ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ

Ο Αταμάν στην μπάντα των… Coldplay!

Ο Αταμάν στην μπάντα των… Coldplay!
EUROKINISSI

Ο Παναθηναϊκός AKTOR έμεινε ζωντανός νικώντας τον Ολυμπιακό στον τρίτο τελικό της Stoiximan Basket League και ο Βασίλης Σκουντής σχολιάζει τα διατρέξαντα.

Το βράδυ της Κυριακής (9/6) ο Εργκίν Aταμάν το πέρασε στο (ποδοσφαιρικό γήπεδο του) ΟΑΚΑ παρακολουθώντας τη συναυλία των Coldplay από την οποία θα πήρε κιόλας έμπνευση…

Ένα άλμπουμ του αγγλικού συγκροτήματος φέρει τον τίτλο «A Head Full of Dreams» και απ’ ό,τι παραδέχθηκε εμμέσως πλην σαφώς στο τέλος του τρίτου τελικού ο Τούρκος προπονητής και το δικό του κεφάλι είναι γεμάτο από όνειρα…0

Σε τι συνίσταται το όνειρο του;

Στο remake της σειράς των playoffs της EuroLeague στην οποία οι επιγενόμενοι επτάκις πρωταθλητές Ευρώπης είδαν τη Μακάμπι να πετυχαίνει το break στο ΟΑΚΑ, εν συνεχεία βρέθηκαν πίσω με 2-1, αλλά αντέδρασαν και με δυο απανωτές νίκες σφράγισαν το εισιτήριο τους προς Βερολίνο μεριά και όλα τα υπόλοιπα είναι πλέον Ιστορία…

Βεβαίως οι Μαρξιστές αντιτείνουν πως «όταν η Ιστορία επαναλαμβάνεται καταλήγει σε φάρσα ή σε τραγωδία», αλλά ούτως ή άλλως αυτή είναι μια υπόθεση που θα κριθεί εν ευθέτω χρόνω και εν πρώτοις το βράδυ της Τετάρτης στο Νέο Φάληρο, όπου ο Ολυμπιακός είτε θα εκμεταλλευθεί το δεύτερο match ball του και θα στεφθεί πρωταθλητής, είτε θα το ξοδέψει και θα συρθεί στο περιλάλητο Game 5 πάλι στο ΟΑΚΑ.

Η διατεταγμένη υπηρεσία και τα κόκκινα match balls

Οι Πράσινοι που βρέθηκαν με την πλάτη στον τοίχο και κλήθηκαν να παίξουν πολύ νωρίς ένα «elimination game» εμφορήθηκαν από τη λογική της διατεταγμένης υπηρεσίας, αντέδρασαν, επικράτησαν και έμειναν ζωντανοί, άλλωστε όπως λένε και οι χαρτοπαίκτες, «την παρτίδα πρώτα τη σώνεις και ύστερα την κερδάς».

Στον αντίποδα οι Κόκκινοι έχασαν την ευκαιρία του sweep και της κατάκτησης του τίτλου με συνοπτικές διαδικασίες, αλλά εξακολουθούν να προηγούνται και διατηρούν το πλεονέκτημα έδρας που άρπαξαν στον πρώτο τελικό, με ό,τι αυτό συνεπάγεται…

Τέσσερα λεπτά και πενήντα δευτερόλεπτα πριν από τη λήξη όταν ο Νίκολα Μιλουτίνοβ έβαλε τον Ολυμπιακό για πρώτη φορά μπροστά στο σκορ (72-73), οι φιλοξενούμενοι με όχημα το δικό τους γνωστό και μη εξαιρετέο μπάσκετ «έτρεχαν» ένα σερί 7-0 και έδειχναν να βαστάνε γερά στα χέρια τους το momentum, αλλά από εκεί και πέρα τα έκαναν… μούτι!

Οι επτά χαμένες κατοχές και η πράσινη απάντηση

Στη φάση της επίκρουσης ελόγου τους πέταξαν στα σκουπίδια επτά διαδοχικές κατοχές, ενώ την ίδια στιγμή οι οικοδεσπότες με δυναμισμό και αποφασιστικότητα παίζοντας τα ρέστα τους για να μείνουν όρθιοι και ζωντανοί.

Το αποτέλεσμα;

Με εξαίρεση το τρίποντο του Αϊζάια Κάναν ο Ολυμπιακός δεν σκόραρε άλλον πόντο, ενώ ο Παναθηναϊκός με όχημα το δικό του 9-0 και συνολικά με ένα 11-3 στον επίλογο γράπωσε τη νίκη και επιφυλάσσεται δια τα περαιτέρω.

Η μπουγάδα του Λεσόρ

Στο κρισιμότερο σημείο του αγώνα οι Πράσινοι ξαναγύρισαν στις… εργοστασιακές ρυθμίσεις τους, όπως είχε συμβεί και από τα πρώτα λεπτά της αναμέτρησης: περί αυτού φρόντισε ο Ματίας Λεσόρ, ο οποίος καθάρισε την μπουγάδα σε τρεις φάσεις…

  • Τρία λεπτά και 40 δευτερόλεπτα πριν από τη λήξη με ένα καλάθι/and one «έγραψε» το 75-73, για να ακολουθήσουν το τρίποντο του Ιωάννη Παπαπέτρου και το layup του Κώστα Σλούκα.

  • Ένα λεπτό πριν από το τέλος έκλεψε την μπάλα από τον Νίκολα Μιλουτίνοβ, κέρδισε το φάουλ και μετά το θερμό, ενθουσιώδες και εν πολλοίς λυτρωτικό αγκάλιασμα από τον Σλούκα έβαλε τη μία από τις δυο βολές (και συνολικά την τρίτη από τις εννέα) για το 81-73.

  • Στο αμέσως επόμενο κλικ «κατέβασε» ένα αμυντικό ριμπάουντ και ουσιαστικά «κλείδωσε» τη νίκη και τη σωτηρία του Παναθηναϊκού.

Ο εφτάψυχος Ολυμπιακός και η… αφάνα του Ναν

Ο Ολυμπιακός αποδείχθηκε εφτάψυχος και παρά το γεγονός ότι ο (πρώτος σκόρερ τους στα προηγούμενα δυο ματς) Νάιτζελ Γουίλιαμς-Γκος υπήρξε ωσεί παρών, κατάφερε να επιστρέψει από το -16 (40-24), να ξανασταθεί όρθιος και εντέλει να πουλήσει ακριβά το τομάρι του.

Ο Παναθηναϊκός AKTOR εμφανίσθηκε πολύ επιθετικός στην άμυνα και ορμητικός στην επίθεση, εστίασε στο inside game, αφήνοντας στην άκρη τις εκτελέσεις από τα 6μ.75, περιόρισε επί ένα ημίχρονο τον Μιλουτίνοβ και είδε τον Κέντρικ Ναν που εμφανίσθηκε κιόλας με αφάνα στο μαλλί να είναι εξαρχής ζωηρός και να μη διέρχεται όπως στους προηγούμενους δυο τελικούς (3/19 σουτ στα πρώτα ημίχρονα) τη φάση της βραδείας καύσεως!

Όπως και οι προηγούμενοι δυο αγώνες, ομοίως και ο τρίτος είχε δυναμισμό, ένταση, πολλές επαφές και το παρελκόμενο ξύλο, αγριάδα, κουβέντα για τη διαιτησία και πάει λέγοντας…

Η επίθεση και η αντεπίθεση

Χάρη στην επιθετικότητα του ο Παναθηναϊκός AKTOR έβγαλε τον (χρεωμένο από νωρίς με φάουλ) Ολυμπιακό από τη συνηθισμένη λειτουργία και τις συνήθειες του, αλλά προφανώς αυτό δεν θα διαρκούσε επ’ άπειρον, καθόσον οι Πειραιώτες έχουν την ικανότητα και την τεχνογνωσία να αλλάζουν τη ροή των πραγμάτων μέσα από την άμυνα, το διάβασμα των καταστάσεων και την κυκλοφορία της μπάλας.

Ο Παναθηναϊκός επιτέθηκε, ο Ολυμπιακός αντεπιτέθηκε, ο Παναθηναϊκός επιτέθηκε ξανά και ο Ολυμπιακός δεν πρόλαβε να απαντήσει και όταν ήχησε η κόρνα το 83-76 άφηνε ανοικτούς τους λογαριασμούς τους ενόψει του Game 4 της Τετάρτης.

Οι οκτώ ασίστ και το ένστικτο

Σε τέτοιες περιπτώσεις, ο σκοπός αγιάζει τα μέσα και οι Πράσινοι αποδείχθηκαν θιασώτες αυτού του δόγματος, υπό την έννοια ότι σκόραραν 83 πόντους μοιράζοντας μόλις οκτώ ασίστ, έναντι των 15 των αντιπάλων τους.

Προφανώς όταν σφίγγουν τα γάλατα και ελλοχεύει ο κίνδυνος του sweep η ομαδικότητα και οι συνεργασίες μπαίνουν στην άκρη και λειτουργούν το ένστικτο, το ατομικό ταλέντο και οι προσωπικές φάσεις των παικτών, όπερ και εγένετο από πλευράς Παναθηναϊκού.

Ο Ολυμπιακός είχε τις ευκαιρίες να επενδύσει στο 72-73 και να τελειώσει την υπόθεση, αλλά πλήρωσε ακριβά τις κακές επιλογές και τις λανθασμένες αποφάσεις στα ύστερα του ματς, με αποτέλεσμα αυτή τη φορά να μην καταφέρει να αναχαιτίσει την πράσινη αντεπίθεση.

Τα χαμηλά τεσσάρια και οι τρεις γκαρντ

Και οι δυο προπονητές μετήλθαν διάφορα σχήματα και τακτικές για να αναδείξουν τα πλεονεκτήματα και να καμουφλάρουν τις αδυναμίες των ομάδων τους, μάλιστα στην τέταρτη περίοδο έπαιξαν με σχήματα τριών γκαρντ και με χαμηλά τεσσάρια, ο μεν Εργκίν Αταμάν με τον Ιωάννη Παπαπέτρου, ο δε Γιώργος Μπαρτζώκας με τον Κώστα Παπανικολάου.

Εάν σώνει και καλά σε κάθε ντέρμπι πρέπει να εμφανίζεται κάποιος ήρωας ή έστω ένας μη συνήθης ύπατος από το κάγκελο, αυτόν τον ρόλο διεκδίκησαν δυο παίκτες…

Η σκοπιά του Αντετοκούνμπο

Ο Ολυμπιακός πήρε πράγματα από τον δοκιμασμένο στον πρώτο τελικό, Φίλιπ Πετρούσεβ (εννέα πόντοι, τέσσερα ριμπάουντ) αλλά στον τελικό λογαριασμό ο Παναθηναϊκός εμφάνισε δυο από δαύτους…

Ο Ιωάννης Παπαπέτρου σκόραρε οκτώ πόντους και πέτυχε ένα κομβικό corner 3 για το 78-73, ένα το κρατούμενο…

Νωρίτερα ο Κώστας Αντετοκούνμπο είχε αναπληρώσει για τα καλά το δεκάλεπτο ρεπό του Ματίας Λεσόρ και η σκοπιά που φύλαξε μέσα στο φυλάκιο της ρακέτας (οκτώ πόντοι, 3/3 δίποντα, 2/2 βολές, έξι ριμπάουντ, ένα κλέψιμο) δεν αποδείχθηκε επισφαλής για τους Πράσινους…

Μ’ αυτά και μ’ εκείνα εγένετο το 2-1 και την Τετάρτη το βράδυ θα ξαναφάει η μύγα σίδερο και το κουνούπι ατσάλι!

TAGS ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ ΜΠΑΣΚΕΤ STOIXIMAN BASKET LEAGUE ΕΡΓΚΙΝ ΑΤΑΜΑΝ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ ΜΠΑΣΚΕΤ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ