ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ

Ο Παναθηναϊκός AKTOR είχε (Σ)Λούκα Βιλντόσα: The Green Redeem Team

Ο Λούκα Βιλντόσα
Ο Λούκα Βιλντόσα EUROKINISSI SPORTS

Ο Παναθηναϊκός δραπέτευσε την ύστατη στιγμή από τη Βαλένθια και ο Βασίλης Σκουντής σχολιάζει αυτή την ιστορική νίκη.

Είχε βαρεθεί να μετράει τις ήττες του και συνάμα τις μέρες που πέρασαν από την τελευταία νίκη του στην Ιβηρία ο Παναθηναϊκός AKTOR και απόψε επιτέλους συγχωρέθηκαν τα πεθαμένα του! Και πώς; Με μία βολή του Ματίας Λεσόρ στο ψυχοβγαλτικό φινάλε του θρίλερ.

Και με ποιον παίκτη σε ρόλο μπροστάρη;

Όχι τον Σλούκα, αλλά τον Λούκα.

Τον Βιλντόζα ντε, ο οποίος πήρε τους Πράσινους από το χέρι και τους έβγαλε με τη δική του ασφαλή πυξίδα από το σκοτεινό τούνελ του 0-18 και το -7 στο ξέφωτο της εμβληματικής και ιστορικής νίκης.

Το déjà vu του Βιλντόσα

Βεβαίως ο Αργεντινός γκαρντ δεν έκανε τίποτε άλλο από το να τιμήσει το πρότερο ανδραγάθημα του στο ίδιο γήπεδο, οπότε σπολλάτη του.

Το εννοώ αυτό διότι στις 20 Ιουνίου του 2020, μεσούσης της πανδημίας, στον μονό τελικό της ισπανικής λίγκας ο Βιλντόσα σε ρόλο σιωπηλού δολοφόνου εκτέλεσε εν ψυχρώ την Μπαρτσελόνα και οδήγησε την Μπασκόνια στην κατάκτηση του τίτλου.

ΣΧΕΤΙΚΟ ΑΡΘΡΟ

Τον θυμάμαι πολύ καλά εκείνο τον αγώνα, τον είχα μεταδώσει στην Cosmote TV και ομολογώ πως είχα εντυπωσιασθεί από την ηγετική εμφάνιση του τότε άγνωστου και άσημου Βιλντόσα, ο οποίος είχε σκοράρει 17 πόντους και μάλιστα πέτυχε το νικητήριο καλάθι (69-67) τρία δευτερόλεπτα προτού ηχήσει η κόρνα της λήξης.

Το καλάθι της ισοφάρισης και η Green Redeem Team

Τότε βρήκε απέναντι του τον Κόρι Χίγκινς, απόψε έβαλε δυο πόντους παραπάνω (19), με κερασάκι στην τούρτα το λέι απ με το οποίο έφερε το ματς στα ίσια (81-81), ενώ απέμεναν 19 δευτερόλεπτα, κτυπώντας με τα γρηγορότερα ποδάρια του τον Μπράντον Ντέιβις.

Ακολούθησαν το άστοχο σουτ του Τζάρεντ Χάρπερ και το φάουλ του Ντέιβις στον Ματίας Λεσόρο οποίος αστόχησε στην πρώτη βολή, αλλά σημάδεψε διάνα στη δεύτερη και όλα τα υπόλοιπα είναι Ιστορία!

Μ’ αυτά και μ’ εκείνα οι Πράσινοι δραπέτευσαν από τη "Φοντέτα" και μετά τις 18 απανωτές ήττες επί ισπανικού εδάφους και το σοκαριστικό χαρακίρι στη Βιτόρια, φόρεσαν την ετικέτα της Green Reddem Team.

ΣΧΕΤΙΚΟ ΑΡΘΡΟ

Το όφειλαν αυτό στους εαυτούς τους, στην ιστορία τους και στην υστεροφημία τους, με ό,τι αυτό συνεπάγεται, επί της ουσίας πλέον, στη βαθμολογία και στην ψυχολογία τους, ενόψει κιόλας της δεύτερης διαδοχικής διαβολοβδομάδας.

Συγχωρέθηκαν τα πεθαμένα του

Την τελευταία φορά που ο Παναθηναϊκός στάθηκε όρθιος και έφυγε νικητής από την Ισπανία (στις 28 Φεβρουαρίου του 2019, με 99-80 στη Λας Πάλμας επί της Γκραν Κανάρια) στον πάγκο του καθόταν ο Ρικ Πιτίνο και από την τωρινή ομάδα υπήρχαν στο ρόστερ ο (νυν απών) Ιωάννης Παπαπέτρου, ο Ντίνος Μήτογλου, ο Αντετοκούνμπο και ο Καλαϊτζάκης.

Όχι ο Κώστας Αντετοκούνμπο, αλλά ο Θανάσης!

Όχι ο Παναγιώτης Καλαϊτζάκης, αλλά ο Γιώργος!

Από τους παίκτες που στελέχωσαν το ρόστερ εκείνης της σεζόν πέντε έχουν βγει στη σύνταξη, ένας δυστυχώς έφυγε από τη ζωή ( Εϊντριαν Πέιν, ενώ στα σχεδόν πέντε χρόνια που πέρασαν τις 18 ήττες χρεώθηκαν έξι προπονητές και καμιά πενηνταριά παίκτες, αλλά νισάφι πια…

Τερμάτισε λοιπόν αυτό το αρνητικό σερί ο Παναθηναϊκός και στην κυριολεξία συγχωρέθηκαν τα πεθαμένα του!

Πήγε η ψυχή τους στη… Βιτόρια

Συγχωρέθηκε επίσης η αυτοκτονία του στη Βιτόρια και προφανώς την ώρα που ο Τζάρεντ Χάρπερ εκτελούσε το τελευταίο σουτ της Βαλένθια, είμαι βέβαιος ότι η ψυχή των Πράσινων είχε πάει στην Κούλουρη με τον φόβο του déjà vu από το προχθεσινό… δολοφονικό κτύπημα του Κόντι Μίλερ-ΜακΙντάιρ.

Η νίκη, πολλώ δε μάλλον με τον τρόπο που επιτεύχθηκε προφανώς καθίσταται η κολυμβήθρα του Σιλωάμ στην οποία οι εξάκις πρωταθλητές Ευρώπης εξαγνίζουν τα λάθη και τις αμαρτίες που είχαν προηγηθεί…

Ο κυνισμός του Αταμάν και ο ωσεί παρών Ναν

Τούτου δοθέντος δεν είχε άδικο ο Εργκίν Αταμάν, ο οποίος παραδέχθηκε με κυνικότητα ότι «αξίζαμε τη νίκη περισσότερο στη Βιτόρια παρά απόψε στη Βαλένθια»!

Η Βαλένθια πήρε γρήγορα τον αέρα του Παναθηναϊκού και προηγήθηκε με 36-29 σε ένα ματς στο οποίο οι οικοδεσπότες ξεπέρασαν τους εαυτούς υπό την έννοια ότι πέτυχαν 47 πόντους στο πρώτο ημίχρονο, ενώ κατά μέσο όρο σκοράρουν 75.7 ανά αγώνα.

Πέρα από την αμυντική αναποτελεσματικότητα τους οι Πράσινοι είχαν επίσης ζητήματα με τα ριμπάουντ, την αστοχία τους στα τρίποντα και την υποτονικότητα του Κέντρικ Ναν, σε μια συγκυρία στην οποία επιβαλλόταν να βγει μπροστά λόγω της απουσίας του Σλούκα.

Αυτό που δεν κατάφερε ο πρώην παίκτης των Χιτ, των Λέικερς και των Γουίζαρντς (προερχόμενος κιόλας από την άκαρπη 25άρα στη Βιτόρια) το πέτυχαν πρώτα ο Τζέριαν Γκραντ και ύστερα ο Λούκα Βιλντόσα, οπότε το ταμείον δεν βγήκε μείον!

Χάρη στο κρεσέντο του Αργεντινού ο Παναθηναϊκός βρέθηκε στο +9 (50-59), αλλά άφησε τη διαφορά να γλιστρήσει μέσα από τα χέρια του και τότε ξαναβγήκαν τα… φαντάσματα της Μπασκόνια: έμεινε στέρφος επί πεντέμισι λεπτά με 0/8 σουτ, δέχθηκε ένα επί μέρους σκορ 23-7 και αίφνης είδε τη Βαλένθια να προηγείται με 73-66 και να του χαλάει τη ζαχαρένια…

Τότε ενεργοποιήθηκε και λειτούργησε και μάλιστα σωτήρια το ένστικτο της αυτοσυντήρησης χάρη στο οποίο οι Πράσινοι αντέδρασαν, αντεπιτέθηκαν, αρνήθηκαν να ηττηθούν, ρίσκαραν με την άμυνα χωρίς φάουλ στην τελευταία κατοχή της Βαλένθια και δικαιώθηκαν πανηγυρικά!

TAGS ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ ΜΠΑΣΚΕΤ EUROLEAGUE
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ