ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ

Ο Κώστας, ο Ντίνος και ο άλλος Κώστας: Φλουριά Κωνσταντινάτα

Ο Κώστας, ο Ντίνος και ο άλλος Κώστας: Φλουριά Κωνσταντινάτα
STOLIS_VAGGELIS

Ο Παναθηναϊκός έμεινε όρθιος στη Λυών και ο Βασίλης Σκουντής σχολιάζει πώς μετά τις τρεις ήττες επανήλθε στο δρόμο της… αρετής!

"Το τρις εξαμαρτείν ουκ ανδρός σοφού" έλεγαν οι αρχαίοι ημών πρόγονοι και το νόημα αυτής της αποφθεγματικής ρήσης κολλάει γάντι στην περίπτωση…

Στη Λυών ο Παναθηναϊκός δεν αμάρτησε όπως στο Βελιγράδι και στην Κωνσταντινούπολη και πέτυχε τον πρώτο εξαγνισμό του σε ένα ματς που έμοιαζε με νομοσχέδιο της Βουλής… Έπρεπε να το υπερψηφίσει με τη διαδικασία του κατεπείγοντος!

Φρόντισαν γι’ αυτή τη διαδικασία πολλοί και διάφοροι, άλλοι προφανείς και άλλοι αφανείς, χώρια που από ένα σημείο και πέρα, επί προσωπικού, εξελίχθηκε ένας αγώνας δρόμου για το ποιος θα γραπώσει τον τίτλο του MVP της αναμέτρησης.

Εάν οι εξάκις πρωταθλητές Ευρώπης έφευγαν ηττημένοι από τη νεότευκτη LDCL Arena θα είχαν αδικήσει κατάφωρα τους εαυτούς τους, θα μαγάριζαν τα ατομικά επιτεύγματα τριών παικτών τους και θα κατάφερναν άλλο ένα χαρακίρι με ό,τι αυτό θα συνεπαγόταν, έχοντας πουλήσει μπιρ παρά το +16 (25-41) που κράδαιναν ως λάβαρο της απόλυτης υπεροχής τους προϊούσης της δεύτερης περιόδου…

Ο Κώστας, ο Ντίνος και ο άλλος Κώστας

Εντέλει στάθηκαν όρθιοι, βρήκαν το εφαλτήριο της προσδόκιμης επανεκκίνησης μετά τις τρεις διαδοχικές ήττες και επιφυλάσσονται δια τα περαιτέρω…

Το εννοώ αυτό που έγραψα πρωτύτερα για την κούρσα των υποψήφιων και δυνητικών πολυτιμότερων παικτών της αναμέτρησης που ήταν τουλάχιστον τρεις…

Τρεις συν… μισός σε μια συγχορδία των Κωνσταντίνων!

Ο Κώστας Σλούκας σε μια από τις πιο μαγικές παραστάσεις της καριέρας του πέτυχε double-double με 18 πόντους και 12 ασίστ, κατέβασε πέντε ριμπάουντ, έκανε ένα κλέψιμο και συν τοις άλλοις απαλλάχθηκε θεαματικά από τον… στενό κορσέ που του είχε φορέσει περισσότερο πρόπερσι με τη Μονακό και λιγότερο πέρυσι με τον Παναθηναϊκό ο Πάρις Λι.

Ο διπλός χαβάς του Μήτογλου και το φατούρο στον Γκριγκόνις

  • Ο Ντίνος Μήτογλου συνέχισε τον… χαβά του και μετά τον ΠΑΟΚ ανάγκασε και τη Βιλερμπάν να υποστεί τα τραύματα του δικού του double-double (16 πόντοι, 11 ριμπάουντ), απλώς αυτή τη φορά δεν μαρτύρησε ότι το είχε βάλει αμέτι μουχαμέτι, όπως συνέβη την Κυριακή!
  • Ο Μάριους Γκριγκόνις που εξελίσσεται σε serial killer της Βιλερμπάν ήταν απίκο και τού έλαχε ο κλήρος να καθαρίσει τα άπλυτα της μπουγάδας: όταν οι οικοδεσπότες ισοφάρισαν σε 69-69, ο μορφονιός από το Κάουνας έβαλε τρία απανωτά μεγάλα σουτ και ο κύβος ερρίφθη, οπότε του άξιζε-και με το παραπάνω-το… φατούρο που «έφαγε» μόλις ακούσθηκε η κόρνα της λήξης.
  • Ο Κέντρικ Ναν έσυρε τον χορό σε ρόλο instant scorer στο πρώτο ημίχρονο και ο Ματίας Λεσόρ πήρε τη σκυτάλη στο δεύτερο, προσφέροντας με όχημα τη δημιουργία του Σλούκα κάμποσες φάσεις προς τέρψιν του φιλοθεάμονος κοινού και προς θλίψιν των συμπατριωτών του.

Μιλγουόκι καλεί Λυών!

Εδώ τελειώνουν οι προφανείς και ακέραιοι MVPs και ανεβαίνει στη σκηνή ο… μισός για τον οποίο έγραψα προηγουμένως…

Υπήρξε λοιπόν και μάλιστα εμφανίσθηκε απροσδόκητα ένας factor-X, που ο Εργκίν Αταμάν (πρέπει να τον) έκανε παραγγελιά από το Μιλγουόκι!

Δεν ξέρω εάν ο Κώστας Αντετοκούνμπο ξενύχτησε χθες το βράδυ χαζεύοντας τα όργια του αδερφού του, αλλά είναι βέβαιο πως έμαθε τα καθέκαστα και ένιωσε πως η φωνή της (οικογενειακής) συνείδησης του τον διέταξε να φανεί αντάξιος του Γιάννη!

Σύμφωνοι δεν έβαλε και δεν θα μπορούσε να βάλει 64 πόντους, όπως ο "Greek Freak", αλλά τουλάχιστον σήκωσε το ανάστημα του, "άστραψε" δυο εκκωφαντικές τάπες (μάλιστα εκείνη απέναντι στον Λοβέρνι παρέπεμπε ευθέως σε αυτή του Γιάννη απέναντι στον ΝτιΑντρε Εϊτον στον τέταρτο τελικό της σεζόν 2020-21) και έβαλε πλάτη, όταν ο Λεσόρ καθόταν στον πάγκο χρεωμένος με τέσσερα φάουλ.

Πόσο κομβική υπήρξε η συνδρομή του Αντετοκούνμπο στην απόδραση του Παναθηναϊκού από τη Λυών; Τόσο ώστε ο Αταμάν δεν υπέκυψε στον πειρασμό, ούτε εξαναγκάσθηκε εκ των πραγμάτων να επαναφέρει τον Γάλλο σέντερ.

Το σχήμα με τα τρία γομάρια!

Παρεμπιπτόντως ο Τούρκος προπονητής τέσσερα λεπτά πριν από τη λήξη του πρώτου ημιχρόνου παρουσίασε έναν –αν μη τι άλλο-φουτουριστικό σχηματισμό, με τον επανακάμψαντα (μετά από απουσία σε επτά ματς) Χουάντσο Ερνανγκόμεθ στο "3", τον Μήτογλου στο "4" και τον Λεσόρ στο "5".

Αυτή η πανύψηλη πεντάδα δεν περπάτησε και αποδείχθηκε θνησιγενής, διότι "έφαγε" δυο απανωτούς αιφνιδιασμούς και τότε άρον άρον ο Αταμάν απέσυρε τον Μήτογλου και έβαλε τον Ναν για να φτιάξει μια τριπλέτα από γκαρντ, μαζί με τον Σλούκα και τον Βιλντόσα.

Μάθε παιδί μου βολές!

Τού έμοιαζε του Γιάννη ο Κώστας, ούτε αδέρφια να ήταν!!!

Τού έμοιαζε και στην ατζαμοσύνη στις βολές, καθώς στον αντίποδα της αμυντικής σβελτάδας του, πέταξε στο καλάθι των αχρήστων πέντε από δαύτες που θα μπορούσαν να αποβούν μοιραίες, εάν δεν λειτουργούσε και πάλι η απλή μέθοδος των τριών!

Το είπε αυτό ο Δημήτρης Καρύδας στην τηλεοπτική μετάδοση και δαγκώθηκα διότι μόλις το είχα σημειώσει στα χαρτιά μου: δεν ξέρω αν τα μεγάλα πνεύματα συναντώνται (sic), συναντήθηκαν και μάλιστα έστησαν τρελό γλέντι τα μεγάλα τρίποντα!

Τα τρίποντα και οι ασίστ και τα καίρια ανακλαστικά

Ο Παναθηναϊκός ήρθε στα ίσα του (7-7) με άρματα μάχης τα 15/34 τρίποντα, τις 23 ασίστ και τον επιθετικό πλουραλισμό, αλλά στον αντίποδα υπέπεσε σε 14 λάθη και αστόχησε σε 11 βολές (18/29) και αυτές οι ανορθογραφίες προφανώς πρέπει να αποτελέσουν τροφή για σκέψη και για διόρθωση.

Εάν-όπως έγραψε προηγουμένως- οι Πράσινοι έφευγαν ηττημένοι θα έπρεπε να μουντζώσουν τις φάτσες τους και να βαρέσουν τα κεφάλια τους στον τοίχο του νεοπαγούς γηπέδου!

Επέτρεψαν στους οικοδεσπότες να μηδενίσουν τη διαφορά των 16 πόντων και να τους στριμώξουν στα σχοινιά (69-69), αλλά τουλάχιστον επέδειξαν καίρια ανακλαστικά και τη σκαπούλαραν χάρη στα διαδοχικά μεγάλα σουτ του Γκριγκόνις, του Μήτογλου και του Σλούκα και το αμυντικό ελιξίριο του Αντετοκούνμπο.

Είχαν την ευκαιρία να "σκοτώσουν" τους οικοδεσπότες από νωρίς, αλλά διαχειρίσθηκαν με αφέλεια το ισχυρό προβάδισμα τους, δεν επένδυσαν στο κυριαρχικό momentum τους και άφησαν τη Βιλερμπάν να σηκώσει κεφάλι και να τους βάλει σε καθεστώς πίεσης και κινδύνου.

Ο Σαίξπηρ και οι… ρώγες

"Τέλος καλό, όλα καλά" έγραψε ο Γουίλιαμ Σαίξπηρ και αυτό προφανώς το ενστερνίζεται και το υπερθεματίζει και ο Εργκίν Αταμάν…

Στο κάτω κάτω της γραφής σε μια μακρόσυρτη διοργάνωση, ισχύει εκείνη η απλοϊκή παροιμιώδης έκφραση που λέει "μάζευε κι ας είναι ρώγες"!

Όταν έρθει ο καιρός του τρύγου αυτές οι ρώγες μπορούν να κάνουν τον μούστο για να βγάλει ο Παναθηναϊκός το καλό κρασί που τού λείπει χρόνια και ζαμάνια!

TAGS ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ ΜΠΑΣΚΕΤ EUROLEAGUE ΚΩΣΤΑΣ ΣΛΟΥΚΑΣ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ