες στο Sinan Erdem Dome με την Εφές, στο δεύτερο ημίχρονο ο Ολυμπιακός δεν εμφανίστηκε ποτέ στο γήπεδο, λες και είχε μείνει κλειδωμένος στα αποδυτήρια!

ΤO TRIPLE DOUBLE FIGURE ΤΟΥ ΚΑΡΑΣΕΦ

Με ένα κρεσέντο απέναντι σε μια ωσεί παρούσα ομάδα, η ΤΣΣΚΑ σφυροκόπησε ανελέητα τον Ολυμπιακό, πέτυχε ένα επί μέρους σκορ 52-23 και επικράτησε με το πολύ εμφατικό 95-65, προεξάρχοντος του (μετέπειτα παίκτη του Ηρακλή) Βασίλι Καράσεφ, ο οποίος μάλιστα πέτυχε triple-double figure με 21 πόντους, 10 ριμπάουντ και 10 ασίστ!!

Το ακόμη πιο περίεργο γεγονός της υπόθεσης είναι ότι ο Ολυμπιακός δεν επλήγη τόσο από τους σεσημασμένους σουτέρ της ΤΣΣΚΑ (από τους οποίους έμελλε να την πάθει την επόμενη χρονιά), αλλά από τους άσημους ψηλούς της, όπως ο Κουρασόφ και ο Γκρεζίν!

Οι συνθέσεις:

ΤΣΣΚΑ (26/48δ., 8/16τρ., 19/20β., 38ρ., 23ασ., 14λ.): Πανόφ 11, Κουντέλιν 20, Κορνέγεφ 2, Μοργκουνόφ 4, Βαντέεφ, Κουρασόφ 6, Καράσεφ 21, Γκρεζίν 12, Σπιριντόνοφ 6, Κισούριν 13


ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ (17/38δ., 4/12τρ., 19/29β., 24ρ., 20ασ., 20λ.): Λιμνιάτης 2, Σιγάλας 9 (7ασ.), Σταμάτης, Καμπούρης, Τζόνσον 28 (5/12δ., 4/8τρ., 6/7β., 8ρ.), Νάκιτς, Φασούλας 7, Τόμιτς 4, Τάρλατς 10, Βολκόφ 5.

Στο τέλος του ματς ποιος είδε και ποιος άκουσε τον Ιωαννίδη και δεν έτρεξε να κρυφτεί!

«Στα τέσσερα χρόνια που είμαι προπονητής του Ολυμπιακού, πρώτη φορά ντρέπομαι τόσο πολύ για λογαριασμό σας. Δεν έχετε τσίπα μέσα σας και γίναμε ρεζίλι» ωρυόταν μέσα στα αποδυτήρια και για να μην πάει χαμένη η οργή του, έστειλε τον συνονόματο του «Ολλανδό» στη συνέντευξη Τύπου.

Εκεί είχε στήσει καραούλι ο Στάνισλαβ Ερέμιν που περίμενε με ένα σαρδόνιο χαμόγελο ζωγραφισμένο στα χείλη ενώ ο Ιωαννίδης βγήκε στον διάδρομο για να συνεχίσει το «χώσιμο» εις επήκοον των ελλήνων δημοσιογράφων...

ΟΙ ΠΕΙΝΑΣΜΕΝΟΙ ΚΑΙ ΟΙ ΛΙΜΟΚΟΝΤΟΡΟΙ

«Εσείς μήπως καταλάβατε τι έγινε σήμερα;» άρχισε τον δεύτερο «Φιλιππικό» του και έδωσε μόνος την απάντηση...

«Λοιπόν, επειδή ούτε εσείς καταλάβατε, θα σας το πω εγώ. Σήμερα έπαιζαν από τη μια οι χορτασμένοι κι από την άλλη οι πεινασμένοι, Στη ζωή ο οιοσδήποτε είναι πεινασμένος θα... γ@@@ει πάντοτε τον χορτάτο! Για να νικήσεις σε ένα τέτοιο ματς πρέπει να πεινάς, να έχεις καρδιά και να είσαι στρατιώτης και όχι λόρδος, λιμοκοντόρος και Σερ».

Η ατμόσφαιρα στο αεροπλάνο της επιστροφής ήταν χειρότερη κι από κηδεία, με τον Σωκράτη Κόκκαλη που είχε ακολουθήσει την αποστολή να προσπαθεί κάποια στιγμή να μεταστρέψει το κλίμα, πιάνοντας την κουβέντα με τον Εντι Τζόνσον και τον Αλεξάντερ Βολκόφ μάλιστα στο τέλος εθεάθησαν και οι τρεις να βάζουν τα γέλια!

Η σειρά επέστρεψε στον Πειραιά, όπου ο Ολυμπιακός προκρίθηκε στο Final 4 της Σαραγόσα, νικώντας δυο φορές τη (μισή, μετά τη δηλητηρίαση) ΤΣΣΚΑ, μάλιστα στα τελευταία λεπτά του τρίτου αγώνα, ο «Ξανθός» απέσυρε δυο παίκτες και οι δυο ομάδες τελείωσαν σε στιλ 3 on 3!!!

Από εκείνη την... άγρια νύχτα της Μόσχας πέρασαν οκτώ μήνες και μετά τον δρόμο προς τη Σαραγόσα, οι δυο ομάδες ξαναβρέθηκαν αντιμέτωπες, αυτή τη φορά στην πρώτη φάση της σεζόν 1995-96, που θα κατέληγε στο Παρίσι.

Ο Ολυμπιακός επέστρεψε στη Μόσχα και ο αγώνας της 2ας Νοεμβρίου 1995 έφερε γρηγορότερα απ΄ ό,τι συνήθως τον βαρύ ρώσικο χειμώνα, άλλωστε τέτοια εποχή το 1941 ήταν που ο «κόκκινος στρατός» του Ζούκοφ ξεπάστρεψε τις γερμανικές μεραρχίες και τις ανάγκασε να κάνουν μεταβολή!

ΤΟ ΧΑΡΑΚΙΡΙ ΚΑΙ Ο ΚΟΥΝΤΕΛΙΝ

Αυτή τη φορά το ματς ήταν ίδιο, αλλά... διαφορετικό!

Το οξύμωρο σχήμα εξηγείται διότι ο Ολυμπιακός έφαγε 96 πόντους (εκ των οποίων 58 στο δεύτερο ημίχρονο), αλλά έβαλε 91 και εντέλει έσκαψε μόνος του τον λάκκο στον οποίο έπεσε!

Ο ρώσικος χειμώνας του "Ξανθού"

Σαν να μην έφτανε η τρομακτική ευστοχία των Ρώσων από τα 6μ.75 (15 στα 22 τρίποντα!), οι Πειραιώτες αυτοκτόνησαν καθώς στα τελευταία πενήντα δευτερόλεπτα του θρίλερ υπέπεσαν σε τέσσερα λάθη, «έφαγαν» επτά πόντους, ενώ αστόχησαν συνολικά σε 13 βολές!

Πέντε λεπτά πριν από τη λήξη ο Ολυμπιακός βρισκόταν στο +8 (70-78), αλλά τα αλλεπάλληλα χαρακίρια του και ο σεληνιασμός του Γκουντέλιν ανέτρεψαν άρδην το σκηνικό (96-91), χαράμισαν τη συναρπαστική εμφάνιση του Ρίβερς και έδωσαν την ευκαιρία στους Ρώσους να πάρουν την εκδίκηση τους.

Οι συνθέσεις:

ΤΣΣΚΑ (17/37δ., 15/22τρ., 17/18β., 25ρ., 31ασ.) Βέτρα 10 (2/2τρ.) , Νουόσου 12, Πανόφ 6, Κουντέλιν 24 (1/2δ., 6/10τρ., 9ασ.), Κορνέγεφ 2, Κουρασόφ 2, Καράσεφ 22 (4/5τρ., 9ασ.), Σπιριντόνοφ 4, Κισούριν 14 (3/5τρ.)

ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ (28/42δ., 4/7τρ., 23/36β., 22ρ., 14ασ.): Μπακατσιάς, Σιγάλας 10 (4ρ., 5ασ., 7λ.), Μπέρι 14, Νάκιτς 13, Φασούλας 7, Τάρλατς 16 (6ρ.), Ρίβερς 31 (9/10δ., 2/5τρ., 7/8β., 2ρ., 5ασ.)

Εάν οκτώ μήνες νωρίτερα η οργή του Ιωαννίδη αφορούσε τη διαφορά των τριάντα πόντων και την εξαφάνιση της ομάδας του στο δεύτερο ημίχρονο, αυτή τη φορά το φύσαγε και δεν κρύωνε για τα μοιραία λάθη, χώρια η ειρωνική δήλωση του Ερέμιν ότι «πέρυσι είχαμε νικήσει με διαφορά τριάντα πόντων κι εφέτος που είμαστε καλύτεροι περίμενα να τους ρίξουμε σαράντα»!

«ΣΒΗΣ’ ΤΟ ΤΩΡΑ ΑΥΤΟ»

Ενώ λοιπόν έξω από τα αποδυτήρια ο Ρίβερς το φιλοσοφούσε με τη γλαφυρή δήλωση «χτίζουμε ένα σπίτι και απόψε πετάξαμε ένα τούβλο», λίγο πιο πέρα ο αναψοκοκκινισμένος «Ξανθός» προσπαθούσε να πνίξει τον καημό του στα τσιγάρα και όσο μιλούσε, τόσο φούντωνε!

«Τι με ρωτάτε; Δεν τα είδατε; Αυτοκτονήσαμε, γράψτε το με κεφαλαία γράμματα. Τους χαρίσαμε ένα δικό μας ματς μέσα σε λίγα δευτερόλεπτα. Δεν έχω παράπονο από την παλικαριά των παιδιών, άλλωστε εδώ πριν από μερικούς μήνες φάγαμε τριάντα πόντους στο κεφάλι, αλλά δεν συγχωρώ τις βλακείες που κάναμε στο τέλος» ωρυόταν.

«Άλλο να χάνεις με κατεβασμένα χέρια κι άλλο να βγάζεις μόνος σου τα μάτια του. Δεν πάει να σούταραν και με 80% στα τρίποντα. Θα τους νικούσαμε, εάν δεν κάναμε δυο λάθη στα τελευταία δευτερόλεπτα. Ε, δεν γίνεται να ζούμε με... βιορυθμούς»!

Και ενώ η συνέντευξη στα όρθια φαινόταν να τερματίζεται, ο απεσταλμένος της EΡΑ Σπορ, Λευτέρης Σαρελάκος είχε τη φαεινή ιδέα να σχολιάσει «ναι, κύριε Ιωαννίδη, αλλά αυτοί τα έβαζαν όλα».

Τον αγριοκοίταξε τότε ο «Ξανθός» και του μούνταρε: «Στα αρ@@@α μου, που τα έβαζαν όλα»!

Προτού αποσώσει την κουβέντα του ο προπονητής του Ολυμπιακού είδε το κόκκινο φωτάκι στο κασετόφωνο του Σαρελάκου, κατάλαβε ότι η αθυρόστομη έκρηξη είχε καταγραφεί και χωρίς να μαλακώσει, έδωσε την... εντολή του...

«Σβήσ' το τώρα αυτό»!!!

Την ίδια στιγμή ο «killer» του Ολυμπιακού, Ιγκόρ Κουντέλιν έλεγε γελώντας ότι «μην σας φαίνεται που έβαζα τρίποντα από τα εννέα μέτρα, γιατί στις προπονήσεις κλείνω τα μάτια και σουτάρω από τη γραμμή του βόλεϊ που είναι στα έντεκα»!

Το νέο Matchcenter του SPORT24

Photo Credits: Eurokinissi

TAGS ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ EUROLEAGUE ΤΣΣΚΑ ΜΟΣΧΑΣ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ